Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022IR1960

    Yttrande från Europeiska regionkommittén – EU:s förordning om halvledare för att stärka Europas halvledarekosystem

    COR 2022/01960

    EUT C 498, 30.12.2022, p. 94–113 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 498/94


    Yttrande från Europeiska regionkommittén – EU:s förordning om halvledare för att stärka Europas halvledarekosystem

    (2022/C 498/14)

    Föredragande:

    Thomas Gottfried SCHMIDT (DE–EPP),

    minister för regional utveckling, delstaten Sachsen

    Referensdokument:

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om en ram med åtgärder för att stärka Europas halvledarekosystem (förordning om halvledare)

    COM(2022) 46 final

    Bilagor till förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om en ram med åtgärder för att stärka Europas halvledarekosystem (förordning om halvledare)

    COM(2022) 46 final – bilagorna 1–3

    Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2021/2085 om bildande av gemensamma företag, vad gäller det gemensamma företaget för halvledare

    COM(2022) 47 final

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – En rättsakt om halvledare för Europa

    COM(2022) 45 final

    Kommissionens rekommendation om en gemensam unionsverktygslåda för att åtgärda bristen på halvledare och en EU-mekanism för att övervaka ekosystemet för halvledare

    COM(2022) 782 final

    I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om en ram med åtgärder för att stärka Europas halvledarekosystem (förordning om halvledare)

    COM(2022) 46 final

    Ändringsrekommendation 1

    Skäl 1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (1)

    Halvledare är kärnan i alla digitala enheter: I allt från smarttelefoner och bilar, kritiska tillämpningar och infrastrukturer inom hälso- och sjukvård, energi, kommunikation och automatisering till de flesta andra industrisektorer. Halvledare är viktiga för att vår moderna ekonomi och vårt moderna samhälle ska fungera , men unionen har upplevt aldrig tidigare skådade störningar i försörjningen av dem. Den nuvarande försörjningsbristen är ett symptom på permanenta och allvarliga strukturella brister i unionens värde- och leveranskedja för halvledare. Dessa störningar har blottlagt långvariga sårbarheter på området, i synnerhet ett starkt beroende av tredjeländer när det gäller tillverkning och design av chipp.

    (1)

    Halvledare är kärnan i alla digitala enheter: I allt från smarttelefoner , elcyklar och bilar, kritiska tillämpningar och infrastrukturer inom hälso- och sjukvård, energi, kommunikation och automatisering till de flesta andra industrisektorer. Halvledare är viktiga för vår moderna ekonomis funktion, den eftersträvade gröna omställningen och vårt samhälle, men unionen har upplevt aldrig tidigare skådade störningar i försörjningen av dem. Den nuvarande försörjningsbristen är ett symptom på permanenta och allvarliga strukturella brister i unionens värde- och leveranskedja för halvledare. Dessa störningar har blottlagt långvariga sårbarheter på området, i synnerhet ett starkt beroende av tredjeländer när det gäller tillverkning och design av chipp.

    Motivering

    Industrisektorer och teknik som är avgörande för den gröna omställningen behöver chipp. Chipp finns t.ex. i motorer, kontrollenheter och bildskärmar på moderna elcyklar samt i växelriktare för solcellssystem. Utan chipp är en grön omställning inte möjlig.

    Ändringsrekommendation 2

    Skäl 3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (3)

    Denna ram har två syften. Det första syftet är att säkerställa de nödvändiga förutsättningarna för unionens konkurrenskraft och innovationsförmåga och att säkerställa att industrin kan anpassa sig till strukturella förändringar till följd av snabba innovationscykler och behovet av hållbarhet. Det andra målet, som är separat från och kompletterar det första, är att förbättra den inre marknadens funktion genom att fastställa en enhetlig rättslig unionsram för att öka unionens resiliens och försörjningstrygghet på området halvledarteknik.

    (3)

    Denna ram har två syften. Det första syftet är att säkerställa de nödvändiga förutsättningarna för unionens konkurrenskraft och innovationsförmåga och att säkerställa att industrin kan anpassa sig till strukturella förändringar i olika sektorer och de berörda regionala ekosystemen med beaktande av hållbarhetskriterierna (målen för hållbar utveckling) till följd av snabba innovationscykler och behovet av hållbarhet. Det andra målet, som är separat från och kompletterar det första, är att förbättra den inre marknadens funktion genom att fastställa en enhetlig rättslig unionsram för att öka unionens resiliens och försörjningstrygghet på området halvledarteknik.

    Motivering

    Efterlevnaden av målen för hållbar utveckling är en central aspekt och bör inkluderas.

    Ändringsrekommendation 3

    Skäl 13

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (13)

    För att övervinna begränsningarna i de nuvarande fragmenterade offentliga och privata investeringsinsatserna, underlätta integration, korsbefruktning och avkastning på investeringar i de pågående programmen och eftersträva en gemensam strategisk unionsvision om halvledare som ett sätt att förverkliga unionens och dess medlemsstaters ambition att säkerställa en ledande roll i den digitala ekonomin, bör initiativet chip för Europa underlätta bättre samordning och närmare synergier mellan befintliga finansieringsprogram på unionsnivå och nationell nivå, bättre samordning och samarbete med industrin och viktiga aktörer inom den privata sektorn samt ytterligare gemensamma investeringar med medlemsstaterna. Genomförandet av initiativet har utformats så att det för samman resurser från EU, medlemsstaterna och länder utanför EU som deltar i befintliga EU-program, samt den privata sektorn. För att initiativet ska kunna bli framgångsrikt krävs därför en gemensam insats från medlemsstaternas sida för att, tillsammans med unionen, stödja såväl de betydande investeringskostnaderna som en bred tillgång till virtuell design, testning och pilotresurser samt spridning av kunskap, färdigheter och kompetens. När så är lämpligt, med tanke på de berörda åtgärdernas särdrag, bör målen för initiativet, särskilt verksamheten inom ramen för chipfonden, också stödjas genom ett blandfinansieringsinstrument inom ramen för InvestEU-fonden.

    (13)

    För att övervinna begränsningarna i de nuvarande fragmenterade offentliga och privata investeringsinsatserna, underlätta integration, korsbefruktning och avkastning på investeringar i de pågående programmen och eftersträva en gemensam strategisk unionsvision om halvledare som ett sätt att förverkliga unionens och dess medlemsstaters ambition att säkerställa en ledande roll i den digitala ekonomin, bör initiativet chip för Europa underlätta bättre samordning på och mellan alla förvaltningsnivåer och närmare synergier mellan befintliga finansieringsprogram på unionsnivå och nationell nivå (inklusive centralt förvaltade EU-program och EU-program med delad förvaltning) , bättre samordning och samarbete med industrin och viktiga aktörer inom den privata sektorn samt ytterligare gemensamma investeringar med medlemsstaterna. Genomförandet av initiativet har utformats så att det för samman resurser från EU, medlemsstaterna , regionerna och länder utanför EU som deltar i befintliga EU-program, samt den privata sektorn. För att initiativet ska kunna bli framgångsrikt krävs därför en gemensam insats från medlemsstaternas sida för att, tillsammans med unionen, stödja såväl de betydande investeringskostnaderna som en bred tillgång till virtuell design, testning och pilotresurser samt spridning av kunskap, färdigheter och kompetens. När så är lämpligt, med tanke på de berörda åtgärdernas särdrag, bör målen för initiativet, särskilt verksamheten inom ramen för chipfonden, också stödjas genom ett blandfinansieringsinstrument inom ramen för InvestEU-fonden.

