Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012DP0199

    Ändring av artiklarna 87a och 88 i Europaparlamentets arbetsordning Europaparlamentets beslut av den 10 maj 2012 om att ändra artiklarna 87a och 88 i Europaparlamentets arbetsordning (2009/2195(REG))

    EUT C 261E, 10.9.2013, p. 42–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.9.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 261/42


    Torsdagen den 10 maj 2012
    Ändring av artiklarna 87a och 88 i Europaparlamentets arbetsordning

    P7_TA(2012)0199

    Europaparlamentets beslut av den 10 maj 2012 om att ändra artiklarna 87a och 88 i Europaparlamentets arbetsordning (2009/2195(REG))

    2013/C 261 E/09

    Europaparlamentet fattar detta beslut

    med beaktande av talmannens skrivelse av den 9 oktober 2009,

    med beaktande av artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (1),

    med beaktande av sin resolution av den 5 maj 2010 om befogenheter för delegering av lagstiftning (2),

    med beaktande av artiklarna 211 och 212 i arbetsordningen,

    med beaktande av betänkandet från utskottet för konstitutionella frågor (A7-0072/2012).

    1.

    Europaparlamentet beslutar att införa nedanstående ändringar i arbetsordningen.

    2.

    Europaparlamentet påminner om att ändringarna träder i kraft den första dagen i nästa sammanträdesperiod.

    3.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att för kännedom översända detta beslut till rådet och kommissionen.

    NUVARANDE LYDELSE

    ÄNDRING

    Ändring 1

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a

    När kommissionen genom en lagstiftningsakt delegeras befogenhet att komplettera eller ändra vissa icke väsentliga delar av en lagstiftningsakt gäller följande:

    Det ansvariga utskottet ska behandla varje utkast till delegerad akt som översänds till parlamentet för kontroll.

    Det ansvariga utskottet får i ett resolutionsförslag till parlamentet lägga fram lämpliga förslag i enlighet med bestämmelserna i lagstiftningsakten.

    Bestämmelserna i artikel 88.1, 88.2 och 88.3 ska gälla i tillämpliga delar .

    1.    När kommissionen översänder en delegerad akt till parlamentet, ska talmannen hänvisa den till det utskott som är ansvarigt för den grundläggande rättsakten, varvid detta utskott kan besluta att utse en föredragande för behandlingen av en eller flera delegerade akter .

    Ändring 2

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1a (ny)

     

    1a .    Talmannen ska inför parlamentet tillkännage det datum då den delegerade akten mottagits på alla officiella språk och tidsfristen för eventuella invändningar. Tidsfristen ska börja löpa från det datumet.

     

    Tillkännagivandet ska tillsammans med namnet på ansvarigt utskott offentliggöras i sammanträdesprotokollet.

    Ändring 3

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1b (ny)

     

    1b.     Det ansvariga utskottet kan, inom ramen för bestämmelserna i den grundläggande rättsakten och, om det anser det vara lämpligt, efter att ha hört de berörda utskotten, förelägga parlamentet ett motiverat resolutionsförslag. Skälen till parlamentets invändningar ska anges i resolutionsförslaget, som också kan innehålla en begäran till kommissionen om att lägga fram en ny delegerad akt med hänsyn tagen till parlamentets rekommendationer.

    Ändring 4

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1c (ny)

     

    1c.     Om det ansvariga utskottet inte lagt fram något resolutionsförslag senast tio arbetsdagar före inledningen av den sammanträdesperiod vars onsdag infaller närmast före den dag då den tidsfrist som avses i punkt 1d löper ut, kan en politisk grupp eller minst fyrtio ledamöter lägga fram ett resolutionsförslag i ärendet och få det uppfört på föredragningslistan för ovannämnda sammanträdesperiod.

    Ändring 5

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1d (ny)

     

    1d.     Parlamentet ska fatta beslut om varje resolutionsförslag som lagts fram, vilket ska ske inom den tidsfrist som anges i den grundläggande rättsakten och med den majoritet som föreskrivs i artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

     

    Om det ansvariga utskottet anser det lämpligt att i enlighet med den grundläggande rättsakten förlänga tidsfristen för invändningar mot den delegerade akten ska det ansvariga utskottets ordförande på parlamentets vägnar informera rådet och kommissionen om detta.

