EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020TN0291

Mål T-291/20: Talan väckt den 14 maj 2020 – Janukovytj mot rådet

EUT C 222, 6.7.2020, p. 41–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.7.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 222/41


Talan väckt den 14 maj 2020 – Janukovytj mot rådet

(Mål T-291/20)

(2020/C 222/45)

Rättegångsspråk: engelska

Parter

Sökande: Viktor Fedorovytj Janukovytj (Rostov-na-Donu, Ryssland) (ombud: M. Anderson, solicitor)

Svarande: Europeiska unionens råd

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara rådets beslut (Gusp) 2020/373 (1) i den mån det avser sökanden,

ogiltigförklara rådets beslut (Gusp) 2020/370 (2) i den mån det avser sökanden, och

förplikta rådet att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden sju grunder.

1.

Första grunden: Sökanden uppfyller inte de angivna kriterierna för att tas upp i förteckningen beträffande den relevanta tiden.

2.

Andra grunden: Rådet gjorde en uppenbart felaktig bedömning när den lät de omtvistade åtgärderna omfatta sökanden. Rådet underlät att säkerställa att det förelåg ett tillräckligt faktiskt underlag för att ta upp sökanden och kontrollerade inte att de ukrainska myndigheternas beslut, vilka rådet förlitade sig på, fattades under iakttagande av rätten till försvar och rätten till ett effektivt domstolsskydd.

3.

Tredje grunden: Rådet preciserade inte de faktiska, specifika skälen för varför sökanden togs upp i förteckningen. Rådet angav inte heller varför det anser att de beslut av de ukrainska myndigheterna som det förlitat sig på har fattats under iakttagande av sökandens rätt till försvar och rätt till ett effektivt domstolsskydd.

4.

Fjärde grunden: Sökandens rätt till försvar har åsidosatts, och/eller han har nekats ett effektivt rättsmedel. Rådet underlät att höra sökanden innan det på nytt tog upp honom på förteckningen, tillhandahöll inte sökanden allt det underlag som den grundade sig på och gav inte sökanden rimliga möjligheter att rätta fel eller lägga fram information. Sökanden har inte i något skede fått ta del av någon seriös, trovärdig eller konkret bevisning och skäl som motiverar restriktiva åtgärder, och det finns inga indikationer på att rådet i tillbörlig mån beaktade sökandens yttrande inte den fattade sitt beslut.

5.

Femte grunden: Rådet saknade korrekt rättslig grund för den åttonde ändringsakten.

6.

Sjätte grunden: Rådet gjorde sig skyldigt till maktmissbruk.

7.

Sjunde grunden: Sökandens rätt till egendom enligt artikel 17.1 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna har åsidosatts, eftersom de restriktiva åtgärderna utgör en omotiverad och oproportionerlig inskränkning av den rätten, då bland annat i) det inte påståtts att några medel som sökanden påstås ha förskingrat har förts ut från Ukraina, och ii) det varken är nödvändigt eller lämpligt att frysa alla sökandens tillgångar, eftersom de ukrainska myndigheterna nu har preciserat värdet av de förluster beträffande vilka talan nu påstås föras i brottmål mot sökanden.


(1)  Rådets beslut (Gusp) 2020/373 av den 5 mars 2020 om ändring av beslut 2014/119/Gusp om restriktiva åtgärder mot vissa personer, enheter och organ med hänsyn till situationen i Ukraina (EUT L 71, 2020, s. 10).

(2)  Rådets genomförandeförordning (EU) 2020/370 av den 5 mars 2020 om genomförande av förordning (EU) nr 208/2014 om restriktiva åtgärder mot vissa personer, enheter och organ med hänsyn till situationen i Ukraina (EUT L 71, 2020, s. 1).


Top