Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XG1213(02)

    Rådets slutsatser om att öka tillgängligheten till och konkurrenskraften för europeiskt audiovisuellt innehåll och medieinnehåll 2021/C 501 I/02

    ST/14543/2021/INIT

    EUT C 501I, 13.12.2021, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CI 501/7


    Rådets slutsatser om att öka tillgängligheten till och konkurrenskraften för europeiskt audiovisuellt innehåll och medieinnehåll

    (2021/C 501 I/02)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD

    KONSTATERAR FÖLJANDE:

    1.

    Tillgängligheten till och den faktiska tillgången till europeiskt audiovisuellt innehåll och medieinnehåll blir allt viktigare för en hållbar utveckling av den europeiska mediesektorn och är nära kopplad till främjandet av kulturell och språklig [...] mångfald som en viktig tillgång för dess konkurrenskraft.

    2.

    För att uppnå detta mål bör riktade sektorsspecifika och horisontella politiska åtgärder säkerställa att europeiska audiovisuella verk och europeiskt medieinnehåll framhävs på lämpligt sätt och att nya finansieringskällor och distributionsmodeller stimuleras mot bakgrund av den ökande närvaron av globala leverantörer av och plattformar för audiovisuellt innehåll och medieinnehåll.

    3.

    Sådana åtgärder är särskilt viktiga eftersom covid-19-pandemin har haft stor inverkan på finansieringsnivån och finansieringsstrukturen för europeiskt audiovisuellt innehåll. Den har påskyndat marknadsutvecklingen mot ökad tillgång och efterfrågan på innehåll från onlineleverantörer när det gäller andelen biograffilmer och andra audiovisuella verk som härrör från olika nationella marknader, förhållandet mellan framgångsrik utgivning av biograffilm och beställvideo samt den ojämna synligheten för sådana verk på de olika marknaderna (1).

    4.

    I och med den ökade efterfrågan på innehåll som är tillgängligt online utvecklas nya affärsmodeller för finansiering av investeringar från leverantörer av beställvideo och för licensiering, medan majoriteten av det europeiska audiovisuella innehållet och medieinnehållet fortfarande produceras av traditionella aktörer såsom offentliga och privata medieföretag och oberoende producenter som har kapacitet att utveckla nya projekt och ny talang [...]. Offentlig finansiering är viktigare för vissa sektorer än för andra, och samtidigt kvarstår skillnader mellan olika länders system och kapacitet.

    5.

    Dessutom har covid-19-pandemin vidgat klyftan mellan intäkterna från reklam på internet och traditionell reklam. Tv-reklam hade en relativt konkurrenskraftig ställning i förhållande till användningen av reklam på internet fram till covid-19-krisen, men under 2021 ökade andelen annonsering online (2).

    6.

    Distributionen av audiovisuellt innehåll och medieinnehåll sker i allt högre grad online, särskilt via onlineplattformar, och spelar en viktig roll för medieföretagens intäktsflöde. Eftersom kreativt och kulturellt innehåll har stor ekonomisk potential för Europa både on- och offline är det viktigt att säkerställa rättvis tillgång till det för att skydda den demokratiska debatten, mediepluralismen och den kulturella och språkliga mångfalden.

    7.

    För att öka tillgängligheten till och konkurrenskraften för europeiskt audiovisuellt innehåll och medieinnehåll bör ytterligare åtgärder vidtas när det gäller följande prioriteringar:

    a)

    Kulturell mångfald

    b)

    Främjande och framhävande av europeiskt innehåll

    c)

    Hållbarhet

    A.   KULTURELL MÅNGFALD

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD

    ÄR MEDVETET OM FÖLJANDE:

    8.

    Eftersom kulturell mångfald och kreativitet står i centrum för den europeiska audiovisuella sektorn och mediesektorn i konkurrens med annat allmänt tillgängligt innehåll på den internationella marknaden är det viktigt att stärka dessa sektorers kapacitet för att nå ut till en större publik, öka spridningen av innehållet och främja dess olika uttryck, innovation och talanger, samtidigt som våra strategiska kulturella tillgångar skyddas.

    9.

    Digitala lösningar kan underlätta större tillgänglighet, medan samproduktioner, stöd till gränsöverskridande distribution, en livskraftig oberoende biograf- och distributionssektor, främjande av språklig mångfald och skapandefrihet kan få stor betydelse för att öka tillgängligheten till innehållet och förbättra den audiovisuella sektorns konkurrenskraft.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD FRAMHÅLLER FÖLJANDE:

    10.

