Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0415(05)

    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    EUT C 95, 15.4.2010, p. 29–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.4.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 95/29


    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    2010/C 95/08

    Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

    ”SALZWEDELER BAUMKUCHEN”

    EG-nr: DE-PGI-0005-0733-15.12.2008

    SGB ( X ) SUB ( )

    1.   Beteckning:

    ”Salzwedeler Baumkuchen”

    2.   Medlemsstat eller tredjeland:

    Tyskland

    3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

    3.1   Produkttyp:

    Klass 2.4

    Bröd, konditorivaror, konfekt, skorpor och andra bagerivaror

    3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

    Rund, skiktad kaka där varje skikt bildar oregelbundet formade ringar. Det som kännetecknar en ”Salzwedeler Baumkuchen” är att den består av en mängd skikt som gräddats var för sig, vilket får ytan på en uppskuren kakskiva att se ut som årsringarna på ett träd. Kakan kan vara upp till 90 cm hög med en diameter på upp till 40 cm. Inuti är kakan ihålig med ett längsgående hålrum på upp till 20 cm i diameter. Kakans styckevikt varierar från 2 kg till 5 kg.

    ”Salzwedeler Baumkuchen” brukar inte serveras hel utan uppskuren i ringar, som oftast är 5–50 cm höga och väger 200–4 000 g. De vanligast förekommande vikterna är 300–500 g. Dessutom förekommer Baumkuchenspitzen, jämna trapetsformade bitar som är ungefär 4 cm långa och 1 cm tjocka.

    Kakan klassificeras efter sina olika garneringar:

    Baumkuchen med sockerglasyr

    Baumkuchen överdragen av mörk choklad

    Baumkuchen överdragen av vit choklad

    Baumkuchen överdragen av mjölkchoklad, samt

    Baumkuchenspitzen överdragen av mörk eller vit choklad eller mjölkchoklad

    Ingredienser

    1 kg smör eller koncentrerat smör 1 kg mjöl: vetemjöl, vetestärkelse eller majsstärkelse i lämplig blandning

    0,8–1 kg äggula eller motsvarande mängd separerade äggulor

    0,8–1 kg äggvita eller motsvarande mängd separerade äggvitor

    0,8–1 kg socker

    naturliga aromämnen (sedvanliga)

    aprikossylt (valfritt)

    kristyr (sockerglasyr) eller chokladöverdrag

    inga konserveringsmedel

    inget bakpulver eller annat jäsmedel.

    Med ovannämnda mängder får den färdiga produkten en vikt på ungefär 3,5 till 4 kg.

    Kvalitetskriterier

    Yttre utseende

    :

    tilltalande och en aning ojämn form (utom för Baumkuchenspitzen), slät och jämnt påstruken blank glasyr eller överdrag

    Mått (för en hel Baumkuchen)

    :

    längd 60–90 cm, yttre diameter 12–40 cm, inre diameter 6–20 cm

    Överdrag

    :

    sockerglasyr (kristyr), mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad

    Färg

    :

    vit till gräddfärgad, ljus- eller mörkbrun, beroende på överdraget

    Konsistens

    :

    jämn och luftig struktur, lätt och saftigt inkråm

    Inre utseende

    :

    jämnt guldbruna skikt, jämn tjocklek på skikten

    3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

    3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

    3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

    ”Salzwedeler Baumkuchen” måste produceras helt inom det avgränsade geografiska området.

    3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

    3.7   Särskilda regler för märkning:

    Saluföringsetiketten ska innehålla uppgift om ingredienser och vikt samt tillverkarens namn, gatuadress, postnummer och ort.

    3.8   Kort beskrivning av det geografiska området:

    Det geografiska området omfattar staden Salzwedel inom 2006 års gränser.

    4.   Samband med det geografiska området:

    4.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

    År 1807 skrev konditorn Johann Andreas Schernikow ned ett recept på Baumkuchen. Metoderna och ingredienserna i det receptet ligger fortfarande till grund för tillverkningen av Baumkuchen i den första Baumkuchenfabriken i Salzwedel. Runt 1812 fick Schernikow burskap i staden Salzwedel.

    I sekundär dokumentation från den första hälften av 1800-talet omtalas en rörformad, stockliknande kaka som tillverkades i Salzwedel. År 1843 nämns Baumkuchen från staden Salzwedel för första gången i annalerna.

    I takt med den ökande industrialiseringen under andra hälften av 1800-talet växte en välbeställd medelklass fram som hade råd att köpa kulinariska delikatesser från andra regioner. I Salzwedel såg en grupp driftiga bagare och konditorer ett gyllene tillfälle att bygga vidare på den lokala erfarenheten och började tillverka Baumkuchen för leverans till mer avlägsna orter (Berlin, Hannover, centrala Tyskland och ända bort till Wien och S:t Petersburg). En omfattande tillverkning inleddes som gjorde ”Salzwedeler Baumkuchen” känd i hela Tyskland och långt utanför landets gränser. Det finns visserligen ingen exakt statistik men ingen annan stad i Tyskland lär ha producerat så många Baumkuchen som Salzwedel gjorde från slutet av 1800-talet fram till första världskriget och mellan de både världskrigen. Merparten av tillverkningen var avsedd för extern konsumtion och 80–90 procent levererades långt bortom själva stadens gränser.

