Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0303(07)

Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel 2023/C 80/13

C/2023/1519

EUT C 80, 3.3.2023, p. 84–87 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.3.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 80/84


Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2023/C 80/13)

I enlighet med artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1) ges rätt att göra invändningar inom tre månader från dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”Novigradska dagnja”

EU-nr: PDO-HR-02626 – 4 augusti 2020

SUB (X) SGB ( )

1.   Namn

”Novigradska dagnja”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Republiken Kroatien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1.   Produkttyp

Klass 1.7 Färsk fisk, färska blötdjur och kräftdjur samt produkter framställda därav

3.2.   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

”Novigradska dagnja”, Mytilus galloprovincialis, är en musselart i familjen blåmusslor, även känd som medelhavsblåmussla (Lamarck, 1819). Skalet på ”Novigradska dagnja” är solfjädersformat, triangulärt eller äggformat och långsträckt. Kroppen är innesluten i två identiska skal som är blåsvarta på utsidan och blekt pärlemorsskimrande på insidan. Längden på den längsta delen av en mussla av konsumtionsstorlek är minst 6 cm och den lägsta vikten är 20 g.

”Novigradska dagnja” är särskilt välkänt för sitt höga tillståndsindex, dvs. den mängd kött som finns inuti skalet. Det lägsta indexet för ätbara musslor är minst 12 %.

Det färska köttet från ”Novigradska dagnja” är glatt med en mjuk och elastisk konsistens och har en karakteristisk doft av hav och tång. Köttets yta är glänsande, fuktigt och glatt. Färgen på köttet hos ”Novigradska dagnja” beror på musslans kön. Musslor har separata kön – hanmusslor är främst mjölkvita eller gräddfärgade, medan honmusslor är rödaktigt orangea.

”Novigradska dagnja” levereras till marknaden levande, med skalet intakt, och påväxtorganismer och andra orenheter rensas bort. Spår av musselpåväxt med den stationära havsborstmasken Pomatoceros triqueter (Linné, 1758) kan hittas på skal.

”Novigradska dagnja” skördas varje kalenderår mellan den 1 april och den 30 november. Efter denna period får musslor som odlas i odlingar i Novigradsjön och Novskosundet inte släppas ut på marknaden under namnet ”Novigradska dagnja”.

3.3.   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

”Novigradska dagnja” livnär sig genom kontinuerlig filtrering av havsvatten, främst på fytoplankton, zooplankton, fina organiska detritus, sönderdelat organiskt material, oorganiska partiklar och olika bakterier. Näringsämnen som förs in från floder och sköljs in av regnet från skogsklädda kullar skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av fytoplankton och zooplankton i Novigradsjön. Detta säkerställer god näringstillgång för organismer som livnär sig genom filtrering av havsvatten, däribland musslor. Odlade ”Novigradska dagnja” utfodras inte med något kompletteringsfoder eller några tillsatser.

3.4.   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Den fullständiga produktionscykeln för ”Novigradska dagnja”, från insamling av unga musslor till dess att de uppnår konsumtionsstorlek, äger rum i Novigradsjön och Novskosundet. Produktionscykeln, från insamlingen till dess att musslorna når konsumtionsstorlek, varar minst tolv månader.

3.5.   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

3.6.   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Då produkten släpps ut på marknaden, oavsett typen av förpackning, måste namnet ”Novigradska dagnja” anges på etiketten. Dessutom ska namnet vara enkelt att urskilja i fråga om bokstävernas storlek, typsnitt och färg (typografisk utformning) i förhållande till all annan text på förpackningen.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Den fullständiga produktionscykeln för ”Novigradska dagnja” äger rum i Novigradsjön och det anslutande Novskosundet. Novigradsjön är en fjärd i distriktet Zadar. I den nordvästra delen är den ansluten till Velebitkanalen genom Novskosundet. Novskosundet, som anslutningskanal, har mycket liknande miljöegenskaper som Novigradsjön.