    Motivering

    För att ta med den regionala dimensionen.

    Ändringsrekommendation 4

    Skäl 15

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (15)

    Initiativet bör bygga på vår starka kunskapsbas och bör öka synergieffekterna med insatser som för närvarande stöds av unionen och medlemsstaterna genom program och insatser inom forskning och innovation på halvledarområdet och genomutvecklingen av en del av leveranskedjan. Detta ska ske särskilt genom Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa som inrättas genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 (1). Syftet är att till 2030 stärka unionen som global aktör inom halvledarteknik och teknikens tillämpningar, med en växande global andel av tillverkningsindustrin. Som ett komplement till dessa verksamheter skulle initiativet föra ett nära samarbete med andra berörda parter, bland annat med alliansen för processorer och halvledarteknik.

    (15)

    Initiativet bör bygga på vår starka kunskapsbas och bör öka synergieffekterna med insatser som för närvarande stöds av unionen, medlemsstaterna och regionerna genom program och insatser inom forskning och innovation på halvledarområdet och genomutvecklingen av en del av leveranskedjan. Detta ska ske särskilt genom Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa som inrättas genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 (1). Syftet är att till 2030 stärka unionen som global aktör inom halvledarteknik och teknikens tillämpningar, med en växande global andel av tillverkningsindustrin. Som ett komplement till dessa verksamheter skulle initiativet föra ett nära samarbete med andra berörda parter, bland annat med alliansen för processorer och halvledarteknik samt strategierna för smart specialisering på regional nivå .

    Motivering

    För att ta med den regionala dimensionen.

    Ändringsrekommendation 5

    Skäl 19

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (19)

    Integrerade produktionsanläggningar och EU-anläggningar för uppdragstillverkning bör tillhandahålla förmåga för tillverkning av halvledare som är den första av sitt slag i unionen och bidra till försörjningstryggheten och ett resilient ekosystem på den inre marknaden. Den avgörande faktorn för tillverkning på en anläggning som är en första anläggning av sitt slag kan ha att göra med processnoden, substratmaterial som kiselkarbid och galliumnitrid, eller annan produktinnovation som kan erbjuda bättre prestanda, processteknik eller energi- och miljöprestanda. En anläggning med jämförbar förmåga i industriell skala bör ännu inte finnas i unionen och det bör inte finnas något åtagande om att det ska byggas en, med undantag för anläggningar för forskning och utveckling eller småskaliga produktionsanläggningar.

    (19)

    Integrerade produktionsanläggningar och EU-anläggningar för uppdragstillverkning bör tillhandahålla förmåga för tillverkning av halvledare som är den första av sitt slag i unionen och bidra till försörjningstryggheten och ett resilient ekosystem på den inre marknaden. Den avgörande faktorn för tillverkning på en anläggning som är en första anläggning av sitt slag kan ha att göra med processnoden, substratmaterial som kiselkarbid, galliumnitrid , indiumfosfid och kiselnitrid , eller andra relaterade produkt- och materialinnovationer som kan erbjuda bättre prestanda, processteknik eller energi- och miljöprestanda. En anläggning med jämförbar förmåga i industriell skala bör ännu inte finnas i unionen och det bör inte finnas något åtagande om att det ska byggas en, med undantag för anläggningar för forskning och utveckling eller småskaliga produktionsanläggningar.

    Motivering

    Kiselnitrid (SiN) är den idealiska plattformen för tillämpningar med fotoniska integrerade kretsar, som har ett stort spektralområde och en vågledare med mycket låg förlust. Detta gör dem mycket lämpade för detektorer, spektrometrar, biosensorer och kvantdatorer. Av konsekvensskäl är det bättre att också inkludera indiumfosfid.

    Ändringsrekommendation 6

    Artikel 2.1 led 10

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    10)

    första anläggning av sitt slag: en industriell anläggning som kan tillverka halvledare, inbegripet frontend- eller backend-tillverkning eller bådadera, som inte materiellt redan finns och som någon aktör inte heller har åtagit sig att bygga inom unionen och som är unik med avseende på exempelvis processnoden, substratmaterial som kiselkarbid och galliumnitrid, eller annan produktinnovation som kan erbjuda bättre prestanda, processinnovation eller energi- och miljöprestanda.

    10)

    första anläggning av sitt slag: en industriell anläggning som kan tillverka halvledare, inbegripet frontend- eller backend-tillverkning eller bådadera, som inte materiellt redan finns och som någon aktör inte heller har åtagit sig att bygga inom unionen och som är unik med avseende på exempelvis processnoden, substratmaterial som kiselkarbid, galliumnitrid , indiumfosfid och kiselnitrid , eller andra relaterade produkt- och materialinnovationer som kan erbjuda bättre prestanda, processinnovation eller energi- och miljöprestanda.

    Motivering

    Kiselnitrid (SiN) är den idealiska plattformen för tillämpningar med fotoniska integrerade kretsar, som har ett stort spektralområde och en vågledare med mycket låg förlust. Detta gör dem mycket lämpade för detektorer, spektrometrar, biosensorer och kvantdatorer. Av konsekvensskäl är det bättre att också inkludera indiumfosfid.

    Ändringsrekommendation 7

    Artikel 3.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Initiativet inrättas härmed för den fleråriga budgetramens löptid, 2021–2027.

    1.   Initiativet inrättas härmed som ett första steg för den fleråriga budgetramens löptid, 2021–2027. En fortsättning under den fleråriga budgetramen 2028–2034 är nödvändig.

    Motivering

    Perioden fram till slutet av den nuvarande fleråriga budgetramen år 2027 är inte tillräcklig för att uppnå de mål som fastställts i själva förordningen om halvledare. En förlängning bör föreskrivas redan här.

    Ändringsrekommendation 8

    Artikel 4.2 b led 1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1)

    stärka den tekniska kapaciteten i nästa generations teknik för chipproduktion, genom att integrera forsknings- och innovationsverksamhet och förbereda utvecklingen av framtida processnoder, inbegripet noder under två nanometer i teknisk framkant, FD-SOI (Fully Depleted Silicon on Insulator) vid 10 nanometer och mindre, och integrering av heterogena 3D-system och avancerad kapsling,

    1)

    stärka den tekniska kapaciteten i nästa generations teknik för chipproduktion, genom att integrera forsknings- och innovationsverksamhet och förbereda utvecklingen av framtida processnoder, inbegripet noder under två nanometer i teknisk framkant, FD-SOI (Fully Depleted Silicon on Insulator) vid 10 nanometer och mindre, och integrering av heterogena 3D-system och avancerad kapsling ; tillverkning av dimensioner över 10 nanometer som efterfrågas av EU:s användarindustri ska ingå i detta ,

    Motivering

    Kommissionens fokus på dimensioner under 10 nanometer är för snävt och tillgodoser inte behoven i EU:s användarindustri.

