Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(09)

    Rapport om årsredovisningen för Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation för budgetåret 2013 med genomförandeorganets svar

    EUT C 442, 10.12.2014, p. 74–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 442/74


    RAPPORT

    om årsredovisningen för Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation för budgetåret 2013 med genomförandeorganets svar

    (2014/C 442/09)

    INLEDNING

    1.

    Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation (nedan kallat genomförandeorganet) ligger i Bryssel och hette tidigare Exekutiva byrån för intelligent energi (IEEA). Dess uppdrag och uppdragets varaktighet ändrades genom kommissionens beslut 2007/372/EG (1) om ändring av beslut 2004/20/EG (2). Genomförandeorganet inrättades för en period som började den 1 januari 2004 och som slutar den 31 december 2015, med syftet att förvalta EU-åtgärder på områdena energi, entreprenörskap och innovation samt hållbara godstransporter (3).

    INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

    2.

    I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i genomförandeorganets system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

    a)

    genomförandeorganets årsredovisning, som består av räkenskaperna (4) och rapporterna om budgetgenomförandet (5) för det budgetår som slutade den 31 december 2013,

    b)

    lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

    Ledningens ansvar

    4.

    Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för genomförandeorganet som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (6).

    a)

    I ledningens ansvar för genomförandeorganets årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (7) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner genomförandeorganets årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning.

    b)

    Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

    Revisorns ansvar

    5.

    Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (8) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida genomförandeorganet årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    6.

    Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

    7.

    Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

    Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

    8.

    Revisionsrätten anser att genomförandeorganets årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av genomförandeorganets finansiella ställning per den 31 december 2013 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i genomförandeorganets budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

    Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

    9.

    Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2013 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

    10.

    Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande.

    KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

    11.

    Även om budgetgenomförandet för 2013 var tillfredsställande tyder omfattningen av de anslag som fördes över från 2012 och sedan förföll 2013 (2 15  000 euro eller 19 % av överföringarna) på brister i genomförandeorganets budgetplanering och strider mot principen om budgetens ettårighet. De förfallna anslagen gällde främst preliminära åtaganden för rutinmässiga administrativa utgifter.

    UPPFÖLJNING AV FÖRRA ÅRETS KOMMENTARER

    12.

    En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från förra året finns i bilaga I.

    Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Pietro RUSSO som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 16 september 2014.

    För revisionsrätten

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Ordförande


    (1)  EUT L 140, 1.6.2007, s. 52.

    (2)  EUT L 5, 9.1.2004, s. 85.

    (3)  I bilaga II sammanfattas genomförandeorganets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

    (4)  I årsredovisningen ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

    (5)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

    (6)  Artiklarna 62 och 68 jämförda med artiklarna 53 och 58 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (7)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

    (8)  Artikel 162 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.


    BILAGA I

    Uppföljning av tidigare års kommentarer

    År

    Revisionsrättens kommentar

    Genomförande av korrigerande åtgärder

    (Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

    2012

    Genomförandeorganets internrevisionsfunktion ansvarar även för efterhandskontrollerna som är en del av internkontrollsystemet. Detta inkräktar på internrevisionsfunktionens resurser för internrevision och medför att internrevisionsfunktionen inte har möjlighet att utföra oberoende revisioner inom detta område. Denna dubbla roll överensstämmer inte med normerna för interkontroll och de internationella standarderna för yrkesmässigt utövande av internrevision (International Standards for the Professional Practice of Internal Auditing).

    Har genomförts

    2012

    Det finns behov av att förbättra rekryteringsförfarandena: urvalskriterierna överensstämde inte fullt ut med kriterierna i meddelandet om ledig tjänst, några urvalskriterier fick en oproportionell viktning, ingen lägsta poäng för den första urvalsomgången hade angivits och det högsta antalet sökande till förteckningarna över godkända sökande hade inte fastställts på förhand, motiveringen till att sökande uteslöts i det sista steget av urvalsförfarandet var inte alltid tillräckligt dokumenterad och sekretess- och intresseförklaringar hade inte alltid undertecknats.

    Har genomförts


    BILAGA II

    Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation (Bryssel)

    Behörighet och verksamhet

    Unionens behörighetsområde enligt EUF-fördraget

    1.