5.   Samband med det geografiska området

5.1.   Specifika uppgifter om det geografiska området

Området kring Novigradsjön är starkt påverkat av karstytvatten och grundvatten, och många källor stiger upp längs dess stränder. Floden Zrmanja rinner ut i Novigradsjön, liksom Bašćica, Draga, Slapaća och andra mindre vattendrag. Vatten strömmar från Karinsjön, dit vattendragen Karišnica och Bijela rinner, genom Karinsundet till Novigradsjön. Det viktigaste vattendraget är floden Zrmanja, som är 69 km lång och har ett avrinningsområde på 554 km2 och en genomsnittlig flödeshastighet på 37 m3/s vid mynningen. Varje år tillför floden Zrmanja i genomsnitt 2,3 gånger mer vatten än Novigradsjöns totala volym, vilket starkt påverkar sjöns fysikaliska, kemiska, biologiska och allmänna hydrogeologiska egenskaper. Inflödet av alla vattendrag under vissa perioder minskar avsevärt salthalten i Novigradsjön. Hela fjärden kännetecknas av hög stratifiering med blandning av saltvatten och en tydlig haloklin. Ett sötvattensytskikt från Novigradsjön strömmar in i Velebitkanalen. I kontrast kommer en vattenförekomst med högre salthalt in från Velebitkanalen genom bottenskiktet. Salthalten på ytan varierar mellan 17,3 ‰ och 33,8 ‰, och i djupare skikt mellan 36,2 ‰ och 37,9 ‰. Årliga havstemperaturer varierar mellan 6,7 °C och 26,6 °C (i genomsnitt 16,4 °C). På grundval av ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) utgör den del av floden Zrmanja som ligger nedströms från Obrovac samt Novigradsjön, Karinsjön och Novskosundet övergångsvatten i floden Zrmanja och dess flodmynning. Utifrån biologiska parametrar och förekomsten och mängden av marina arter av fytoplankton anses floden Zrmanjas flodmynning vara måttligt eutrof.

Studier utförda av Šarić m.fl. har visat att Novigradsjön innehåller mer klorofyll a än andra produktionsområden för odling och fångs av skaldjur i distriktet Zadar. Till exempel överstiger volymen klorofyll a 4 mg/l under vissa månader, vilket är betydligt högre än de värden som registrerats i den öppna delen av Adriatiska havet (T. Šarić m.fl., 2018, Quality parameters of Novigrad mussels for PDO application, förfaranden vid det 53:e kroatiska och 13:e internationella symposiet om agronomi, Vodice, s. 201).

”Novigradska dagnja” odlas på ett traditionellt sätt där man tillämpar lokala kunskaper och färdigheter inom musselodlingen i det specifika geografiska området. Musslor odlas i ”pergolar” (lokalt uttryck för nätslangar), som hänger fritt på bärande rep på odlingarna. För att säkerställa optimala miljöförhållanden för musslorna sänker odlarna musslorna till ett större djup under inflöden av stora volymer sötvatten (oftast på hösten och vintern), som finns kvar på Novigradsjöns och Novskosundets yta. Unga odlade musslor planteras för hand och inspekteras samtidigt okulärt, och musslor som inte uppfyller kraven på utseende och storlek tas bort.

Ett problem i samband med odlingen är ansamlandet av för många unga musslor på musslor som redan har planterats på ”pergolar”, vilket hämmar musslornas tillväxt. Dessutom kan en omfattande överväxt av havsborstmask på musselskalen hämma musslornas utveckling och tillväxt. För att förhindra detta är det viktigt att plantera musslorna under den optimala tidsperioden och under odlingen övervaka de planterade musslornas täthet och eventuell överväxt samt vid behov gallra och rengöra dem. Detta förfarande bygger till stor del på de traditionella kunskaper och färdigheter hos producenterna som förvärvats under en lång historia av musselodling i Novigradregionen.

