EUR-Lex L'accesso al diritto dell'Unione europea

Torna alla homepage di EUR-Lex

Questo documento è un estratto del sito web EUR-Lex.

Documento 52013XR4044

Resolution från Regionkommittén – ”Regionkommitténs prioriteringar 2014 med utgångspunkt i Europeiska kommissionens arbetsprogram”

EUT C 280, 27.9.2013, pagg. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.9.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 280/1


Resolution från Regionkommittén – ”Regionkommitténs prioriteringar 2014 med utgångspunkt i Europeiska kommissionens arbetsprogram”

2013/C 280/01

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Europeiska kommissionens meddelande om kommissionens arbetsprogram för 2013 (1),

Regionkommitténs resolution av den 30 november 2012 om Regionkommitténs prioriteringar 2013 med utgångspunkt i Europeiska kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram (2),

protokollet om samarbete mellan Europeiska kommissionen och Regionkommittén som undertecknades den 16 februari 2012, har Regionkommittén antagit följande resolution:

Unionen 2014

1.

Regionkommittén ser 2014 som ett omvälvande år för Europeiska unionen, i och med Europaparlamentsvalet, utnämningen av en ny europeisk kommission, inledningen av programplaneringsperioden 2014–2020 med en ny flerårig budgetram, en halvtidsöversyn av Europa 2020-strategin och fortsatt arbete för att fullborda och fördjupa den ekonomiska och monetära unionen.

2.

Kommittén anser att EU:s största utmaningar under 2014 kommer att handla om hur man ska skapa tillväxt och sysselsättning genom att anpassa våra ekonomier till en hållbar framtid med låga koldioxidutsläpp, stärka EU-medborgarskapet, särskilt i samband med valet till Europaparlamentet, samt återställa förtroendet för det europeiska projektet så att EU:s "demokratiska legitimitet" kan stärkas, vilket kräver fortsatta ansträngningar för att förhindra att EU:s grundläggande värderingar undergrävs av populistiska och antidemokratiska krafter.

3.

ReK hyser oro för att det annalkande slutet på kommissionens mandatperiod kan påverka dess verksamhetsnivå samtidigt som kraftfulla åtgärder krävs på ett stort antal områden.

4.

Vi erinrar om att ReK i samband med sitt 20-årsjubileum har för avsikt att inleda en diskussion om hur kommittén kan stärka sin institutionella och politiska roll.

5.

Kommittén uppmanar kommissionen att lägga fram en rapport om läget i de pågående diskussionerna om Europas framtid, bl.a. resultaten av debatterna med medborgarna under Europaåret för medborgarna 2013. Vi uppmanar också kommissionen att, som ett inslag i projektet att återknyta kontakten med medborgarna, redan 2014 börja förbereda sin rapport om tillämpningen av förordningen om medborgarinitiativet.

Ekonomiska och monetära unionen och offentliga finanser

6.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att så fort som möjligt lägga fram sina förslag beträffande ett utkast till förordning om inrättandet av en gemensam rekonstruktionsmekanism samt uppföljningen av rekommendationerna om en strukturreform av banksektorn.

7.

Kommittén uppmanar Europeiska kommissionen att lägga fram ett förslag till översyn av trojkasystemet för att garantera demokratisk tillsyn och ansvarsskyldighet inför Europaparlamentet.

8.

ReK anser att man bör återuppta förhandlingarna om direktivet om insättningsgarantisystem parallellt med förslaget till direktiv om inrättande av en ram för återhämtning och rekonstruktion av kreditinstitut och värdepappersföretag.

9.

Regionkommittén noterar att projektobligationer på ett framgångsrikt sätt introducerats på marknaden i och med den pågående pilotfasen. Detta initiativ bör förlängas till att gälla hela den period som omfattas av nästa fleråriga budgetram (2014–2020) och utsträckas till andra politikområden än energi, transporter och telekominfrastruktur. Vi föreslår att man utökar deltagandet till att även omfatta små och medelstora företag för att kunna styra regionala investeringsmedel till de små och medelstora företagen och främja en europeisk riskkapitalbransch som stöder sig på regionerna.

10.