    ”Unionens miljöpolitik ska bidra till att […] bevara, skydda och förbättra miljön, skydda människors hälsa, utnyttja naturresurserna varsamt och rationellt och att främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem, särskilt för att bekämpa klimatförändringen.”

    (Artikel 191 i EUF-fördraget)

    2.

    ”Gemenskapens näringslivspolitik ska säkerställa att det finns nödvändiga förutsättningar för gemenskapsindustrins konkurrensförmåga genom att påskynda industrins anpassning till strukturförändringar, främja en miljö som är gynnsam för initiativ och för utveckling av företag och samarbete mellan företag, främja ett bättre utnyttjande av de industriella möjligheter som skapas genom politiken inom sektorerna för innovation, forskning och teknisk utveckling. I samverkan med kommissionen ska medlemsstaterna samråda inbördes och vid behov samordna sina insatser. Kommissionen får ta lämpliga initiativ för att främja en sådan samordning.”

    (Artikel 173 i EUF-fördraget)

    3.

    ”Inom ramen för en gemensam transportpolitik ska man fastställa gemensamma regler för internationella transporter till eller från en medlemsstats territorium eller genom en eller flera medlemsstaters territorium, de villkor under vilka utomlands hemmahörande transportföretag får utföra transporter i en medlemsstat och åtgärder för att förbättra transportsäkerheten.”

    (Artikel 91.1 och artikel 100.2 i EUF-fördraget)

    4.

    ”Målet för unionens politik på energiområdet ska vara att garantera att energimarknaden fungerar, garantera energiförsörjningen i unionen, främja energieffektivitet och energibesparingar samt utveckling av nya och förnybara energikällor, och främja sammankopplade energinät.”

    (Artikel 194.1 i EUF-fördraget)

    Genomförandeorganets behörighet

    (enligt kommissionens beslut 2004/20/EG, ändrat genom kommissionens beslut 2007/372/EG)

    Mål

    Inom ramen för Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning har EU vidtagit åtgärder för att främja och utveckla konkurrenskraft och innovation. En av dessa åtgärder är inrättandet av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (2007–2013) (Europaparlamentets och rådets beslut nr 1639/2006/EG), med framför allt programmet Intelligent energi – Europa (IEE) och programmet för entreprenörskap och innovation (EIP). De viktigaste målen är att utveckla företagens konkurrenskraft, i synnerhet när det gäller små och medelstora företag, att främja alla former av innovation, däribland miljöinnovation, att främja dels energieffektivitet, dels nya och förnybara energikällor. Till de åtgärder som vidtas inom ramen för Lissabonstrategin hör även det andra Marco Polo-programmet (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1692/2006). De viktigaste målen är att minska trafikstockningar, förbättra transportsystemets miljöprestanda och stärka intermodal transport och på så sätt bidra till effektiva och hållbara transportsystem samt bättre konkurrenskraft och innovation särskilt för små och medelstora företag. När det gäller dessa EU-program ska genomförandeorganet utföra de uppgifter som rör EU-stöd, med undantag för utvärdering av programmen, övervakning av lagstiftningen, strategiska studier och andra åtgärder som uteslutande faller inom ramen för kommissionens kompetensområde.

    Uppgifter

    Genomföra EU-programmen i enlighet med de uppgifter som kommissionen har delegerat:

    Förvalta alla etapper under specifika projekts löptid.

    Genomföra alla åtgärder som förvaltningen av EU-programmen kräver, särskilt budgetgenomförande, inbegripet tilldelning av kontrakt och bidrag.

    Samla in, analysera och överlämna alla uppgifter som är nödvändiga för att styra genomförandet av programmen till kommissionen samt främja samordning och synergier mellan programmen.

    När det gäller EIP, ansvara för projektförvaltningen och ledningen av det europeiska nätverket Enterprise Europe, pilot- och marknadsintroduktionsprojekt för miljöinnovation och innovationsåtgärder med en hög grad av standardisering (IP-Base-projektet).

    Organisation

    Styrelse

    Består av fem ledamöter som utses av Europeiska kommissionen. Antar genomförandeorganets årliga arbetsprogram när det har godkänts av kommissionen. Dessutom antar styrelsen genomförandeorganets driftsbudget och årliga verksamhetsrapport.

