EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AR5278

Yttrande från Regionkommittén – Utökat samarbete mellan de offentliga arbetsförmedlingarna

EUT C 114, 15.4.2014, p. 85–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.4.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 114/85


Yttrande från Regionkommittén – Utökat samarbete mellan de offentliga arbetsförmedlingarna

2014/C 114/14

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Regionkommittén ställer sig fullständigt bakom Europeiska kommissionens förslag om att stärka och formalisera samarbetet mellan de offentliga arbetsförmedlingarna i Europa. Syftet är att göra arbetsförmedlingarna mer effektiva, vilket kommer att bidra till målet i artikel 3 i Lissabonfördraget om att främja full sysselsättning samt till att bekämpa ungdomsarbetslöshet och uppnå sysselsättningsmålen i Europa 2020-strategin.

2.

Vi vill lyfta fram det faktum att artikel 29 i stadgan om de grundläggande rättigheterna föreskriver att ”var och en har rätt till tillgång till kostnadsfri arbetsförmedling”. Därför är det förvånande att det saknas en hänvisning till denna bestämmelse i det förslag till beslut som lagts fram av Europeiska kommissionen.

3.

Vi påminner om att de offentliga arbetsförmedlingarna utgör en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse och därför omfattas av artikel 14 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt samt av artikel 36 i stadgan om de grundläggande rättigheterna.

4.

De offentliga arbetsförmedlingarna i de olika EU-medlemsstaterna skiljer sig åt när det gäller struktur, verksamhetsmodell, åtgärder och det faktum att de bedriver sin verksamhet mot bakgrund av skilda arbetsmarknadsförutsättningar och har olika resursnivåer.

5.

Vi stöder de åtaganden som gjordes av deltagarna vid ungdomssysselsättningskonferensen i Berlin den 3 juli, i synnerhet det löfte som företrädarna för de offentliga arbetsförmedlingarna i Europa gav om att spela en nyckelroll när det gäller att främja ungdomssysselsättningen i Europa, öka effektiviteten och stärka samarbetet med andra aktörer.

Vad nätverket av offentliga arbetsförmedlingar hittills har uppnått

6.

Ett informellt rådgivande nätverk bestående av europeiska offentliga arbetsförmedlingar har funnits sedan 1997, med arbetsgrupper för frågor som Ny kompetens för nya arbetstillfällen och Effektivitet inom offentliga arbetsförmedlingar, liksom ett program för ömsesidigt lärande och dialoger mellan offentliga arbetsförmedlingar.

7.

Nätverket har på ett betydande sätt bidragit till det politiska arbetet på EU-nivå genom att tillhandahålla återkoppling från experter på områden som flexicurity, de offentliga arbetsförmedlingarnas roll när det gäller att få övergångar på arbetsmarknaden att löna sig samt ungdomsgarantin.

8.

Nätverket har varit ett mycket användbart och kostnadseffektivt forum för utbyte av bästa praxis mellan offentliga arbetsförmedlingar och en viktig källa till ömsesidigt lärande och innovation på en stor mängd områden som digitala tjänster och profilering av arbetssökande.

9.

Lärdomar från nätverket har förbättrat verksamheten och tjänsterna på lokal nivå i vissa medlemsstater.

Behovet av ett förstärkt nätverk med en rättslig grund

10.

Detta lagförslag skulle innebära att ett nätverk av offentliga arbetsförmedlingar inrättas i syfte att utvidga, förstärka och konsolidera de pågående initiativen för att göra arbetsförmedlingarna ännu effektivare och skapa en mer välfungerande arbetsmarknad.

11.

Vi understryker att kommissionens förslag till beslut handlar om samordnande och stödjande befogenheter i enlighet med artikel 149 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och därmed är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

12.

ReK anser att förslaget ger nätverket en större synlighet och legitimitet samt ett tydligare politiskt mandat, men slår fast att det även i framtiden bör ha en rådgivande funktion.

13.

Vi anser att denna rättsakt skulle ge de offentliga arbetsförmedlingarna större kontroll över nätverket och ge dem bättre möjligheter att agera gemensamt när så är lämpligt.

14.

Alla offentliga arbetsförmedlingar har inte deltagit i nätverket i samma utsträckning, vilket har påverkat kvaliteten på arbetet negativt och försvagat nätverkets politiska bidrag.

