Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0925(03)

    Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel 2020/C 317/10

    C/2020/6538

    EUT C 317, 25.9.2020, p. 31–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.9.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 317/31


    Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    (2020/C 317/10)

    I enlighet med artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1) ges rätt att göra invändningar inom tre månader från dagen för detta offentliggörande.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    ”ČESKÝ MODRÝ MÁK”

    EU-nr: PGI-CZ-02236 – 3 november 2016

    SUB ( ) SGB (X)

    1.   Namn

    ”Český modrý mák”

    2.   Medlemsstat eller tredjeland

    Tjeckien

    3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

    3.1   Produkttyp

    Klass 1.8: Övriga produkter i bilaga I till fördraget (kryddor etc.)

    3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

    Den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” är avsedd för frön av den ettåriga blå vallmon (Papaver somniferum L.) som uppfyller kraven för användning som livsmedel i enlighet med de kvalitetsspecifikationer som anges i detta dokument.

    Produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” är avsedd för användning i livsmedel och måste vid utsläppandet för konsumtion av slutkonsumenten uppvisa följande kännetecken:

    Fysiska och organoleptiska egenskaper.

    Utseende: njurformat frö, omkring 1 mm långt, gropigt på ytan i sexkantiga hack som avgränsas av lätt utstickande ribbor, friskt, oskadat, moget, lämpligt för lagring.

    Färg: ljust, himmelsblått till blågrått.

    Smak: söt, med en lätt bitter ton.

    Arom: säregen, typisk för ”Český modrý mák”, utsökt och behaglig.

    Konsistens: fritt flödande, utan klumpar.

    Kemiska uppgifter och uppgifter om näringsvärde:

    Genomsnittliga näringsvärdesuppgifter per 100 g ”Český modrý mák”-vallmofrön (utvalda):

    kalcium 1 402 mg

    koppar 2,20 mg

    fett 45,80 g

    zink 10 mg

    niacin 0,99 mg

    magnesium 333 mg

    järn 9,50 mg

    vitamin E: 4 mg;

    natrium: 21 mg

    tiamin 0,86 mg

    mangan 2 mg

    fosfor 854 mg

    vitamin B6: 0,55 mg;

    kalium 705 mg;

    riboflavin 0,17 mg

    Den totala halten morfin, tebain och kodein får inte överstiga 25 mg/kg på fröets yta, och inte 0,8 % i kapselns torrsubstans. Produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” får inte på något sätt förväxlas med tekniska vallmofrön som produceras som råvara för farmaceutiskt bruk.

    3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

    3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

    Odling, skörd och torkning

    Produkten odlas i lämplig jord i de identifierade områdena, där sådden ska vara slutförd den 20 april.

    Skörden av frön får vara mekaniserad (vanligen i konventionellt jordbruk) eller möjligen manuell (i synnerhet när det gäller ekologiskt jordbruk).

    Blandningen av vallmohalm och frön måste torkas helt och hållet i hallar med aktiv ventilation.

    3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

    Produkten får inte blandas med produkter som inte uppfyller kraven i specifikationerna.

    3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

    4.   Kort beskrivning av det geografiska området

    Gränserna för det geografiska området definieras enligt följande:

    I sydväst: Chebská pánev, Český les, Šumava, Blanský les och utlöparna av Novohradské hory.

    I syd: Třeboňská pánev, södra kanten av Českomoravská vrchovina samt floden Dyje och floden Morava bortom Hodonín.

    I sydöst: de västra och norra kanterna av Bílé Karpatys skyddade område.

    I öst: de västra, norra och sydöstra kanterna av Beskydys skyddade område.

    I väst begränsas området av floden Ohře.

    Den nordvästra gränsen definieras av Mostecká pánev och floden Elbe så långt som till Děčín.

    Den norra gränsen definieras av floderna Ploučnice och Kamenice, av Lužické hory och vidare av Liberecká pánev, Krkonošes södra sluttningar, Broumovské hory och Orlické horys södra sluttningar.

    I nordöst: Kralický Sněžníks utlöpare, Rychlebské hory och Zlatohorská vrchovina, floden Opavice fram till dess sammanflöde med floden Opava, floden Opava fram till dess sammanflöde med floden Oder, floden Oder fram till dess sammanflöde med floden Olše, floden Olše fram till dess sammanflöde med floden Lomná och floden Lomná fram till Beskydys skyddade område.

    5.   Samband med det geografiska området

    Ansökan om registrering av ”Český modrý mák” är grundad på dessa vallmofröns sensoriska och näringsrelaterade egenskaper, som skiljer dem från andra vallmofrön på marknaden och har samband med odling i det geografiska området.

    Produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” har en karakteristisk arom och smak, eftersom andra slags frön från blå vallmo, i synnerhet den ljust färgade varianten, har en mild smak och lukt eller ingen smak eller lukt alls och på grund av sin mycket tunna fröhinna är fattiga på fiber, lignin och tillhörande ämnen som är viktiga för smaken. ”Český modrý mák” är därför en produkt med karakteristiska sensoriska egenskaper som skiljer den från annan vallmo. Vallmofröna innehåller 40 till 60 % mycket värdefulla oljor (linolsyra dominerar, men det finns även oljesyra, palmitinsyra, stearinsyra och linolensyror).

