Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(12)

    Rapport om årsredovisningen för Europeiska stödkontoret för asylfrågor för budgetåret 2013, med stödkontorets svar

    EUT C 442, 10.12.2014, p. 102–111 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 442/102


    RAPPORT

    om årsredovisningen för Europeiska stödkontoret för asylfrågor för budgetåret 2013, med stödkontorets svar

    (2014/C 442/12)

    INLEDNING

    1.

    Europeiska stödkontoret för asylfrågor (nedan kallat stödkontoret) ligger i Valletta och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 439/2010 (1). Stödkontorets uppgift är att bidra till utvecklingen av det gemensamma europeiska asylsystemet. Stödkontoret inrättades för att det praktiska samarbetet i asylfrågor skulle stärkas och för att medlemsstaterna skulle få hjälp att uppfylla sina europeiska och internationella skyldigheter att ge skydd till människor som är i behov av det. Stödkontoret fungerar som kompetenscentrum för asylfrågor. Det ger också stöd till medlemsstater där asyl- och mottagningssystemen är utsatta för särskilt tryck.

    INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

    2.

    I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i stödkontorets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

    a)

    stödkontorets årsredovisning, som består av räkenskaperna (2) och rapporterna om budgetgenomförandet (3) för det budgetår som slutade den 31 december 2013,

    b)

    lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

    Ledningens ansvar

    4.

    Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för stödkontoret som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (4).

    a)

    I ledningens ansvar för stödkontorets årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (5) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner stödkontorets årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av stödkontorets finansiella ställning.

    b)

    Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

    Revisorns ansvar

    5.

    Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (6) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida stödkontorets årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    6.

    Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

    7.

    Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

    Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

    8.

    Revisionsrätten anser att stödkontorets årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av stödkontorets finansiella ställning per den 31 december 2013 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i stödkontorets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

    Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

    9.

    Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2013 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

    10.

    Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande. De ska läsas mot bakgrund av att 2013 var det första hela år som stödkontoret var ekonomiskt självbestämmande.

    KOMMENTARER OM RÄKENSKAPERNAS TILLFÖRLITLIGHET

    11.

    Underlaget för en periodisering av 40  000 euro som gällde kostnadsersättningar och andra ersättningar till personal som anställdes under 2013 ställdes inte till förfogande under revisionen.

    KOMMENTARER OM INTERNKONTROLLER

    12.

    Av det sammanlagda antalet betalningar gjordes 446 (18 %) efter de tidsgränser som anges i budgetförordningen. I genomsnitt gjordes betalningarna 21 dagar för sent.

    13.

    Sex av de 16 normerna för internkontroll har ännu inte införts fullt ut.

    KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

    14.

    Stödkontoret hade överskattat sina budgetmässiga behov för 2013 med 13 % (2012: 32 %) och det gjordes åtaganden för endast 10,4 miljoner euro av budgeten på 12 miljon euro. De anslag som fördes över uppgick till 2,5 miljoner euro eller 24 % (2012: 65 %) av de totalt gjorda åtagandena, och för 3 37  031 euro saknades ett rättsligt åtagande. Även om budgetplaneringen kan förbättras ytterligare var både överskattningen av budgetbehoven och överföringarna av gjorda åtaganden betydligt lägre än förra året.

    15.

    Överföringarna av gjorda åtaganden gäller i första hand avdelning II (övriga administrativa kostnader) med 5 40  269 euro, eller 31 % av gjorda åtaganden, och avdelning III (driftsutgifter) med 1 8 41  798 euro (45 % av gjorda åtaganden). De gäller främst fakturor som ännu inte hade erhållits och/eller betalats vid årets slut eller där de aktuella tjänsterna inte hade levererats.

    ÖVRIGA KOMMENTARER

    16.

    Insynen i rekryteringsförfarandena kan förbättras: frågor till intervjuer och skriftliga prov fastställdes efter det att ansökningarna hade gåtts igenom, vilket ökar risken för att frågorna påverkas av enskilda ansökningar; urvalskommittéerna poängsatte inte alltid alla de urvalskriterier som angavs i meddelandena om ledig tjänst; den intresseförklaring som undertecknas av medlemmarna i uttagningskommittéer handlar endast om personliga relationer som kan utgöra en potentiell intressekonflikt och undantar uttryckligen yrkesmässiga relationer; i ett specifikt urvalsförfarande noterades en avvikelse mellan ett behörighetskriterium som angavs i meddelandet om ledig tjänst och motsvarande urvalskriterium som gällde antalet år av styrkt yrkeserfarenhet.

