Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0525

    VenezuelaEuropaparlamentets resolution av den 23 oktober 2008 om den politiska brännmärkningen i Venezuel

    EUT C 15E, 21.1.2010, p. 85–86 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.1.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 15/85


    Torsdag 23 oktober 2008
    Venezuela

    P6_TA(2008)0525

    Europaparlamentets resolution av den 23 oktober 2008 om den politiska brännmärkningen i Venezuela

    2010/C 15 E/18

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av sina tidigare resolutioner om Venezuela, särskilt resolutionen av den 24 maj 2007 om stängningen av TV-kanalen ”Radio Caracas Televisión” i Venezuela (1),

    med beaktande av rapporten i september 2008 från Human Rights Watch om situationen för de mänskliga rättigheterna i Venezuela under de senaste tio åren,

    med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

    A.

    Venezuelas myndigheter använder sig av olika förteckningar över medborgare (”Tascón-listan”, ”Maisanta-listan”, ”Russián-listan”) för att tvinga bort tjänstemän och beröva medborgare deras rätt att inneha offentliga ämbeten samt hindra dem från att använda offentliga tjänster och myndighetsförfaranden.

    B.

    Användningen av dessa listor för politiska syften begränsar de medborgerliga och politiska rättigheterna för dem som är i opposition till Venezuelas nuvarande regering, mer exakt rätten att bli vald och rätten att fritt välja sina lokala, regionala och nationella myndighetsutövare.

    C.

    Venezuelas motsvarighet till riksrevisionsverket har utfärdat ett myndighetsdekret som inneburit att ett stort antal företrädare för oppositionen har fråntagits sina rättigheter och inte tillåts ställa upp i de kommunala och regionala val som ska hållas i november 2008.

    D.

    Venezuelas myndigheter har helt godtyckligt utvisat José Miguel Vivanco, chef för frivilligorganisationen Human Rights Watch, och biträdande chef Daniel Wilkinson, för att de lagt fram en kritisk rapport om situationen för människornas allmänna fri- och rättigheter under president Hugo Chávez tio år som president.

    E.

    Dessa händelser är endast de senaste i en lång rad åtgärder som regeringen vidtagit för att skrämma oppositionen, dissidenter och internationella observatörer i landet till tystnad.

    F.

    Den 1 oktober 2008 dödades Julio Soto, ledare för Copei-partiets studentrörelse och ordförande i universitetsförbundet vid Zulias statsuniversitet. Han sköts med mer än tjugo skott i sin bil i staden Maracaibo. Omständigheterna kring mordet är gåtfulla och har ännu inte klarlagts.

    1.

    Europaparlamentet uttrycker sin oro över de listor med politiskt avstängda personer som det venezuelanska riksrevisionsverket presenterat inför valet.

    2.

    Europaparlamentet uppmanar Venezuelas regering att undersöka myndigheternas politiska avstängningar mot bakgrund av bestämmelserna i artiklarna 42 och 65 i Venezuelas konstitution. Enligt de bestämmelserna är det endast den dömande makten som kan utfärda sådana definitiva beslut, vilket ju är det normala i alla rättsstater.

    3.

    Europaparlamentet uppmanar även den venezuelanska regeringen att uppfylla åtagandena i de internationella avtal som undertecknats och ratificerats av Venezuela, såsom den amerikanska konventionen om mänskliga rättigheter, när det gäller de politiska rättigheterna enligt artikel 23.1 b och 23.2 samt i artiklarna 2 och 25 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska fri- och rättigheter.

    4.

    Europaparlamentet avvisar kategoriskt den godtyckliga utvisningen av människorättsaktivisterna och anser att utvisningen utgör ett mycket allvarligt prejudikat med tanke på den risk den innebär för yttrandefriheten och rätten att vara kritisk, rättigheter som måste få finnas i varje demokratiskt samhälle.

    5.

    Europaparlamentet fördömer med kraft mordet på studentledaren Julio Soto och sänder sina kondoleanser till offrets familj och närstående. Venezuelas myndigheter måste göra allt som krävs för att brottet så snabbt som möjligt ska utredas, och de ansvariga för dådet måste ställas inför rätta och få sitt straff.

    6.

    Europaparlamentet uppmanar Chávez regering att upphöra med sådant handlande och att verka för att stärka demokratin i Venezuela med fullständig efterlevnad av principerna i 1999 års konstitution.

    7.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, generalsekreteraren i Amerikanska samarbetsorganisationen, parlamentariska församlingen EU–Latinamerika, Mercosurs parlament och till Venezuelas regering och parlament.


    (1)  EUT C 102 E, 24.4.2008, s. 484.


    Top