    De unika egenskaperna hos produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” är kopplade till en kombination av vissa särskilda jordmåner och klimatregioner i det geografiska området i fråga, och är en följd av traditionen att odla vallmo under dessa förhållanden i över 150 år. Den skyddade geografiska beteckningen innefattar samtliga områden med de definierade jordmånerna upp till 700 m höjd över havet. De regioner som är utsedda för odling av den skyddade geografiska beteckningen innefattar klimatregioner upp till 700 m höjd, och de bästa produktionsförhållandena återfinns i lätt kuperade till flacka områden på 300 till 700 m höjd över havet, i produktionszoner för betor och korn eller potatis och vete och korn (Vrbenský 1960). De klimatregioner som identifieras på kartan över klimatregioner i Tjeckien motsvarar väsentligen jordmånerna.

    (a)   Specificerade jordmåner

    pararendzina, rendzina (leptosol (kalcarisk)), arenisk regosol, fluvisol, smonice (vertisol), tjernozem (svartjord), phaeozem, sierozem (gråjord), hnedozem (brunjord), luvisol, modal cambisol, acidisk cambisol, dystrisk cambisol, eutrofisk cambisol, pelozem (lerartad cambisol), pseudogley (stagnosol), gley, organosol, antrosol.

    (b)   Klimatregioner

    varmt, torrt; varmt, måttligt torrt; varmt, måttligt fuktigt; måttligt varmt, torrt måttligt varmt, måttligt fuktigt; måttligt varmt (till varmt), signifikant fuktigt; måttligt varmt, fuktigt.

    Kvaliteten på ”Český modrý mák” avgörs väsentligen av klimatförhållandena, i synnerhet temperaturerna och regnmängden under årets lopp, som tydligt skiljer sig från andra områden. Detta är särskilt viktigt i kombination med de jordmåner som föreligger i det identifierade området. Huvudskillnaden mellan klimatet i de definierade klimatregionerna och kustklimaten ligger i vinterperioden (i början av våren är fuktreservnivåerna högre och därmed mer lämpliga för plantering) och även i att mindre fukt under sommarmånaderna inte inverkar negativt på vallmoproduktionen eftersom vallmo inte klarar av att motstå fuktigt väder när den mognar. Vattenbrist är en betydande negativ begränsande faktor för vallmoproduktionen. ”Český modrý mák” kräver strukturella jordmåner med god vattenförvaltning; förhållandena i de angivna jordmånerna är idealiska eftersom de gör att grödorna kan sås i kall jord, som åtminstone bevarar den återstående vinterfukten och kondensen från jordens och luftens fukt. Soligt och varmt väder är idealiskt i de klimatregioner som används för att odla vallmo, som är en långdagsväxt. Sådant väder är också högst önskvärt när kapslarna blommar och mognar eftersom det skyndar på den processen. Värmebehoven förändras när växtligheten tilltar. Dessa behov kan bäst tillgodoses endast i Tjeckiens klimatregioner, eftersom alltför varma klimat har en negativ effekt på fettbildningen och till följd av den negativa samverkan mellan lipid- och proteininnehåll leder till en ökning av proteiner, prekursorerna till morfin.

    Den produkt som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” är en oljig vallmoväxt som kännetecknas av låg alkaloidhalt och avsevärt lägre morfin- och tebainnivåer, vilket är en typisk egenskap, som också visas av dess sensoriska egenskaper (arom och smak). Långsiktiga analyser som utförts i Tjeckien och i utländska laboratorier har bekräftat att morfinhalten i produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” ligger under den gräns som satts i lokal lagstiftning. Produkten kännetecknas också av en mycket låg halt av andra alkaloider. Andra vallmofrön måste bearbetas före användning i livsmedel, t.ex. eftersom deras morfinhalt är till och med tio gånger högre. De kvalitativa och sensoriska egenskaperna (smak, arom) på dessa vallmovarianter försämras dock under sådan bearbetning (sköljning av fröna, termostabilisering osv.). Med andra ord inträffar de positiva sensoriska egenskaperna hos produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” naturligt som resultat av det geografiska område som produkten härrör från, och det finns inget behov av bearbetning.

    Produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” har gynnsamma näringsrelaterade egenskaper och innehåller en betydande mängd dietetiska beståndsdelar. Den har en särskilt hög kalciumhalt (600 gånger högre än vetemjöl och nio gånger högre än valnötskärnor), en hög halt av vitamin E, pantotensyra, niacin och tiamin samt en hög mineralhalt (koppar, zink, magnesium, järn).

    Dessutom har den högre latituden och den gynnsamma höjden över havet en positiv effekt som skapar en högre andel omättade fettsyror med lägre viskositet och mindre benägenhet att oxideras. Detta påverkar också de mer gynnsamma näringsvärdena på ett positivt sätt, något som visas av expertstudier och resultat av experiment där man kunnat upptäcka beteendet hos fettsyror och deras estrar (Steinbach M, Lazarovici M, Ille C, et al. Rev Tomaine Med Ing1, 451, 1964; Vereschagin AG, Biochimija 27, 1866, 1962). Produkten som odlas i denna klimatregion innehåller en betydande mängd linolensyra och linolsyra. Detta bekräftar ytterligare att produkten som omfattas av den skyddade geografiska beteckningen ”Český modrý mák” har en särskild karaktär, till följd av dess särskilda egenskaper som kan hänföras till det geografiska ursprunget (Zehnálek P., ”Mák – stále nedoceněný” [Vallmon – fortfarande underskattad], 4, Výživa a potraviny [Näring och livsmedel] 5/2016).

    Med tanke på sina kvalitetsegenskaper är Český modrý mák högt värderad i ett antal länder – något som framgår av att över 85 % av de frön som finns av Český modrý mák exporteras. Det är en populär matingrediens, särskilt i länder där vallmofrön används som fyllning i bageriprodukter.

    Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

    (artikel 6.1 andra stycket i denna förordning)

    https://isdv.upv.cz/webapp/resdb.print_detail.det?pspis=OP/263


    (1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.


    Top