    Ändringsrekommendation 9

    Artikel 8.2 d

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    d)

    Underlätta överföring av sakkunskap och know-how mellan medlemsstater och regioner, för att uppmuntra utbyte av kompetens, kunskap och god praxis och främja gemensamma program.

    d)

    Underlätta överföring av sakkunskap och know-how mellan medlemsstater och regioner, för att uppmuntra utbyte av kompetens, kunskap och god praxis, främja gemensamma program samt förbättra samarbetet mellan universitet och mellan universitet, företag och utbildnings- och forskningsinrättningar, till exempel genom ett EU-omfattande utbytessystem för forskare och laboratorieplatser för att utbilda och behålla lärare och kvalificerad personal .

    Motivering

    Det europeiska nätverket av kompetenscentrum för halvledare bör också omfatta utbildnings- och undervisningsfrågor.

    Ändringsrekommendation 10

    Artikel 8.3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    3.   Medlemsstaterna ska utse kandidatkompetenscentrum i enlighet med sina nationella förfaranden samt administrativa och institutionella strukturer genom ett öppet och konkurrensbaserat förfarande. Kommissionen ska, genom genomförandeakter, fastställa förfarandet för inrättande av kompetenscentrum, inbegripet urvalskriterier, och centrumens vidare uppgifter och funktioner med avseende på genomförandet av åtgärderna inom ramen för initiativet, förfarandet för upprättande av nätverket och förfarandet för att anta beslut om urvalet av de enheter som ingår i nätverket. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 33.2

    3.   Medlemsstaterna ska utse kandidatkompetenscentrum i enlighet med sina nationella förfaranden samt administrativa och institutionella strukturer genom ett öppet och konkurrensbaserat förfarande med deltagande av de regionala och lokala myndigheterna . Syftet ska vara att uppnå synergier med de europeiska digitala innovationsknutpunkterna och att stödja inrättandet av kompetenscentrum i EU:s regioner. Dessa ska integreras i det regionala industriella ekosystemet, vara tillgängliga för alla berörda aktörer i hela unionen och möjliggöra ett förstärkt interregionalt samarbete. Kommissionen ska, genom genomförandeakter, fastställa förfarandet för inrättande av kompetenscentrum, inbegripet urvalskriterier, och centrumens vidare uppgifter och funktioner med avseende på genomförandet av åtgärderna inom ramen för initiativet, förfarandet för upprättande av nätverket och förfarandet för att anta beslut om urvalet av de enheter som ingår i nätverket. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 33.2

    Motivering

    Alla små och medelstora företag och uppstartsföretag i EU bör ha tillgång till dessa centrum. Detta kan underlättas av den regionala nivån, som stöder regionala industriella ekosystem.

    Ändringsrekommendation 11

    Artikel 9.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   De komponenter inom initiativet, som förtecknas i artikel 5 a–d, får anförtros åt det gemensamma företaget för halvledare som avses i rådets förordning XX/XX om ändring av rådets förordning (EU) 2021/2085 och genomföras i arbetsprogrammet för det gemensamma företaget för halvledare.

    1.   De komponenter inom initiativet, som förtecknas i artikel 5 a–d, får anförtros åt det gemensamma företaget för halvledare som avses i rådets förordning XX/XX om ändring av rådets förordning (EU) 2021/2085 och genomföras i arbetsprogrammet för det gemensamma företaget för halvledare. Medlemsstaterna ska vara skyldiga att inkludera berörda halvledarregioner i det gemensamma företaget för halvledare.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 12

    Artikel 10.2 – nytt led e

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    e)

    Den stöder industriella leveranskedjor i EU.

    Motivering

    Integrerade produktionsanläggningar bör bidra till att stärka EU:s industri. Industrins behov av halvledare bör spela en roll i detta sammanhang.

    Ändringsrekommendation 13

    Artikel 11.2 – nytt led e

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    e)

    Den stöder industriella leveranskedjor i EU.

    Motivering

    Även anläggningar för uppdragstillverkning bör bidra till att stärka EU:s industri. Industrins behov av halvledare bör spela en roll i detta sammanhang.

    Ändringsrekommendation 14

    Artikel 12.1 – ny andra mening

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Ett företag eller ett konsortium av flera företag (sökanden) får lämna in en ansökan till kommissionen om erkännande av sökandens planerade anläggning som en integrerad produktionsanläggning eller som en EU-anläggning för uppdragstillverkning.

    1.   Ett företag eller ett konsortium av flera företag (sökanden) får lämna in en ansökan till kommissionen om erkännande av sökandens planerade anläggning som en integrerad produktionsanläggning eller som en EU-anläggning för uppdragstillverkning. Detta ska även gälla för företag som är oumbärliga för tillverkningen av halvledare eller som tillverkar nydanande insatsvaror eller produktionsutrustning. Kriterierna i artiklarna 11 och 12 ska gälla i tillämpliga delar.

    Motivering

    För att målen i förordningen om halvledare ska kunna uppnås måste även tillverkningen av insatsvaror såsom plattor eller produktionsutrustning i EU betraktas som stödberättigande. Kriterierna bör tillämpas i enlighet med detta.

    Ändringsrekommendation 15

    Artikel 15.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.   Medlemsstaterna ska uppmana de viktigaste användarna av halvledare och andra relevanta aktörer att informera om betydande fluktuationer i efterfrågan och om kända avbrott i värdekedjan. För att underlätta informationsutbytet ska medlemsstaterna föreskriva en mekanism och en administrativ struktur för dessa uppdateringar.

    2.   Medlemsstaterna ska uppmana de viktigaste användarna av halvledare och andra relevanta aktörer , även från likasinnade länder, att informera om betydande fluktuationer i efterfrågan och om kända avbrott i värdekedjan. För att underlätta informationsutbytet ska medlemsstaterna föreskriva en mekanism och en administrativ struktur för dessa uppdateringar.

    Motivering

    En bedömning av situationen enbart på grundval av europeiska och amerikanska uppgifter är ofullständig och därför inte särskild användbar. Därför bör man inkludera företag från likasinnade partnerländer i Asien.

    Ändringsrekommendation 16

    Artikel 19.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.    Kommissionen får, efter samråd med europeiska nämnden för halvledare, begränsa de åtgärder som föreskrivs i artiklarna 21 och 22 till vissa kritiska sektorer vars verksamhet störs eller hotas av störningar på grund av halvledarkrisen.

    2.    På grundval av resultaten av samrådet med europeiska nämnden för halvledare ska kommissionen begränsa de åtgärder som föreskrivs i artiklarna 21 och 22 till de kritiska sektorer vars verksamhet störs eller hotas av störningar på grund av halvledarkrisen.

    Motivering

    Kommissionens interventionsåtgärder bör alltid vara så begränsade som möjligt.

