EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014AR3236

Yttrande från Regionkommittén — Ett europeiskt forum mot odeklarerat arbete

EUT C 415, 20.11.2014, p. 37–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.11.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 415/37


Yttrande från Regionkommittén — Ett europeiskt forum mot odeklarerat arbete

2014/C 415/08

Föredragande

Dainis Turlais (LV–ALDE), ordförande för kommittén för säkerhet, korruptionsförebyggande åtgärder och allmän ordning vid Rigas stadsfullmäktige

Referensdokument

Förslag till beslut om inrättande av ett europeiskt forum för att förbättra samarbetet när det gäller att förebygga och motverka odeklarerat arbete

COM(2014) 221 final

I.   ALLMÄNNA KOMMENTARER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Regionkommittén ställer sig positiv till kommissionens förslag om att inrätta ett europeiskt forum för att bekämpa odeklarerat arbete och erkänner vikten av att på ett samordnat och enhetligt sätt bekämpa denna företeelse för att i EU värna om höga anställningsstandarder, undvika tunga sociala och ekonomiska konsekvenser, lösa problem i samband med arbetstagarnas rörlighet samt utnyttja humankapitalet så effektivt och optimalt som möjligt.

2.

Vi stöder förslaget om att ta med falskt egenföretagande i forumets verksamhet. Detta är viktigt, för falskdeklarerat egenförtagande, som syftar till att undvika vissa rättsliga skyldigheter och skyldighet att betala skatter och avgifter, och traditionellt odeklarerat arbete har liknande skadliga effekter, framför allt när det gäller arbetsförhållanden, sociala trygghetssystem och hållbar finansiering.

3.

Det europeiska forum som föreslås för att förbättra samarbetet för att förebygga och motverka odeklarerat arbete är ett konkret bidrag till de ansträngningar som pågår för att finna innovativa lösningar för att inte bara höja sysselsättningsnivån och uppnå Europa 2020-strategins mål utan också förbättra sysselsättningens kvalitet och anställningstryggheten i EU.

4.

I rapporten från Eurofound (1) understryks att det finns ett starkt samband mellan åtstramningsprogram i vid bemärkelse och framväxten av en dold ekonomi. I detta sammanhang är det beklagligt att det finns ett gap mellan de blygsamma inbesparingar som uppnåtts genom åtstramningsåtgärder å ena sidan och möjligheterna till inbesparingar genom kampen mot odeklarerat arbete å den andra.

5.

Regionkommittén instämmer i kommissionens uppfattning att odeklarerat arbete genom minskade intäkter via skatter och sociala avgifter får allvarliga konsekvenser för budgeten. Detta inverkar i sin tur negativt på sysselsättning, produktivitet, arbetsvillkor, kompetensutveckling och livslångt lärande, vilket leder till sämre pensionsrättigheter och sämre tillgång till hälso- och sjukvård. Vi vill även framhålla att odeklarerat arbete innebär ett allvarligt hot mot den socio-ekonomiska sammanhållningen.

6.

Dessa faktorer är särskilt viktiga för de lokala och regionala myndigheterna. Minskningen av skatteintäkterna leder nämligen till en minskning av intäkterna i de kommunala och regionala budgetarna. Samtidigt ökar kommunernas och regionernas budgetutgifter för stöd som syftar till att täcka de grundläggande behoven hos invånarna. De kort- och långsiktiga effekterna av det odeklarerade arbetet omfattar bl.a. lägre löner på den berörda arbetsmarknaden, och för dem som utför sådant arbete får det direkta konsekvenser i form av bristande hälso- och sjukvård, bristande socialt skydd och avsevärt lägre pensioner än för personer med laglig anställning. Följaktligen får de kommuner och regioner som berörs av problem med odeklarerat arbete mindre möjligheter att utöka utbudet av och varaktigt höja kvaliteten på tjänsterna till invånarna.

7.

Vi beklagar att kommissionen i förslaget inte nämner de lokala och regionala myndigheternas och Regionkommitténs betydelse och framhåller återigen att just den lokala och regionala nivån är den nivå som står närmast de arbetssökande och arbetsgivarna och att arbetsmarknaden framför allt är en lokal marknad (2).

8.