Kommissionen bör även fortsättningsvis övervaka läget och utvecklingen för de offentliga finanserna på regional och lokal nivå i sin årliga rapport om de offentliga finanserna i den europeiska valutaunionen.

Europa 2020-strategin och den europeiska planeringsterminen

11.

Regionkommittén anser att det otillfredsställande läget när det gäller Europa 2020-strategin inte enbart beror på den ekonomiska krisen och medlemsstaternas bristande ambition, utan också på att de regionala och lokala myndigheterna inte involverats tillräckligt i utformningen och genomförandet av strategin och, mer generellt, bristen på en reell territoriell dimension i Europa 2020-strategin.

12.

Vi uppmanar kommissionen att snabbt tillhandahålla en ram för halvtidsöversynen av Europa 2020-strategin, och att gå längre än den uttalade avsikten att ta fram en metod.

13.

Kommittén vill påminna om att den fortlöpande övervakar framstegen för alla flaggskeppsinitiativ i Europa 2020-strategin och att redan arbetar med en halvtidsbedömning ur ett lokalt och regionalt perspektiv.

14.

Vi beklagar att man varken i den årliga tillväxtöversikten för 2013 eller i de landsspecifika rekommendationerna hänvisar till behovet av lokalt anpassade strategier och partnerskap på flera nivåer i genomförandet av Europa 2020-strategin, och vi uppmanar kommissionen att fullgöra sina åtaganden att se till att medlemsstaterna bygger upp partnerskap med de lokala och regionala myndigheterna i utarbetandet och genomförandet av de nationella reformprogrammen.

Den inre marknaden och industripolitik

15.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att för inre marknaden fastställa och prioritera de områden som har störst chans att skapa innovation och högkvalitativa arbetstillfällen.

16.

Kommissionen bör lägga fram förslag till en industripolitik för EU som kan fungera som en pelare i det europeiska projektet och få politisk prioritet på samma nivå som sammanhållning, infrastruktur och jordbruk.

17.

Vi stöder Europaparlamentets förslag om att inrätta en styrgrupp för industripolitiken för att föra samman europeiska, nationella, regionala och lokala myndigheter samt resurserna som i dag är utspridda över alla nivåer och sektorer.

18.

Vi uppmanar kommissionen att formellt rådfråga ReK när det gäller utarbetandet av de nya riktlinjerna för tillämpningen av EU:s regler för statligt stöd.

19.

Kommittén anser att kommissionen bör främja utvecklingen av regionala färdplaner för innovation, inbegripet industriell utveckling.

20.

Kommissionen bör följa upp sitt meddelande "Handlingsplan för företagande 2020" genom att ytterligare analysera de verkliga hinder som står i vägen för unga entreprenörer. ReK vill uppmuntra ytterligare gränsöverskridande utbyten och möjligheter för unga entreprenörer.

Sammanhållningspolitik och transporter

21.

Regionkommittén upprepar sin begäran till kommissionen att utarbeta en vitbok om territoriell sammanhållning där man kunde analysera samspelet mellan den territoriella agendan för 2020 och Europa 2020-strategin, samt de regionala följderna av sammanhållningspolitiken 2007–2013.

22.

ReK uppmanar kommissionen att rapportera om huruvida de regionala och lokala myndigheterna fick delta i tid och på ett strukturerat sätt i utarbetandet av partnerskapsavtalen och de operativa programmen för perioden 2014–2020, i linje med de principer om partnerskap och flernivåstyre som fastställs i förordningen om gemensamma bestämmelser och uppförandekoden för partnerskap.

23.

Vi uppmanar kommissionen att så snart som de nya förordningarna antagits offentliggöra en praktisk och lättanvänd handledning för lokala aktörer om hur man använder de nya strukturfonderna.

24.

När det gäller ungdomssysselsättningsinitiativet uttrycker ReK stor oro över bristen på tillräcklig finansiering under hela nästa programperiod och det faktum att den koncentreras till 2014–2015, vilket äventyrar dess hållbarhet och effektivitet. ReK anser därför att man i synnerhet bör ändra artikel 9 f i förordningen om den fleråriga budgetramen genom att ta bort den uttryckliga begränsningen av den nya budgetposten för ungdomssysselsättningsinitiativet, som är satt till 3 miljarder euro. Denna åtgärd skulle vara särskilt nödvändig för att undvika att man skjuter upp program som är avgörande för sammanhållningen, såsom programmen för gränsöverskridande samarbete eller delar av Fonden för ett sammanlänkat Europa, till efter 2016.

