EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0222(04)

Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel 2021/C 61/10

C/2021/1150

EUT C 61, 22.2.2021, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.2.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 61/27


Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2021/C 61/10)

I enlighet med artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1) ges rätt att göra invändningar inom tre månader från dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”CERISE DES COTEAUX DU VENTOUX”

EU-nr: PGI-FR-02446 – 3.1.2019

SUB ( )SGB (X)

1.   Namn

”Cerise des coteaux du Ventoux”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Frankrike

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.6: Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

Körsbären ”Cerise des coteaux du Ventoux” är röda ätkörsbär av sorter av Prunus Avium L. och Prunus Cerasus L., eller korsningar av dessa, som är avsedda att levereras färska till konsumenten. Frukterna ska ha följande egenskaper:

En tvärsnittsdiameter på minst 24 mm. 5 % av frukterna i en låda får ha en diameter som understiger 24 mm, men ingen frukt får ha en diameter på 22 mm eller mindre.

En optimal mognad vid skörd som avgörs med hjälp av tre färgintervall och en lägsta sockerhalt, beroende på sort.

Sorter

Hâtif Burlat, Summit

Belge, Van, Géant d’Hedelfingen

Folfer

Färg

(enligt CTIFL:s färgkod)

3 till 4

4 till 5

5 till 6

Lägsta sockerhalt

11,5° brix

12,5° brix

15° brix

En enhetlig färg på frukterna i varje låda som innehåller samma sort.

3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Följande steg måste äga rum i det geografiska området: odling, skörd, kvalitetssortering och storlekssortering.

3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

De körsbär som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen förpackas i lådor som innehåller högst 6 kg frukt. Om frukten förpackas i mindre askar kan lådan som de läggs i få väga upp till 10 kg. Varje ask får väga högst 3 kg.

3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Utöver de uppgifter som krävs enligt reglerna om märkning och presentation av livsmedel ska produktens registrerade namn och Europeiska unionens symbol för skyddad geografisk beteckning anges inom samma synfält på etiketten.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Det geografiska området för ”Cerise des coteaux du Ventoux” sträcker sig över berget Mont Ventoux utlöpare mot Comtat Venaissins slätt i väster och Luberonmassivet i söder i departementet Vaucluse. Det motsvarar det område där ”Cerise des coteaux du Ventoux” faktiskt odlas och bearbetas.

Det geografiska området omfattar följande kommuner i departementet Vaucluse:

Ansouis, Apt, Aubignan, Auribeau, Le Barroux, La Bastidonne, Le Beaucet, Beaumettes, Beaumont-du-Ventoux, Bédoin, Blauvac, Bonnieux, Buoux, Cabrières-d’Aigues, Cabrières-d’Avignon, Cadenet, Caromb, Carpentras, Caseneuve, Castellet, Crestet, Crillon-le-Brave, Cucuron, Entrechaux, Flassan, Fontaine-de-Vaucluse, Gargas, Gignac, Gordes, Goult, Grambois, L’Isle sur la Sorgue, Joucas, Lacoste, Lafare, Lagnes, Lauris, Lioux, Lourmarin, Malaucène, Malemort-du-Comtat, Maubec, Mazan, Ménerbes, Mérindol, Méthamis, Modène, Mormoiron, La Motte-d’Aigues, Murs, Oppède, Pernes-les-Fontaines, Pertuis, Peypin-d’Aigues, Puget, Puyvert, Robion, La Roque-Alric, La Roque-sur-Pernes, Roussillon, Rustrel, Saignon, Saint-Didier, Saint-Hippolyte-le-Graveyron, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Martin-de-Castillon, Saint-Martin-de-la-Brasque, Saint-Pantaléon, Saint-Pierre-de-Vassols, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Saturnin-lès-Apt, Sannes, Saumane-de-Vaucluse, Sivergues, Suzette, Taillades, La Tour-d’Aigues, Vaison-la-Romaine, Vaugines, Venasque, Viens, Villars, Villedieu, Villelaure och Villes-sur-Auzon.