5.2.   Produktens särskilda egenskaper

Musslornas tillväxt och tillståndsindexet för blötdjur, dvs. den mängd kött som finns inuti skalet, är viktiga faktorer i musselodlingen. Faktum är att tillståndsindexet är en av de viktigaste egenskaperna som den genomsnittliga köparen tittar på vid bedömningen av musselkvaliteten, och detta är också en av de viktigaste kvalitetsparametrarna för ”Novigradska dagnja”. ”Novigradska dagnja” är kända för sitt goda köttförhållande, och studier har visat att tillståndsindexet för ”Novigradska dagnja” under hela året är större än tillståndsindexet för musslor som odlas under integrerade odlingsförhållanden för blötdjur och fisk i Adriatiska havet samt i andra registrerade områden för blötdjursodling. Mätningar som gjordes mellan oktober 2015 och augusti 2016 som en del av ett projekt med titeln INOVaDA – Quality Research and Promotion of Novigrad Mussels vid Zadars universitet (institutionen för ekologi, agronomi och vattenbruk) visade att musslornas tillståndsindex var lägst i januari (10,72 %) och högst i augusti (18,98 %). Tillståndsindexet för ”Novigradska dagnja” är högre än för musslor som odlas i andra odlingsområden som observerats under ett år, men det varierar märkbart och är lägre under vintermånaderna än under resten av året. För att upprätthålla produktens höga kvalitet begränsas skörden och saluföringen av färska musslor med beteckningen ”Novigradska dagnja” till perioden 1 april–30 november varje kalenderår.

5.3.   Orsakssamband mellan det geografiska områdets särskilda egenskaper och produktens särskilda egenskaper

Skyddet av ”Novigradska dagnja” grundar sig på produktens kvalitet och den traditionella odlingsmetoden i det avgränsade geografiska området. Den viktigaste egenskapen som ”Novigradska dagnja” är känd för är det höga tillståndsindexvärdet, som främst beror på könscykeln, förekomsten av plankton och förändringar i miljöförhållanden (temperatur, salthalt och upplöst syre).

Näringsämnen som förs in från floder och sköljs in av regnet från skogsklädda kullar skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av fytoplankton och zooplankton i Novigradsjön. Detta säkerställer god näringstillgång för organismer som livnär sig genom filtrering av havsvatten, däribland ”Novigradska dagnja”. Volymen klorofyll a karakteriserar Novigradsjön och Novskosundet som en sjö med ökad produktivitet jämfört med genomsnittet för Adriatiska havet, vilket inverkar positivt på det högre tillståndsindexet för ”Novigradska dagnja”.

På grund av frekventa och plötsliga förändringar i miljöförhållandena i Novigradsjön och Novskosundet (plötsligt lägre salthalt på grund av ett inflöde av sötvatten, temperaturförändringar på grund av boravinden etc.) utsätts musslorna för stimuli som främjar vävnadsförberedelse för lek. Detta medför att ”Novigradska dagnja” lägger mer energi på vävnadstillväxt än skaltillväxt jämfört med musslor från andra områden. Denna förberedelse för lek och den goda näringstillgången resulterar i ett högre tillståndsindex för ”Novigradska dagnja”, vilket medför att musslorna håller högre kvalitet under en längre period.

”Novigradska dagnja” odlas i ett odlingsområde som omfattas av den högsta mikrobiologiska klassificeringen A för skaldjursodlingsområden. Skaldjur som odlas i rena vatten av klass A får släppas ut direkt på marknaden utan föregående rening.

Identifiering av optimala odlingsförhållanden under de särskilda naturliga förhållandena i Novigradsjön, handplantering och urval av unga musslor samt gallring och rengöring vid behov är alla processer som kräver lokala odlares erfarenhet och traditionella kunnande och bidrar direkt till utvecklingen och tillväxten hos ”Novigradska dagnja”.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/proizvodi_u_postupku_zastite-zoi-zozp-zts/Specifikacija_Novigradska_dagnja052022.pdf


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.


Top