Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0719(03)

    Offentliggörande av en ansökan om ändring av en produktspecifikation för ett namn inom vinsektorn i enlighet med artikel 105 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 2021/C 288/06

    C/2021/5312

    EUT C 288, 19.7.2021, p. 20–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.7.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 288/20


    Offentliggörande av en ansökan om ändring av en produktspecifikation för ett namn inom vinsektorn i enlighet med artikel 105 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013

    (2021/C 288/06)

    I enlighet med artikel 98 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 (1) ges rätt att göra invändningar inom två månader från dagen för detta offentliggörande.

    ANSÖKAN OM ÄNDRING AV PRODUKTSPECIFIKATIONEN

    ARDÈCHE

    PGI-FR-A1198-AM03

    Datum för ansökan: 23 september 2016

    1.   Regler som gäller för ändringen

    Artikel 105 i förordning (EU) nr 1308/2013 – Annan ändring än en mindre ändring

    2.   Beskrivning av och motivering till ändringen

    2.1.   Godkända druvsorter

    Förteckningen över godkända druvsorter har kompletterats med följande sorter:

    Couston N. Denna druvsort infördes i den officiella förteckningen över godkända druvsorter år 2010 och har intressanta kvaliteter som bland annat lämpar sig för rosévin. Det är en produktiv druvsort som är anpassad till de magra jordarna i produktionsområdet för viner med den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche”, där den har sitt ursprung. Den är dessutom motståndskraftig mot gråröta.

    Floréal B, muscaris B, solaris B, soreli B, souvignier gris B, voltis B, artaban N, monarch N, prior N, vidoc N.

    Dessa sorter anses vara motståndskraftiga mot svampsjukdomar. De gör det möjligt att minska användningen av bekämpningsmedel och samtidigt följa reglerna för de sorter som används för framställning av den skyddade geografiska beteckningen. De påverkar inte egenskaperna hos vinerna med den skyddade geografiska beteckningen.

    2.2.   Märkning

    Den begränsade förteckning över druvsorter vars namn fick kompletteras med namnet ”Ardèche” på produktmärkningen har ändrats. Den ansökande gruppen vill kunna lyfta fram alla druvsorter i det geografiska produktionsområdet.

    Följande fras har därför tagits bort: ”Endast de sorter som anges i följande förteckning får kompletteras med den skyddade geografiska beteckningen ’Ardèche’, med eller utan tillägget ’Coteaux de l’Ardèche’”:

    för röda viner eller roséviner: cabernet franc N, cabernet-sauvignon N, caladoc N, carignan N, chatus N, cinsault N, gamaret N, gamay N, grenache N, marselan N, merlot N, pinot N, syrah N,

    för vita viner: chardonnay B, clairette B, grenache B, marsanne B, muscat petits grains B, roussanne B, sauvignon B, ugni B, viognier B.”

    2.3.   Avkastning

    Högsta avkastning för framställning av roséviner höjs, från 90 hl/ha till 110 hl/ha.

    Denna lilla höjning påverkar inte den typiska karaktären hos de viner som produceras under namnet ”Ardèche”.

    2.4.   Kategorier av vinprodukter

    Bestämmelserna om produktion av mousserande kvalitetsviner har tagits bort till följd av Högsta förvaltningsdomstolens beslut av den 2 mars 2015 om upphävande av förordningen av den 28 oktober 2011 om den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche”, då den motsvarar bestämmelserna i produktspecifikationen för mousserande kvalitetsroséviner eller mousserande vita kvalitetsviner.

    2.5.   Nationella krav och gemenskapskrav – viktiga punkter som ska kontrolleras

    Bestämmelserna om kontrollen av produkterna förtydligas: Den organoleptiska kontrollen av produkterna utförs om en avvikelse upptäcks under den interna kontrollen (organoleptisk undersökning av otappat vin och buteljerat vin).

    2.6.   Samband med det geografiska området

    Redogörelsen för sambandet med det geografiska ursprunget har kompletterats för att förtydliga orsakssambandet mellan området och den skyddade geografiska beteckningen.