15.

ReK anser att man genom att formalisera nätverket kan se till att samtliga medlemsstater engagerar sig och blir skyldiga att systematiskt redovisa hur de har genomfört förändringar i linje med EU:s politiska beslut. På så sätt blir det lättare att upptäcka dåliga resultat och strukturella problem på området.

16.

Effektiva offentliga arbetsförmedlingar är avgörande för genomförandet av ungdomsgarantin. Alla offentliga arbetsförmedlingar måste ha gedigen kunskap om strukturerna när det gäller ungdomsarbetslöshet, unga människors styrkor och svagheter, arbetstillfällen samt yrkesspecifika krav.

17.

Nätverkets ansvarsområde måste vara tydligt definierat så att det inte sker några överlappningar mellan dess arbete och arbetet inom exempelvis sysselsättningskommittén och dess undergrupper samt andra grupper som det europeiska policynätverket för livslång vägledning och Eures. Regionkommittén anser dock att det förstärkta nätverket bör sträva efter att samarbeta med dessa grupper när så är lämpligt.

18.

Arbetet inom det förstärkta nätverket bör bidra till det sysselsättningspolitiska arbetet på EU-nivå, i synnerhet inom sysselsättningskommittén och rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor).

19.

Den allt mer komplicerade arbetsmarknaden gör att det krävs mer omfattande samarbete och partnerskap med arbetsmarknadsparterna och andra offentliga, privata och ideella aktörer, vilket bör speglas i det förstärkta nätverket.

Benchmarking/benchlearning

20.

Kommittén instämmer i att det finns utrymme för ytterligare benchmarking, som är en förutsättning för benchlearning, men anser att detta måste ske på ett lyhört sätt, där man tar full hänsyn till nationella och regionala skillnader.

21.

Kommittén noterar att kommissionens förslag enligt artikel 8 ger kommissionen befogenhet att anta delegerade akter för att genomföra initiativ för benchmarking och ömsesidigt lärande. Regionkommittén vill i detta sammanhang framhålla att man genom delegerade akter inte får ålägga de lokala och regionala myndigheterna någon omfattande administrativ börda.

22.

Vi anser att målet aldrig bör vara att skapa en ”rangordningslista” eller fastställa mål, utan att främja lärande med utgångspunkt i en gemensam metod. De nationella och/eller regionala och lokala myndigheterna bär det fulla ansvaret för att utvärdera sina offentliga arbetsförmedlingar med utgångspunkt i en uppsättning kvalitativa och kvantitativa indikatorer i enlighet med artikel 14 i EUF-fördraget.

23.

Fokus för benchmarking- och benchlearningarbetet bör vara kvalitativt snarare än kvantitativt.

24.

Resultatet av nätverkets arbete bör baseras på strikt och oberoende forskning som utgår från bästa tillgängliga underlag.

25.

Den nya lagstiftningen bör ge möjlighet att vidareutveckla nätverkets internetverksamhet i syfte att förbättra kommunikationen om arbetet och involvera berörda aktörer.

26.

Ett resultat av att nätverket förstärks kommer att vara en större kapacitet att arbeta på ett mer övergripande sätt som omfattar de offentliga arbetsförmedlingarnas kärnkompetens och närliggande områden som lärlingsutbildningar, nyföretagande och utbildning i entreprenörskap. Man måste framhålla att finansieringen från EU är mycket viktig och effektiv inom dessa områden.

Den lokala och regionala dimensionen

27.

I vissa medlemsstater ansvarar lokala och regionala myndigheter för offentliga arbetsförmedlingar med decentraliserade strukturer och rutiner för beslutsfattande. I många andra ansvarar de för verksamhet som rör lärlingsplatser, kompetensmatchning och kompetensprognoser, utbildning, anställningsbidrag osv., som antingen har en nära koppling till de offentliga arbetsförmedlingarnas kärnverksamhet eller i vissa medlemsstater utgör en del av deras ansvarsområde.

28.

God praxis och bästa praxis utvecklas ofta på lokal och regional nivå. Det är därför oerhört viktigt att man erkänner betydelsen av det arbete som utförs på denna nivå. Nätverket bör ta hänsyn till och sprida bra lösningar.