    Samproduktioner, liksom internationellt samarbete mellan yrkesverksamma på alla nivåer i värdekedjan (skapande, utbildning, utveckling, produktion, marknadsföring, distribution), underlättar gränsöverskridande distribution av audiovisuella verk, bidrar till att främja utvecklingen av sektorn i partnerländer och bidrar till att förbättra det kulturella och ekonomiska utbytet.

    11.

    I enlighet med subsidiaritetsprincipen är finansieringssystemen och den audiovisuella kapaciteten för internationella samproduktioner olika i medlemsstaterna, med olika andelar av varierat europeiskt innehåll på europeiska och internationella marknader.

    12.

    För att europeiska audiovisuella verk ska nå framgång på både europeiska och internationella marknader är det av yttersta vikt att innehållet uppfyller höga standarder i fråga om hög kvalitet och innovation, återspeglar den kulturella och tematiska mångfalden i det europeiska samhället och, i relevanta fall, har internationell dragningskraft.

    13.

    Det historiska och kulturella värdet av audiovisuella arkiv är en viktig tillgång för sektorn och måste skyddas för att underlätta spridning och eventuell återanvändning av innehållet i allmänhetens intresse.

    14.

    När det gäller skapandefrihet är det viktigt att skydda yttrandefriheten, mediepluralismen och mångfalden av åsikter och idéer, som hör till Europeiska unionens grundläggande värden.

    15.

    Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt tillgängligheten till innehåll för personer med funktionsnedsättning och för äldre.

    16.

    Public service-medier i Europa spelar en viktig roll när det gäller att skydda allmänhetens intresse, främja åsiktsmångfalden, skapa nytt och innovativt innehåll och nya och innovativa idéer samt bekämpa desinformation och felaktig information.

    17.

    Skälig ersättning till upphovspersoner, producenter och andra rättighetsinnehavare är avgörande för deras skapandefrihet och ekonomiska oberoende samt för mediesektorns hållbarhet, originalitet och konkurrenskraft.

    18.

    Ett könsbalanserat och socialt inkluderande deltagande bidrar till att förbättra kvaliteten på och vidga vyerna för europeiskt audiovisuellt innehåll och medieinnehåll.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR MEDLEMSSTATERNA OCH EUROPEISKA KOMMISSIONEN ATT INOM SINA RESPEKTIVE BEHÖRIGHETSOMRÅDEN GÖRA FÖLJANDE:

    19.

    Underlätta samproduktioner, särskilt genom att främja en europeisk modell för samproduktion, och gynna deras spridning i och utanför de berörda länderna, samtidigt som hänsyn tas till den utveckling som sker när det gäller investeringar från leverantörer av beställvideo (3).

    20.

    Uppmuntra utbyte av sakkunskap om samproduktioner och främja samarbete från ett tidigt stadium i utvecklingen av samproduktioner och mellan yrkesverksamma i hela värdekedjan.

    21.

    Utveckla bättre strategier för att stärka den europeiska audiovisuella sektorns konkurrenskraft genom att främja skapandet av högkvalitativt europeiskt innehåll som kan locka en bredare publik, samtidigt som man ger stöd till upphovspersoner i egenskap av centrala skapare av innehåll och till samproduktioner och distribution av originalinnehåll.

    22.

    Uppmuntra ökad tillgänglighet till originalinnehåll i olika språkversioner och stödja utvecklingen av digitala lösningar som möjliggör språklig mångfald och säkerställer möjligheten att se innehållet på originalspråket.

    23.

    Främja utvecklingen av effektiva marknadsföringsverktyg och strategier för filmpublik samt stärka medie- och filmkunnigheten, samtidigt som publikanalyser och publikens förväntningar beaktas.

    24.

    Främja könsbalans och social mångfald i skapandet av innehåll genom att införa incitament för att uppmuntra berörda aktörer inom den audiovisuella sektorn att sträva efter jämlikhet, mångfald och delaktighet, samtidigt som skapandefriheten respekteras.

    25.

    Sträva efter att säkerställa att innehållet i nationella arkiv och filmarvsinstitut skyddas och marknadsförs och görs tillgängligt i större skala, samtidigt som berörda immateriella rättigheter respekteras.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR EUROPEISKA KOMMISSIONEN ATT GÖRA FÖLJANDE:

    26.

    Genom nätverken inom ramen för programområdet Media i programmet Kreativa Europa, fortsätta att stödja europeiska oberoende beställvideotjänster som har en hög andel europeiskt innehåll och synliggöra det genom framhävande åtgärder.