Kommittén uppmanar i detta sammanhang kommissionen att erkänna de lokala och regionala myndigheternas viktiga roll i kampen mot odeklarerat arbete med tanke på samarbetet hittills mellan lokala och regionala myndigheter, arbetsgivare, arbetstagare och arbetsförmedlingar samt de exempel på god praxis på området som finns på lokal och regional nivå. De lokala aktörernas insats är i själva verket avgörande för att forumet ska ge goda resultat, med tanke på att de är dessa som bäst känner till och följer medborgarnas dagliga liv. Man skulle även, i linje med vad som planeras för Euresnätverket, kunna involvera partner från det civila samhället för att utöka forumets insatsområde.

9.

Forumet, som ska ägna sig åt utbyte av information och god praxis och fastställa gemensamma principer, kan få ett stort mervärde med tanke på den rådande ekonomiska och finansiella krisen och nödvändigheten att på ett så effektivt sätt som möjligt utnyttja de mänskliga och ekonomiska resurser som finns tillgängliga. Forumet ska främja en harmoniserad planering av åtgärder för att bekämpa odeklarerat arbete. Med tanke på att det handlar om ett utbrett fenomen måste man dock samtidigt vara medveten om att det krävs konkreta riktade åtgärder för att utrota det.

II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

10.

Regionkommittén ställer sig frågande till att kommissionen inte mer djupgående motiverar hur man kan förena medlemsstaternas obligatoriska deltagande i forumet med den rättsliga grunden för förslaget, nämligen artikel 153 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. I artikeln godkänns endast åtgärder som syftar till att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna. Kommissionens bedömning av hur förslaget överensstämmer med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna begränsas till en motivering av den rättsliga grund som valts (ett beslut från Europaparlamentet och rådet) och förslagets övergripande mervärde snarare än en motivering av det obligatoriska deltagandet i forumet. Därför ifrågasätter Regionkommittén kraftigt hur det obligatoriska deltagandet i förslaget kan vara förenligt med subsidiaritetsprincipen.

11.

Vi framhåller att det ofördröjligen krävs tillgängliga och effektiva åtgärder som omfattar alla medlemsstater för att bekämpa odeklarerat arbete och falskt egenföretagande.

12.

För att uppnå forumets mål på ett effektivt sätt bör man utnyttja de lokala och regionala myndigheternas kunskaper och erfarenheter eftersom dessa samarbetar med arbetsförmedlingar, socialförsäkringsinstitutioner, berörda aktörer, formella och icke-formella invånarnätverk och har direkta erfarenheter och kunskaper i frågan om den svarta ekonomins orsaker på lokal och regional nivå.

13.

När forumet antar strategier på regional nivå eller EU-nivå i syfte att öka medvetenheten om problemet med odeklarerat arbete bör det samråda med företrädare för lokala och regionala myndigheter så att dessa strategier inte står i strid med de strategier som utarbetas av de lokala och regionala myndigheterna och inte skapar ytterligare finansiella och administrativa bördor. De lokala och regionala myndigheterna bör därför garanteras större frihet när det gäller formerna för deltagande i plattformens verksamhet.

14.

Odeklarerat arbete är ett mycket negativt fenomen som hindrar arbetstagare från att få lämplig vård vid arbetsolycksfall, sjukdom och yrkessjukdom och att utnyttja det statliga sociala stöd som socialförsäkrade personer har rätt till. Det gör också att de riskerar att bli fattiga när de uppnår pensionsåldern och minskar samtidigt de budgetmedel som krävs för att utöka de offentliga tjänsterna och höja kvaliteten på dem. Det är dessutom ofta kvinnor och tonåringar som utför odeklarerat arbete, och detta är fullständigt oacceptabelt i EU:s medlemsstater.

15.

Vi framhåller framför allt behovet av att främja informations- och utbildningskampanjer för att öka medvetenheten om de negativa aspekterna av odeklarerat arbete, för att på ett effektivt sätt informera olika grupper av invånare – i synnerhet ungdomar – om fenomenets omfattning, dess negativa inverkan på den nationella ekonomin och människors levnadsstandard, arbetsvillkoren, den sociala tryggheten under hela livet samt de lokala och regionala myndigheternas möjligheter att utöka och höja kvaliteten på tjänsterna. Kommittén understryker att ansvaret även vilar på individen och på den potentiella arbetsgivaren.

16.

De lokala och regionala myndigheterna kan, med tanke på sin direktkontakt med invånarna och sitt samarbete med arbetsgivare inom sina respektive områden, om de får nationellt stöd, komma med ett viktigt bidrag för att kartlägga odeklarerat arbete och hjälpa arbetstagare, framför allt från de mest utsatta grupperna, att ta sig in på den legala arbetsmarknaden.