    UPPFÖLJNING AV FÖRRA ÅRETS KOMMENTARER

    17.

    En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från förra året finns i bilaga I.

    Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Milan Martin CVIKL som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 8 juli 2014.

    För revisionsrätten

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Ordförande


    (1)  EUT L 132, 29.5.2010, s. 11.

    (2)  I årsredovisningen ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

    (3)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

    (4)  Artiklarna 39 och 50 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1271/2013 (EUT L 328, 7.12.2013, s. 42).

    (5)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

    (6)  Artikel 107 i förordning (EU) nr 1271/2013.


    BILAGA I

    Uppföljning av förra årets kommentarer

    År

    Revisionsrättens kommentar

    Genomförande av korrigerande åtgärder

    (Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

    2012

    Stödkontorets redovisningssystem har ännu inte godkänts av räkenskapsföraren.

    Har genomförts

    2012

    En överföring av 0,2 miljoner euro omfattades inte av ett rättsligt åtagande (kontrakt) och var därför oriktig.

    e.t.

    2012

    Man har inte gjort någon fysisk inventering för att se till att all utrustning som köpts in till stödkontoret finns med i registret.

    Har genomförts

    2012

    50 betalningar, som motsvarar cirka 20 % av det totala beloppet för betalningar, gjordes efter de tidsfrister som fastställs i budgetförordningen.

    e.t.

    2012

    Tio av de 16 normerna för intern kontroll (1) har ännu inte införts fullt ut.

    Pågår

    2012

    Budgetbehoven för 2012 uppskattades alldeles för högt: man ingick åtaganden för endast 4,8 miljoner euro av de 7 miljoner som överfördes i samband med att stödkontoret fick ekonomiskt självbestämmande.

    e.t.

    2012

    Ingångna åtaganden på 3,2 miljoner euro fördes över, vilket motsvarar 65,13 % av de totala ingångna åtagandena under perioden av ekonomiskt självbestämmande (2). Överföringarna avser avdelning I (personalutgifter) när det gäller 0,3 miljoner euro, avdelning II (övriga administrativa utgifter) när det gäller 1,4 miljoner euro och avdelning III (driftsutgifter) när det gäller 1,5 miljoner euro. De gäller främst fakturor som inte hade tagits emot och/eller betalats vid årets slut och utestående ersättningar av kostnader för experter. Vidare gäller omkring 0,8 miljoner euro inredningsarbete som utförts i stödkontorets lokaler 2012, för vilket betalningarna kommer att göras efter det slutliga godkännandet (3). En sådan hög andel överföringar strider dock mot principen om budgetens ettårighet.

    e.t.

    2012

    Beloppen på flera budgetåtaganden räckte inte för att täcka motsvarande varor och tjänster som tillhandahållits. Det uppskattade beloppet för de tillhandahållna varorna och tjänsterna som inte täcktes var 0,2 miljoner euro, vilket ledde till en motsvarande övervärdering i sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet.

    e.t.

    2012

    Stödkontoret samordnar utplaceringen av medlemsstaternas experter som ska stödja andra medlemsstater i kris (krisåtgärder) och ersätter kostnaderna för experternas tjänsteresor med ett schablonbelopp. De totala kostnaderna för tjänsteresor uppgick till ungefär 4 17  000 euro (24 % av de totala betalningarna). Schablonersättningar för kostnader gavs även till externa deltagare som var med på möten som hölls i stödkontorets lokaler. Möteskostnaderna är utspridda på olika budgetposter och det totala beloppet är okänt. Tillämpningen av schablonbelopp minskar visserligen den administrativa bördan men beloppen kan bli högre än de faktiska kostnaderna.

    e.t.