    En inledande fras har lagts till i början av beskrivningen av orsakssambandet för att förtydliga att ”orsakssambandet mellan det geografiska området och viner med den skyddade geografiska beteckningen ’Ardèche’ grundas på den ryktbarhet som Ardèchevinerna har skaffat sig tack vare sin höga kvalitet”. Orsakssambandet har även kompletterats med följande fras: ”Det finns ett hundratal natur- och kulturbesöksmål där turister kan ta del av den rika vinhistorien och vinkulturen i Ardèche. Ardèche attraktivitet som turistdestination bygger på dess natur och de utomhusaktiviteter som denna gör det möjligt att utöva. Tack vare Ardèche ryktbarhet som vindistrikt har den franska statens turistbyrå (Atout France) valt att kalla området för ’Vingårdar och upptäckter’, och erkänner därigenom områdets betydande vinturism.”

    Beskrivningen av orsakssambandet har dessutom kompletterats för att närmare beskriva vinernas typiska egenskaper: ”Både de röda och vita vinerna och rosévinerna kännetecknas av fruktiga toner, vars intensitet och dominans varierar beroende på druvsort och vilken teknik som används. ”

    Även den naturliga miljöns särskilda egenskaper förtydligas:

    ”De mycket gamla sandstensjordarna i Cevennerna, som bildats genom erodering av stenar under den geologiska perioden trias, är sura, mycket porösa och fattiga på organiskt material. Dessa särskilda egenskaper ger de röda vinerna en mycket framträdande fruktighet.”

    Området Bas-Vivarais ”består av tunna kalkjordar med låg avkastning där kvalitetsviner på druvsorten grenache framställs. Den rikliga förekomsten av stenar gör att solvärmen fångas upp och värmer vinstockarna under våren. Den värme som lagras under dagen återförs dessutom under natten” och: ”De röda vinerna från detta område präglas inte bara av sin fruktighet utan de har även mer markerade kryddiga toner och en tydligare struktur.”

    Coiron på gränsen till området Bas-Vivarais är en ”verklig sockel av basalt och utgör en del av Centralmassivet i Medelhavsregionen. Basalt är mycket rikt på spårelement och kisel, som ger fruktiga och friska röda viner och eleganta vita viner.”

    I södra Rhônedalen ”är odlingarna belägna på stensluttningar med god solexponering. Detta möjliggör framställning av fruktiga, kraftiga och komplexa röda viner medan de ockrafärgade mjuka lössjordarna ger friska och fruktiga vita viner och roséviner och fruktiga och mjuka röda viner.”

    2.7.   Organoleptisk beskrivning av vinerna

    Den organoleptiska beskrivningen av produkterna har förfinats för att förtydliga vinernas färg och organoleptiska egenskaper.

    För de röda vinerna förtydligas således att ”genom extraktionen får man fram mjuka strukturer med mogna och mjuka tanniner, men det finns även strävare viner. De röda vinerna uppvisar ett brett spektrum av aromer som går från röda bär till kryddiga toner. Färgen är intensiv och går från hallonröd till granatröd. ”

    De vita vinernas färg ”går från blekgul med gröna reflexer till gyllene. De utvecklar intensiva aromer av färskt vitt fruktkött, med inslag av citrus- eller blomtoner.”

    Rosévinerna utvecklar å sin sida ”intensiva aromer av färska och utsökta röda bär, blommor och citrus. De uppvisar ett brett spektrum av färger som går från svagt laxrosa åt det gråa hållet till djupare rosa färger.”

    2.8.   Geografiskt område och omedelbart närområde

    Sammansättningen av det geografiska området och det omedelbara närområdet återges som en förteckning över kommuner enligt 2019 års geografiska kodex, som motsvarar den nationella indelningen. Ändringen till en kommunförteckning är en formändring som inte innebär någon förändring av det geografiska området eller det omedelbara närområdet.

    2.9.   Kontrollorganets kontaktuppgifter

    Kontaktuppgifterna till kontrollmyndigheten och kontrollorganet CERTIPAQ har uppdaterats.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    1.   Namn

    Ardèche

    2.   Typ av geografisk beteckning

    SGB – Skyddad geografisk beteckning

    3.   Kategorier av vinprodukter

    1.

    Vin

    4.   Beskrivning av vinet eller vinerna

    SGB Ardèche

    Den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” är förbehållen stilla röda viner, roséviner och vita viner.