17.

Odeklarerat arbete måste inte bara bekämpas. Man måste också göra det mindre lockande och stimulera legal sysselsättning genom att man i lämpliga fall minskar skattebördan och den administrativa bördan.

18.

Kommittén framhåller återigen behovet av att bekämpa odeklarerat arbete ur ett bredare migrationsperspektiv. Möjligheter till sådant arbete är nämligen ett incitament för irreguljär invandring och för att utnyttja irreguljära invandrare på arbetsmarknaden (3).

Forumets deltagare, mål och verksamhet

19.

Vi ställer oss positiva till att arbetsmarknadspartnerna, Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound), Europeiska arbetsmiljöbyrån, Internationella arbetsorganisationen (ILO) och EES-länderna involveras som observatörer i forumet. Vi anser att även Regionkommittén, som företrädare för Europas lokala och regionala myndigheter, bör tilldelas status som observatör i forumet genom artikel 1.3 i förslaget till beslut.

20.

En top down-strategi bör undvikas och man bör arbeta med de sociala orsakerna till odeklarerat arbete på lokal nivå och anpassa verksamheten till de olika sociala, ekonomiska och geografiska situationerna.

21.

Kommittén ställer sig positiv till förslaget om att utnyttja effektiva instrument i forumets verksamhet – en kunskapsbank, ömsesidigt förtroende och utbyte av erfarenheter, gemensamma utbildningar och utbyte av personal, gemensamma riktlinjer och principer för verksamheten. Under de nuvarande ekonomiska omständigheterna är dessa former av samarbete särskilt viktiga eftersom de skapar möjligheter att mer effektivt utnyttja de mänskliga och ekonomiska resurserna.

22.

ReK betonar vikten av att främja projekt inom eller mellan medlemsstaterna där offentliga organ som arbetar med sysselsättning och socialt stöd samkör sina uppgifter i syfte att få en bättre kännedom om problemet och lättare upptäcka bedrägerier.

23.

Vi stöder planerna på att anordna kampanjer om odeklarerat arbete i europeisk skala. Det krävs många fler insatser för att informera invånarna om den skada som odeklarerat arbete och falskt egenföretagande vållar när det gäller arbetstagarnas säkerhet och hälsa, socialförsäkringssystemen, de nationella, regionala och lokala myndigheternas budgetar och därmed samhället som helhet. Med tanke på euroskepticismens nuvarande utbredning i Europa är det särskilt viktigt att man i det civila samhället i bredare bemärkelse ökar förståelsen om de fördelar som samordningen av medlemsstaternas sysselsättningspolitik på EU-nivå medför.

24.

Kommittén uppmanar medlemsstaterna att samråda med de lokala och regionala myndigheterna och/eller de organisationer som företräder dem i den process som syftar till att i varje stat inrätta en enda kontaktpunkt och en möjlig ersättare som deltagare i forumet.

25.

Vi uppmanar medlemsstaterna och deras kontaktpunkter att tydligt fastställa lämpliga företrädare för de lokala och regionala myndigheterna och/eller de organisationer som företräder dem. Med dessa kan man skapa en strukturerad dialog och regelbundet utbyta information om odeklarerat arbete för att på så sätt se till att företrädare på nationell nivå får tillgång till kunskaper och erfarenheter från lokal och regional nivå. På så sätt ser man också samtidigt till att informationen om framstegen på nationell nivå och EU-nivå når fram till den lokala och regionala nivån.

Ytterligare åtgärder

26.

Forumets instrument bör också finnas tillgängliga för de lokala och regionala myndigheterna, så att de kan fungera som en effektiv samarbetspartner för nationella institutioner när de förebygger och motverkar odeklarerat arbete.

27.

Vi uppmanar medlemsstaterna, kommissionen och Eurostat att ta fram och samla in fler och mer kvalitativa uppgifter om odeklarerat arbete, även på lokal och regional nivå, för att på så sätt öka medvetenheten om detta problem och stödja insatserna för att lösa det.

28.

Man måste se till att utarbetandet av utvärderingsinstrument, indikatorer och gemensamma jämförande analyser inte sker i syfte att göra en konkurrensbaserad bedömning av de olika medlemsstaternas situation och rangordna dem. Dessa åtgärder bör snarare vara ett medel som gör det möjligt att kartlägga detta fenomen, komma med rekommendationer och förbättra kunskaperna om odeklarerat arbete i EU som fenomen.

29.