    Redan på den tiden betraktade konsumenterna ”Salzwedeler Baumkuchen” som en särskild produkt som endast kunde komma från staden Salzwedel och som skilde sig markant från ”trädkakor” från andra regioner genom sina särskilda kvaliteter, vilka var resultatet av framställningsmetoden och kakans utformning och sammansättning.

    Efter avbrottet under kriget började tillverkningen av Baumkuchen långsamt ta fart efter andra världskriget. Tillverkarnas erfarenhet och den mångåriga traditionen i Salzwedel ledde till att ”Salzwedeler Baumkuchen” återvann sitt särskilda anseende, trots att den största tillverkaren exproprierades 1958. Ingredienserna och tillverkningsmetoderna förändrades inte alls, förutom att bristen på råvaror gjorde de nödvändigt att ersätta en del av smöret med margarin. Precis om tidigare bakades Baumkuchen alltmer för export. Under namnet ”Salzwedeler Baumkuchen” exporterades tiotusentals kakor, i synnerhet till länder i västvärlden.

    4.2   Specifika uppgifter om produkten:

    ”Salzwedeler Baumkuchen” är en regional konditorispecialitet med lång tradition. Kakan är mycket uppskattad av konsumenterna och den är känd långt utanför Salzwedelområdet.

    Baumkuchen har tillverkats i Salzwedel i nästan 200 år och sålts i hela Tyskland och långt bortom landets gränser sedan andra hälften av 1800-talet (se Deutschland Spezialitätenküche (Tyska specialiteter), utgiven av Christine Metzger, 1999, s. 46). Ingredienserna är dyra och tillverkningsmetoden kostsam, vilket gör kakan till en produkt i den högre prisklassen. Den har tillverkats på samma sätt i alla företag: Baumkuchen är en kaka i flera skikt som gräddas över öppen eld. Degen ringlas över ett roterande spett i lager efter lager med hjälp av en slev. Receptets huvudingredienser har också varit desamma i alla företag.

    Kakan har fortsatt att avnjutas vid särskilda högtidligheter, som jul, påsk och födelsedagar. Den höga kvaliteten på ingredienserna medförde dock att tillverkningen av Baumkuchen upphörde under krigstiden 1914–1918 och 1939-1948.

    Ingredienserna och tillverkningsmetoden har varit oförändrade i ungefär 150 år. Konserveringsmedel, pastörisering och djupfrysning vill man fortfarande inte kännas vid, vilket gör ”Salzwedeler Baumkuchen” till en färsk läckerhet.

    Så långt tillbaka som 1883 skrev Dietrichs och Parisius (i Bilder aus der Altmark, Verlag J. F. Richter, Hamburg) att ”Salzwedeler Baumkuchen” var en kaka som finsmakarna föredrog framför andra kakor med samma namn från andra orter och att den var på god väg att bli erkänd i hela världen. Redan på den tiden gick tusentals packlårar med den söta och välsmakande kakan från bagerierna till postkontoret på sin väg att avnjutas, inte bara på alla håll och kanter i Tyskland, utan ofta även i Ryssland och Amerika.

    I artikeln ”Was weiß man vom Salzwedeler Baumkuchen?” (Vad vet vi om ”Salzwedeler Baumkuchen”?) i specialtidskriften 100 Jahre Salzwedeler Wochenblatt (1932, s. 113), förekommer följande citat:

    ”Om du berättar för folk att du är från Salzwedel svarar de i 99 fall av hundra: ’Åh, så du kommer från samma ställe som Baumkuchen!’ ”

    Den obrutna traditionen och specialitetens goda anseende framgår också av en undersökning av handelsbruket i fråga om ”Salzwedeler Baumkuchen”, som genomfördes vid den internationella jordbruksutställningen Gröna veckan i Berlin 2005. Av 500 tillfrågade hade 60,6 procent tidigare hört talas om beteckningen ”Salzwedeler Baumkuchen” eller läst om den, 92 procent trodde att ”Salzwedeler Baumkuchen” tillverkades enbart i Salzwedel och 81 procent ansåg att detta ursprung var avgörande för köpbeslutet.

    ”Salzwedeler Baumkuchen” har varit en del av den regionala traditionen och sedvänjorna i ungefär 100 år. Det finns sånger och dikter om Baumkuchen och kakan spelar en framträdande roll i regionala festligheter. I dag är Baumkuchen en viktig turistattraktion och i vissa bagerier är det möjligt att få se på när den bakas. Sedan 2004 firas en årlig Baumkuchenfest där en Baumkuchendrottning koras.

    I tyska guideböcker (t.ex. Baedecker Deutschland, 1998, s. 98) och i reklam presenteras också ”Salzwedeler Baumkuchen” som en traditionell specialitet för staden Salzwedel.

    4.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB).:

    Att ”Salzwedeler Baumkuchen” har så högt anseende beror framför allt på produktens långa tillverkningstradition i staden Salzwedel, den hantverksskicklighet som har utvecklats över tiden och produktens höga kvalitet samt dess förankring i kulturlivet i staden, som också är känd som Baumkuchenstaden (se Deutschland Spezialitätenküche (Tyska specialiteter), ibid.). ”Salzwedeler Baumkuchen” är således en regional specialitet vars anseende väsentligen bygger på sambandet med dess ursprungsplats Salzwedel.

    Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

    Fullständig specifikation:

    Markenblatt häfte 28, 11.7.2008, del 7a-aa, s. 42842.

    (http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/dld_gd_file.do?id=581)


    (1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


    Top