    Direktör

    Utses av Europeiska kommissionen.

    Extern revision

    Europeiska revisionsrätten.

    Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Europaparlamentet på rådets rekommendation.

    Medel till genomförandeorganets förfogande 2013 (2012)

    Budget

    Driftsbudget

    Det totala planerade beloppet var 242,9(241,3) miljoner euro (varav 100 % från EU:s allmänna budget). Åtaganden gjordes för hela beloppet och 213,9 miljoner euro betalades efter godkännande av budgetmyndigheten. Genomförandeorganet genomför driftsbudgeten under kommissionens ansvar.

    IEE: 91,9(83,9) miljoner euro

    EIP miljöinnovation: 33,1(35,0) miljoner euro

    EIP-nätverk: 51,2(57,4) miljoner euro

    Marco Polo: 66,8(65,1) miljoner euro

    Administrativ budget

    Genomförandeorganet hade en administrativ budget på 16,4(16,4) miljoner euro som det självständigt ansvarar för. Genomförandeorganets administrativa budget subventionerades helt av EU.

    Personalstyrka den 31 december 2013

    Personalstyrka totalt: 163 (162) budgeterade tjänster, varav tillsatta: 161 (156).

    Tillfälligt anställda: 37 (37) budgeterade tjänster, varav tillsatta: 35 (37).

    Kontraktsanställda: 126 (125) budgeterade tjänster, varav tillsatta: 126 (119).

    Produkter och tjänster 2013

    Genomförandeorganet ansvarar för förvaltingen av EU:s insatser på områdena energi; entreprenörskap och innovation (inbegripet miljöinnovation) och hållbara godstransporter inom följande EU-program:

    Följande delar av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation: Programmet Intelligent energi Europa II (2007–2013), projektförvaltning av och PR-arrangemang om nätverket Enterprise Europe, IPR-projekt (immaterialrättigheter) och projekt för miljöinnovation – första utprovning och marknadsintroduktion.

    Programmen Marco Polo I (2003–2006) och II (2007–2013).

    Programmet Intelligent energi Europa I (2003–2006).

    Intelligent energi Europa (IEE)

    Nyckelaktiviteter

    Genomförandeorganet stod i nära kontakt med potentiella stödmottagare – man besvarade över 1  400 förfrågningar via e-post och deltog vid 18 informationsdagar. Genomförandeorganet deltog också i över 120 projektsammanträden och anordnade 10 möten med entreprenörer, bland annat ett viktigt evenemang som anordnades tillsammans med GD Regionalpolitik och två stora möten inom kompetenshöjningsinitiativet Build Up Skills med företrädare från byggbranschen och yrkesutbildnings- och energisektorerna från över 30 länder. Flera tusen aktörer inom energisektorn svarade också på 2013 års ansökningsomgång – genomförandeorganet tog emot fler förslag än någonsin tidigare. Ansökningsomgången ledde till den största utvärdering som genomförandeorganet någonsin har genomfört. Över 550 ansökningar hade kommit in inom den viktigaste tidsfristen.

    Tack vare de nära kontakterna med stödmottagarna och andra aktörer på marknaden gav genomförandeorganet feedback till GD Energi om många olika frågor. Det viktigaste bidraget lämnades till arbetsprogrammet för Horisont 2020 Energi (2014–2015). Genomförandeorganet deltog aktivt i de arbetsgrupper som inrättats av GD Forskning och innovation om övergripande frågor, utvärdering och inlämning och resultatindikatorer. Det bidrog även till alla avdelningsövergripande möten och i alla möten med kommittén för Shadow -programmet. Andra bidrag gällde meddelandet om energiteknik och innovation, och strategiskt arbete om att mobilisera finansiering av investeringar i hållbar energi, kapacitetsuppbyggnad, ökad tillsyn av marknaden, främjande av nära-nollenergibyggnader och hållbar användning av biomassa.