5.   Samband med det geografiska området

Sambandet med det geografiska området vilar på det anseende ”Cerise des coteaux du Ventoux” åtnjuter och på fruktens särskilda egenskaper som hör samman med klimatförhållandena och kunnandet i produktionsområdet. I produktionsområdet är odlingen av de röda ätkörsbären en månghundraårig tradition, vilket ligger till grund för produktens goda anseende. Tack vare de särskilt gynnsamma, naturliga faktorerna i det geografiska området får frukterna en optimal och välbalanserad mognad, och kunskapen om beskärning ger stora frukter.

Körsbär odlas av tradition sedan flera hundra år tillbaka i produktionsområdet (de första skriftliga uppgifterna om körsbärens betydelse i området är från 1600-talet). På den tiden plockades körsbären framför allt för att användas i det egna hushållet. Träden växte i köksträdgårdarna men förekom även glest utspridda i spannmålsfälten och på sluttningarna. Det är ett område som traditionellt förknippas med det röda ätkörsbäret.

Det geografiska området för ”Cerise des coteaux du Ventoux” sträcker sig över ett unikt landskap vid foten av Mont Ventoux och Vaucluse- och Luberonmassivens sluttningar. Höjden i området varierar mellan 50 och 600 meter. Området påverkas av medelhavsklimatet, som utmärks av hög solexponering (2 760 timmar per år) och mistralen (den starka nordanvinden), men mistralen avtar i styrka när den närmar sig Mont Ventoux. Området har även stora temperaturskillnader mellan natt och dag, på grund av de kalla luftmassor som letar sig ned från toppen av Mont Ventoux (1 912 meter).

Över tid har en särskild kunskap om odlingsmetoden ”verger piéton” (lågt växande träd) vuxit fram i området. Det förenklar skötseln av fruktodlingarna (till exempel beskärningen) och frukterna blir lättare att plocka. Träden beskärs varje år för att säkerställa en regelbunden produktion och framför allt för att främja produktionen av stora körsbär.

Körsbären plockas enbart för hand. Det görs av erfarna plockare som fått träning i att följa de färgkoder som fastställts av Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Légumes (CTIFL). Genom att följa den färgkod som fastställts för varje sort kan plockaren välja de frukter som har en optimal balans mellan sötma och syra. För varje sort, gammal som ny, gör CTIFL:s experter en jämförelse mellan frukternas färg och deras socker- och syrahalt. CTIFL har därmed kunnat fastställa vilken färg som motsvarar den bästa balansen mellan sötma och syra för varje sort.

Kvalitets- och storlekssortering under själva plockningen är fortfarande den metod som föredras. Sedan man började använda särskilda sorteringsmaskiner för körsbär i början av 2000-talet görs dock ibland storlekssorteringen på en särskild anläggning. Men vare sig storlekssorteringen görs manuellt eller mekaniskt är kunnandet hos de som utför arbetet avgörande för att skydda de ömtåliga frukterna och bevara deras kvalitet. Dessa metoder gör det möjligt att sälja partier med frukter som är mycket enhetliga i storlek och färg.

Odlingarna består av körsbärsträd av sorter som valts för sin förmåga att producera stora och välsmakande körsbär med fast konsistens och fin lyster. Träden beskärs varje år för att säkerställa en regelbunden produktion och framför allt för att främja produktionen av stora körsbär.

”Cerise des coteaux du Ventoux” har fått sitt goda anseende tack vare sin storlek men även eftersom körsbären finns till försäljning från de första dagarna i maj till mitten av juli. Att frukterna finns tillgängliga för försäljning i över två månader förklaras bland annat av att odlingarna ligger på olika höjd, vilket beskrivs i stycket om naturliga faktorer, men även av att man använder sorter som mognar vid olika tidpunkter.

De många marknaderna för körsbär som har växt fram är ett bevis på hur viktig produktionen är för ekonomin. Den äldsta marknaden, i Tour d’Aigues, grundades 1902 och följdes av andra marknader i kommunerna runt omkring. Marknaderna hölls varje dag och leverantörerna kom dit för att köpa körsbären direkt av producenterna.