25.

ReK kommer att samarbeta med kommissionen när det gäller att integrera EGTS i EU-politiken, i linje med den gällande överenskommelsen mellan de båda institutionerna, och uppmuntrar kommissionen att främja användningen av EGTS i genomförandet av grannskapspolitiken. ReK kommer att undersöka möjligheterna att inrätta EGTS med partner i grannländer genom Arlem och Corleap.

26.

Vi uppmanar kommissionen att utarbeta ett meddelande om rörlighet i regioner som är geografiskt eller demografiskt missgynnade.

Sysselsättning och social integration samt små och medelstora företag

27.

Mot bakgrund av den höga arbetslösheten i många medlemsstater, som slår särskilt hårt mot ungdomar, stöder Regionkommittén de satsningar som gjorts på en ungdomsgaranti, och vi uppmuntrar kommissionen att vidareutveckla detta område och rapportera om framstegen under 2014.

28.

ReK uppmanar kommissionen att lägga förslag om en "social investeringspakt", något som också Europaparlamentet efterfrågat.

29.

Vi menar att större rättslig säkerhet krävs för verksamhet i den sociala ekonomin och efterlyser i detta sammanhang en stadga för ett europeiskt ömsesidigt bolag.

30.

Med tanke på de små och medelstora företagens sysselsättningsskapande potential på lokal och regional nivå och i syfte att hjälpa dem att klara den ihållande krisen, bör kommissionen gå längre när det gäller att uppmuntra finansinstituten att låna ut till och investera i små och medelstora företag, för att säkerställa deras överlevnad och främja deras tillväxt. Därför förväntar vi oss att få ta del av de förslag till en ny "investeringsplan" som man kom överens om vid rådets möte i juni, och vi vill uppmuntra nya investeringar i öppen innovation och nystartade företag.

31.

Kommittén vill uppmana kommissionen att fortsätta sina insatser för att förenkla och minimera regelbördan för små och medelstora företag inom ramen för dess nya program om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (REFIT) samt att med hjälp av regelbundna samråd med små och medelstora företag kartlägga vilka EU-lagar och lagstiftningsområden som de upplever som tyngst (topp tio-initiativet).

32.

ReK vill uppmana kommissionen att utveckla en ny politisk strategi med fokus på entreprenörskap och smarta specialiseringsstrategier samt på entreprenörsfrämjande åtgärder på alla nivåer inom utbildningen, från grundskola till yrkesutbildning och universitet. Tyngdpunkten bör ligga på hur EU-medborgare – från lokala och regionala ledare till företrädare för industrin eller nya företagare – kan samverka med grundskoleelever så att de i vardagen kan utveckla sin entreprenörsanda redan från tidig ålder.

33.

Kommittén uppmanar kommissionen att lägga fram ett förslag om information till och samråd med anställda, planering och hantering av omstruktureringar, såsom anges i Europaparlamentets resolution av den 15 januari 2013.

34.

Kommissionen bör lämna rapport om genomförandet av direktivet om sena betalningar på nationell, regional och lokal förvaltningsnivå.

Rättsliga och inrikes frågor

35.

Regionkommittén uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att även fortsättningsvis involvera de regionala och lokala myndigheterna i utformningen och genomförandet av politiken för rättsliga och inrikes frågor, särskilt i fråga om invandring och asyl, den pågående kampen mot korruption och organiserad brottslighet samt skydd av brottsoffer.

36.

Vi upprepar vårt stöd för det strategiska partnerskap som kommissionen föreslog 2012 i den reviderade agendan för integration av tredjelandsmedborgare och den politiska dialog som hållits inom det europeiska integrationsforumet. Vi uppmanar kommissionen att verka för användningen av territoriella pakter på detta politikområde, vilket också föreslagits i den reviderade agendan för integration.

Jordbruk och havspolitik

37.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att ändra direktiv 2004/18/EG om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling så att "lokalt producerad" kan utgöra ett standardurvalskriterium i anbud om leveranser av livsmedel till exempelvis skolor, vårdhem och allmänna inrättningar (3).