    Både de röda och vita vinerna och rosévinerna kännetecknas av fruktiga toner, även om deras intensitet och karaktär varierar beroende på druvsort och vilken teknik som används.

    För de röda vinerna får man genom extraktionen fram mjuka strukturer med mogna och mjuka tanniner, men det finns även strävare viner. De röda vinerna uppvisar ett brett spektrum av aromer som går från röda bär till kryddiga toner. Färgen går från hallonröd till granatröd.

    För rosévinerna ger vinifieringen en jämn kvalitet som bevarar vinernas friskhet och fruktighet. Rosévinerna utvecklar intensiva aromer av färska och utsökta röda bär, blommor och citrus. De uppvisar ett brett spektrum av färger som går från svagt laxrosa åt det gråa hållet till djupare rosa färger.

    För de vita vinerna ger vinifieringen en jämn kvalitet som bevarar vinernas friskhet och fruktighet. Deras färg går från blekgul med gröna reflexer till gyllene. De utvecklar intensiva aromer av färskt vitt fruktkött, med inslag av citrus- eller blomtoner.

    Vinerna uppfyller de analytiska kriterierna i EU:s regelverk.

    Allmänna analytiska egenskaper

    Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

     

    Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

    9

    Lägsta totala syrahalt

     

    Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

     

    Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter):

     

    5.   Vinframställningsmetoder

    a.   Grundläggande oenologiska metoder

    Vinerna måste uppfylla alla oenologiska krav i EU:s regelverk och i den franska lagen om jordbruk och fiske (Code rural et de la pêche maritime).

    b.   Högsta avkastning

    Vita och röda viner med den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche”

    90 hektoliter/hektar

    Roséviner med den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche”

    110 hektoliter/hektar

    6.   Avgränsat geografiskt område

    För att de stilla vinerna ska få omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” ska druvorna skördas, vinifieras och vinet framställas i följande kommuner i nedanstående departement på grundval av den officiella geografiska kodexen från april 2019:

    Departementet Ardèche: samtliga kommuner.

    Departementet Gard: Barjac, Le Garn, Issirac, Laval-Saint-Roman, Montclus, Rivières, Rochegude, Saint-André-de-Roquepertuis, Saint-Denis, Saint-Jean-de-Maruéjols-et-Avéjan och Saint-Privat-de-Champclos.