    27.

    Upprätthålla samrådsprocessen genom Europeiska filmforumet med medlemsstaterna och alla berörda intressenter om hur man kan främja den långsiktiga spridningen av europeiskt innehåll som härrör från samproduktioner och andra former av gränsöverskridande samarbete, samtidigt som man beaktar resultatet av den dialog med den audiovisuella industrin som tillkännagavs i handlingsplanen för medier om hur den gränsöverskridande tillgången och tillgängligheten till audiovisuellt innehåll kan förbättras.

    B.   FRÄMJANDE OCH FRAMHÄVANDE AV EUROPEISKT INNEHÅLL

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD

    ÄR MEDVETET OM FÖLJANDE:

    28.

    Det är mycket viktigt att det finns tillgång till en mångfald av audiovisuellt innehåll och information på alla EU-språk samt till tillförlitligt innehåll.

    29.

    Public service-medier i Europa spelar en viktig roll när det gäller att skydda demokratiska värden, uppmuntra åsiktsmångfalden och öka tillgängligheten till och konkurrenskraften för europeiskt innehåll, särskilt när innovativa tekniska verktyg används.

    30.

    Förordningarna om främjande och framhävande av europeiskt audiovisuellt innehåll och medieinnehåll är avsedda att spela en viktig roll för att säkerställa mediepluralism, öka den kulturella mångfalden, stärka den internationella konkurrenskraften och främja oberoende produktion.

    31.

    Jämfört med traditionella distributionssätt kan det vara en utmaning för konsumenterna att hitta europeiska verk på beställvideoplattformar. Därför är det viktigt att analysera marknaden och utvärdera hur effektiva de framhävande åtgärderna är.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR MEDLEMSSTATERNA OCH EUROPEISKA KOMMISSIONEN ATT INOM SINA RESPEKTIVE BEHÖRIGHETSOMRÅDEN GÖRA FÖLJANDE:

    32.

    Påskynda införlivandet av det reviderade direktivet om audiovisuella medietjänster (4), eftersom ett effektivt genomförande av det direktivet kommer att bidra till att förbättra tillgången till europeiska verk online.

    33.

    Främja en diskussion om de befintliga och planerade lösningarna vad gäller främjandet av europeiska verk och möjliggöra utbyte av bästa praxis när det gäller åtgärder för att framhäva europeiska verk enligt de olika affärsmodellerna.

    34.

    Utveckla utbytet av bästa praxis och stärka samarbetet mellan regleringsmyndigheter för audiovisuella medietjänster och organisationer som finansierar film.

    35.

    Förbättra och underlätta möjligheten att hitta lagligt tillgängligt och kreativt innehåll online på alla Europeiska unionens språk, särskilt genom onlineverktyg som Agorateka (5), i syfte att göra det lätt att identifiera bland en stor mängd annat innehåll.

    36.

    Uppmuntra utvecklingen av databaser som Lumiere VOD (6) för att underlätta kontrollen av europeiska verks ursprungsland.

    37.

    Främja fortsatt stöd till biografdistribution av europeiska verk, inbegripet stöd till mindre och oberoende distributörer för spridning av en stor variation av europeiska filmer, och stödja festivaler som platser för effektiv spridning av originellt och diversifierat innehåll, både på nationell, europeisk och internationell nivå.

    38.

    Bedöma och diskutera den rådande situationen för europeiska produktioner i EU, med beaktande av olika intressenters marknadsställning och alla andra relevanta faktorer (likvärdiga förutsättningar, audiovisuella och språkliga särdrag i olika länder, den nuvarande definitionen av europeiska produktioner (7) etc.), för att säkerställa en diversifierad, rättvis och balanserad marknad för europeiska produktioner.

    39.

    Reflektera över Europas digitala och tekniska suveränitet, med beaktande av befintliga europeiska leverantörer, och analysera mervärdet av en eventuell europeisk plattform, i samarbete med public service-medier, vilken skulle omfatta europeiskt innehåll från medlemsstaterna som ska göras tillgängligt för så många EU-medborgare som möjligt, samtidigt som man säkerställer respekt för berörda immateriella rättigheter och nuvarande regler om konkurrens och statligt stöd.

    40.

    Uppmuntra public service-medier att ge oberoende producenter nya möjligheter att skapa och marknadsföra europeiskt innehåll.

    41.

    Utveckla och uppmuntra nya program för att gynna produktion och distribution av europeiska audiovisuella produktioner som riktar sig till barn och unga vuxna.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR EUROPEISKA KOMMISSIONEN ATT GÖRA FÖLJANDE:

    42.