    2012

    Den maltesiska regeringen erbjöd stödkontoret en byggnad (4) och i hyresavtalet med den maltesiska transportmyndigheten anges att lokalerna håller på att iordningställas i färdigt skick med grundläggande tjänster. För att byggnaden skulle kunna tas i bruk krävdes dock att den anpassades (5) till en uppskattad kostnad av 4,3 miljoner euro, varav kommissionen skulle stå för 3,8 miljoner euro. Vid utgången av 2012 hade merparten av arbetet avslutats och förskottsbetalningar på omkring 3 miljoner euro hade gjorts till den maltesiska regeringen. Stödkontoret kommer dessutom att betala omkring 3,7 miljoner euro i hyra under en nioårsperiod.

    e.t.

    2012

    Kommissionen informerade Europaparlamentet och rådet om arrangemangen för stödkontorets lokaler och det faktum att byggnaden krävde viss anpassning som skulle finansieras av den maltesiska regeringen och kommissionen. Även om budgetmyndigheterna kände till projektet finns det inga bevis på att de var medvetna om de förväntade kostnaderna och EU:s andel av dem.

    e.t.

    2012

    Insynen i rekryteringsförfarandena kan förbättras: det fanns inga bevis på att stödkontoret hade fastställt viktningarna och tröskelvärdena för att en sökande skulle bli kallad till intervju och bli uppförd på reservlistan eller gjort frågorna till intervjuer och skriftliga prov innan det gick igenom ansökningarna.

    Har inte genomförts


    (1)  Normerna för internkontroll nr 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13 och 14.

    (2)  40,32 % när man beaktar hela kalenderåret 2012.

    (3)  Det slutliga godkännandet pågick i maj 2013.

    (4)  Beskrivs i anbudet som toppmodern.

    (5)  Enligt bidragsöverenskommelsen mellan kommissionen och den maltesiska regeringen inbegriper detta en ändrad struktur på kontorsutrymmet, dubbla fönsterglas, it- och säkerhetsinfrastruktur, iordningställande av ett konferensrum osv.


    BILAGA II

    Europeiska stödkontoret för asylfrågor (Valletta Harbour, Malta)

    Behörighet och verksamhet

    Unionens behörighetsområden enligt fördraget

    (Artikel 3 i EU-fördraget och artiklarna 67, 78 och 80 i EUF-fördraget)

    Unionen ska erbjuda sina medborgare ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, där den fria rörligheten för personer garanteras samtidigt som lämpliga åtgärder vidtas avseende kontroller vid yttre gränser, asyl, invandring samt förebyggande och bekämpande av brottslighet.

    Unionen ska utforma en gemensam politik avseende asyl, subsidiärt skydd och tillfälligt skydd i syfte att erbjuda en lämplig status till alla tredjelandsmedborgare som har behov av internationellt skydd och att säkerställa principen om ”non-refoulement”. Denna politik ska överensstämma med Genèvekonventionen av den 28 juli 1951, med protokollet av den 31 januari 1967 om flyktingars rättsliga ställning och med andra tillämpliga fördrag.

    I det syftet ska [beslut fattas] om åtgärder om ett gemensamt europeiskt asylsystem som omfattar en enhetlig asylstatus för medborgare i tredjeland som ska gälla i hela unionen, en enhetlig status för subsidiärt skydd för de tredjelandsmedborgare som, utan att beviljas europeisk asyl, har behov av internationellt skydd, ett gemensamt system, i händelse av en massiv tillströmning, för tillfälligt skydd för fördrivna personer, gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla enhetlig asylstatus eller subsidiärt skydd, kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som har ansvaret för att pröva en ansökan om asyl eller subsidiärt skydd, normer för mottagande av personer som söker asyl eller subsidiärt skydd, partnerskap och samarbete med tredjeländer för att hantera flöden av personer som söker asyl eller subsidiärt eller tillfälligt skydd.

    Om en eller flera medlemsstater försätts i en nödsituation med plötslig tillströmning av medborgare från tredjeländer, får [det beslutas] om provisoriska åtgärder till förmån för den eller de medlemsstater som berörs.

    Unionspolitiken och dess genomförande ska styras av principen om solidaritet och rättvis ansvarsfördelning, även i finansiellt avseende, mellan medlemsstaterna.