    Genomförandeorganet gav också input till andra generaldirektorat, bl.a. GD Transport och rörlighets paket för rörlighet i städer, GD Havsfrågor och fiskes meddelande om blå energi, GD Jordbruk och landsbygdsutvecklings ständiga kommitté för skogsbruk och GD Kommunikationsnät, innehåll och tekniks avdelningsövergripande arbetsgrupp om belysning. Genom kompetenshöjningsinitiativet Build Up Skills samlade genomförandeorganet aktörer från bygg-, yrkesutbildnings- och energisektorerna och lämnade nationella data och färdplaner om utbildning av byggarbetskraft till GD Energi, GD Sysselsättning, socialpolitik och inkludering, GD Utbildning och kultur och GD Näringsliv.

    Under 2013 ägnade genomförandeorganet mer arbete åt att kvantifiera effekterna av program. Arbetet med att lära projektsamordnare använda resultatindikatorer fortsatte. Riktlinjer för beräkning av sådana indikatorer utarbetades också. Genomförandeorganet visade att sedan 2007 har de IEE-projekt som man förvaltar nått 40 miljoner människor runtom i EU genom medierna, levererat förnybar energi till motsvararande 6,7 miljoner invånares elförbrukning, sparat primärenergi motsvarande 1,7 miljoner hushålls årliga energiförbrukning och lett till investeringar på närmare 3 miljarder euro i hållbar energi.

    Slutligen deltog genomförandeorganet i europeiska kampanjveckan för hållbar energi 2013. En högnivåkonferens om strategi med över 3  000 deltagare ägde rum i Bryssel. Dessutom genomfördes 91 andra evenemang i Bryssel och 589 Energidagar runt om i Europa. Genomförandeorganets intensiva mediearbete ledde till 253 omnämnanden med en potentiell publik på över 25 miljoner människor.

    Miljöinnovation

    Nyckelaktiviteter

    Miljöinnovation stöds av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation genom flera typer av åtgärder (finansiella instrument, nätverk för nationella och regionala aktörer, projekt för första utprovning och marknadsintroduktion). Genomförandeorganet ansvarar för förvaltningen av projekt för första utprovning och marknadsintroduktion inom miljöinnovation och har en budget på cirka 200 miljoner euro för perioden 2008–2013.

    Under 2013 koncentrerades arbetet på följande områden:

    Genomförandet av ansökningsomgången 2012 avslutades. Större delen av förhandlingarna var klara i juni och juli. Några enskilda överenskommelser undertecknades senare under året. Totalt undertecknades 46 bidragsöverenskommelser.

    Ny ansökningsomgång: ansökningsomgången 2013 lanserades i maj 2013 och följdes av en framgångsrik Europeisk informationsdag med 340 deltagare och 420 tittare via internet. Under evenemanget genomfördes 70 bilaterala möten då deltagarna kunde diskutera förslagsidéer med personal från genomförandeorganet med kunskap om miljöinnovation. Genomförandeorganet deltog vid sex nationella informationsdagar. Denna ansökningsomgång fick rekordmånga förslag (461).

    Erfarenheter av marknadsnära projekt och resultaten från studien av resultat och effekter av miljöinnovationsprojekt delades med kommissionen (Horisont 2020-arbetsgrupper och Life-teamet). De presenterades vid ett pressmöte med miljökommissionär Potočnik.

    Marco Polo-programmet

    Nyckelaktiviteter

    173 deltagare kom till Europeiska informationsdagen i april (och ytterligare 528 deltog via direktsändning på internet). Vid detta tillfälle organiserades 42 bilaterala möten med potentiella stödmottagare inom Marco Polo. För att attrahera potentiella stödmottagare genomfördes en annonskampanj riktad till 6 25  000 läsare.

    Ansökningsomgången 2013 publicerades den 26 mars och avslutades den 23 augusti. Totalt togs 61 förslag emot. Förutvärderingarna genomfördes mellan den 9 och den 20 september.

    Från de 54 förslagen från ansökningsomgången 2012 godkändes 26 projekt efter framgångsrika förhandlingar. Beslutet om beviljande av bidrag fattades den 23 maj (efter godkännande av GD Transport och rörlighet).

    Förvaltning av pågående projekt: 16 kontrollbesök på plats genomfördes. Vidare förkortades tiden för beviljande drastiskt mellan 2012 och 2013 (med 118 dagar) tack vare Marco Polo-enhetens ansträngningar för att påskynda kontraktsprocessen.

