Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2013/138/09

    Intresseanmälan för styrelseuppdrag i Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

    EUT C 138, 17.5.2013, p. 20–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.5.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 138/20


    Intresseanmälan för styrelseuppdrag i Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

    2013/C 138/09

    Härmed uppmanas personer som vill ingå i styrelsen för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet att inkomma med en intresseanmälan för de 7 av 14 ledamotsplatser som blir lediga. Myndigheten inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska livsmedelsmyndigheten och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (1). Myndigheten har sitt säte i Parma i Italien.

    EUROPEISKA MYNDIGHETEN FÖR LIVSMEDELSSÄKERHET

    Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) är en hörnsten i EU:s system för riskbedömning när det gäller livsmedels- och fodersäkerhet. Myndigheten inrättades för att på vetenskaplig grund sammanställa yttranden och underlag för arbetet med att utforma EU:s lagstiftning och politik på områden som kan ha direkt eller indirekt inverkan på livsmedels- och fodersäkerheten, liksom inom närliggande frågor om djurhälsa, djurskydd och växtskydd. Myndigheten tillhandahåller oberoende information i dessa frågor och upplyser om risker. Myndigheten har också i uppdrag att avge vetenskapliga yttranden på skilda områden inom livsmedels- och foderlagstiftning och när detta krävs enligt EU-lagstiftningen. Det kan röra sig om ny livsmedelsteknik, t.ex. genetiskt modifierade organismer. Myndigheten har fått ett brett erkännande och är en vedertagen referensinstans, tack vare att den är ett fristående organ, att den avger yttranden och information till allmänheten av hög vetenskaplig kvalitet, och dess arbete präglas av öppenhet och effektivitet. Utöver experter stöds myndigheten av nätverk bestående av behöriga organisationer inom EU.

    Rättslig bakgrund

    I artikel 25 i ovannämnda förordning fastställs det att ”styrelsens ledamöter skall utses på ett sådant sätt att de högsta normerna för kompetens, tillämplig expertis inom ett brett spektrum och, som en följd därav, största möjliga geografiska spridning inom unionen säkerställs”. Fyra av ledamöterna ”skall ha sin bakgrund i organisationer som företräder konsumenterna och andra intressegrupper inom livsmedelskedjan”.

    Vidare anges i skäl 40 i förordningen att ”det är också nödvändigt att den samarbetar med medlemsstaterna”, och i skäl 41 att ”styrelsens ledamöter bör därför utses på ett sådant sätt att högsta kompetensnivå, lämplig expertis inom ett brett spektrum, t.ex. inom ledning och offentlig förvaltning, och största möjliga geografiska spridning inom unionen säkerställs. Detta bör underlättas genom rotation mellan styrelseledamöternas hemländer, utan att någon plats reserveras för medborgare i en särskild medlemsstat.”

    Styrelsens funktion och verksamhet

    I styrelseuppdraget ingår framför allt att

    övervaka myndighetens arbete för att säkerställa att den utför sitt uppdrag i enlighet med sitt mandat och i en anda präglad av insyn och oberoende,

    utse verkställande direktör på grundval av en förteckning över kandidater från kommissionen, och vid behov besluta om dennes entledigande,

    utse ledamöterna i den vetenskapliga kommittén och panelerna, vilka har till uppgift att utarbeta myndighetens vetenskapliga yttranden,

    godkänna myndighetens årliga och fleråriga arbetsprogram samt årsrapport,

    anta en arbetsordning och budgetförordning.

    Styrelsen verkar genom formella sammanträden, enskilda möten, informella kontakter mellan ledamöterna och genom skriftväxling. Myndighetens dokument, styrelsens korrespondens och de enskilda eller informella mötena hålls på engelska. På de formella sammanträdena erbjuds ledamöterna tolkning om det behövs. Styrelsen sammanträder fyra till sex gånger per år, för det mesta i Parma.