Regionkommittén ställer sig bakom Europaparlamentets uppmaning riktad till kommissionen i resolutionen av den 14 januari 2014 när det gäller möjligheten att införa och, om lämpligt, tillgängliggöra ett europeiskt socialförsäkringskort som kan lagra alla uppgifter som behövs för kontroll av anställningsförhållande, t.ex. uppgifter om personens socialförsäkringsstatus och arbetstider.

30.

Regionkommittén understryker vikten av att medlemsstaterna förstärker sina resurser för arbetsinspektion för att uppnå målet på en inspektör per 10  000 arbetstagare i enlighet med Internationella arbetsorganisationens (ILO) rekommendationer. Detta kan exempelvis genomföras med hjälp av nationella handlingsplaner för effektivare metoder i anslutning till arbetsinspektion. Dessa kunde i så fall medfinansieras av Europeiska strukturfonderna.

31.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att ta fram ett direktiv som fastställer miniminormer för arbetsinspektion. Dessa kan genomföras i medlemsstaterna med grund i ILO:s konvention nr 81. Direktivet bör beskriva hur systemet för arbetsinspektion ska fungera och hur utbildningen av arbetsinspektörer som arbetar över gränserna ska se ut samt fastställa inspektörernas befogenheter och skyldigheter.

III.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsrekommendation 1

Artikel 1.3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

3.   Följande kan närvara vid forumets möten som observatörer på de villkor som anges i dess arbetsordning:

3.   Följande kan närvara vid forumets möten som observatörer på de villkor som anges i dess arbetsordning:

a)

Företrädare för de branschövergripande arbetsmarknadsparterna på unionsnivå samt arbetsmarknadens parter inom sektorer där odeklarerat arbete är vanligt förekommande.

a)

Företrädare för de branschövergripande arbetsmarknadsparterna på unionsnivå samt arbetsmarknadens parter inom sektorer där odeklarerat arbete är vanligt förekommande.

b)

En företrädare för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (nedan kallad Eurofound) och en företrädare för Europeiska arbetsmiljöbyrån.

b)

En företrädare för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (nedan kallad Eurofound) och en företrädare för Europeiska arbetsmiljöbyrån.

c)

En företrädare för Internationella arbetsorganisationen (ILO).

c)

En företrädare för Internationella arbetsorganisationen (ILO).

d)

Företrädare för EES-länderna.

d)

En företrädare för Regionkommittén.

 

d e)

Företrädare för EES-länderna.

Motivering

Med tanke på arbetsmarknadens lokala karaktär och de aktiviteter med en lokal och regional dimension som planeras ingå i forumets uppgifter, t.ex. att anta regionala strategier, är det viktigt att det vid forumets sammanträden finns en observatör i form av en företrädare för Regionkommittén, som på så sätt representerar medlemsstaternas lokala och regionala myndigheter.

Ändringsrekommendation 2

Artikel 4.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

(1)   För att fullgöra sitt uppdrag ska forumet i synnerhet utföra följande uppgifter:

1.   För att fullgöra sitt uppdrag ska forumet i synnerhet utföra följande uppgifter:

(a)

Öka kunskapen om odeklarerat arbete genom att införa gemensamma begrepp och mätverktyg och främja gemensamma jämförande analyser och därmed sammanhängande relevanta indikatorer.

(a)

Öka kunskapen om odeklarerat arbete genom att utarbeta metoder för mätning av odeklarerat arbete, införa gemensamma begrepp och mätverktyg och främja gemensamma jämförande analyser och därmed sammanhängande relevanta indikatorer användning av fler och mer kvalitativa uppgifter.

(b)

Utveckla analysen av hur verkningsfulla olika åtgärder mot odeklarerat arbete är, bland annat förebyggande åtgärder, straffåtgärder och allmänna avskräckande åtgärder.

(b)

Utveckla analysen av hur verkningsfulla olika åtgärder mot odeklarerat arbete är, bland annat förebyggande åtgärder, straffåtgärder och allmänna avskräckande åtgärder.

(c)

Utarbeta verktyg som en kunskapsbank med olika metoder/åtgärder som till exempel bilaterala avtal som används av medlemsstaterna för att förebygga och motverka odeklarerat arbete.

(c)

Utarbeta verktyg som en kunskapsbank med olika metoder/åtgärder som till exempel bilaterala avtal som används av medlemsstaterna för att förebygga och motverka odeklarerat arbete.

(d)

Anta icke-bindande riktlinjer för inspektörer, anvisningar om god praxis och gemensamma principer för inspektioner i syfte att motverka odeklarerat arbete.