    Stödkontorets behörighet

    (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 439/2010 om inrättande av ett europeiskt stödkontor för asylfrågor)

    Mål

    Stödkontoret ska bidra till att inrätta ett gemensamt europeiskt asylsystem. Stödkontorets uppdrag är att underlätta, samordna och stärka det praktiska samarbetet mellan medlemsstaterna i asylfrågor ur en mängd olika perspektiv, till exempel ge praktiskt och operativt stöd till medlemsstater, ge operativt stöd till medlemsstater med specifika behov eller till medlemsstater där asyl- och mottagningssystemen är utsatta för särskilt tryck, tillhandahålla vetenskapligt och tekniskt stöd för unionens politik och lagstiftning på samtliga områden som direkt eller indirekt påverkar asylhanteringen.

    Uppgifter

    Permanent stöd: stödja och främja en gemensam kvalitet på asylprocessen genom gemensam utbildning, ett gemensamt asylcurriculum och gemensam information om ursprungsländerna.

    Särskilt stöd: skräddarsytt stöd, kapacitetsuppbyggnad, omplacering, specifikt stöd och särskilda kvalitetskontrollprocesser.

    Krisstöd: visa solidaritet med medlemsstater som är utsatta för särskilt tryck och ge tillfälligt stöd och bistånd för att reparera eller återuppbygga asylsystemet.

    Informations- och analysstöd: dela och samla information och data, analyser och bedömningar: inte endast jämföra och dela information utan även gemensam trendanalys och gemensam bedömning.

    Stöd till tredjeland: stöd till den externa dimensionen, stöd till partnerskap med tredjeländer för att nå en gemensam lösning, till exempel kapacitetsuppbyggnad och regionala skyddsprogram, och samordning av medlemsstaternas åtgärder avseende vidarebosättning.

    Organisation

    Styrelsen

    Sammansättning

    Stödkontorets styrelse ska bestå av en ledamot från varje medlemsstat förutom Danmark, två ledamöter från Europeiska kommissionen och en företrädare för FN:s flyktingkommissariat som ska vara utan rösträtt. Alla ledamöter ska utses på grundval av sin erfarenhet, sitt yrkesmässiga ansvar och sin höga kompetens i asylfrågor.

    Kroatien bjöds in att delta i alla styrelsemöten och andra relevanta möten som observatör fram till den 1 juli 2013 då landet blev fullvärdig medlem av stödkontoret efter ikraftträdandet av anslutningsfördraget mellan EU och Kroatien den 9 december 2011.

    Danmark, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz inbjuds att delta i alla styrelsemöten och andra relevanta möten som observatörer.

    Uppgifter

    Styrelsens nyckelfunktioner i dess egenskap av styrande och planerande organ för stödkontoret beskrivs i artikel 29 i förordningen om stödkontoret och i dem ingår att utse verkställande direktör och anta stödkontorets arbetsprogram och årliga rapporter och stödkontorets allmänna budget. Den har det övergripande ansvaret för att se till att stödkontoret utför sina uppgifter på ett ändamålsenligt sätt.

    Verkställande direktör

    Den verkställande direktören, som ska vara oavhängig vid fullgörandet av sina uppgifter, är stödkontorets legala ställföreträdare och ansvarar bland annat för stödkontorets administrativa ledning och för att genomföra arbetsprogrammet och verkställa styrelsens beslut. Stödkontorets verkställande direktör, Robert K. Visser, tillträdde den 1 februari 2011. Hans mandatperiod är fem år och kan förlängas en gång med tre år.

    Rådgivande forum

    Stödkontoret har inrättat ett rådgivande forum i enlighet med artikel 51 i förordningen om stödkontoret. Det rådgivande forumet hjälper stödkontoret att se till att det finns ett nära samarbete med relevanta organisationer i det civila samhället och relevanta behöriga organ. Det rådgivande forumet är en mekanism för informationsutbyte och sammanställning av kunskap mellan stödkontoret, organisationer i det civila samhället och relevanta organ som arbetar med asylpolitik. I enlighet med förordningen om stödkontoret ska det rådgivande forumet sammanträda i plenum minst en gång om året. Stödkontoret har också en årlig samrådskalender för att samordna sina samrådsmetoder och samrådsverksamhet, dvs. expertmöten, workshoppar, seminarier och samråd online.