    Styrelsens sammansättning

    Styrelsen består av fjorton ledamöter som utses av rådet i samråd med Europaparlamentet, samt av en företrädare för kommissionen, i enlighet med artikel 25.1 i förordning (EG) nr 178/2002 (2). Fyra av ledamöterna ska ha erfarenheter från konsumentorganisationer eller andra intressegrupper inom livsmedelskedjan. Mandatperioden för sju av den nuvarande styrelsens ledamöter löper ut den 30 juni 2014, i enlighet med rådets beslut 2010/C 171/05 (3). Mandatperioden för de övriga sju styrelseledamöterna löper ut den 30 juni 2016, i enlighet med rådets beslut 2012/C 192/01 (4).

    Den sittande styrelsen presenteras på Efsas webbplats: http://www.efsa.europa.eu/en/mb/mbmembers.htm

    Den här intresseanmälan gäller ansökningar för att ersätta de sju styrelseledamöter vars mandatperiod löper ut den 30 juni 2014.

    Kvalifikationer för uppdraget och urvalskriterier

    Styrelseledamöterna ska ha högsta tänkbara kompetens med en bred och relevant expertkunskap och måste förbinda sig att agera självständigt.

    De sökande ska därför fylla i en ansökningsblankett och en intresseförsäkran som innehåller särskilda åtaganden samt en försäkran. Dessa måste undertecknas (en icke undertecknad försäkran kan leda till att den sökande utesluts från intresseanmälan – se bilagorna). När styrelseledamöterna har utnämnts av rådet måste de varje år lämna en skriftlig intresseförsäkran och vid varje styrelsemöte redogöra för eventuella intressen som kan anses påverka deras oberoende ställning när det gäller frågor på dagordningen.

    Syftet med intresseförsäkran är att den sökande ska styrka sin förmåga att fungera som styrelseledamot i Efsas styrelse i enlighet med dess interna regler om oberoende (http://www.efsa.europa.eu/en/values/independence.htm) och styrelsens uppförandekod (http://www.efsa.europa.eu/en/efsawho/mb.htm). I dessa regler anges att styrelseledamöterna inte får medverka i någon verksamhet som skulle kunna leda till en intressekonflikt eller som kan uppfattas som en intressekonflikt hos allmänheten.

    Den särskilda situationen när någon ansöker om att få bli styrelseledamot och har en bakgrund i organisationer som företräder konsumenter eller har andra intressen i livsmedelskedjan kommer att beaktas. Se nedanstående avsnitt ”Ledamöter med tidigare erfarenhet från konsumentorganisationer eller andra intresseorganisationer inom livsmedelsbranschen”.

    För att vara behörig som styrelseledamot måste sökanden vara medborgare i ett EU-land och kunna styrka följande:

    1.

    Att han/hon har minst 15 års erfarenhet inom ett eller flera av de fem kompetensområden som anges nedan, varav minst fem år i ledande ställning.

    Tillhandahållande av vetenskaplig rådgivning och vetenskapligt och tekniskt stöd för utformningen av Europeiska unionens lagstiftning och politik inom alla områden som direkt eller indirekt inverkar på livsmedels- och fodersäkerheten.

    Ledningsarbete och offentlig förvaltning (inklusive personalförvaltning, juridik och ekonomi).

    Utformning av politik som säkerställer integritet, oberoende, öppenhet, etik och vetenskaplig rådgivning av hög kvalitet och som samtidigt upprätthåller förtroendet gentemot berörda parter.

    Effektivt kommunikations- och informationsarbete om forskningsarbete till allmänheten.

    Säkerställande av den samstämmighet som krävs mellan riskbedömnings-, riskhanterings- och riskkommunikationsfunktioner.

    2.

    Att han/hon har minst 5 års erfarenhet från arbete med livsmedels- eller fodersäkerhet, alternativt andra områden med anknytning till myndighetens uppdrag, i synnerhet från områden som djurhälsa, djurskydd, miljöskydd, växtskydd och nutritionsfrågor.