    Ändring 6

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1e (ny)

     

    1e.     Om det ansvariga utskottet rekommenderar att parlamentet, före utgången av den tidsfrist som föreskrivs i den grundläggande rättsakten, ska tillkännage att det inte invänder mot den delegerade akten gäller följande:

    Utskottet ska informera utskottsordförandekonferensens ordförande genom en motiverad skrivelse och lägga fram en rekommendation om detta.

    Om ingen invändning görs antingen under utskottsordförandekonferensens nästföljande sammanträde eller, i brådskande fall, skriftligen, ska dess ordförande informera talmannen om detta, och talmannen ska i sin tur informera ledamöterna i kammaren så snart som möjligt.

    Om en politisk grupp eller minst 40 ledamöter invänder mot rekommendationen inom 24 timmar efter tillkännagivandet i kammaren ska rekommendationen tas upp till omröstning.

    Om det under denna tidsfrist inte görs någon invändning ska den föreslagna rekommendationen anses godkänd.

    Antagandet av en sådan rekommendation innebär att alla ytterligare förslag till invändningar mot den delegerade akten blir otillåtliga.

    Ändring 7

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1f (ny)

     

    1f.     Det ansvariga utskottet kan, inom ramen för bestämmelserna i den grundläggande rättsakten, ta initiativ till att för parlamentet lägga fram ett motiverat resolutionsförslag varigenom den delegering av befogenhet som avses i rättsakten återkallas helt eller delvis. Parlamentet ska fatta sitt beslut med den majoritet som föreskrivs i artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    Ändring 8

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 87a – punkt 1g (ny)

     

    1g.     Talmannen ska informera rådet och kommissionen om de ståndpunkter som antagits i enlighet med denna artikel.

    Ändring 9

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – rubriken

    Genomförandeåtgärder

    Genomförandeakter och genomförandeåtgärder

    Ändring 10

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 1

    1.   Om kommissionen översänder ett förslag till genomförandeåtgärder till parlamentet ska talmannen hänvisa förslaget till åtgärder till det utskott som är ansvarigt för den rättsakt som ligger till grund för genomförandeåtgärderna . Om förfarandet med associerade utskott har tillämpats avseende den grundläggande rättsakten ska det ansvariga utskottet uppmana de associerade utskotten att meddela sina synpunkter muntligen eller skriftligen .

    1.   Om kommissionen översänder ett förslag till genomförandeakt eller genomförandeåtgärd till parlamentet ska talmannen hänvisa förslaget till det utskott som är ansvarigt för den grundläggande rättsakten, varvid detta utskott kan besluta att utse en föredragande för behandlingen av ett eller flera förslag till genomförandeakter eller genomförandeåtgärder .

    Ändring 11

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 2

    2.    Ordföranden för det ansvariga utskottet ska fastställa en tidsfrist inom vilken ledamöterna kan föreslå att utskottet motsätter sig förslaget till åtgärder . Om utskottet finner det lämpligt kan det besluta att utse en föredragande bland sina ledamöter eller ständiga suppleanter. Om utskottet motsätter sig förslaget till åtgärder ska det lägga fram ett resolutionsförslag med invändningar mot antagandet av förslaget till åtgärder i vilket även de ändringar som bör införas i förslaget till åtgärder kan anges.

    2.   Det ansvariga utskottet kan för parlamentet lägga fram ett motiverat resolutionsförslag som anger att ett förslag till genomförandeakt eller genomförandeåtgärd överskrider de genomförandebefogenheter som fastställs i den grundläggande rättsakten eller att förslaget inte överensstämmer med unionslagstiftningen av andra skäl .

    Om parlamentet inom den tillämpliga tidsfristen räknat från mottagandet av förslaget till åtgärder antar en sådan resolution ska talmannen uppmana kommissionen att dra tillbaka eller ändra förslaget till åtgärder, eller lägga fram ett förslag enligt tillämpligt lagstiftningsförfarande .

     

    Ändring 12

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 3

    3.    Om ingen sammanträdesperiod infaller före tidsfristens utgång ska rätten att svara anses ha delegerats till ansvarigt utskott. Svaret ska upprättas i form av en skrivelse från utskottets ordförande till ansvarig kommissionsledamot och ledamöter ska informeras om detta .

