Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0214(07)

    Offentliggörande av det sammanfattande dokument som avses i artikel 94.1 d i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 och av hänvisningen till offentliggörandet av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn 2020/C 51/15

    C/2020/777

    EUT C 51, 14.2.2020, p. 46–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.2.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 51/46


    Offentliggörande av det sammanfattande dokument som avses i artikel 94.1 d i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 och av hänvisningen till offentliggörandet av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn

    (2020/C 51/15)

    I enlighet med artikel 98 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 (1) ges rätt att göra invändningar inom två månader från detta offentliggörande.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    ”Adamclisi”

    PDO-RO-N0037

    Datum för ansökan: den 30 mars 2016

    1.   Namn som ska registreras

    Adamclisi

    2.   Typ av geografisk beteckning

    SUB – Skyddad ursprungsbeteckning

    3.   Kategorier av vinprodukter

    1.

    Vin

    4.   Beskrivning av vinet eller vinerna

    Analytiska och organoleptiska egenskaper – vita viner/roséviner

    De vita vinerna är balanserade, med god syrahalt, en intensiv aromatisk profil och en komplex blommig bouquet. Färgerna varierar från ljusgult till inslag av mogen vetehalm och gulgrönt.

    Aromerna sträcker sig över ett brett spektrum av tropisk frukt där den dominerande aromen är citrus, i synnerhet blodapelsin, kombinerat med intensiva aromer av banan och ananas samt krusbär, grapefrukt och fläderblom.

    Rosévinerna förekommer i olika toner av rosa, från ljusrosa till intensivt rosa, och har en mycket god vinsyrahalt som ger dem en särskild friskhet och förstärker deras särskilda aromer. Tack vare den höga halten antocyaniner antar rosévinerna rosenfärgade nyanser.

    Rosévinerna har smak av körsbär och blodapelsin, med intensiva inslag av vita vinbär. De mycket lätta mineraltonerna – som beror på de jordmåner i vilka druvorna odlas – döljs nästan fullständigt av de dominerande fruktaromerna och deras angenämt livliga syra.

    Allmänna analytiska egenskaper

    Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

    15

    Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

    11,5

    Lägsta totala syrahalt

    4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra

    Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

    18

    Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter)

    200

    Analytiska och organoleptiska egenskaper – röda viner

    De röda vinerna karakteriseras av en stark färgintensitet, som varierar från djuprött när vinet är ungt till rubinrött under den korta lagringsperioden, och halterna av socker, antocyaniner och polyfenoler som skapar en komplex uppsättning omständigheter som bidrar till framställandet av vinerna.

    De röda vinerna har aromer av skogsbär, framför allt övermogna blåbär, mandel och bitter glanshägg, kombinerat med kryddor som t.ex. pepparkorn och grönpeppar, lätt rökta katrinplommon med en bouquet av nyslaget hö och en utpräglad arom av svarta vinbär, på en bas av sammetslika tanniner.

    Allmänna analytiska egenskaper

    Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

    15

    Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

    11,5

    Lägsta totala syrahalt

    4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra

    Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

    20

    Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter)

    150

    5.   Vinframställningsmetoder

    a.   Grundläggande oenologiska metoder

    Relevanta restriktioner för vinframställning

    Användning av följande vinframställningsprocesser är förbjuden:

    Värmebehandling av blandningen av must och pressrester under produktionen av röda viner.

    Koncentrering genom kylning.

    Avalkoholisering.

    Avlägsnande av svaveldioxid genom fysikaliska processer.

    Användning av katjonbytare.

    b.   Högsta avkastning

    För vita viner, roséviner och röda viner som framställs av druvor som skördas fullmogna:

    7 000 kilogram druvor per hektar

    För roséviner och röda viner:

    68 hektoliter per hektar

    För vita viner:

    70 hektoliter per hektar

    6.   Avgränsat geografiskt område

    Det avgränsade området för framställning av viner med den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Adamclisi” omfattar följande platser i distriktet Constanța:

    Landskommunen Adamclisi.

    Byn Adamclisi.

    Byn Abrud.

    Byn Hațeg.

    Byn Urluia.

    Byn Zorile.

    7.   Huvudsakliga druvsorter

    Pinot noir N – blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner morillon noir

    Chardonnay B – gentil blanc, pinot blanc chardonnay

    Fetească neagră N – schwarze mädchentraube, poama fetei neagră, păsărească neagră, coada rândunicii

    Cabernet sauvignon N – petit vidure, bourdeos tinto

    Sauvignon B – sauvignon verde

    Syrah N – shiraz, petit syrah

    8.   Beskrivning av samband

    Samband med det geografiska området – uppgifter om området

    Avgränsningen av området grundar sig inte på ägorna, som tillhör en enda producent, utan på jord- och klimatförhållandena i Adamclisi, som skiljer sig från förhållandena i de närliggande områdena för kontrollerad ursprungsbeteckning Murfatlar och Oltina.

    Området Adamclisi är ett vinodlingsområde med historiska belägg från långt tillbaka i tiden i regionen Dobrogea i Rumänien.

    Adamclisi är beläget på den högsta platån i sydvästra Dobrogea, nära områdena Oltina och Murfatlar. Detta läge, kombinerat med det faktum att jordmånen hör till svartjordarna – jämfört med de dominerande lössjordarna i de närliggande områdena – är det som gör Adamclisis röda viner medelfylliga med olika djärva primäraromer (fruktighet) som exempelvis rökt torkad frukt och skogsbär, medan de vita vinerna har utpräglade mineraltoner, tack vare jordmåner av typerna rendzina och chernozemisk regosol.