29.

Det är ofta den lokala och regionala nivån som befinner sig närmast de arbetssökande och de flesta arbetsgivare, och arbetsmarknaden finns oftast på det lokala planet.

30.

Kommittén uppmanar företrädarna för medlemsstaterna att så långt som möjligt arbeta för att låta synpunkter och erfarenheter från lokala och regionala offentliga arbetsförmedlingar bidra till nätverkets verksamhet och informera dessa arbetsförmedlingar om samtliga aspekter av nätverkets arbete. Det är även viktigt att understryka att företrädarna för medlemsstaterna också har ett uppdrag att låta synpunkter och erfarenheter från lokala och regionala aktörer som arbetar med arbetssökande bidra till nätverkets arbete och att hitta en struktur för det i dialogen med de lokala och regionala offentliga arbetsförmedlingarna.

31.

Vi anser att en företrädare som utsetts av ReK bör ingå i nätverket som observatör i syfte att se till att den lokala och regionala nivåns synpunkter, erfarenheter och arbetsmetoder speglas i nätverket.

II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsrekommendation 1

Ingress

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 149,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikellarna 149 och 14,

med beaktande av stadgan om de grundläggande rättigheterna, särskilt artiklarna 29 och 36,

Motivering

Följer av punkterna 2 och 3.

Ändringsrekommendation 2

Skäl 8

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Nätverket bör stödja samarbetet mellan medlemmarna, utveckla gemensamma initiativ för utbyte av information och bästa praxis på alla områden där de offentliga arbetsförmedlingarna är verksamma, jämförande analyser och rådgivning samt främja innovativa metoder för arbetsförmedlingarnas arbete. Genom detta nätverk möjliggörs heltäckande, evidensbaserade och resultatinriktade jämförelser mellan alla offentliga arbetsförmedlingar så att bästa praxis kan identifieras. Med dessa resultat bör medlemmarna kunna utforma och tillhandahålla arbetsmarknadstjänster inom sina ansvarsområden. Nätverkets initiativ bör leda till större genomslagskraft för de offentliga arbetsförmedlingarnas åtgärder och till mer effektiv användning av offentliga medel.

Nätverket bör stödja samarbetet mellan medlemmarna, utveckla gemensamma initiativ för utbyte av information och bästa praxis på alla områden där de offentliga arbetsförmedlingarna är verksamma, jämförande analyser och rådgivning samt främja innovativa metoder för arbetsförmedlingarnas arbete. Genom detta nätverk möjliggörs heltäckande, evidensbaserade och resultatinriktade jämförelser mellan alla offentliga arbetsförmedlingar så att bästa praxis kan identifieras. Med dessa resultat bör medlemmarna kunna utforma och tillhandahålla arbetsmarknadstjänster inom sina ansvarsområden. Nätverkets initiativ bör leda till större genomslagskraft för de offentliga arbetsförmedlingarnas åtgärder och till mer effektiv användning av offentliga medel.

Motivering

Kommissionens föreslagna formulering av skäl 8 är till stor del överflödig eftersom den innebär en upprepning av skäl 4. I den första och den sista meningen sammanfattar man emellertid kortfattat vilket syfte nätverket bör ha och hur det kommer att arbeta.

Ändringsrekommendation 3

Artikel 1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Ett EU-omfattande nätverk för offentliga arbetsförmedlingar (nedan kallat nätverket) inrättas härmed för perioden från och med den 1 januari 2014 till och med den 31 december 2020.

Nätverket kommer att genomföra initiativ enligt vad som fastställs i artikel 3.

I nätverket ingår

a)

de offentliga arbetsförmedlingar som medlemsstaterna utser, och

b)

kommissionen.

Medlemsstater med regionala autonoma offentliga arbetsförmedlingar ska se till att dessa är representerade i tillräcklig grad i nätverkets särskilda initiativ.

Ett EU-omfattande nätverk för offentliga arbetsförmedlingar (nedan kallat nätverket) inrättas härmed för perioden från och med den 1 januari 2014 till och med den 31 december 2020.

Nätverket kommer att genomföra initiativ enligt vad som fastställs i artikel 3.

