Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0218(02)

    Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    EUT C 41, 18.2.2010, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.2.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 41/13


    Offentliggörande av en ansökan om ändring i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    2010/C 41/07

    Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

    ”HESSISCHER APFELWEIN”

    EG-nr: DE-PGI-0005-0620-16.07.2007

    SGB ( X ) SUB ( )

    1.   Beteckning:

    ”Hessischer Apfelwein”

    2.   Medlemsstat eller tredjeland:

    Tyskland

    3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

    3.1   Produkttyp:

    Klass 1.8:

    ”Övriga produkter i bilaga I till fördraget (kryddor etc.)”

    3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

    ”Hessischer Apfelwein” (cider från Hessen) är en jäst äppeljuiceprodukt med ett fruktinnehåll på 100 %, vars jäsning, klarning och buteljering uteslutande äger rum i Hessen.

    ”Hessischer Apfelwein” har en gyllengul färg och tillverkas traditionellt av äpplen från ängsfruktodlingar. Dessa äpplen har en hög syrahalt (minst 6 g/l), vilket även är utmärkande för äldre äppelsorter. Endast äpplen som uppfyller dessa krav får användas för att framställa ”Hessischer Apfelwein”. Den torra smaken är även ett resultat av den fullständiga jäsningen, som tydligt skiljer ”Hessischer Apfelwein” från cider som produceras i andra regioner. Den kolsyra som produceras under jäsningen gör produkten mousserande.

    Produkten har en lägsta alkoholhalt på 5 volymprocent och ett sockerfritt extrakt på minst 18 g/l. Den innehåller minst 4 g/l icke-flyktiga syror och högst 0,8 g/l flyktiga syror. Att tillsätta vatten eller socker vid framställningen av ”Hessischer Apfelwein” är inte tillåtet.

    3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

    ”Hessischer Apfelwein” görs av äpplen (97 %) som framför allt kommer från ängsfruktodlingar i Hessen.

    Traditionellt görs ”Hessischer Apfelwein” uteslutande av äpplen. Ibland tillsätts juice från äppelrönn för att cidern ska klarna. Långt över 95 % av den cider som framställs i Hessen är gjord helt av äpplen.

    Ängsfruktodlingar karakteriseras av att skörden varierar kraftigt. Träden ger en riklig skörd ett år och en mycket liten skörd året efter. I de ciderhus där äpplena pressas har man som mål att framställa cidern i stort sett uteslutande från äpplen som odlas i Hessen. Om det är nödvändigt att köpa äpplen från andra regioner gäller en minsta syrahalt på 6 g/l som måttstock för dessa äpplens kvalitet.

    En annan egenskap som är typisk för ängsfruktodlingar är att det förekommer ett stort antal äppelsorter. Totalt sett finns det över 2 000 olika äppelsorter i Hessen. Detta omfattande antal sorter är en utmärkande egenskap för ”Hessischer Apfelwein” som framställs med olika andelar äppelsorter.

    De sorter som används för ”Hessischer Apfelwein” omfattar bland annat följande:

    Alkmene, Elstar, Holzapfel, Pilot, Ananasrenette, Glockenapfel, Idared, Rheinischer Bohnapfel, Berlepsch, Goldparmäne, Jacob Lebel, Schafsnase, Berner Rosenapfel, Gelber Edelapfel, James Grieve, Topaz, Bittenfelder, Gehrer Rambour, Jonagold, Weinapfel, Blenheimer, Gewürzluike, Kaiser Wilhelm, Winterrambour, Brettacher, Golden Delicious; Landsberger Renette, Zabergäu-Renette, Boskoop, Gravensteiner, Geheimrat Oldenburg, Cox Orange, Hauxapfel, Ontario.

    Dessa sorter är väl lämpade för de väder- och jordmånsförhållanden som råder i Hessen och används traditionellt för att göra cider.

    3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

    3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

    Jäsningen och klarningen av äppeljuicen sker uteslutande i Hessen.

    3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

    För att förhindra oxidation, som sker under transport eller tillfällig lagring och som har en negativ effekt på ciderns utmärkande egenskaper, bör ”Hessischer Apfelwein” buteljeras direkt från jästanken.

    3.7   Särskilda regler för märkning:

    4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

    Delstaten Hessen.

    5.   Samband med det geografiska området:

    5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

    Råvaran för ”Hessischer Apfelwein” är cideräpplen, som främst odlas i Hessens typiska ängsfuktodlingar.

    Ängsfruktodlingar har sedan länge varit en allmänt utbredd del av Hessens kulturlandskap. På många orter präglar de ännu i dag landskapsbilden. Genom odling i dessa ängsfruktodlingar finns det fortfarande flera hundra traditionella äppelsorter, som har anpassat sig till och blivit relativt motståndskraftiga mot klimatet och jordmånen i denna särskilda region. De utgör en värdefull del av Hessens kulturarv, som bör bevaras och vidareutvecklas. De ciderhus i Hessen där äpplena pressas har säkerställt att utnyttjandet av ängsfruktodlingarna är en ekonomisk faktor än i dag.

    Cideräpplen används inte som ätfrukt. Utseendet är av mindre betydelse. Äpplena måste vara fria från fläckar men det gör inget om de har små märken efter tryck. De äpplen som ska pressas kan därför skakas ner från träden och därefter plockas upp från marken. Ätfrukt däremot plockas för hand.