    Intern revision

    Europeiska kommissionens tjänst för internrevision.

    Extern revision

    Europeiska revisionsrätten.

    Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Europaparlamentet på rådets rekommendation.

    Medel till stödkontorets förfogande 2013

    Slutlig budget

    12 miljoner euro.

    Personalstyrka den 31 december 2013

    Tjänster i tjänsteförteckningen (tillfälligt anställda): 45. Tillsatta tjänster: 44.

    Övriga tjänster (kontraktsanställda och nationella experter): 32. Tillsatta tjänster: 27.

    Tjänster totalt: 77

    Tillsatta tjänster: 71, varav anställda med

    uppgifter inom verksamheten: 43,

    administrativa uppgifter och stöduppgifter: 28

    Produkter och tjänster 2013

    Stödkontorets verksamheter kan delas in i fem prioriterade områden: permanent stöd, särskilt stöd, krisstöd, informations- och analysstöd och stöd till tredjeland.

    Permanent stöd: När det gäller utbildning anordnade stödkontoret 13 kurser för utbildare, tog fram tre nya utbildningsmoduler och uppdaterade sex befintliga moduler, tog fram två utbildningshandböcker och en verktygslåda om utbildning (training cockpit), utformade en ny utbildningsväg, anordnade ett årligt didaktiskt seminarium, två utbildningsmöten för nationella kontaktpunkter och ett möte med referensgruppen för utbildning.

    Stödkontorets arbete med asylprocessernas kvalitet och beslut i asylfrågor bestod bland annat i att ta fram en kvalitetsmatris för stödkontoret, anordna fyra tematiska möten om praktiskt samarbete och ett möte med de nationella kontaktpunkterna om kvalitet.

    När det gäller information om ursprungsland antog stödkontoret en nätverksmetod för information om ursprungsland, inrättade tre särskilda nätverk för information om ursprungsland för Syrien, Somalia och Pakistan, ställde 2  108 nya dokument om information om ursprungsland till förfogande på den gemensamma europeiska portalen för information om ursprungsland, anordnade två möten med de nationella gemensamma administratörerna av portalen, två möten med det strategiska nätverket för information om ursprungsland och tio landspecifika workshoppar och seminarier. Dessutom gjorde stödkontoret en jämförande analys av Västra Balkan och gav en utbildning om portalen för information om ursprungsland.

    På området ensamkommande barn gav stödkontoret ut en publikation med titeln EASO age assessment practice in Europe (stödkontorets åldersbedömningspraxis i Europa), anordnade fyra möten om praktiskt samarbete, en årlig konferens om ensamkommande barn och gjorde en undersökning om spårning av familjemedlemmar.

    Stödkontoret uppdaterade listan över språk som fanns tillgängliga för direkt översättning i medlemsstaterna, deltog i relevanta möten i RIF-byråer om människohandel och stärkte samarbetet med ledamöter i domstolarna.

    Särskilt stöd: Stödkontoret gav särskilt stöd till Sverige och Italien. I Sveriges fall gav stödkontoret särskild utbildning i två av stödkontorets moduler, medan det i Italiens fall bidrog till genomförandet av en plan för särskilt stöd som bestod av 45 stödaktiviteter. 25 experter placerades ut i tio stödgrupper som anordnade sex tematiska workshoppar om Dublin och information om ursprungsland, kartlade mottagningssystemet i Italien och gav utbildning till det italienska rättsväsendet. Dessutom anordnade stödkontoret två möten om praktiskt samarbete om omplacering, deltog i det första årliga forumet för omplacering och deltog i arbetsgruppen för Medelhavsområdet där åtta åtgärder var öronmärkta för stödkontoret.

    Krisstöd: Stödkontoret gav krisstöd till Grekland och Bulgarien, placerade ut 49 experter i 25 asylstödgrupper. Stödkontorets och UNHCR:s projekt för Grekland om behandling av pågående fall genomfördes, och en katastrofövning med Frontex genomfördes vid den rumänska och ungerska gränsen. Stödkontoret anordnade tre möten med de nationella kontaktpunkterna för reserven för asylinsatser.