    Ändringsrekommendation 17

    Artikel 19.4

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    4.   Användningen av de åtgärder som avses i punkt 1 ska vara proportionell och begränsas till vad som är nödvändigt för att hantera betydande störningar av centrala samhällsfunktioner eller ekonomiska verksamheter i unionen och ska ligga i unionens intresse. Vid användningen av dessa åtgärder ska det undvikas att en oproportionell administrativ börda läggs på små och medelstora företag.

    4.   Användningen av de åtgärder som avses i punkt 1 ska vara proportionell och begränsas till vad som är nödvändigt för att hantera betydande störningar av centrala samhällsfunktioner eller ekonomiska verksamheter i unionen och ska ligga i unionens intresse. Vid användningen av dessa åtgärder ska det undvikas att en oproportionell administrativ börda läggs på små och medelstora företag. Dessa åtgärder får endast användas selektivt och som en sista utväg.

    Motivering

    Verktygslådan för nödsituationer innebär en betydande risk för att investeringar och skapande av nya företag förhindras. Kommissionen måste tydligt ange att dessa åtgärder är avsedda som en sista utväg och att de i möjligaste mån kommer att undvikas.

    Ändringsrekommendation 18

    Artikel 21.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   När så är nödvändigt och proportionellt för att säkerställa att alla eller vissa kritiska sektorer ska kunna driva sin verksamhet, får kommissionen ålägga integrerade produktionsanläggningar och EU-anläggningar för uppdragstillverkning att godta och prioritera en order på krisnödvändiga produkter (prioritetsklassad order). Denna skyldighet ska ha företräde framför eventuella prestationsåtaganden enligt privaträtten eller offentlig rätt.

    1.   När så är nödvändigt, proportionellt och tekniskt genomförbart för att säkerställa att alla eller vissa kritiska sektorer ska kunna driva sin verksamhet, får kommissionen ålägga integrerade produktionsanläggningar och EU-anläggningar för uppdragstillverkning att godta och prioritera en order på krisnödvändiga produkter (prioritetsklassad order).

    Motivering

    Det är nästan omöjligt att ändra tillverkningen av halvledare med kort varsel. Genomförbarheten bör därför vara ett avgörande kriterium. Artikeln om prioritetsklassade order bör också formuleras på ett sådant sätt att den inte avskräcker potentiella investerare från att investera i EU. Dessutom råder det tvivel om i vilken utsträckning detta skulle vara rättsligt verkställbart.

    Ändringsrekommendation 19

    Artikel 24.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Europeiska nämnden för halvledare ska bestå av företrädare för medlemsstaterna och ska ledas av en företrädare för kommissionen.

    1.   Europeiska nämnden för halvledare ska bestå av företrädare för medlemsstaterna med lämplig yrkesmässig kompetens och ska ledas av en företrädare för kommissionen.

    Motivering

    Nämnden för halvledare bör vara ett fackorgan och inte ett rent politiskt organ.

    Ändringsrekommendation 20

    Artikel 24.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.   Varje nationell gemensam kontaktpunkt, som avses i artikel 26.3, ska utse en företrädare på hög nivå till europeiska nämnden för halvledare. När det är relevant med avseende på funktion och sakkunskap får en medlemsstat har mer än en företrädare i förhållande till olika uppgifter som innehas av nämnden. Varje medlem av europeiska nämnden för halvledare ska ha en suppleant.

    2.   Varje nationell gemensam kontaktpunkt, som avses i artikel 26.3, ska utse en tekniskt kompetent företrädare till europeiska nämnden för halvledare. När det är relevant med avseende på funktion och sakkunskap får en medlemsstat har mer än en företrädare i förhållande till olika uppgifter som innehas av nämnden. Varje medlem av europeiska nämnden för halvledare ska ha en suppleant. Medlemsstaterna ska vara skyldiga att göra regioner med halvledarekosystem delaktiga. Europeiska regionkommittén ska utse en företrädare i europeiska nämnden för halvledare.

    Motivering

    Med tanke på deras roll när det gäller att stödja regionala industriella ekosystem, inbegripet små och medelstora företag, samt vetenskap och forskning, bör regioner med relevanta halvledarekosystem (t.ex. medlemmarna av Silicon Europe) och Europeiska regionkommittén göras delaktiga i nämndens arbete.

    Ändringsrekommendation 21

    Artikel 26.6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    6.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de nationella behöriga myndigheterna, när så är lämpligt och i enlighet med unionsrätten och nationell rätt, samråder och samarbetar med andra berörda nationella myndigheter, samt med andra relevanta berörda parter. Kommissionen ska underlätta utbytet av erfarenhet mellan nationella behöriga myndigheter.

    6.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de nationella behöriga myndigheterna, när så är lämpligt och i enlighet med unionsrätten och nationell rätt, samråder och samarbetar med andra berörda nationella , regionala och lokala myndigheter, samt med andra relevanta berörda parter. Kommissionen ska underlätta utbytet av erfarenhet mellan nationella behöriga myndigheter.

    Motivering

    För att ta med de regionala och lokala myndigheterna.

    Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2021/2085 om bildande av gemensamma företag, vad gäller det gemensamma företaget för halvledare

    COM(2022) 47 final

    Ändringsrekommendation 22

    Skäl 7

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (7)

    Den verksamhet som finansieras av det gemensamma företaget för halvledare bör omfattas av ett enda arbetsprogram, som bör antas av styrelsen. Innan varje arbetsprogram utarbetas bör de offentliga deltagarnas råd, med beaktande av synpunkterna från den europeiska nämnden för halvledare och andra berörda aktörer, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik (1), fastställa denna del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet, inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar. De offentliga deltagarnas råd bör i detta sammanhang endast omfatta kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna. Sedan bör den verkställande direktören, på grundval av denna definition, utarbeta arbetsprogrammet inbegripet kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet samt de motsvarande utgiftsberäkningarna.

    (7).

    Den verksamhet som finansieras av det gemensamma företaget för halvledare bör omfattas av ett enda arbetsprogram, som bör antas av styrelsen. Innan varje arbetsprogram utarbetas bör de offentliga deltagarnas råd, med beaktande av synpunkterna från de privata medlemmarnas råd och den europeiska nämnden för halvledare och andra berörda aktörer, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik (1), fastställa denna del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet, inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar. De offentliga deltagarnas råd bör i detta sammanhang endast omfatta kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna. Sedan bör den verkställande direktören, på grundval av denna definition och den strategiska forsknings- och innovationsagendan , utarbeta arbetsprogrammet inbegripet kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet samt de motsvarande utgiftsberäkningarna. Medlen för forsknings- och innovationsverksamhet inom det gemensamma företaget för halvledare bör minst motsvara anslaget för det gemensamma företaget för viktig digital teknik. Även tillämpningsområdet och arbetssättet bör övertas.

    Motivering

    De offentliga deltagarnas råd bör inte på förhand fastställa forsknings- och innovationsagendan, eftersom detta skulle begränsa styrelsens befogenhet att fatta beslut. Det gemensamma företaget för halvledare bör bibehålla forskningsverksamheten, arbetssättet och budgeten för det gemensamma företaget för viktig digital teknik.