    5.2   Specifika uppgifter om produkten:

    ”Hessischer Apfelwein” är en hessisk specialitet med lång tradition, som är välkänd långt utanför delstatens gränser och – framför allt i regionen – har ett mycket gott anseende. Det är det stora antalet äppelsorter som ger den karakteristiska smaken. I delstaten Hessen är ”Apfelwein” en fast förankrad del av kulturen (en ”nationaldryck”). I regionen Rhine-Main och de angränsande bergsområdena har den etablerat sig som en folkdryck. Människorna i Hessen identifierar sig i hög grad med sin cider.

    Till skillnad från i andra tyska regioner och andra länder är den fullständiga jäsningen av äppeljuicen utmärkande för Hessen.

    5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

    Till följd av den hundraåriga traditionen med framställning av ”Hessischer Apfelwein” i Hessen, som främjas av den hemodlade råvarubasen, samt dess fasta förankring i den hessiska kulturen och karakteristiska smak – som är ett resultat av de olika sorter av cideräpplen som används och den framställningsmetoden med fullständig jäsning som utövas i ursprungsregionen – har denna cider blivit en välkänd och mycket uppskattad regional specialitet.

    Det finns dessutom historiska belägg för de nära sambanden mellan Hessen och ”Hessischer Apfelwein”. Av Karl den stores dekret för sina kungsgårdar (Capitulare de Villis) från år 800 framgår att det att även på den tiden måste ha funnits experter på cidertillverkning. Under de följande århundradena förlorade cidern sin betydelse i förhållande till vinet, och det var inte förrän på 1500-talet som framgångssagan med ”Hessischer Apfelwein” började, med utgångspunkt i Frankfurt. Vinodlingarna, som då hade spritt sig över hela området, föll offer för vinsjukdomar, vilket innebar att man tvingades att använda andra frukter, särskilt motståndskraftiga äpplen. Till att börja med pressades dessa mer för hemmabruk, eftersom cider redan under en mycket lång tid hade varit ett förstahandsval för trädgårdsmästare. År 1779, då gästhuset ”Zur goldenen Krone” (Den Gyllene Kronan) öppnades i Hochstadt (dagens Main-Kinzig-distrikt), etablerades det äldsta bevarade ciderhuset för pressning i Hessen.

    Även om ursprunget till historien om ”Hessischer Apfelwein” primärt kan spåras till staden Frankfurt, är det utifrån andra källor relativt uppenbart att denna cider även har stor betydelse utanför Frankfurts upptagningsområde.

    Mer nyligen nådde ”Hessischer Apfelwein” en kulturell höjdpunkt på 1960- och 1970-talen genom det hessiska tv-programmet ”Zum Blauen Bock” (”Den Blå Bocken”).

    ”Hessischer Apfelwein” måste självklart serveras på rätt sätt. Precis som med cidern associeras ”Bembel”, den traditionella kannan, och ”Gerippte”, det traditionella ciderglaset med rutmönster, direkt till Hessen.

    Ciderns betydelse i Hessen, särskilt jämfört med i resten av Tyskland, framgår av konsumtionssiffrorna. Enligt statistik från den hessiska sammanslutning av cider- och fruktjuicepressare (Verband der Hessischen Apfelwein- und Fruchtsaft-Keltereien) och sammanslutningen av den tyska fruktvins- och mousserande fruktvinsindustrin (Verband der deutschen Fruchtwein- und Fruchtschaumwein-Industrie) (Bonn), är exempelvis konsumtionen i Hessen med 10 liter per person cirka tio gånger högre än för Tyskland som helhet, där den uppgår till cirka 1 liter per person.

    Befolkningens starka band till och identifiering med cidern främjas av återkommande aktiviteter som anordnas av ciderhusen. Det finns ett antal fast förankrade evenemang som är koncentrerade till ”Apfelwein” cider. I början av 1990-talet etablerades ”Süsser-Feste” som en permanent del av de marknadsföringsaktiviteter som genomförs av Hessens ciderhus. Genom detta evenemang informeras befolkningen om att pressningen har börjat i det särskilda området och man anordnar regelbundna visningar av pressningen och guidade turer där besökarna informeras om processen för och tekniken bakom cidertillverkningen. Detta har bidragit till att etablera och upprätthålla en anknytning mellan befolkningen och ”Apfelwein” cider. Den hessiska cider- och ängsfruktodlingsrutten (Hessische Apfelwein- und Obstwiesenroute), som invigdes av sammanslutningen och delstaten Hessen 1995 och nu omfattar sex regionala slingor, är en turistattraktion inom jordbruksnäringen som bidrar till att bevara och främja kulturen och traditionen med avseende på ”Hessischer Apfelwein” i de typiska områden i Hessen som präglas av ängsfruktodlingar och ciderhus. Sammanslutningens återupplivande av det traditionella öppnandet av ciderfatet (”Apfelwein-Anstich”) som ett årligt offentligt evenemang i januari varje år, vid vilket Hessens ministerpresident närvarar och som lockar till sig befolkningens och mediernas intresse, är ytterligare bevis för de djupa rötter som den traditionella drycken cider har i Hessen.

    En marknadsundersökning bland konsumenterna i Hessen har bekräftat att de anser att ”Apfelwein” cider är en mycket traditionell dryck – särskilt i förening med ”Bembel” och ”Gerippte” – som de identifierar med Hessen.

    Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

    Internet: http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/fnd_tm_gd.do


    (1)  EUT L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top