38.

Kommittén efterlyser noggrann utvärdering av de regionala följderna av alla förslag om att avskaffa marknadsreglerande mekanismer inom jordbruket, inbegripet bilaterala handelsavtal och associeringsavtal, och anser att man bör kontrollera om dessa förslag står i strid med Lissabonfördragets mål för den territoriella sammanhållningen.

39.

Vi uppmanar kommissionen att föreslå en EU-strategi för landsbygdsutveckling i syfte att omfördela resurser till landsbygdsområden vars utvecklingsnivå fortfarande ligger under EU-genomsnittet.

40.

ReK understryker vikten av ett korrekt genomförande av den nya regionaliserade beslutsstrategin för den gemensamma fiskeripolitiken, där besluten fattas på havsområdesnivå i stället för att man som nu tar detaljbeslut på EU-nivå. Vi påpekar också betydelsen av att alla aktörer får delta mer. Kommittén hyser oro för kommissionens användning av delegerade akter, eftersom man bör beakta varje fiskerisektors och havsområdes särart.

Miljö och energi

41.

Kommittén påminner om den viktiga roll som en övergång till en förnybar energiförsörjning har att spela i EU:s klimat- och energipolitik. Vi uppmanar därför kommissionen att föreslå en rättsligt bindande ökning av målet för förnybar energi till år 2020 samt delmål för 2040 i syfte att uppnå 100 % förnybar energi till år 2050.

42.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att under 2014 inleda ytterligare initiativ inom ramen för färdplanen för ett resurseffektivt Europa (4), t.ex. att utöver huvudindikatorn "resursproduktivitet" för att mäta färdplanens huvudmål – att förbättra de ekonomiska resultaten och samtidigt minska trycket på naturresurserna – fastställa kompletterande resurseffektivitetsindikatorer, eller en ny huvudindikator för resursanvändningens påverkan på naturkapital och miljö, och arbeta för att uppnå det mål som bygger på dessa indikatorer, dvs. att kontinuerligt och till en begränsad kostnad kunna mäta förbättring av resurseffektivitet. Vi vill åter uppmana kommissionen att påskynda arbetet med att skapa obligatoriska mål för miljövänlig offentlig upphandling och samtidigt beakta att det finns andra viktiga faktorer i offentlig upphandling (5).

43.

Kommissionen bör se till att i den översyn av avfallslagstiftningen och av de befintliga målen för förebyggande, återanvändning, materialåtervinning, energiåtervinning och undvikande av deponering som ska ske 2014 ta vederbörlig hänsyn till kommitténs förberedande yttrande (som utarbetades på begäran av kommissionen) i frågan. Översynen bör leva upp till de "icke-bindande målsättningar" som fastställs i färdplanen för ett resurseffektivt Europa och bana väg för en ekonomi baserad på återanvändning och återvinning, med en minimering av restavfall. Inom ramen för översynen 2014 anser vi att särskild uppmärksamhet bör ägnas plastavfall.

44.

Som en uppföljning av grönboken bör kommissionen lägga fram en ambitiös ny klimat- och energiram för perioden fram till 2030. Denna ram måste särskilt tillhandahålla ökad medfinansiering från EU för infrastrukturprojekt som stöder EU:s mål på klimatförändringsområdet och som är tydligt klimatrelaterade.

45.

Kommittén uppmanar kommissionen att utarbeta en strategi avseende energifattigdom som åtföljs av lämpliga förslag, bl.a. en EU-omfattande definition av energifattigdom.

46.

Vi uppmanar kommissionen att göra stora ansträngningar för att stimulera energieffektivitet och föreslå bindande nationella energieffektivitetsmål tillsammans med en detaljerad bedömning av budgetkonsekvenserna och en samling finansiella åtgärder. Kommittén framhåller åter behovet av att genomföra politiken på området med respekt för partnerskapsprincipen och ett arbetssätt som präglas av flernivåstyre.

Subsidiaritet, konsekvensbedömning och bättre lagstiftning

47.

ReK uppmanar kommissionen att inleda och avsluta flera av de utvärderingar som planerats inom ramen för strategin för bättre lagstiftning, i synnerhet Refit-programmet, och erinrar om sitt erbjudande att bidra genom kommitténs rådgivande nätverk.