    7.   Huvudsakliga druvsorter

    Alicante henri bouschet N

    Aligoté B

    Alphonse lavallée N

    Aléatico N

    Aramon N

    Aramon blanc B

    Aramon gris G

    Aranel B

    Arinarnoa N

    Artaban N

    Aubun N – murescola

    Barbaroux Rs

    Biancu gentile B

    Bourboulenc B – doucillon blanc

    Brun argenté N – vaccarèse

    Cabernet franc N

    Cabernet-sauvignon N

    Caladoc N

    Calitor N

    Cardinal Rg

    Carignan N

    Carignan blanc B

    Chambourcin N

    Chardonnay B

    Chasan B

    Chasselas B

    Chasselas rose Rs

    Chatus N

    Chenanson N

    Chenin B

    Cinsaut N – cinsault

    Clairette B

    Clairette rose Rs

    Clarin B

    Colombard B

    Cot N – malbec

    Couderc noir N

    Counoise N

    Couston N

    Danlas B

    Egiodola N

    Floreal B

    Gamaret

    Gamay fréaux N

    Gamay N

    Gamay de bouze N

    Gamay de chaudenay N

    Ganson N

    Gewurztraminer Rs

    Gramon N

    Grenache N

    Grenache blanc B

    Grenache gris G

    Gros manseng B

    Gros vert B

    Jurançon noir N – dame noire

    Listan B – palomino

    Lival N

    Lledoner pelut N

    Macabeu B – macabeo

    Marsanne B

    Marselan N

    Mauzac rose Rs

    Melon B

    Merlot N

    Merlot blanc B

    Meunier N

    Mollard N

    Monarch N

    Mondeuse N

    Mondeuse blanche B

    Monerac N

    Montils B

    Morrastel N – minustellu, graciano

    Mourvaison N

    Mourvèdre N – monastrell

    Mouyssaguès

    Muresconu N – morescono

    Muscadelle B

    Muscardin N

    Muscaris B

    Muscat ottonel B – muscat, moscato

    Muscat cendré B – muscat, moscato

    Muscat d’alexandrie B – muscat, moscato

    Muscat de hambourg N – muscat, moscato

    Muscat à petits grains blancs B – muscat, moscato

    Muscat à petits grains roses Rs – muscat, moscato

    Muscat à petits grains rouges Rg – muscat, moscato

    Müller-thurgau B

    Nielluccio N – vielluciu

    Noir fleurien N

    Négret de banhars N

    Négrette N

    Oberlin noir N

    Ondenc B

    Orbois B

    Pagadebiti B

    Pascal B

    Perdea B

    Persan N

    Petit courbu B

    Petit manseng B

    Petit meslier B

    Petit verdot N

    Picardan B – araignan

    Pineau d’aunis N

    Pinot blanc B

    Pinot gris G

    Pinot noir N

    Piquepoul blanc B

    Piquepoul gris G

    Piquepoul noir N

    Plant de brunel N

    Plant droit N – espanenc

    Plantet N

    Portan N

    Portugais bleu N

    Poulsard N – ploussard

    Prior N

    Prunelard N

    Précoce gousquet B

    Précoce de malingre B

    Raffiat de moncade B

    Ravat blanc B

    Rayon d’or B

    Riesling B

    Riminèse B

    Rivairenc N – aspiran noir

    Rivairenc blanc B – aspiran blanc

    Rivairenc gris G – aspiran gris

    Romorantin B – danery

    Rosé du var Rs

    Roublot B

    Roussanne B

    Rubilande Rs

    Sacy B

    Saint côme B

    Saint-macaire N

    Saint-pierre doré B

    Sauvignon B – sauvignon blanc

    Sauvignon gris G – fié gris

    Savagnin blanc B

    Savagnin rose Rs

    Sciaccarello N

    Segalin N

    Seinoir N

    Select B

    Semebat N

    Sémillon B

    Servanin N

    Seyval B

    Solaris B

    Soreli B

    Souvignier gris Rs

    Sylvaner B

    Syrah N – shiraz

    Tannat N

    Tempranillo N

    Terret blanc B

    Terret gris G

    Terret noir N

    Tibouren N

    Tourbat B

    Tressot N

    Trousseau N

    Téoulier N

    Ugni blanc B

    Valdiguié N

    Valérien B

    Varousset N

    Velteliner rouge précoce Rs

    Verdesse B

    Vermentino B – rolle

    Vidoc N

    Villard blanc B

    Villard noir N

    Viognier B

    Voltis B

    8.   Beskrivning av samband

    Det geografiska områdets och produktens särskilda egenskaper

    Ardèche är ett departement i sydöstra Frankrike och motsvarar den historiska regionen Vivarais. Landskapet präglas av stora kontraster med allt från djupa raviner där floderna Rhône och Ardèche flyter samman (40 m över havet) i den sydöstra delen av departementet, till bergstoppen Mont Mézenc på 1 754 m (i mellanvästra delen). Längs en sträcka på 140 km avgränsas området av Rhônedalen i öster och av Centralmassivets högplatåer i väster.

    Genom historien har detta vindistrikt producerat berömda viner som sedan länge har haft ett gott rykte. Tillsammans med turismen har vinodlingen i Ardèche stor betydelse för områdets ekonomiska utveckling. Vin är den viktigaste jordbruksprodukten i departementet och vindistriktet, som till övervägande delen är koncentrerat till den södra halvan av Ardèche, är det tredje största i regionen Rhône-Alpes. Noterbart är att man (under 1990-talet) i den del av Cevennerna som ligger i Ardèche återupptäckte en lokal druvsort, chatus N, som hade utplånats av vinlusen 1880. Man har åter börjat odla denna druva i denna del av Cevennerna, vilket är positivt eftersom denna druvsort gör det möjligt att framställa kraftiga viner med mycket tanniner och stor karaktär.

    Både de röda och vita vinerna och rosévinerna kännetecknas av fruktiga toner, vars intensitet och dominans varierar beroende på druvsort och vilken teknik som används.