    Ändringsrekommendation 23

    Artikel 1 led 7 a

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    a)

    I punkt 1 ska led b ersättas med följande:

    a)

    I punkt 1 ska led b ersättas med följande:

     

    ”b)

    Etablera unionens vetenskapliga spetskompetens och ledarskap inom innovation när det gäller nya komponenter och ny systemteknik, däribland inom verksamhet som avser lägre tekniska mognadsgrader, och främja aktivt deltagande av små och medelstora företag, som ska utgöra minst en tredjedel av det totala antalet deltagare i indirekta åtgärder och som bör erhålla minst 20 % av den offentliga finansiering som avsätts för forsknings- och innovationsverksamhet .”

     

    ”b)

    Etablera unionens vetenskapliga spetskompetens och ledarskap inom innovation när det gäller nya komponenter och ny systemteknik, däribland inom verksamhet som avser lägre tekniska mognadsgrader, och främja aktivt deltagande av små och medelstora företag, som med avseende på forsknings- och innovationsverksamheten ska utgöra minst en tredjedel av det totala antalet deltagare i indirekta åtgärder och som bör erhålla minst 20 % av den offentliga finansieringen .”

    Motivering

    Det är inte realistiskt att små och medelstora företag ska utgöra en tredjedel av deltagarna i kapacitetsuppbyggnadsåtgärderna, såsom beskrivs i de nya leden g–j i artikel 126.1. Därför bör SMF-andelen på en tredjedel av antalet deltagare endast gälla den del som avser forsknings- och innovationsverksamhet, liksom andelen på 20 % av den offentliga finansieringen.

    Ändringsrekommendation 24

    Artikel 1 led 7 c

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    c)

    I punkt 2 ska led f ersättas med följande:

    c)

    I punkt 2 ska led f ersättas med följande:

     

    ”f)

    Skapa samstämmighet mellan den strategiska forsknings- och innovationsagendan för det gemensamma företaget för halvledare , synpunkter från andra relevanta intressenter, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik, och unionens politik så att elektroniska komponenter och systemtekniker kan bidra på ett effektivt sätt.”

     

    ”f)

    Skapa samstämmighet mellan den strategiska forsknings- och innovationsagendan för det gemensamma företaget för halvledare och unionens politik så att elektroniska komponenter och systemtekniker kan bidra på ett effektivt sätt.”

    Motivering

    Det gemensamma företaget för halvledare är inte i stånd att säkerställa den föreskrivna samstämmigheten med tredje parts verksamhet.

    Ändringsrekommendation 25

    Artikel 1 led 9

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (9)   Artikel 129.3 ska ersättas med följande:

    (9)   Artikel 129.3 ska ersättas med följande:

    ”3.   Med avvikelse från artikel 28.4 ska de privata medlemmarna lämna, eller se till att deras ingående och anknutna enheter lämnar, ett ekonomiskt bidrag på minst 26 331 000 EUR för administrativa kostnader för det gemensamma företaget för halvledare. De privata medlemmarnas totala bidrag på årsbasis till det gemensamma företagets administrativa kostnader ska uppgå till 35 %.”

    ”3.   Med avvikelse från artikel 28.4 ska de privata medlemmarna lämna, eller se till att deras ingående och anknutna enheter lämnar, ett ekonomiskt bidrag på upp till 26 331 000 EUR för administrativa kostnader för det gemensamma företaget för halvledare. De privata medlemmarnas totala bidrag på årsbasis till det gemensamma företagets administrativa kostnader ska uppgå till högst 35 %.”

    Motivering

    Formuleringen kan ge upphov till allvarliga tvetydigheter. Det är inte tydligt vilken gräns som gäller: den lägre gränsen på minst 26 331 000 EUR eller den övre gränsen på högst 35 %. Kommissionen har dessutom bekräftat att ordet ”minst” i dess förslag var ett skrivfel. Detta fel rättades till i rådsordförandeskapets kompromisstext av den 25 maj.

    Ändringsrekommendation 26

    Artikel 1 led 13

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (13)   Följande artikel ska införas som artikel 134a:

    (13)   Följande artikel ska införas som artikel 134a:

    ”Artikel 134a

    Den verkställande direktörens övriga uppgifter

    Utöver de uppgifter som anges i artikel 19 ska den verkställande direktören för det gemensamma företaget för halvledare utarbeta och, efter att ha beaktat definitionen från de offentliga deltagarnas råd enligt artikel 137 f samt synpunkterna från berörda intressenter, inbegripet, när så är lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik , lämna det gemensamma företagets arbetsprogram till styrelsen för antagande, för att genomföra den strategiska forsknings- och innovationsagendan.”

    ”Artikel 134a

    Den verkställande direktörens övriga uppgifter

    Utöver de uppgifter som anges i artikel 19 ska den verkställande direktören för det gemensamma företaget för halvledare utarbeta och, efter att ha beaktat definitionen från de offentliga deltagarnas råd enligt artikel 137 f, lämna det gemensamma företagets arbetsprogram till styrelsen för antagande, för att genomföra den strategiska forsknings- och innovationsagendan.”

    Motivering

    Dessa synpunkter beaktas redan när de offentliga deltagarnas råd fastställer sin del av arbetsprogrammet och behöver därför inte beaktas igen.

    Ändringsrekommendation 27

    Artikel 1 led 15 a

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    a)

    Följande led f och g ska läggas till:

    a)

    Följande led f och g ska läggas till:

     

    ”f)

    innan varje arbetsprogram utarbetas, definiera den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet , inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar, med beaktande av synpunkter från den europeiska nämnden för halvledare och andra berörda aktörer, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik,

    g)

    välja ut förslag som motsvarar kapacitetsuppbyggnad i enlighet med artiklarna 12.1 och 17.2 u.”

     

    ”f)

    innan varje arbetsprogram utarbetas, definiera den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad, inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar, med beaktande av synpunkter från de privata medlemmarnas råd, den europeiska nämnden för halvledare och andra berörda aktörer, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik,

    g)

    välja ut förslag som motsvarar kapacitetsuppbyggnad i enlighet med artiklarna 12.1 och 17.2 u.”

    Motivering

    De offentliga deltagarnas råd bör inte på förhand fastställa forsknings- och innovationsagendan, eftersom detta skulle begränsa styrelsens befogenhet att fatta beslut. De offentliga deltagarnas råd bör dock ta hänsyn till synpunkterna från de privata medlemmarnas råd beträffande kapacitetsuppbyggnad för att säkerställa den industripolitiska relevansen.

    II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Betydelsen av EU:s förordning om halvledare

    1.

    Europeiska regionkommittén (ReK) framhåller att en framgångsrik förordning om halvledare är avgörande för EU som helhet, medlemsstaterna samt alla lokala och regionala myndigheter, eftersom en tryggad industriproduktion i alla europeiska regioner förutsätter en trygg försörjning med halvledare. Kommittén förespråkar i detta sammanhang att EU ska inta en tydlig ställning i den globala konkurrensen.

    2.