    Fortsätta att spela en aktiv roll för att underlätta ett smidigt genomförande av direktivet om audiovisuella medietjänster genom noggrann övervakning, rapportering och stöd till medlemsstaterna.

    43.

    Analysera situationen på den europeiska audiovisuella marknaden, med fokus på de största utmaningarna och obalanserna ur ett EU-perspektiv och på möjliga lösningar.

    C.   HÅLLBARHET

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD

    FRAMHÅLLER FÖLJANDE:

    44.

    För att få till stånd en hållbar utveckling måste mediesektorn bygga vidare på sina tillgångar (t.ex. kreativitet och kulturell mångfald), göra innehållet tillgängligt och synligt och anpassa sig till de utmaningar och möjligheter som den digitala omvandlingen innebär.

    45.

    I egenskap av globala aktörer i den digitala ekonomin spelar plattformar och onlineleverantörer en viktig roll när det gäller att säkerställa tillgänglighet för, tillgång till och distribution av innehåll. Samtidigt blir de allt viktigare för den demokratiska debatten, den kulturella mångfalden, respekten för grundläggande rättigheter och värden, skyddet av minderåriga mot skadligt innehåll och skyddet av immateriella rättigheter.

    46.

    Territoriell och exklusiv licensiering är alltjämt av stor betydelse för skapandefriheten, för hållbarheten och finansieringen av sektorn samt för skapandet av en grund för att utveckla nya affärsmodeller.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR MEDLEMSSTATERNA OCH EUROPEISKA KOMMISSIONEN ATT GÖRA FÖLJANDE INOM SINA RESPEKTIVE BEHÖRIGHETSOMRÅDEN:

    47.

    Främja en licensieringspraxis som syftar till att säkerställa ett rättvisare förhållande mellan leverantörer av beställvideo, plattformar, oberoende producenter och andra rättighetshavare genom hela värdekedjan och gynna utvecklingen av åtgärder som ska möjliggöra transparent och heltäckande information om användningen av audiovisuella produktioner inom onlinetjänster, inklusive möjligheten att få tillgång till uppgifter om helhetsbilder och territorier.

    48.

    Stödja den europeiska audiovisuella sektorns konkurrenskraft med beaktande av den roll som territoriell och exklusiv licensiering av rättigheter spelar i finansieringssystemet för europeiska produktioner. Licensieringsfrågan bör också ingå i den dialog som tillkännagavs i handlingsplanen för medier om spridningen av audiovisuella produktioner.

    49.

    Gynna och stödja finansieringsstrategier som är inriktade på innovation, tillväxt, teknik och branschens struktur.

    50.

    Ytterligare förorda relevanta åtgärder inom ramen för handlingsplanen för medier, gynna omvandlingen och motståndskraften hos oberoende audiovisuella företag och medieföretag, särskilt MediaInvest, i syfte att främja investeringar i audiovisuell produktion och distribution samt det interaktiva verktyg som vägleder medieföretag bland olika stödinstrument.

    51.

    Uppmuntra en ökning av antalet europeiska audiovisuella produktioner i beställkataloger med kvalitetsfilmer som omfattar ett brett spektrum av ämnen och åldersgrupper och bedöma möjligheten att inrätta offentlig-privata partnerskap för att sprida innehåll av hög kvalitet på nationell, europeisk och internationell nivå.

    52.

    Fokusera på att investera i medborgarnas motståndskraft genom åtgärder för digital kompetens och mediekunnighet för att främja kunskapsinhämtning och kritiskt tänkande. Detta bör göra det möjligt för användarna att identifiera olagligt innehåll och desinformation samt att förstå hur verktygen för algoritmer för rekommendationer fungerar och dra nytta av möjligheten att hitta innehåll.

    53.

    Utveckla och förbättra utbildningen av yrkesverksamma och företag för att hjälpa dem att anpassa sig till den föränderliga skapande- och distributionsmodellen inom ramen för system som bygger på artificiell intelligens (AI) och gynna omskolnings- och kompetensutvecklingsprocesserna.

    54.

    Främja och stödja de nya möjligheter som den digitala ekonomin innebär för distributionen av innehåll, med särskild hänsyn till en rättvis balans mellan utvecklingen av AI-system och deras användning av innehållet för att garantera AI-sektorns, den audiovisuella sektorns och mediesektorns konkurrenskraft. I detta sammanhang säkerställa likvärdiga förutsättningar för berörda intressenter och hjälpa den audiovisuella sektorn och mediesektorn att blomstra utan att hämma innovationsdynamiken.