    Samband med det geografiska området – orsakssamband

    Adamclisi-platån domineras av svartjord med kalkstensavlagringar som är upp till 0,8 m djupa och jorden är rik på järn och magnesium. I kombination med över 1 800 soltimmar per år ger detta vita viner som är fruktiga, men ändå blommiga och fylliga, och röda viner ( framför allt vinerna med den skyddade ursprungsbeteckningen Murfatlar) som har sammetslika mjuka tanniner som mildrar den beska som är specifik för sorten.

    Studier av jordmån och agrokemi som har utförts av Murfatlars forsknings- och utvecklingsstation för vinodling och vinframställning visar på att ett betydande område användes för vinstockar i Adamclisi under perioden 1975–1980. Detta område röjdes många år senare (2000–2001) och återplanterades därefter med ädla druvsorter. De berörda områdena skiljer sig från de närliggande områdena för skyddad ursprungsbeteckning Murfatlar och Oltina, med stundvis betydande skillnader i miljöförhållanden.

    Till skillnad från områdena Murfatlar och Oltina främjar Adamclisi-områdets närhet till angränsande skogar en bättre fördelning av regn under växtperioden för alla druvsorter.

    Jämfört med det närliggande området Oltina, som är beläget på Donaus stränder, förekommer dimma mycket sällan i Adamclisi. Det höga antalet soltimmar innebär att tillväxt och fullständig mognad sker mycket tidigare och att druvorna ackumulerar mer polyfenoler och antocyaniner än i de närliggande områdena. Vinerna blir därför rundare och mer sammetslika med aromer av skogsbär och kryddor (röda viner) eller friska och fylliga med en arom av tropisk frukt och honung (vita viner).

    De vita och röda vinernas egenskaper bestäms av faktorer såsom antalet soliga dagar under året (ett genomsnitt på 300 dagar/år), jordmånen som är svartjord med karbonater på ytan och berikad med näringsrika ämnen som är mycket viktiga för vinstockar, och Adamclisi-områdets läge på den sydvästra kontinentala platån i Dobrogea. Området ligger på ett optimalt avstånd från både Svarta havet och Donau, vilket mildrar värmeböljor och gör den högsta dagstemperaturen på sommaren optimal för att öka sockerhalten. Nätter med dagg förekommer i princip aldrig tack vare vinden i området.

    Jordmånen, som är rik på järnsalter och består av en sammansättning av kalksten och kalksandsten i rödbrun jordmån, skapar förutsättningar för en mycket hög antocyaninhalt, vilket återspeglas i den intensiva färgen hos de röda vinerna och deras lätta mineralsmak, och bidrar till deras långa och generösa eftersmak.

    Samband med det geografiska området – uppgifter om mänskliga faktorer

    Vinkvaliteten säkerställs av yrkesverksamma med färdighet att erhålla viner som bevarar traditionen och samtidigt använda innovativ teknik på vingårdar och i vinframställning.

    På majoriteten av odlingarna (vingårdarna är för det mesta belägna på lätt sluttande terrasser) underhåller producenterna vingårdarna med blandad beskärning. Sådan beskärning i kombination med den humus- och mineralrika jordmånen säkerställer framställningen av typiska viner från området för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Adamclisi”.

    Framställning av viner är tillåten från och med det tredje året av druvproduktion för att säkerställa att särdragen hos den skyddade ursprungsbeteckningen ”Adamclisi” bevaras, vilket resulterar i viner med mycket höga socker-, antocyanin- och polyfenolhalter och en konstant alkoholhalt på mellan 12,5 % och 13 %.

    Jordarten (lössavlagringar, karbonat som är särskilt gynnsam för röda viner) har med tiden möjliggjort ett specifikt underhåll av vingårdarna, och under senare år användning av certifierat växtmaterial, som går att anpassa till mark- och klimatförhållandena i Adamclisi-området, dvs. ympkvistar av mycket produktiva kloner och grundstammar med hög potential för motståndskraft mot heta, torra somrar och kalla vintrar med stark vind.

    Samband med det geografiska området – produktuppgifter

    Det klimat och den jordmån som är specifika för Adamclisi ger de viner som framställs i området en speciell karaktär som skiljer sig från de som produceras i de närliggande områdena.

    De vita vinerna har färger som varierar från moget vete till gul med grönaktig lyster och intensiva aromer som varierar från citron och vinblommor till ananas och banan, egenskaper som beror på det konstanta antalet soltimmar i området.

    De röda vinerna och rosévinerna är blekt rosa till rubinröda eller rödvioletta, med en balans mellan vinsyra och alkoholhalt, specifika aromer av lättrökta plommon, skogsbär samt aromer och smaker av grönpeppar och pepparkorn, kombinerat med starka inslag av rostad mandel och bitter glanshägg. De röda vinerna har höga antocyaninhalter.

    De vita vinerna och rosévinerna har en balanserad struktur och god syrahalt, med höga halter av socker och polyfenoler redan i mognadens inledande skede. Vingårdarnas sydostvända läge, med ett högt antal soltimmar och balanserad nederbörd, kombinerat med en jordmån med en medelhög/hög halt av humus och näringsämnen skapar förutsättningar för en mycket god druvmognad. Halterna av antocyaniner, polyfenoler och socker ger vinerna balans och komplexa aromer, vilket även främjas av att man i stället för avlövning enbart utför en lätt pincering på vinstockarna i juli–augusti vilket ger dem en rikligt produktiv vegetativ massa som även bevarar den aromatiska potentialen.

    9.   Väsentliga ytterligare villkor

    Inga

    Länk till produktspecifikationen

    http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_adamclisi_modif_cf_notif_comisiei_europene_din_20.05.2019_no_track_changes.pdf


    (1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.


    Top