På grund av den omfattande produktionen gick kommunerna i Ventoux samman 1960 för att skapa en gemensam marknad i kommunen Saint Didier.

Tre s.k. Marchés d’Intérêt Nationaux (marknader av nationellt intresse i Avignon, Chateaurenard och Cavaillon) samt stationsmarknaden i Carpentras öppnade under 1960-talet. De ger insyn i utbud och efterfrågan och en bättre kännedom om priserna.

Körsbären ”Cerise des coteaux du Ventoux” är ätkörsbär som är avsedda att levereras färska. Frukterna plockas när de nått optimal mognad. Mognaden bedöms med hjälp av färgintervallen som anges i CTIFL:s färgkod och en lägsta sockerhalt som varierar beroende på sort. Bären utmärks bland annat av sin storlek, med en tvärsnittsdiameter på minst 24 mm. Tack vare kunnandet hos de som kvalitets- och storlekssorterar frukterna innehåller varje låda frukter en enhetlig storlek och färg.

”Cerise des coteaux du Ventoux” är en produkt med specifika kvaliteter men dess anseende vilar även på producenternas kunnande och körsbärens historiska ryktbarhet.

Produktionsområdet utmärks av unika klimatförhållanden med hög solexponering och nordanvind (mistralen). Förhållandena begränsar utvecklingen av växtsjukdomar och gynnar en tidig mognad på skyddade platser och en senare mognad på högre höjd.

De geografiska förhållandena utmärks av stora temperaturskillnader mellan natt och dag, som främjar produktionen av mogna, färgrika och fasta frukter. Att denna anpassning av körsbärsodlingen är lyckad bevisas av produktionens framträdande plats på nationell nivå.

Lämpliga odlingsmetoder, till exempel regelbunden beskärning och lågt växande träd, medför stora fördelar som ger en regelbunden och homogen produktion av stora frukter med optimal mognad.

Skickligheten hos de som kvalitets- och storlekssorterar frukterna bygger på erfarenhet och nedärvd kunskap som har förts vidare av flera generationer av producenter. Sorteringen säkerställer att frukterna i varje parti är enhetliga till både storlek och färg.

Eftersom körsbären är ömtåliga måste de kvalitets- och storlekssorteras snabbt (inom 48 timmar efter skörd) i lådor av begränsad storlek för att undvika att frukterna kläms sönder.

Producenternas intresseförening har i över 25 år bidragit till det goda anseende som ”Cerise des coteaux du Ventoux” åtnjuter, tack vare sina informationskampanjer. Körsbärens utmärkta anseende ledde till att de omnämndes av Frankrikes president under invigningen av den franska paviljongen på världsutställningen i Milano den 21 juni 2015 där bland: ”(…) de produkter av hög kvalitet (…) de franska frukter [som lyftes fram fanns] ”Cerise des coteaux du Ventoux” (…)” (O & Q Hebdo, 21 juni 2015). France Télévisions har i flera reportage lyft fram produktens specifika egenskaper, till exempel i det inslag som sändes i tv-nyheterna kl. 13 den 4 juni 2019 i kanalen France 2 (och som även finns tillgängligt på francetvinfo.fr), där man visar det arbete som utförs på en körsbärsodling norr om Carpentras och förklarar följande: ”Bara de allra finaste körsbären går till försäljning (…) [och] sorteringen sker för hand efter frukternas storlek (över 24 mm) och färg.” I fackpressen, till exempel majnumret av Rungis Actualités från 2019, har också de främsta egenskaperna hos ”Cerise des coteaux du Ventoux” tagits upp, det vill säga följande: ”(…) fruktens mognad och storlek, som ska överstiga 24 mm, (…) [tillsammans med] sorteringsmetoderna, antingen manuella eller mekaniska.”

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(artikel 6.1 andra stycket i denna förordning)

https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-CeriseCVentoux200619.pdf


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.


Top