48.

Kommissionen bör se till att territoriella konsekvensbedömningar börjar genomföras och görs obligatoriska inom vissa politikområden. ReK framhåller på nytt att kommittén är villig att bedriva ett nära samarbete med kommissionen på detta område, och föreslår att generaldirektoratet för regional- och stadspolitik blir en central kontaktpunkt i fråga om territoriella konsekvensbedömningar.

49.

ReK uppmanar kommissionen att till kommittén föra vidare förslag om samarbete när det gäller samråd med regionala och lokala myndigheter i lagstiftningsprocessens förberedande fas (artikel 2 i protokollet om tillämpning av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna) och i bedömningen av huruvida subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna följts.

Kultur, innovation och turism

50.

Kommissionen bör förbättra EU:s regelram för de kulturella och kreativa sektorerna, med inriktning på förenkling och tillgång till finansiering. Kultur och kreativitet bör integreras bättre i Europa 2020-strategin.

51.

Efter paketet för innovationsinvesteringar uppmanar ReK kommissionen att tydligt fastställa och framhäva de lokala och regionala myndigheternas roll i program och projekt inom offentlig-privata partnerskap. Regioner och städer är viktiga aktörer när det gäller att skapa de rätta ramvillkoren för innovativa miljöer. Som mellanhänder samlar de inom sitt territorium de viktigaste aktörerna i innovationstriangeln, en blandning av den akademiska världen, universitet, forskningsaktörer, industrier och företag.

52.

Vi betonar behovet av ett meddelande om strategin för hållbar och konkurrenskraftig kulturturism som ett sätt att skapa nya arbetstillfällen och förbättra den lokala och regionala ekonomin. En sådan strategi skulle kunna erbjuda en gemensam ram för att främja och finansiera de europeiska regionernas arkitektoniska, etnografiska och industriella arv.

EU som aktör på den globala arenan

53.

Regionkommittén noterar kommissionens avsikt att fördjupa samarbetet med ReK när det gäller att stärka den lokala och regionala dimensionen i utvidgningsprocessen. Detta bör återspeglas i de årliga lägesrapporterna om utvidgningen.

54.

Kommissionen bör ytterligare granska möjligheterna att utvidga programmet för kommunal förvaltning (LAF, Local Administration Facility) så att det omfattar de lokala förvaltningarna i partnerländerna i det östliga partnerskapet och Euromedsamarbetet.

55.

Vi uppmanar kommissionen och rådet att bibehålla arbetssättet "mer ger mer" i den nya färdplanen för det östliga partnerskapet. Initiativet bör betraktas som ett instrument som kan användas för att utnyttja förändringspotentialen i EU:s bidrag och för att involvera de lokala och regionala myndigheterna i genomförandet av initiativet.

56.

Vad gäller Euromedsamarbetet välkomnar vi betoningen på regional utveckling och skulle vilja att Arlem får delta i de så kallade pilotprojekten inom regional utveckling.

57.

ReK stöder helt tanken på att utnämna 2015 till "Europeiskt år för utveckling" för att säkerställa uppföljningen av millennieutvecklingsmålen, och välkomnar den diskussion som kommissionen har inlett om det framtida övergripande arbetssättet i fråga om utveckling. Vi anser att kommissionen bör arbeta för en övergripande ram för millennieutvecklingsmålen efter 2015 som sammanför den hållbara utvecklingens tre dimensioner: ekonomi, samhälle och miljö.

58.

Regionkommittén utgår från att dess rekommendationer kommer att beaktas vid utformningen av kommissionens arbetsprogram för 2014 och ger Regionkommitténs ordförande i uppdrag att överlämna denna resolution till Europeiska kommissionens ordförande, Europaparlamentets talman, Europeiska rådets ordförande, det litauiska ordförandeskapet och de kommande grekiska och italienska ordförandeskapen.

Bryssel den 4 juli 2013

Regionkommitténs ordförande

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


(1)  COM(2012) 629 final.

(2)  CdR 2204/2012.

(3)  CdR 341/2010 fin.

(4)  COM(2011) 571 final.

(5)  CdR 140/2011 fin.


In alto