    Cevennerna: Vinstockarna är mycket väl anpassade till området. Druvsorten gamay har planterats på de mer låglänta delarna av södra Cevennerna medan druvsorterna syrah, cinsault, grenache och chatus odlas på de solexponerade sluttningarna. I hela denna jordbruksregion är de flesta av vinodlingarna, som ligger 200–900 meter över havet, stenstödda terrassodlingar (s.k. faisses) som omsorgsfullt underhålls av vinbönderna. Denna miljö ger druvorna goda förutsättningar för fenologisk mognad. De mycket gamla sandstensjordarna i Cevennerna, som bildats genom erodering av stenar under den geologiska perioden trias, är sura, mycket porösa och fattiga på organiskt material. Dessa särskilda egenskaper ger de röda vinerna en mycket framträdande fruktighet.

    Bas Vivarais: Vinodlingarna är belägna på torra sluttningar och på högplatåer. Druvsorten grenache odlas framför allt på sluttningarna medan druvsorten syrah N föredrar lite bördigare jordmån. I detta område är växtligheten hårt drabbad av sommartorkan. Området består av tunna kalkjordar med låg avkastning där kvalitetsviner på druvsorten grenache framställs. Den rikliga förekomsten av stenar gör att solvärmen fångas upp och värmer vinstockarna under våren. Den värme som lagras under dagen återförs dessutom under natten. Här växer också rikliga mängder timjan, kyndel, spiklavendel och lavendel. De röda vinerna från detta område präglas inte bara av sin fruktighet, utan de har även mer markerade kryddiga toner och en tydligare struktur.

    Coiron: Det odlas vin i detta område som gränsar till Bas Vivarais. På grund av höjden och temperatursvängningarna föredras tidiga druvsorter för att optimera framställningen av viner med stor personlighet, däribland roséviner. Området är en verklig ”sockel” av basalt och utgör en del av Centralmassivet i Medelhavsregionen. Basalt är mycket rikt på spårelement och kisel, som ger fruktiga och friska röda viner och eleganta vita viner.

    Rhônedalen: På jordlotterna på de nordliga terrasserna och sluttningarna odlas ädla druvsorter (merlot N, cabernet-sauvignon N, syrah N, caladoc N …) för framställning av viner med den skyddade geografiska beteckningen. I söder är odlingarna belägna på stensluttningar med god solexponering. Detta möjliggör framställning av fruktiga, kraftiga och komplexa röda viner medan de ockrafärgade mjuka lössjordarna ger friska och fruktiga vita viner och roséviner och fruktiga och mjuka röda viner.

    Orsakssamband mellan det geografiska områdets särskilda egenskaper och produktens särskilda egenskaper

    Orsakssambandet mellan det geografiska området och viner med den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” grundas på den ryktbarhet som Ardèchevinerna har skaffat sig tack vare sin erkänt höga kvalitet.

    I Ardèche spelar vinodlingen en viktig roll för landskapsbilden. Odlingarna anpassas till de miljömässiga utmaningarna (odling i ”svåra” områden, utformning av terrasser eller s.k. faisses ...) och bidrar därmed till att forma landskapet. Hela landskapsbilden påverkas eftersom vinodlingen fördelas på nästan 350 kommuner.

    Den steniga terrängen, den vegetationstyp som kallas garrigue eller de terrasser med runda stenar där vinstockarna planteras präglas av ett mesoklimat som påverkas av både Medelhavet och kontinenten. Klimatet lämpar sig för framställning av fruktiga viner, något som kännetecknar viner med den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche”.

    De senaste decennierna har vinodlingen i Ardèche haft en stark utveckling, markerat av omställningen till andra druvsorter i slutet av 1970-talet.

    Parallellt har moderniseringen av verktygen för vinframställning (1980) påverkat såväl privata vinmakare som den kooperativa sektorn.

    Sektorns dynamik bygger på många olika aktörer: Tolv kooperativ (som tillsammans bildat sammanslutningen Union des Vignerons des Coteaux de l’Ardèche), fyra oberoende kooperativ och 60 privata vinmakare för cirka 7 500 ha vinstockar.