    Informations- och analysstöd: Stödkontoret offentliggjorde sin årliga rapport om asylläget i EU 2012, tre kvartalsvisa asylrapporter och tolv månatliga asylrapporter. Vidare utvecklade stödkontoret steg II av sitt system för tidig varning och beredskap.

    Stöd till tredjeland: Stödkontoret antog strategin för externa åtgärder, deltog i Pragprocessen och i EU:s partnerskap för rörlighet med Tunisien och Marocko och dialogen om migration, rörlighet och säkerhet med Jordanien. Man kom överens om ett projekt med dessa tre länder i december 2013 inom ramen för det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet. Slutligen anordnade stödkontoret två möten om praktiskt samarbete, ett om vidarebosättning och ett om den externa dimensionen av det gemensamma europeiska asylsystemet (Ceas) och deltog i två workshoppar inom ramen för instrumentet för tekniskt bistånd och informationsutbyte (Taiex).

    När det gäller stödkontorets organisation höll stödkontoret fyra styrelsemöten, antog tre styrelsebeslut, undertecknade ett arbetsavtal med UNHCR och med Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA), höll sitt tredje möte i det rådgivande forumet och konsulterade det civila samhället i olika ämnen. Stödkontoret antog sitt fleråriga arbetsprogram 2014–2016. Slutligen gjorde Europeiska kommissionen en utvärdering av effekten av stödkontorets praktiska samarbete på asylområdet och av Ceas 2013.

    Källa: Bilagan har tillhandahållits av stödkontoret.


    STÖDKONTORETS SVAR

    11:

    Det periodiserade beloppet var en grov uppskattning och vi (Europeiska stödkontoret för asylfrågor) väntade på svar från Byrån för löneadministration och individuella ersättningar (PMO) om samtliga ersättningar som vår personal som anställts under 2013 skulle få. Vi har för närvarande ett lönebevakningssystem (i excel) där samtliga ersättningar – såväl utbetalda som ännu ej utbetalda – registreras för var och en av våra anställda.

    12:

    Våra sena betalningar minskade drastiskt under sommaren 2013. Till följd av en betydande ökning av arbetsbelastningen vid årets slut ökade dock de sena betalningarna igen under det sista kvartalet 2013. Nya förfaranden som exempelvis massbetalningar har införts för att minska andelen sena betalningar.

    13:

    De sex normerna för internkontroll som ännu inte införts är på väg att införas och kommer att vara i full kraft 2014.

    14:

    Vi bekräftar en betydande förbättring i vår budgetadministration under 2013 och vi kommer att kontinuerligt övervaka användningen av budgetanslagen. Detta kommer att garantera en hög nivå för budgetgenomförandet och en normal nivå för överföringar.

    15.

    Vi har infört ett månatligt övervaknings- och rapporteringssystem för gjorda budgetåtaganden för att garantera att åtagande frigörs i rätt tid och överföringarna till nästa år (år n+1) begränsas i den utsträckning som är nödvändig och tillräcklig för att täcka gjorda rättsliga åtaganden.

    16:

    Frågorna för intervjuer och skriftliga prov utarbetas grundat på vad som krävs för tjänsten i enlighet med vad som sägs i meddelandet om ledig tjänst. Huvudskälet till att inte utarbeta frågorna innan det förberedande mötet är att garantera sekretessen.

    För ett antal kriterier som är viktiga för en tjänst, som exempelvis färdigheter i planering och problemlösning, finns det en risk att man är orättvis om de bedöms med hjälp av ansökningsformuläret. För att förbättra insynen nämner vi samtliga kriterier som kommer att bedömas under intervjun i en särskild punkt i meddelandet om ledig tjänst. Vi rättade oss efter revisionsrättens kommentar och ändrade intresseförklaringen för uttagningskommittéer. En policy om förebyggande och hantering av intressekonflikter undertecknades dessutom den 29 november 2013.

    17:

    Viktningar och tröskelvärden fastställs innan ansökningarna gås igenom. I enlighet med stödkontorets rekryteringspolicy är tröskelvärdet 70 procent för att bli kallad till intervju och uppförd på reservlistan och detta gäller alla uttagningsförfaranden. I protokollet för uttagningsförfarandet slås det dessutom fast att tröskelvärdena fastställs på förhand.


    Top