    Kommittén välkomnar kommissionens förslag till förordning om halvledare som ett avgörande steg mot att stärka EU, dess industri och dess säkerhet. Det är viktigt att man i förordningen om halvledare tar upp frågor som rör EU:s strategiska oberoende och tekniska ledarskap. EU måste förbli en global aktör på halvledarområdet. Det ambitiösa målet att öka EU:s marknadsandel för halvledare från nuvarande 10 % till 20 % senast 2030 är därför riktigt.

    3.

    ReK ställer sig bakom målen att minska de viktigaste strategiska beroendena inom produktionen av halvledare, i leveranskedjorna och i försörjningen med råvaror och insatsvaror genom breddning och diversifiering, att bygga ut halvledarproduktionen i Europa och att upprätthålla och stärka ledarskapet inom forskning och utveckling. Samtidigt bör tillverkning av dimensioner över 10 nanometer som efterfrågas av EU:s användarindustri inkluderas i tillämpningsområdet för förordning COM(2022) 46 final. I detta sammanhang framhåller vi vikten av att skydda know-how och patent, så att enskilda länder inte lider några nackdelar.

    4.

    Kommittén välkomnar förslaget till förordning om halvledare även med sikte på ett snabbt och konsekvent genomförande av den europeiska gröna given: Utan tillförlitligt tillgängliga halvledare kan EU:s ambitiösa miljö- och klimatmål, en ökad energisuveränitet och målen om utbyggnad av förnybar energi inte uppnås.

    5.

    En förstärkning av produktionen av halvledare måste samtidigt åtföljas av åtgärder för att minska energi- och resursförbrukningen samt de skadliga effekterna på miljön längs hela värdekedjan och säkerställa efterlevnaden av hållbarhetskriterierna (målen för hållbar utveckling). Dessutom måste användning av förnybara energikällor och mekanismer för en effektiv användning av vattenresurser integreras i produktionsanläggningarna. I detta avseende bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dessa energi- och miljörelaterade effekter inom innovativ nästa generations teknik, såsom integrerad fotonik och särskilda heterogena system.

    6.

    Utöver en trygg försörjning med råvaror av avgörande betydelse måste den cirkulära ekonomins potential utnyttjas fullt ut. Det är av avgörande betydelse att råvaror och material återvinns från utrustning och anläggningar. Detta måste beaktas redan vid utvecklingen av produkter där halvledare används. Lämpliga färdigheter bör utvecklas i regionerna och kriterierna för stödberättigande bör utformas i enlighet med detta.

    7.

    EU:s nackdelar jämfört med tredjeländer när det gäller naturresurser gör unionen starkt beroende av leverantörer utanför EU för import av råvaror av avgörande betydelse. Vi uppmanar kommissionen att ta itu med detta strategiska beroende genom att intensifiera sitt arbete med och sina krav på cirkularitet i fråga om chipp, särskilt när det gäller design och återanvändning av material, och att ytterligare fördjupa EU:s handelsförbindelser med viktiga internationella partner.

    8.

    Kommittén välkomnar, i linje med sitt yttrande ”Åtgärdsplan för råvaror av avgörande betydelse”, ny gruvverksamhet i EU i syfte att exploatera befintliga fyndigheter av råvaror av avgörande betydelse. Ny gruvdrift för högteknologiska råvaror i EU måste bygga på FoU-projekt om innovativ gruvdrift med låg påverkan.

    9.

    De lokala och regionala myndigheterna har ett starkt gemensamt intresse av en trygg försörjning med halvledare på grund av de lokala ekonomiernas stora indirekta beroende. Därför, och på grund av sin närhet till halvledarekosystemen, bör de ges en central roll i genomförandet av förordningen om halvledare. ReK konstaterar dessutom att alla regioner kommer att dra nytta av förordningen, oavsett om det finns halvledarverksamhet där eller inte.

    10.

    På förekommen anledning framhåller vi hur viktig en trygg energiförsörjning är för halvledarindustrin. Detta gäller särskilt de nödvändiga elmängderna och nätstabiliteten. De utgör en lokaliseringsfaktor för befintliga anläggningar, men framför allt för planerade nyetableringar.

    EU:s strategiska mål på halvledarområdet

    11.

    Kommittén uppmanar företagen att ta större hänsyn till sina egna behov av halvledare och de nödvändiga leveranskedjorna i en ständigt föränderlig geostrategisk miljö och att undvika ensidiga beroenden i syfta att sprida riskerna. I den internationella miljön måste EU bättre lyfta fram sina fördelar som en säker produktionsort (”trygg hamn”).

    12.

    Kommissionen uppmanas att i de kommande förhandlingarna med rådet och Europaparlamentet tydligt betona betydelsen av förordningen om halvledare för att trygga Europas industriella bas och kräva ytterligare finansiella bidrag från medlemsstaterna och näringslivet.

    13.

    Man bör använda de resurser som ställs till förfogande genom förordningen om halvledare strategiskt för att utvidga befintliga halvledarkluster och halvledarekosystem, både små- och storskaliga, inklusive genom sammanlänkning med dem. EU har störst möjligheter att i framtiden hävda sig på den globala halvledarmarknaden om unionen utgår från och bygger vidare på sina befintliga styrkor och därmed begränsar sig till ett ömsesidigt beroende av ”likasinnade länder” och i gengäld minskar ensidiga beroenden av tredjeländer.

    14.

    Kommittén välkomnar inrättandet av en europeisk chippfond. Pelare 2 i förordningen om halvledare bör principiellt vara teknikneutral, och medlen bör mobiliseras så snabbt som möjligt.

    15.

    ReK bekräftar att IPCEI, som ett mycket framgångsrikt instrument, fortsätter att spela en viktig roll inom ramen för förordningen om halvledare. EU och medlemsstaterna måste dock agera snabbare på alla områden, framför allt när det gäller tillstånd och stöd, för att kunna stödja industrin, inbegripet de små och medelstora företagen, i enlighet med behoven.

    16.

    Kommittén understryker den centrala betydelsen av ny teknik för den fortsatta utvecklingen av Europa som produktionsort för halvledare så att vi kan förbli globalt konkurrenskraftiga i den tekniska konkurrensen: När förordningen om halvledare genomförs måste man reagera öppet och snabbt på användningen av nya material, såsom galliumnitrid, indiumfosfid, kiselkarbid och kiselnitrid, och på användningen av nya processer för att möjliggöra utveckling och produktion av nästa generations chipp, t.ex. fotonchipp, som är avgörande för uppförandet av ett autonomt och hållbart nät för data-, tele- och kvantkommunikation samt för autonom körning, och kvantchipp, som möjliggör analys av betydligt större datamängder, mer kraftfulla beräkningar på kortare tid och detaljerade simuleringar, samt hybridchipp och heterogena system, där integrationen av fotoniska funktioner i elektroniska integrerade kretsar är en av de avgörande frågorna för halvledarindustrins framtid.

    17.

    Europa måste lägga ytterligare fokus på halvledardesign och därför bygga upp egen designkapacitet.

    Medel för förordningen om halvledare

    18.

    Kommittén kritiserar de planerade anslagen i förordningen om halvledare som alldeles för låga, och tvivlar på att det sammantagna paketet är tillräckligt för att EU ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen om etablering av nya produktionsanläggningar. ReK betonar att nya initiativ förtjänar nya finansiella medel, och beklagar omfördelningen av medel från framgångsrika program, såsom Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa.