    3.    Resolutionsförslaget kan innehålla en begäran till kommissionen om att dra tillbaka akten, åtgärden eller förslaget till akt eller åtgärd, göra ändringar i enlighet med parlamentets invändningar eller lägga fram ett nytt lagstiftningsförslag. Talmannen ska underrätta rådet och kommissionen om parlamentets ståndpunkt .

    Ändring 13

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 4 – inledningen

    4.   Om genomförandeåtgärderna i en föreslagen lagstiftningsakt omfattas av det föreskrivande förfarandet med kontroll, ska punkt 3 inte tillämpas och punkterna 1 och 2 kompletteras med följande:

    4.   Om genomförandeåtgärderna i en föreslagen lagstiftningsakt omfattas av det föreskrivande förfarandet med kontroll, som föreskrivs i rådets beslut 1999/468/EG om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter , ska följande kompletterande bestämmelser gälla :

    Ändring 14

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 4 – led a

    a)

    Kontrolltiden ska börja löpa när förslaget till åtgärder har överlämnats till parlamentet på alla officiella språk. När förkortade tidsfrister är tillämpliga (enligt artikel 5a.5 b i rådets beslut 1999/468/EG om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter) och i fall av skyndsamhet (enligt artikel 5a.6 i beslut 1999/468/EG) ska kontrolltiden, om utskottsordföranden inte motsätter sig detta, börja löpa den dag då parlamentet tar emot det slutgiltiga förslaget till genomförandeåtgärder i de språkversioner som lagts fram för medlemmarna i den kommitté som inrättats i enlighet med beslut 1999/468/EG. I detta fall ska artikel 146 inte tillämpas.

    a)

    Kontrolltiden ska börja löpa när förslaget till åtgärder har överlämnats till parlamentet på alla officiella språk. När förkortade kontroll är tillämpliga i enlighet med artikel 5a.5 b i beslut 1999/468/EG och i fall av skyndsamhet i enlighet med artikel 5a.6 i beslut 1999/468/EG ska kontrolltiden, om utskottsordföranden inte motsätter sig detta, börja löpa den dag då parlamentet tar emot det slutgiltiga förslaget till genomförandeåtgärder i de språkversioner som lagts fram för medlemmarna i den kommitté som inrättats i enlighet med beslut 1999/468/EG. I detta fall ska artikel 146 inte tillämpas.

    Ändring 15

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 4 – led aa (nytt)

     

    aa)

    Om förslaget till genomförandeåtgärd grundas sig på artikel 5a.5 eller 5a.6 i beslut 1999/468/EG, i vilken det föreskrivs förkortade tidsfrister inom vilka parlamentet kan motsätta sig ett förslag, kan ett resolutionsförslag med invändningar mot antagandet av förslaget till genomförandeåtgärd läggas fram av det ansvariga utskottets ordförande om utskottet inte har kunnat sammanträda inom den tid som stått till förfogande.

    Ändring 16

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 4 – led b

    b)

    Parlamentet kan med en majoritet av sina ledamöter motsätta sig att ett förslag till åtgärder antas, samtidigt som det motiverar sina invändningar genom att ange att förslaget till åtgärder överskrider de genomförandebefogenheter som fastställs i den grundläggande rättsakten eller att utkastet inte är förenligt med syftet med eller innehållet i den grundläggande rättsakten eller att det inte respekterar subsidiaritets- eller proportionalitetsprincipen.

    b)

    Parlamentet kan med en majoritet av sina ledamöter motsätta sig att ett förslag till genomförandeåtgärd antas, genom att ange att förslaget överskrider de genomförandebefogenheter som fastställs i den grundläggande rättsakten eller att utkastet inte är förenligt med syftet med eller innehållet i den grundläggande rättsakten eller att det inte respekterar subsidiaritets- eller proportionalitetsprincipen.