I nätverket ingår

a)

de offentliga arbetsförmedlingar som medlemsstaterna utser, och

b)

kommissionen.

Medlemsstater med regionala autonoma och decentraliserade eller lokala offentliga arbetsförmedlingar ska ha en skyldighet att se till att dessa förmedlingar är representerade i tillräcklig grad i nätverkets särskilda initiativ.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att se till att nätverket, i de fall då det finns helt eller delvis decentraliserade offentliga arbetsförmedlingar, har en lagstadgad skyldighet att se till att dessa förmedlingar är representerade i tillräcklig grad i nätverkets särskilda initiativ.

Ändringsrekommendation 4

Artikel 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Mål

Genom nätverket ska den planerade stimulansåtgärden bidra till

Mål

Genom nätverket ska den planerade stimulansåtgärden bidra till

a)

genomförandet av Europa 2020-strategin för sysselsättning och smart och hållbar tillväxt för alla samt till uppnåendet av dess överordnade mål, särskilt de som rör sysselsättning,

b)

ett bättre funktionssätt för arbetsmarknaderna i EU,

c)

bättre integration av arbetsmarknaderna,

d)

ökad geografisk och yrkesmässig rörlighet, och

e)

bekämpning av social utestängning och integration av personer som är utestängda från arbetsmarknaden.

a)

genomförandet av Europa 2020-strategin för sysselsättning och smart och hållbar tillväxt för alla samt till uppnåendet av dess överordnade mål, särskilt de som rör sysselsättning,

b)

främjande av kvalitet och hållbar sysselsättning,

b) c)

ett bättre funktionssätt för arbetsmarknaderna i EU,

c) d)

bättre integration av arbetsmarknaderna,

d) e)

ökad geografisk och yrkesmässig rörlighet utan orättvis konkurrens mellan arbetstagarna, i överensstämmelse med relevant EU-lagstiftning, och

e) f)

bekämpning av social utestängning och integration av personer som är utestängda från arbetsmarknaden.

Motivering

Självförklarande.

Ändringsrekommendation 5

Artikel 4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Samarbete

1.   Nätverket ska samarbeta med berörda parter på arbetsmarknadsområdet, bland annat andra arbetsförmedlingar, genom att låta dem medverka i relevanta insatser och möten i nätverket samt genom att utbyta information och uppgifter.

Samarbete

1.   Nätverket ska samarbeta med berörda parter på arbetsmarknadsområdet, bland annat andra arbetsförmedlingar, genom att låta dem medverka i relevanta insatser och möten i nätverket samt genom att utbyta information och uppgifter.

 

2.   Nätverket ska bevilja observatörsstatus till en företrädare som utses av Regionkommittén.

Motivering

Liksom det föregående ändringsförslaget är detta tillägg viktigt genom att det speglar det faktum att lokala och regionala myndigheter i många medlemsstater antingen ansvarar helt för de offentliga arbetsförmedlingarna eller genomför verksamhet som rör utbildning, rådgivning, anställningsbidrag, kompetensprognoser osv. som ligger mycket nära de offentliga arbetsförmedlingarnas arbete (eller tillhör deras ansvarsområde i vissa medlemsstater).

Ändringsrekommendation 6

Artikel 7

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsrekommendation

Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 8 med avseende på en allmän ram för att genomföra de initiativ för benchmarking och ömsesidigt lärande som anges i artikel 3.1, inklusive metoder, grundläggande kvantitativa och kvalitativa indikatorer för att bedöma de offentliga arbetsförmedlingarnas resultat, inlärningsinstrument för det integrerade programmet för ömsesidigt lärande och villkoren för deltagande i dessa initiativ.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 8 med avseende på en allmän ram för att genomföra de initiativ för benchmarking och ömsesidigt lärande som anges i artikel 3.1, inklusive metoder, grundläggande kvantitativa och kvalitativa indikatorer för att bedöma de offentliga arbetsförmedlingarnas resultat funktion, inlärningsinstrument för det integrerade programmet för ömsesidigt lärande och villkoren för deltagande i dessa initiativ.

Motivering

Korrigerat begrepp i överensstämmelse med punkt 21.

Bryssel den 28 november 2013

Regionkommitténs ordförande

Ramon Luis VALCÁRCEL SISO


Top