    Ardèchevinernas ryktbarhet började på lokal nivå, tack vare att departementet Ardèche och i synnerhet dess raviner är populära turistdestinationer. På grund av detta började vingårdarna med gårdsförsäljning sälja vinerna på lokala marknader och evenemang (marknaden i Ruoms, vinmässan i Serrières...). Det finns ett hundratal natur- och kulturbesöksmål där turister kan ta del av den rika vinhistorien och vinkulturen i Ardèche. Ardèche attraktivitet som turistdestination bygger på dess natur och de utomhusaktiviteter som denna gör det möjligt att utöva. Tack vare Ardèche ryktbarhet som vindistrikt har den franska statens turistbyrå (Atout France) valt att kalla området för ”Vingårdar och upptäckter”, och erkänner därigenom områdets betydande vinturism.

    Tack vare dessa viners höga kvalitet är den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” även känd på nationell och internationell nivå. Sedan 1970 deltar Ardècheviner i den allmänna jordbrukstävlingen i Paris, där man har vunnit fler pris. Vinerna nämns dessutom ofta i välrenommerade vinhandböcker som Hachettes vinguide (Guide Hachette des Vins). Vinerna utmärker sig även vid internationella tävlingar, som den internationella vintävlingen i Lyon.

    Tack var dessa viners ryktbarhet är Ardèche i dag det främsta av departementen i regionen Rhône-Alpes som producerar viner med skyddad geografisk beteckning. Försäljningsvolymen uppgår till 350 000 hl, varav 20 procent går på export, vilket gör att man hittar dessa viner i mer än 20 länder (särskilt i USA, Storbritannien...).

    9.   Väsentliga ytterligare villkor

    Märkning

    Rättslig ram:

    Nationell lagstiftning

    Typ av ytterligare villkor:

    Kompletterande bestämmelser om märkning

    Beskrivning av villkoret:

    Den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” kan kompletteras med namnet på en eller flera druvsorter och orden ”primeur” eller ”nouveau”.

    Den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” kan kompletteras med namnet på den mindre geografiska enheten ”Coteaux de l’Ardèche”.

    Europeiska unionens logotyp för produkter med skyddad geografisk beteckning ska anges på märkningen när uppgiften ”indication géographique protégée” (skyddad geografisk beteckning) ersätts med det traditionella uttrycket ”Vin de Pays”.

    Omedelbart närområde

    Rättslig ram:

    Nationell lagstiftning

    Typ av ytterligare villkor:

    Undantag med avseende på produktionen i det avgränsade geografiska området

    Beskrivning av villkoret:

    Det omedelbara närområdet, som definieras genom undantag för framställning och beredning av viner som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Ardèche” utgörs av följande kommuner enligt den geografiska kodexen från april 2019:

     

    Departementet Drôme (26): 75 kommuner

    Albon, Allan, Ambonil, Ancône, Andancette, Anneyron, La Bâtie-Rolland, Beaumont-lès-Valence, Beaumont-Monteux, Beausemblant, Beauvallon, Bonlieu-sur-Roubion, Bourg-lès-Valence, Chanos-Curson, Chantemerle-les-Blés, Charols, Châteauneuf-de-Galaure, Châteauneuf-du-Rhône, Claveyson, Cléon-d’Andran, Cliousclat, Condillac, La Coucourde, Crozes-Hermitage, Donzère, Érôme, Espeluche, Étoile-sur-Rhône, Fay-le-Clos, La Garde-Adhémar, Gervans, Les Granges-Gontardes, Granges-les-Beaumont, Larnage, La Laupie, Laveyron, Livron-sur-Drôme, Loriol-sur-Drôme, Malataverne, Manas, Marsanne, Mercurol-Veaunes, Mirmande, Montboucher-sur-Jabron, Montéléger, Montélimar, La Motte-de-Galaure, Mureils, Pierrelatte, Ponsas, Pont-de-l’Isère, Portes-en-Valdaine, Portes-lès-Valence, Puygiron, Ratières, La Roche-de-Glun, Rochefort-en-Valdaine, Roynac, Saint-Avit, Saint-Barthélemy-de-Vals, Saint-Gervais-sur-Roubion, Saint-Marcel-lès-Sauzet, Saint-Marcel-lès-Valence, Saint-Martin-d’Août, Saint-Rambert-d’Albon, Saint-Uze, Saint-Vallier, Saulce-sur-Rhône, Sauzet, Savasse, Serves-sur-Rhône, Tain-l’Hermitage, La Touche, Les Tourrettes och Valence.