    55.

    Vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra tillgång till olagligt audiovisuellt innehåll på nationell nivå och EU-nivå och för att införa effektiv tillsyn online av överträdelser i kommersiell skala.

    56.

    Vidta nödvändiga åtgärder så att mediesektorn kan utnyttja de möjligheter som den europeiska gröna given och den europeiska klimatlagen innebär.

    57.

    Diskutera möjliga politiska initiativ med anknytning till ramen för internetreklam för att säkerställa rättvisa reklamregler för internet och traditionell reklam med avseende på audiovisuellt innehåll och medieinnehåll.

    58.

    Värna om medieorganisationernas oberoende och vid behov vidta åtgärder för att garantera insyn och mångfald inom mediesektorn.

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD UPPMANAR EUROPEISKA KOMMISSIONEN ATT GÖRA FÖLJANDE:

    59.

    Minska den administrativa bördan i samband med tillgången till finansiering för europeiskt innehåll, samtidigt som kraven i budgetförordningen respekteras fullt ut.


    (1)  Yearbook 2020/2021 Key Trends, Europeiska audiovisuella observationsorganet (Europarådet), Strasbourg 2021, s. 20–21.

    (2)  Yearbook 2020/2021 Key Trends, Europeiska audiovisuella observationsorganet (Europarådet), Strasbourg 2021, s. 46.

    (3)  Rapporten från arbetsgruppen för samproduktioner, inrättad inom ramen för den öppna samordningsmetoden, kommer att vara av stor betydelse i detta sammanhang.

    (4)  Direktivet om audiovisuella medietjänster (se hänvisning i bilagan).

    (5)  Europeiska unionens immaterialrättsmyndighets (EUIPO) transeuropeiska portal: https://agorateka.eu/ea/About

    (6)  Den första onlinekatalogen över europeiska filmer som finns tillgängliga på beställvideo lanserades av Europeiska audiovisuella observationsorganet den 16 april 2019 vid Europarådet.

    (7)  I enlighet med direktivet om audiovisuella medietjänster.https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32010L0013&from=SV


    BILAGA

    Rådets slutsatser

    Rådets slutsatser om en stärkt ställning för europeiskt innehåll i den digitala ekonomin (EUT C 457, 19.12.2018, s. 2).

    Rådets slutsatser om bättre spridning över gränserna av europeiska audiovisuella verk med tonvikt på samproduktioner (EUT C 192, 7.6.2019, s. 11).

    Rådets slutsatser om värnandet av ett fritt och pluralistiskt mediesystem (EUT C 422, 7.12.2020, s. 8).

    Rådets slutsatser om mediekompetens i en värld i ständig förändring 2020/C 193/06 (EUT C 193, 9.6.2020, s. 23).

    Rådets slutsatser om Europas medier i det digitala decenniet: En handlingsplan för att stödja återhämtning och omvandling 2021/C 210/01 (EUT C 210, 3.6.2021, s. 1).

    Rådets slutsatser om arbetsplanen för kultur 2019–2022 (EUT C 460, 21.12.2018, s. 12).

    Lagstiftningsakter

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/13/EU av den 10 mars 2010 om samordning av vissa bestämmelser som fastställs i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster (direktiv om audiovisuella medietjänster) (EUT L 303, 28.11.2018, s. 69).

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/818 av den 20 maj 2021 om inrättande av programmet Kreativa Europa (2021–2027) och om upphävande av förordning (EU) nr 1295/2013 (EUT L 189, 28.5.2021, s. 34).

    Kommissionens meddelanden och rekommendationer

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Europas medier i det digitala decenniet: En handlingsplan för att stödja återhämtning och omvandling, COM(2020) 784 final.

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU:s handlingsplan för demokrati, COM(2020) 790 final.

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Att forma EU:s digitala framtid, COM(2020) 67 final.

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Att utnyttja EU:s innovationspotential – En handlingsplan för immateriella rättigheter till stöd för EU:s återhämtning och resiliens, COM(2020) 760 final.

    Europaparlamentets initiativ

    Betänkande om artificiell intelligens inom utbildning, kultur och den audiovisuella sektorn (2020/2017 (INI)).

    Europeiska audiovisuella observationsorganets studier

    Yearbook 2020/2021 Key Trends, Europeiska audiovisuella observationsorganet (Europarådet), Strasbourg.

    Europarådet

    Den europeiska konventionen om samproduktion av filmverk, 1992.


    Top