    19.

    Kommissionen uppmanas att säkerställa transparens beträffande medlen i förordningen om halvledare och att sörja för en tillräcklig finansiering för alla tre pelarna. Kommissionen bör då stödja sig på jämförbara initiativ i hela världen.

    20.

    Mer nya pengar bör användas för att genomföra förordningen om halvledare. Vi uppmanar därför också rådet, parlamentet och kommissionen att tillhandahålla relevanta europeiska och nationella stödmedel samt ändra den fleråriga budgetramen i enlighet med detta. Eftersom förordningens strategiska mål sträcker sig bortom 2030 måste halvledarområdet betraktas som en högprioriterad fråga vid översynen av den fleråriga budgetramen och i nästa fleråriga budgetram.

    21.

    Det är nödvändigt att skapa ytterligare incitament för att se till att medlemsstater och regioner samt företag tillhandahåller de medel som behövs, vid sidan av EU-medlen. Det är viktigt att kommissionen underlättar finansiering i enlighet med unionsrätten. Finansieringen måste kopplas till iakttagandet av ESG-kriterierna (miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning).

    22.

    Regioner och företag uppmanas att involvera Europeiska investeringsbanken (EIB) i finansieringen av nya projekt längs hela värdekedjan. EIB kan ge ett avgörande bidrag till en framgångsrik förordning om halvledare.

    Stöd och EU:s regler för statligt stöd ur ett regionalt perspektiv

    23.

    Kommissionen uppmanas att vid bedömningen och godkännandet enligt artikel 107.3 c i EUF-fördraget göra en generös tolkning av kriteriet ”först i sitt slag” i Europa, eftersom det i fråga om halvledare inte finns någon klassisk konkurrenssituation som är relevant för konkurrensen på den inre marknaden.

    24.

    ReK uppmanar kommissionen att, utöver ändringar och förenklingar i reglerna och förfarandena för statligt stöd, överväga ytterligare lättnader, såsom att bevilja skatteavskrivningar, för att underlätta etableringen av företag längs hela värdekedjan för halvledare i Europa.

    25.

    Inom ramen för ”först i sitt slag”-principen är det nödvändigt att möjliggöra stöd inte bara till sådana produktionsanläggningar som är ”integrerade produktionsanläggningar” eller ”EU-anläggningar för uppdragstillverkning”, utan även till tillverkning av insatsvaror, såsom plattor eller produktionsutrustning, som är lika relevanta för att målen ska kunna uppnås.

    26.

    Kommittén välkomnar de åtgärder som föreskrivs i artikel 14 för att påskynda de nationella planerings- och tillståndsförfarandena till förmån för integrerade produktionsanläggningar och EU-anläggningar för uppdragstillverkning.

    27.

    ReK påpekar att det för att säkerställa försörjningen med halvledare inte bara är själva anläggningarna för tillverkning av halvledare som är relevanta, utan även produktionsanläggningarna i föregående och efterföljande led i värdekedjan, vilket gör att även dessa anläggningar måste ingå när man fokuserar på att underlätta och påskynda förfarandena, i syfte att undvika flaskhalsar.

    Forskning och utveckling ur ett regionalt perspektiv

    28.

    Kommittén förespråkar en bred EU-syn på forskning och utveckling med deltagande av kunderna och användarna, och anser att utvecklings- och innovationsmål inte enbart bör inriktas på en ytterligare miniatyrisering av nodstrukturerna.

    29.

    ReK delar forsknings- och universitetsvärldens oro för att den omfördelning av medel inom Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa som planeras i förordningen om halvledare ska försvaga andra områden och därmed öka konkurrensen om återstående medel. Vi förväntar oss därför att de medel som omfördelas från programmet för ett digitalt Europa och Horisont Europa kommer att ställas till programmens förfogande igen under finansieringsperioden.

    30.

    Kommittén fäster uppmärksamheten på att nationell eller regional medfinansiering av projekt medför administrativa problem, och uppmanar kommissionen att se till att detta inte medför hinder för deltagande i forskningsprojekt. I synnerhet bör ramvillkoren utformas på ett sådant sätt att det blir möjligt att medfinansiera projekt genom kompletterande stöd från nationella eller regionala program.

    31.

    Regioner med relevanta kluster uppmanas att aktivt delta i det gemensamma företaget för halvledare som efterföljare till det gemensamma företaget för viktig digital teknik och det gemensamma företaget Ecsel.

    32.

    Kommissionen uppmanas att definiera begreppet ”pilotlinje” närmare. Tillgången till pilotlinjerna måste vara bred och öppen så att kluster, utbildnings- och forskningsinrättningar och företag, särskilt små och medelstora företag, kan delta. De små och medelstora företagen skulle kunna ges tillgång till pilotlinjerna såväl genom Horisont Europa som på ett decentraliserat sätt genom nationella och regionala organ, såsom regionala utvecklingsorgan, som har erfarenhet av att stödja uppstartsföretag och små och medelstora företag i samband med att de inrättas, växer och konsolideras.

    33.

    Befintliga nätverk, såsom alliansen för processorer och halvledarteknik, måste göras nära delaktiga i samordningsmekanismen för halvledare. Alla nätverk bör vara öppna för nya aktörer, eftersom även nätverk såsom Vanguard-initiativet eller nätverket av europeiska digitala innovationsknutpunkter kan ge ett viktigt bidrag.

    34.

    Man bör undersöka i vilken utsträckning och genom vilka åtgärder det kan säkerställas att know-how som utvecklats inom EU kan tryggas t.ex. inom ramen för ett utvidgat patentskydd. I detta sammanhang bör även säkerhetsaspekter spela en roll.

    Tryggande av kvalificerad arbetskraft samt ut- och fortbildning

    35.

    Medlemsstaterna, de lokala och regionala myndigheterna och företagen uppmanas att lägga mycket större vikt vid att trygga kvalificerad arbetskraft: Kvalificerad ut- och fortbildning bidrar i hög grad till att Europa blir framgångsrikt som produktionsort för halvledare och är ett avgörande kriterium för investeringsbeslut. Allmän och yrkesinriktad ut- och fortbildning i regionerna spelar en avgörande roll. Fler flickor och kvinnor bör lockas till utbildning i halvledarteknik.

    36.

    Att trygga kvalificerad arbetskraft utgör därför en avgörande nyckel till framgång. Det behövs en samordnad strategi för att utbilda de yngre och behålla lärare vid universitet och forskningsinrättningar. Vi uppmuntrar därför till ett ökat utbyte av forskare mellan universitet, forskningsinrättningar och företag och till gemensamt utnyttjande av laboratorieinfrastruktur i hela EU.

    37.

    Lokala och regionala myndigheter har strategisk kapacitet att främja synergier mellan politiken för FoU, utbildning, kompetensutveckling, omskolning och fortbildning, vilket kommer att vara avgörande för att locka till sig och behålla en begåvad arbetskraft.

    38.

