Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013IP0058

Europaparlamentets resolution av den 7 februari 2013 om Laos: fallet Sombath Somphone (2013/2535(RSP))

EUT C 24, 22.1.2016, p. 106–108 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.1.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 24/106


P7_TA(2013)0058

Laos: fallet med Sombath Somphone

Europaparlamentets resolution av den 7 februari 2013 om Laos: fallet Sombath Somphone (2013/2535(RSP))

(2016/C 024/14)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av sina tidigare resolutioner om Laos,

med beaktande av uttalandet från talespersonen för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter av den 21 december 2012 om Laos,

med beaktande av uttalandet från talespersonen för den höga representanten Catherine Ashton av den 21 december 2012 om Sombath Somphones försvinnande i Laos,

med beaktande av uttalandet från den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton av den 16 januari 2013 om den laotiske samhällsledaren Sombath Somphones försvinnande,

med beaktande av uttalandet från Laos utrikesminister av den 19 december 2012 och från Laos FN-ambassadör av den 4 januari 2013,

med beaktande av skrivelserna från flera ledamöter av Europaparlamentet och nationella parlament och av den gemensamma öppna skrivelsen av den 17 januari 2013 från 65 icke-statliga organisationer till Laos premiärminister om Sombath Somphones försvinnande,

med beaktande av skrivelsen av den 4 januari 2013 från det asiatiska forumet för mänskliga rättigheter och utveckling till ordföranden för Aseans mellanstatliga kommission för mänskliga rättigheter,

med beaktande av EU:s riktlinjer om människorättsförsvarare från 2008,

med beaktande av den internationella konventionen till skydd för alla människor mot påtvingade försvinnanden, som Laos har undertecknat, och av FN:s deklaration om skydd mot påtvingat försvinnande av den 18 december 1992,

med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966,

med beaktande av FN:s människorättsråds allmänna återkommande utvärdering om Laos av den 21 september 2010,

med beaktande av samarbetsavtalet mellan EU och Demokratiska folkrepubliken Laos av den 1 december 1997,

med beaktande av artiklarna 122.5 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Sombath Somphone, en framstående person inom frågor som rör samhällsutveckling och ungdomsutbildning, försvann den 15 december 2012 i Laos huvudstad Vientiane. De bilder som tagits av en intern säkerhetskamera och som hans familj fått tillgång till visar att Sombath Somphone senaste gången sågs tillsammans med den lokala polisen vid polisstationen i Thadeau omkring kl. 16.00 dagen för hans försvinnande och att han fördes bort i bil av civilklädda män.

B.

I ett uttalande av den 19 december 2012 bekräftar Laos regering det händelseförlopp som säkerhetskameran registrerat. Myndigheterna hävdar att han kidnappats till följd av en personlig konflikt eller en konflikt kopplad till hans arbete.

C.

FN och 65 internationella människorättsorganisationer befarar att Sombath Somphone kan ha fallit offer för ett påtvingat försvinnande, eventuellt förknippat med hans arbete. De är mycket oroade över hans säkerhet och över att de laotiska myndigheternas utredningar av försvinnandet framskrider långsamt liksom över att informationen om dessa utredningar är bristfällig.

D.

Sombath Somphones familj har inte kunnat få tag på honom sedan dagen då han försvann, trots att de vid flera tillfällen vädjat till de lokala myndigheterna och trots att sökningar genomförts i det omkringliggande området.

E.

Sombath Somphone är mycket uppskattad och välkänd för sitt omfattande arbete med frågor som rör hållbar och rättvis utveckling, särskilt genom grundandet 1996 av PADETC, ett utbildningscentrum för lokalt deltagande i utvecklingsprocessen. 2005 tilldelades han Ramon Magsaysay-priset för lokalt ledarskap.

F.

I sin egenskap av medlem av Laos nationella organisationskommitté deltog Sombath Somphone i oktober 2012 i anordnandet av det nionde Asien–Europa-forumet ”folk till folk”, som hölls i Vientiane inför det nionde Asem-mötet, och han var också en av huvudtalarna.

G.

En grupp parlamentariker från Asean besökte Laos den 14–18 januari 2013 för att försöka få klarhet i vad som hänt Sombath Somphone.

H.

I Laos sker det kränkningar av grundläggande friheter, särskilt press- och mediefriheten, religionsfriheten, föreningsfriheten, den akademiska friheten och minoriteters rättigheter.

1.

Europaparlamentet är djupt bekymrat över Sombath Somphones försvinnande och oroar sig för hans säkerhet och välbefinnande.

2.

Europaparlamentet är oroat över att utredningarna av Sombath Somphones försvinnande framskrider långsamt och att insynen i dem är bristfällig. Parlamentet uppmanar de laotiska myndigheterna att snarast genomföra transparenta och noggranna utredningar, vilket de är skyldiga att göra enligt internationell människorättslagstiftning, och att säkerställa att Sombath Somphone omedelbart återförs oskadd till sin familj.

3.

Europaparlamentet uppmanar vice ordföranden/unionens höga representant att noggrant följa den laotiska regeringens utredningar av Sombath Somphones försvinnande.

4.

Europaparlamentet uppmanar de laotiska myndigheterna att offentligt bekräfta att det arbete som sker för att främja hållbar utveckling och social rättvisa är både lagligt och legitimt, i syfte att motverka den rädsla som sådana försvinnanden som Sombath Somphones försvinnande ger upphov till.

5.

Europaparlamentet välkomnar det besök som en grupp parlamentariker från Asean genomförde i Laos i januari 2013 i syfte att utverka information om Sombath Somphone, och uppmanar Aseans människorättskommission att inrätta en undersökningskommitté för att utreda händelserna kring Sombath Somphones påtvingade försvinnande.

6.

Europaparlamentet uppmanar EU att föra upp Laos bland sina prioriterade frågor inför det tjugoandra mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

7.

Europaparlamentet betonar att de laotiska myndigheterna måste vidta alla åtgärder som krävs för att sätta stopp för godtyckliga gripanden och hemliga interneringar. Myndigheterna uppmanas att se till att påtvingade försvinnanden blir en straffbar handling samt att ratificera den internationella konventionen till skydd för alla människor mot påtvingade försvinnanden. Parlamentet betonar att påtvingade försvinnanden utgör en uppenbar kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter och friheter.

8.

Europaparlamentet uppmanar Laos regering att respektera yttrande- och föreningsfriheten samt minoriteters rättigheter, och att skydda religions- och trosfriheten genom att avskaffa alla hinder för utövandet av denna frihet i enlighet med rekommendationen i FN:s allmänna återkommande utvärdering av den 21 september 2010.

9.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Aseans sekretariat, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, FN:s generalsekreterare och Laos regering och parlament.


Top