EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(07)

Rapport om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2013, med myndighetens svar

EUT C 442, 10.12.2014, p. 61–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 442/61


RAPPORT

om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2013, med myndighetens svar

(2014/C 442/07)

INLEDNING

1.

Gemenskapens växtsortsmyndighet (nedan kallad myndigheten) ligger i Angers och inrättades genom rådets förordning (EG) nr 2100/94 (1). Myndighetens viktigaste uppgift är att registrera och undersöka ansökningar om beviljande av unionens växtförädlarrätt i form av industriellt rättsskydd för växtsorter, samt låta utföra nödvändiga tekniska provningar vid behöriga myndigheter i medlemsstaterna (2).

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i myndighetens system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

a)

myndighetens årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2013,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för myndigheten som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (5):

a)

I ledningens ansvar för myndighetens årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Ordföranden godkänner myndighetens årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning.

b)

Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida myndighetens årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

6.

Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

7.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

8.

Revisionsrätten anser att myndighetens årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning per den 31 december 2013 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i myndighetens budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

9.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2013 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

10.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

11.

Budgetgenomförandet för 2013 är lågt och ligger på 86 % (1 2 7 55  144 euro), med en motsvarande stor andel förfallna anslag. Detta förklaras delvis av det faktum att inkomsterna och de tillhörande driftsutgifterna (avdelning III) i hög grad är beroende av antalet ansökningar om registrering av växtförädlarrätt, vilket är svårt att förutse exakt. Särskilt när det gäller de administrativa utgifterna (avdelning II) skulle dock budgetplaneringen och budgetövervakningen kunna bli bättre.

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE ÅRS KOMMENTARER

12.

En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från tidigare år finns i bilaga I.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Milan Martin CVIKL som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 1 juli 2014.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EGT L 227, 1.9.1994, s. 1.

(2)  I bilaga II sammanfattas myndighetens behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(3)  I årsredovisningen ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(5)  Artiklarna 38–42 i myndighetens budgetförordning.

(6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

(7)  Artiklarna 87–92 i myndighetens budgetförordning.


BILAGA I

Uppföljning av tidigare års kommentarer

År

Revisionsrättens kommentar

Genomförande av korrigerande åtgärder

(Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

2011

Myndigheten har inte tillämpat tillämpningsföreskrifterna till tjänsteföreskrifterna när det gäller anställning och användning av kontraktsanställda och tillfällig tjänstgöring på tjänster med ledningsansvar.

Pågår

2012

Myndigheten gjorde en fysisk kontroll av sina tillgångar i december 2012. Den utarbetade dock ingen rapport om den fysiska kontrollen. Därför går det inte att kontrollera exaktheten i motsvarande bokföringsmaterial.

Har genomförts

2012

Rekryteringsförfarandena visade på stora brister som påverkar insynen och likabehandlingen av de sökande: viktningar och minimikrav som fastställts tillämpades inte alltid, man använde ingen konsekvent utvärderingsmetod vid de olika rekryteringsförfarandena och möjligheten att överklaga nämndes inte i meddelandet om ledig tjänst.

Pågår


BILAGA II

Gemenskapens växtsortsmyndighet (Angers)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområden enligt fördraget

(Utdrag ur artikel 36 i EUF-fördraget)

Fri rörlighet för varor

Sådana förbud eller restriktioner [skydd av industriell och kommersiell äganderätt] får dock inte utgöra ett medel för godtycklig diskriminering eller innefatta en förtäckt begränsning av handeln mellan medlemsstaterna.

Myndighetens behörighet

(Rådets förordning (EG) nr 2100/94 och den strategiska planen 2010–2015)

Mål

Tillämpa unionens växtförädlarrätt som den enda formen i unionen av industriellt rättsskydd för växtsorter.

Främja innovation när det gäller växtsorter genom högkvalitativ behandling till rimlig kostnad av ansökningar om gemenskapens växtförädlarrätt och genom strategisk handledning och stöd vid utövandet av dessa rättigheter till berörda parter.

Uppgifter

Beslut om att bevilja eller avslå unionens växtförädlarrätt.

Beslut avseende invändningar.

Beslut avseende överklaganden.

Beslut om att ogiltigförklara eller upphäva unionens växtförädlarrätt.

Organisation

Ordförande

Leder myndigheten. Han eller hon utses av rådet på grundval av en förteckning över kandidater som kommissionen ska lägga fram efter förvaltningsrådets yttrande.

Förvaltningsrådet

Övervakar myndighetens arbetsprogram och fastställer bestämmelser för arbetsmetoder. Det består av en företrädare för varje medlemsstat och en företrädare för kommissionen samt deras respektive ersättare.

Beslut om beviljande av gemenskapens växtförädlarrätt fattas av kommittéer bestående av tre av myndighetens anställda och av överklagandenämnden vid överklaganden.

Legalitetskontroll av myndighetens åtgärder

Kommissionen kontrollerar legaliteten i de åtgärder som företas av myndighetens ordförande och för vilka det i unionsslagstiftningen inte föreskrivs legalitetskontroll av ett annat organ, samt i åtgärder av förvaltningsrådet som har samband med myndighetens budget.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Förvaltningsrådet.

Medel till myndighetens förfogande 2013 (2012)

Slutlig budget

14,8(14,3) miljoner euro

Personalstyrka den 31 december 2013:

Antal tjänster enligt tjänsteförteckningen: 48 (46)

Tillsatta tjänster: 45 (45)

Personalstyrka totalt: 45 (45), varav anställda med

uppgifter inom verksamheten: 28,5(17,5)

administrativa uppgifter: 16,5(21,5)

Produkter och tjänster 2013 (2012)

Mottagna ansökningar: 3  297 (2  868)

Beviljade växtförädlarrätter: 2  706 (2  640)

Unionens gällande växtförädlarrätter per den 31 december 2013: 21  576 (20  362)

Internationellt samarbete inom växtförädlingsskydd

Bidrag till tillämpningen av växtförädlarrätter.

Kontakter och samarbete med följande organisationer: Europiska kommissionen (GD Hälso- och konsumentfrågor, ständiga kommittéer), Upov (1), Ciopora (2), ESA3 (3), Oapi (4),OECD (5) och Maff (6) (Japan).


(1)  Union pour la Protection des Obtentions végétales (internationella unionen för skydd av växtförädlingsprodukter).

(2)  Internationella gemenskapen för odlare av asexuellt reproducerbara prydnadsväxter och fruktsorter.

(3)  European Seed Association (den europeiska utsädesföreningen).

(4)  Organisation africaine de la Propriété intellectuelle (afrikanska organisationen för immateriella rättigheter).

(5)  Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

(6)  Ministeriet för jordbruk, livsmedel och fiske (Japan).

Källa: Bilagan har tillhandahållits av myndigheten.


MYNDIGHETENS SVAR

11.

Vi noterar revisionsrättens kommentarer om budgetgenomförandet. Förutom fluktuationer i den externa efterfrågan bidrog ett domstolsärende som rör lönenivåer och som ännu inte avgjorts till ett lägre budgetgenomförande 2013. Dessa händelser kunde vi inte råda över. Vi vill fästa uppmärksamheten på det faktum att de förfallna anslagen för avdelning II endast uppgick till 2 procent av myndighetens totala budget, vilket visar på klok budgetförvaltning.


Top