    ReK rekommenderar att industrin, medlemsstaterna och EU gemensamt inrättar och finansierar ett praktikprogram för halvledarindustrin med ett stipendiesystem kopplat till en skyldighet att under en minimiperiod arbeta inom halvledarområdet i Europa. Dessutom rekommenderas kommissionen att överväga att utveckla särskilda program för att locka kvalificerad arbetskraft från tredjeländer med en avancerad halvledarindustri.

    39.

    ReK rekommenderar att det inrättas en KI-grupp för halvledare och föreslår, med ”batteriakademin” som förebild, att det inrättas en ”halvledarakademi” med deltagande av industrin och forskningsinrättningar.

    40.

    För utvecklingen av halvledarekosystem är det mycket viktigt att behålla framgångsrika uppstartsföretag så att de kan vidareutvecklas och know-how inte går förlorad.

    41.

    Kommittén rekommenderar vidare specifikt stöd för utveckling av innovativ chippdesign inom ramen för Horisont Europa – till exempel inom klustret för digitala frågor, industri och rymden – så att EU kan hävda sin ledande ställning inom design av innovativa chipp och nästa generations teknik och samtidigt minska de ömsesidiga beroendena i förhållande till andra delar av världen.

    Inverkan av förordningen om halvledare på städer och regioner

    42.

    I händelse av nyetablering av företag kommer det att krävas mycket av de lokala och regionala myndigheterna, som behöver en tillförlitlig ram och stöd från medlemsstaterna och kommissionen.

    43.

    Kommissionen uppmanas att beakta etableringarnas inverkan på de lokala och regionala myndigheterna. Skapandet av ramvillkor för etablering och genomförandet av stödjande åtgärder bör betraktas som regional utveckling, och medfinansiering från Eruf och ESF bör möjliggöras.

    44.

    På så sätt kommer i synnerhet medlemsstater med proportionellt sett mindre nationella medel att kunna uppnå en relevant hävstångseffekt. Det bör också vara möjligt att stödja utbyggnaden av befintliga fabriker.

    45.

    Kommittén efterlyser en operativ sammankoppling av förordningen om halvledare och andra viktiga EU-strategier och EU-projekt, såsom Reach-förordningen, handlingsplanen för råvaror av avgörande betydelse, den nya industristrategin, handlingsplanen för den cirkulära ekonomin eller AI-strategin. Regionerna bör då spela en stark roll och vara aktivt delaktiga.

    46.

    ReK påpekar att teknisk öppenhet och användning av vissa farliga kemikalier är nödvändigt för tillverkning av halvledare, och att produktionen, importen eller användningen av dem regleras av EU:s kemikalielagstiftning. Vid den riskbedömning som avses i artikel 16 bör man beakta i vilken utsträckning europeiska ekonomiska aktörer kan hantera de kemikalierättsliga hindren och ämnen förblir säkert tillgängliga på EU-marknaden.

    Resiliens och krishantering

    47.

    Design och produktion av halvledare från EU kan också bidra till säkerhet och resiliens beträffande kritisk infrastruktur i lokala och regionala myndigheter (energinät, hälso- och sjukvård, transport, förvaltning, offentliga institutioner).

    48.

    Kommittén föreslår att man i stället för en ”verktygslåda för nödsituationer” inrättar en ”verktygslåda med förebyggande åtgärder”, eftersom ett ingripande i halvledarproduktionen med kort varsel inte är möjligt på grund av dess komplexitet vad gäller kombinationer av olika integrerade kretsar i slutprodukterna och dess omfattande internationella leveranskedja, och därför inte är lämpligt som krishanteringsåtgärd. Samarbete och samordning bör alltid ha företräde framför intervention. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att upprätthålla produktionen av halvledare och den nödvändiga tillgången till insatsvaror och delprodukter.

    49.

    Med tanke på de många olika potentiella orsakerna till brister och leveransproblem uppmanas kommissionen att närmare och på ett rättssäkert sätt definiera kris, de planerade befogenheterna att ingripa samt det konkreta tillvägagångssättet i händelse av kris, och att klargöra att detta bara får tillämpas som en sista och proportionerlig utväg. Vi befarar att den föreslagna krishanteringsmekanismen kan avskräcka från investeringar.

    50.

    Kommittén föreslår att man i detta sammanhang ska lägga större fokus på att säkra tillgången till vissa typer av halvledare och det för detta ändamål nödvändiga inköpet (eventuellt gemensamt) av råvaror av avgörande betydelse (t.ex. palladium, neon, C4F6, litium, gallium, kisel) och insatsvaror (t.ex. plattor).

    51.

    De lokala och regionala myndigheterna bör göras delaktiga i samordningsmekanismen för halvledare, eftersom de med sina lokala kunskaper om forskning, näringsliv och halvledarkluster kan ge ett värdefullt bidrag till det nätverksskapande som eftersträvas.

    52.

    När nämnden för halvledare tillsätts bör man beakta att det handlar om ett fackorgan och inte ett politiskt organ. Acceptansen för nämnden och dess arbete är i hög grad avhängig av förtroendet för dess medlemmar. Därför bör även industrin och ReK vara företrädda med lämplig sakkunskap.

    53.

    ReK stöder målet om att skapa en helhetsbild av värdekedjorna för halvledare samt beroendena och kraven på halvledarområdet. Vi hyser dock tvivel om huruvida de resulterande datamängderna kan behandlas på ett säkert och målinriktat sätt. Utan giltiga data från icke-europeiska aktörer kommer det knappast att vara möjligt att få en användbar bild.

    54.

    Kommittén rekommenderar ett snabbt antagande och genomförande av förordningen om halvledare och uppmanar kommissionen, Europeiska unionens råd och Europaparlamentet att beakta ReK:s rekommendationer och nå en överenskommelse redan under det tjeckiska rådsordförandeskapet.

    55.

    Kommittén välkomnar att kommissionen har gjort en subsidiaritetsanalys av förslaget till förordning om halvledare, och håller med om att målen med förslaget inte kan uppnås av medlemsstaterna själva, eftersom problemen till sin natur är gränsöverskridande och inte begränsade till enskilda medlemsstater eller till en undergrupp av medlemsstater. ReK ställer sig därför bakom kommissionens slutsats att åtgärder på unionsnivå helt klart på bästa sätt kan driva de europeiska aktörerna mot en gemensam vision och genomförandestrategi.

    Bryssel den 12 oktober 2022.

    Vasco ALVES CORDEIRO

    Europeiska regionkommitténs ordförande


    (1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 av den 29 april 2021 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa och om upphävande av beslut (EU) 2015/2240 (EUT L 166, 11.5.2021, s. 1).

    (1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 av den 29 april 2021 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa och om upphävande av beslut (EU) 2015/2240 (EUT L 166, 11.5.2021, s. 1).

    (1)  Alliansen nämns i kommissionens meddelande av den 5 maj 2021, Uppdatering av industristrategin 2020: en starkare inre marknad för EU:s återhämtning.

    (1)  Alliansen nämns i kommissionens meddelande av den 5 maj 2021, Uppdatering av industristrategin 2020: en starkare inre marknad för EU:s återhämtning.


    Top