     

    Departementet Isère (38): 21 kommuner

    Agnin, Anjou, Assieu, Auberives-sur-Varèze, Bougé-Chambalud, Chanas, La Chapelle-de-Surieu, Cheyssieu, Clonas-sur-Varèze, Le Péage-de-Roussillon, Roussillon, Sablons, Saint-Alban-du-Rhône, Saint-Clair-du-Rhône, Saint-Maurice-l’Exil, Saint-Prim, Saint-Romain-de-Surieu, Salaise-sur-Sanne, Sonnay, Vernioz och Ville-sous-Anjou.

     

    Departementet Gard (30): 44 kommuner

    Aiguèze, Allègre-les-Fumades, Aujac, Bessèges, Bonnevaux, Bordezac, Bouquet, Carsan, Chambon, Chamborigaud, Concoules, Cornillon, Courry, Gagnières, Génolhac, Goudargues, Les Mages, Malons-et-Elze, Le Martinet, Méjannes-le-Clap, Meyrannes, Molières-sur-Cèze, Navacelles, Peyremale, Pont-Saint-Esprit, Ponteils-et-Brésis, Portes, Potelières, Robiac-Rochessadoule, Saint-Alexandre, Saint-Ambroix, Saint-Brès, Saint-Christol-de-Rodières, Saint-Florent-sur-Auzonnet, Saint-Jean-de-Valériscle, Saint-Julien-de-Cassagnas, Saint-Julien-de-Peyrolas, Saint-Laurent-de-Carnols, Saint-Paulet-de-Caisson, Saint-Victor-de-Malcap, Salazac, Sénéchas, Tharaux och La Vernarède.

     

    Departementet Loire (42): 22 kommuner

    Bessey, Bourg-Argental, Burdignes, La Chapelle-Villars, Chavanay, Chuyer, Colombier, Graix, Lupé, Maclas, Malleval, Pélussin, Roisey, Saint-Appolinard, Saint-Julien-Molin-Molette, Saint-Michel-sur-Rhône, Saint-Pierre-de-Boeuf, Saint-Sauveur-en-Rue, Thélis-la-Combe, Véranne, Vérin och La Versanne.

     

    Departementet Haute-Loire (43): 41 kommuner

    Alleyrac, Arlempdes, Barges, Chadron, Le Chambon-sur-Lignon, Champclause, Chaudeyrolles, Chenereilles, Dunières, Les Estables, Fay-sur-Lignon, Freycenet-la-Cuche, Freycenet-la-Tour, Goudet, Lafarre, Landos, Laussonne, Le Mas-de-Tence, Mazet-Saint-Voy, Le Monastier-sur-Gazeille, Montfaucon-en-Velay, Montregard, Moudeyres, Pradelles, Présailles, Raucoules, Rauret, Riotord, Saint-Arcons-de-Barges, Saint-Bonnet-le-Froid, Saint-Étienne-du-Vigan, Saint-Front, Saint-Haon, Saint-Jeures, Saint-Julien-Molhesabate, Saint-Martin-de-Fugères, Saint-Paul-de-Tartas, Salettes, Tence, Les Vastres och Vielprat.

     

    Departementet Lozère (48): 15 kommuner

    Altier, Auroux, La Bastide-Puylaurent, Chastanier, Cheylard-l’Évêque, Langogne, Luc, Naussac-Fontanes, Pied-de-Borne, Pourcharesses, Prévenchères, Rocles, Saint-André-Capcèze, Saint-Flour-de-Mercoire och Villefort.

     

    Departementet Vaucluse (84): 7 kommuner

    Bollène, Lagarde-Paréol, Lamotte-du-Rhône, Lapalud, Mondragon, Mornas och Sainte-Cécile-les-Vignes.

    Länk till produktspecifikationen

    http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-606d5181-139d-4c39-b7c0-ae4daaf8de55


    (1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.


    Top