(d)

Anta icke-bindande riktlinjer för inspektörer, anvisningar om god praxis och gemensamma principer för inspektioner i syfte att motverka odeklarerat arbete.

(e)

Utveckla olika former av samarbete som utökar den tekniska kapaciteten att hantera gränsöverskridande aspekter på odeklarerat arbete genom att anta en gemensam ram för gemensamma insatser när det gäller inspektioner och personalutbyte.

(e)

Utveckla olika former av samarbete som utökar den tekniska kapaciteten att hantera gränsöverskridande aspekter på odeklarerat arbete genom att anta en gemensam ram för gemensamma insatser när det gäller inspektioner och personalutbyte.

(f)

Undersöka olika sätt att förbättra datadelningen i enlighet med unionens bestämmelser om dataskydd, bland annat möjligheten att använda informationssystemet för den inre marknaden (IMI) och systemet för elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI).

(f)

Undersöka olika sätt att förbättra datadelningen i enlighet med unionens bestämmelser om dataskydd, bland annat möjligheten att använda informationssystemet för den inre marknaden (IMI) och systemet för elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI).

(g)

Utveckla en permanent utbildningskapacitet för tillsynsmyndigheterna och anta en gemensam ram för gemensam fortbildning.

(g)

Utveckla en permanent utbildningskapacitet för tillsynsmyndigheterna och anta en gemensam ram för gemensam fortbildning.

(h)

Anordna ömsesidiga utvärderingar för att följa medlemsstaternas framsteg när det gäller att motverka odeklarerat arbete och stödja genomförandet av de landsspecifika rekommendationer om att motverka eller förebygga odeklarerat arbete som antas av rådet.

(h)

Anordna ömsesidiga utvärderingar för att följa medlemsstaternas framsteg när det gäller att motverka odeklarerat arbete och stödja genomförandet av de landsspecifika rekommendationer om att motverka eller förebygga odeklarerat arbete som antas av rådet.

(i)

Öka medvetenheten om problemet genom gemensamma insatser som europeiska kampanjer och regionala eller europeiska strategier, inklusive sektoriella strategier.

(i)

Öka medvetenheten om problemet genom gemensamma insatser som europeiska kampanjer och regionala eller europeiska strategier, inklusive sektoriella strategier.

Motivering

Forumets verksamhet kan bli effektiv om man fattar rätt beslut på grundval av bevis. Därför krävs det en bred bas med jämförbara och kvalitativa uppgifter. För att forumet med framgång ska fullgöra sin uppgift bör en av dess första uppgifter vara att skapa en sådan bas.

Ändringsrekommendation 3

Artikel 5.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   När medlemsstaterna utser sina företrädare ska de sörja för medverkan av alla offentliga myndigheter som har en roll när det gäller att förebygga och/eller motverka odeklarerat arbete, till exempel arbetsmiljöinspektioner, socialförsäkringsmyndigheter, skattemyndigheter, arbetsförmedlingar och migrationsmyndigheter (nedan kallade tillsynsmyndigheter). De får också ge arbetsmarknadens parter möjlighet att delta.

2.   När medlemsstaterna utser sina företrädare ska de sörja för medverkan av alla offentliga myndigheter som har en roll när det gäller att förebygga och/eller motverka odeklarerat arbete, till exempel arbetsmiljöinspektioner, socialförsäkringsmyndigheter, skattemyndigheter, arbetsförmedlingar och migrationsmyndigheter (nedan kallade tillsynsmyndigheter). De får också ge de lokala och regionala myndigheterna samt arbetsmarknadens parter möjlighet att delta.

Motivering

Med tanke på de lokala och regionala myndigheternas direktkontakt med invånarna och deras samarbete med arbetsgivare och myndigheter som har befogenheter inom sysselsättning, odeklarerat arbete och social trygghet är det viktigt att man också framhåller de lokala och regionala myndigheternas bidrag till arbetet för att skapa medvetenhet om odeklarerat arbete, finna lösningar och genomföra dem.

Bryssel den 7 oktober 2014

Regionkommitténs ordförande

Michel LEBRUN


(1)  http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2013/243/en/1/EF13243EN.pdf

(2)  CDR5278-2013 Yttrande om ”Utökat samarbete mellan de offentliga arbetsförmedlingarna”.

(3)  CdR 9/2012 fin Yttrande om ”En övergripande strategi för migration och rörlighet”.


Top