    3.

    Att han/hon kan arbeta i en flerspråkig, mångkulturell och tvärvetenskaplig miljö.

    4.

    Att han/hon kan förbinder sig att agera oberoende.

    De förväntas iaktta högsta etiska standard, agera ärligt, självständigt, opartiskt, diskret och utan att ta hänsyn till egna intressen. De ska också undvika varje situation som kan ge upphov till intressekonflikter.

    Följande kriterier kommer att tillämpas för granskningen av de sökande, som kommer att bedömas på grundval av en jämförelse av meriter och deras åtagande att agera oberoende:

    Expertkunskaper och förmåga att faktiskt bidra till ett eller flera av de kompetensområden som anges ovan.

    Expertkunskaper om livsmedels- och fodersäkerhet eller om andra områden som hänför sig till myndighetens uppdrag.

    Förmåga att arbeta i en flerspråkig, mångkulturell och tvärvetenskaplig miljö.

    Den slutliga listan över sökande kommer också att granskas utifrån följande krav på sammansättning av styrelsen:

    Väl balanserade expertkunskaper bland styrelseledamöterna som helhet.

    Största möjliga geografiska spridning på grundval av en rotation av nationaliteter bland styrelseledamöterna.

    Det bör noteras att de ledamöter vars mandatperiod löper ut den 30 juni 2014 respektive den 30 juni 2016 kommer från Belgien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Sverige och Storbritannien. Hittills har det inte funnits några ledamöter från Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg eller Malta i styrelsen.

    Närvaro vid styrelsemöten – Ersättning och arvoden

    Det förutsätts att ledamöterna visar stort intresse för att delta i styrelsens sammanträden. De uppmanas att i ansökan bekräfta om de har möjlighet att delta aktivt i styrelsearbetet. Styrelsen beräknas sammanträda mellan fyra och sex gånger per år. Inget arvode utgår till styrelseledamöterna, men de kommer att få ersättning för allmänna kostnader för resa och uppehälle. De kommer också att få ersättning för sammanträdesdagarna i enlighet med artikel 12 i styrelsens arbetsordning, enligt vilken styrelseledamöterna får ett dagtraktamente på 385 EUR för varje styrelsemöte de deltar i. Detta gäller dock inte kommissionens företrädare och personer som är anställda av nationella offentliga organ eller institutioner.

    Ledamöter med tidigare erfarenhet från konsumentorganisationer eller andra intressegrupper inom livsmedelskedjan

    De sökande ombeds ange om intresseanmälan gäller styrelseuppdrag reserverade för de fyra ledamöter som har tidigare erfarenheter från konsumentorganisationer eller andra intressegrupper inom livsmedelskedjan, och de ska kunna styrka sin bakgrund i sådana organisationer.

    Tillsättning och mandatperiod

    Med undantag av kommissionens företrädare, som utses av kommissionen, utses styrelsens ledamöter av rådet, i samråd med Europaparlamentet, utifrån en förteckning som kommissionen upprättar på grundval av denna intresseanmälan. Mandatperioden ska vara fyra år och får förnyas en gång. De sökande bör observera att kommissionens förteckning kommer att offentliggöras, och att de har rätt att motsätta sig att deras namn offentliggörs genom att kontakta kommissionen på den adress som anges i den särskilda förklaringen om skydd av personuppgifter för denna intresseanmälan (se avsnittet ”Skydd av personuppgifter”). Utnyttjandet av denna rätt kommer inte att påverka den sökandes ansökan. Personer på kommissionens förteckning som inte utses, kan tillfrågas om de vill föras upp på en reservförteckning att användas om en ledamot inte kan slutföra sitt uppdrag och behöver ersättas.

    Lika möjligheter

    Stor vikt kommer att läggas vid att undvika varje form av diskriminering och vi ser gärna kvinnliga sökande.