    Ändring 17

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 4 – led c

    c)

    Om förslaget till åtgärder baserar sig på artikel 5a.5 eller 5a.6 i beslut 1999/468/EG, i vilket det föreskrivs förkortade tidsfrister inom vilka parlamentet kan motsätta sig ett förslag till åtgärder, kan ett resolutionsförslag med invändningar mot antagandet av förslaget till åtgärder läggas fram av det ansvariga utskottets ordförande om utskottet inte haft möjlighet att sammanträda inom den tid som står till förfogande.

    utgår

    Ändring 18

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88 – punkt 4 – led ca (nytt)

     

    ca)

    Om det ansvariga utskottet, till följd av en vederbörligen motiverad begäran från kommissionen, i en motiverad skrivelse till utskottsordförandekonferensens ordförande rekommenderar att parlamentet ska tillkännage att det inte har några invändningar mot den föreslagna åtgärden, vilket ska ske före utgången av den normala tidsfrist som föreskrivs i artikel 5a.3 c och/eller 5a.4 e i beslut 1999/468/EG, ska det förfarande som föreskrivs i artikel 87a.1e tillämpas.

    Ändring 19

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88a – rubriken (ny)

     

    Artikel 88a

    Behandling genom förfarandet med associerade utskott eller förfarandet med gemensamma utskottssammanträden

    Ändring 20

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88a – punkt 1 (ny)

     

    1.     När den grundläggande rättsakten har antagits av parlamentet enligt det förfarande som föreskrivs i artikel 50 ska följande kompletterande bestämmelser tillämpas vid behandlingen av delegerade akter och förslag till genomförandeakter eller genomförandeåtgärder:

    Den delegerade akten eller förslaget till genomförandeakt eller genomförandeåtgärd ska översändas till det ansvariga utskottet och det associerade utskottet.

    Det ansvariga utskottets ordförande ska fastställa en tidsfrist inom vilken det associerade utskottet får utarbeta förslag som rör frågor som hör till det utskottets exklusiva ansvarsområde eller till de båda utskottens gemensamma ansvarsområde.

    Om den delegerade akten eller förslaget till genomförandeakt eller genomförandeåtgärd rör frågor som i huvudsak hör till det associerade utskottets exklusiva ansvarsområde, ska det associerade utskottets förslag övertas av det ansvariga utskottet utan omröstning. I annat fall kan talmannen ge det associerade utskottet tillstånd att lägga fram ett resolutionsförslag för parlamentet.

    Ändring 21

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 88a– punkt 2 (ny)

     

    2.     När den grundläggande rättsakten har antagits av parlamentet enligt det förfarande som föreskrivs i artikel 51 ska följande kompletterande bestämmelser tillämpas vid behandlingen av delegerade akter och förslag till genomförandeakter eller genomförandeåtgärder:

    Talmannen ska, så snart den delegerade akten eller förslaget till genomförandeakt eller genomförandeåtgärd mottagits, fastställa vilket utskott som ska vara ansvarigt eller vilka utskott som ska vara gemensamt ansvariga under behandlingen, med hänsyn tagen till de kriterier som fastställs i artikel 51 och eventuella överenskommelser mellan ordförandena för de berörda utskotten.

    Om en delegerad akt eller ett förslag till genomförandeakt eller genomförandeåtgärd har hänvisats för behandling enligt förfarandet med gemensamma utskottssammanträden kan varje enskilt utskott begära att ett gemensamt utskottssammanträde ska sammankallas för att behandla ett resolutionsförslag. Om det inte finns någon överenskommelse mellan ordförandena för de berörda utskotten ska ordföranden för utskottsordförandekonferensen sammankalla till ett gemensamt sammanträde.

    Ändring 22

    Europaparlamentets arbetsordning

    Artikel 216 – punkt 4

    4.   Rättelsen ska tillkännages vid följande sammanträdesperiod. Den ska anses ha godkänts om det inte senast 48 timmar efter tillkännagivandet inkommit en begäran från en politisk grupp eller minst 40 ledamöter om att rättelsen ska bli föremål för omröstning. Om rättelsen inte godkänns ska den återförvisas till det ansvariga utskottet, som kan föreslå en ändrad rättelse eller avsluta förfarandet.

    4.   Rättelsen ska tillkännages vid följande sammanträdesperiod. Den ska anses ha godkänts om det inte senast 24 timmar efter tillkännagivandet inkommit en begäran från en politisk grupp eller minst 40 ledamöter om att rättelsen ska bli föremål för omröstning. Om rättelsen inte godkänns ska den återförvisas till det ansvariga utskottet, som kan föreslå en ändrad rättelse eller avsluta förfarandet.


    (1)  EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.

    (2)  EUT C 81 E, 15.3.2011, s. 6.


    Top