    Under det sista kvartalet fortsatte överföringen av förvaltningen av Marco Polo-programmet till genomförandeorganet för innovation och nätverk (från den 1 januari 2014) med nära samarbete mellan de två genomförandorganen. Alla berörda parter informerades om den ändrade förvaltningen genom ett meddelande.

    EIP-programmet – nätverket Enterprise Europe

    Nyckelaktiviteter

    Programmet består av över 600 partnerorganisationer i över 50 länder, däribland de 28 EU-medlemsstaterna. Utöver projektförvaltningsuppgifter för 92 kontrakt (särskilda bidragsöverenskommelser) och projektet IPeuropAware, ansvarar genomförandeorganet även för stöd till nätverket Enterprise Europe och för förvaltningen av de it-verktyg och databaser som används för interaktiv kommunikation mellan nätverksdeltagarna.

    I juni 2013 lanserades nätverkets nya it-system (det så kallade Merlin-projektet). Denna stora och viktiga händelse var ett centralt steg mot en modernisering av de it-verktyg som nätverksparterna använder som inte endast kommer att underlätta samarbetet och kommunikationen mellan dem utan även innebär att ytterligare förbättringar kan göras på ett ändamålsenligt sätt.

    Den årliga konferensen i Vilnius organiserades tillsammans med Litauens EU-ordförandeskap och hölls för att marknadsföra evenemang och strategier med direkt relevans för små och medelstora företag på EU-nivå med nätverksparter. Den lockade 725 deltagare. Den efterföljande enkäten visade på mycket positiv feedback (86 % av de svarande angav att de var ”nöjda” eller ”mycket nöjda”).

    Genomförandeorganet fortsatte under 2013 att hjälpa nätverksparterna att rekrytera små och medelstora företag för att delta i Missions for Growth – vice ordföranden Tajanis initiativ för att uppmuntra till närmare samarbete mellan EU och berörda länder som ett sätt att skapa tillväxt och arbetstillfällen på båda sidor. Genomförandeorganet bidrog aktivt till nio sådana uppdrag.

    I april överlämnade genomförandeorganet en skrivelse till GD Näringsliv med konkreta idéer om nätverkets framtid inom Cosme (program för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag). Tyngdpunkten låg på nätverkets övergripande arkitektur, dess regionala konsortier, förstärkningen av nätverkets regionala fotfäste, synlighet, kompetens och utmärkta kvalitet, differentiering av tjänster och budgetmässiga och kontraktsmässiga arrangemang. Skrivelsen fungerade också som input för att hjälpa kommissionen att definiera den lämpligaste strategin mot bakgrund av erfarenheterna från den löpande förvaltningen av nätverket under de senaste åren.

    Källa: Bilagan har tillhandahållits av genomförandeorganet.


    GENOMFÖRANDEORGANETS SVAR

    11.

    På samma sätt som vi gör varje år granskade vi våra åtaganden i slutet av 2012 och mot bakgrund av vad vi visste då förde vi över betalningsbemyndiganden för ungefär 1,125 miljoner euro (mindre än 8 procent av budgeten 2012) för att täcka våra åtaganden.

    En del av de överförda anslagen (0,215 miljoner euro) förföll slutligen eftersom de betalningar som skulle göras var lägre än förväntat. Huvudorsakerna till detta var följande: 1) En underleverantör som inte kunde leverera sitt arbete före slutet på året. 2) Ett lägre belopp betalades för vissa åtaganden beroende på externa faktorer (delade kostnader för byggnader och experter som arbetade de sista veckorna 2012 under servicenivåavtal). 3) Antalet budgetrubriker (fler än 20), vilket gjorde att det fanns små belopp på några tusen euro eller mindre under varje budgetrubrik, bidrog till det sammanlagda beloppet på 0,215 euro som revisionsrätten nämner.

    Det är dessutom värt att notera att beloppet på 0,215 miljoner euro är 30 procent lägre än föregående år (0,309 miljoner euro) och endast motsvarar 1,5 procent av vår administrativa budget för 2012.

    Den nya strukturen för den administrativa budgeten som antogs 2014, med färre budgetrubriker, ska till viss del göra det lättare att minska antalet överförda anslag som förfaller.


    Top