    Ansökningsförfarande och sista ansökningsdag

    För att ansökningarna ska beaktas måste de uppfylla följande krav:

    1.

    De sökande måste fylla i ansökningsblanketten och den skriftliga intresseförsäkran. Båda kan också laddas ner från webbplatsen för Generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor, och kan även fyllas i direkt på skärmen: http://ec.europa.eu/food/efsa/efsa_management_board_en.htm

    Därefter ska båda blanketterna skrivas ut (om de fyllts i direkt på skärmen), dateras och undertecknas av sökanden.

    2.

    Ansökan ska innehålla följande:

    a)

    Ifylld ansökningsblankett (undertecknad).

    b)

    Ifylld intresseförsäkran (undertecknad).

    c)

    Meritförteckning på minst 1,5 och högst 3 sidor.

    3.

    Ansökningsblanketten, intresseförsäkran och meritförteckningen och eventuella styrkande handlingar måste vara skrivna på något av EU:s officiella språk. Det är önskvärt att de sökande bifogar en sammanfattning av erfarenheten och annan relevant information på engelska för att förenkla urvalsförfarandet. Detta är dock inget krav. Alla ansökningar kommer att behandlas konfidentiellt. Styrkande handlingar ska på begäran skickas in vid ett senare tillfälle.

    4.

    Sista ansökningsdag är den 12 juli 2013.

    5.

    Den fullständiga ansökan ska skickas

    a)

    med post eller med bud senast den 12 juli 2013 till följande adress (p oststämpelns eller inlämningskvittots datum gäller):

    Europeiska kommissionen

    Generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd

    Enhet 03

    For the attention of Mr R. VANHOORDE (Application for the Management Board)

    Office F-101 (Tour) 04/168

    1049 Bruxelles/Brussel

    BELGIQUE/BELGIË

    b)

    eller lämnas personligen på följande adress:

    European Commission

    Generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd

    Enhet 03

    For the attention of Mr R. VANHOORDE (Application for the Management Board)

    Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1-3

    1140 Bruxelles/Brussel (Evere)

    BELGIQUE/BELGIË

    senast klockan 16.00 12 juli 2013. Om ansökan lämnas in personligen ska inlämnandet styrkas med ett daterat mottagningsbevis som undertecknats av en tjänsteman vid kommissionens centrala posttjänst. Öppettiderna är måndag till torsdag kl. 8.00–17.00, och fredag kl. 8.00–16.00. Stängt lördag, söndag och dagar som är helgdagar vid kommissionen.

    Ansökningar per e-post eller fax eller ansökningar som skickas direkt till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet kommer inte att beaktas.

    6.

    Genom att lämna in en ansökan godtar sökandena de förfaranden och villkor som beskrivs i denna information och de dokument som det hänvisas till. Sökande får under inga omständigheter i ansökan hänvisa till handlingar av någon form som bifogats tidigare ansökningar (t.ex. godtas inte fotokopior av tidigare ansökningar). En oriktig framställning av de begärda uppgifterna kan leda till att sökanden utesluts från ansökningsförfarandet.

    7.

    Alla kandidater som inkommer med ansökan inom ramen för denna intresseanmälan kommer att underrättas om resultatet av urvalsprocessen.

    Skydd av personuppgifter

    Kommissionen kommer att se till att de sökandes personuppgifter behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1). Detta gäller i synnerhet sekretessen och säkerheten kring sådana uppgifter. Ytterligare information om varför, hur och i vilken omfattning personuppgifter kommer att bearbetas inom ramen för denna intresseanmälan finns i den särskilda förklaringen om skydd av personuppgifter på följande webbplats: http://ec.europa.eu/food/efsa/efsa_management_board_en.htm

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image


    (1)  EGT L 31, 1.2.2002, s. 1.

    (2)  EGT L 31, 1.2.2002, s. 13.

    (3)  EUT C 171, 30.6.2010, s. 3.

    (4)  EUT C 192, 30.6.2012, s. 1.


    Top