Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0236

    EU:s strategi inför det tredje partsmötet för Århuskonventionen Europaparlamentets resolution av den 22 maj 2008 om EU:s strategi inför det tredje partsmötet för Århuskonventionen i Riga, Lettland

    EUT C 279E, 19.11.2009, p. 98–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.11.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 279/98


    EU:s strategi inför det tredje partsmötet för Århuskonventionen

    P6_TA(2008)0236

    Europaparlamentets resolution av den 22 maj 2008 om EU:s strategi inför det tredje partsmötet för Århuskonventionen i Riga, Lettland

    (2009/C 279 E/21)

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor av den 25 juni 1998 och det kommande tredje partsmötet (MOP-3) som ska hållas i Riga, Lettland den 11–13 juni 2008,

    med beaktande av den muntliga frågan nr B6-0157/2008 från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet,

    med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

    A.

    Århuskonventionen trädde i kraft den 30 oktober 2001

    B.

    I juni 2008 firar konventionen sitt 10-årsjubileum.

    C.

    Århuskonventionen ratificerades av Europeiska gemenskapen den 17 februari 2005 (1) och har nu ratificerats av alla medlemsstater utom en.

    D.

    För närvarande finns det 41 parter till Århuskonventionen.

    E.

    Parlamentet och rådet har redan antagit tre rättsakter för att genomföra Århuskonventionen (2), men antagandet av en rättsakt om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor blockeras fortfarande av rådet (3).

    F.

    Århuskonventionens syfte är att låta offentliga myndigheter och medborgare ta sitt individuella och kollektiva ansvar för att skydda och förbättra miljön och välbefinnandet för dagens och framtidens generationer och således främja en hållbar utveckling.

    G.

    Protokollet om registren över utsläpp och överföring av föroreningar (4) ökar företagens ansvar, minskar föroreningar och främjar en hållbar utveckling.

    1.

    Europaparlamentet uppmanar EU att ta på sig en ledande, öppen och konstruktiv roll i förhandlingarna och att aktivt bidra till konventionens långsiktiga strategiska plan som inbegriper en utveckling av ett eventuellt större tillämpningsområde för konventionen så att en hållbar utveckling i alla dess dimensioner kommer att omfattas av samma principer om öppenhet, deltagande och ansvar.

    2.

    Europaparlamentet anser att det tredje partsmötet kommer att erbjuda ett lämpligt tillfälle att se över de framsteg som hittills har gjorts och att reflektera över framtida utmaningar. Vidare anser parlamentet att den största framtida prioriteringen bör vara att säkerställa ett effektivt genomförande av konventionen.

    3.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att se till att de beslut som tas vid det tredje partsmötet leder till att konventionen genomförs och utvecklas vidare, och att synergieffekter skapas mellan Århuskonventionen och relevanta multilaterala miljöavtal.

    4.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att framför allt se till att

    den långsiktiga strategiska planen innehåller bestämmelser som ökar allmänhetens medvetenhet om sina rättigheter och sitt ansvar enligt Århuskonventionen,

    det tredje partsmötet klargör villkoren för ikraftträdandet av den ändring av genetiskt modifierade organismer som antogs 2005 (5) och av eventuellt framtida ändringar av konventionen för att se till att dessa genomförs tidigt,

    förutsägbara, stabila och lämpliga ekonomiska arrangemang antas för konventionen,

    efterlevnadsmekanismen förbättras ytterligare på basis av den erfarenhet som hittills gjorts,

    arbetet med att skapa tillgång till rättslig prövning fortskrider genom att göra offentliga myndigheter på alla förvaltningsnivåer fullt medvetna om sina skyldigheter enligt Århuskonventionen och genom att uppmuntra dessa att anslå de personella, ekonomiska och materiella resurser som krävs för att de ska kunna fullgöra sina skyldigheter,

    parterna vidtar de rättsliga och budgetära åtgärder som krävs för att säkerställa att konventionens tredje pelare genomförs fullt ut, att det finns effektiva rättsmedel tillgängliga för rättslig prövning och att dessa kan anlitas opartiskt, i skälig tid och utan avskräckande kostnader,

    en arbetsgrupp inrättas för att bedöma hur konventionens pelare om allmänhetens deltagande har genomförts, vilket vid behov kan utmynna i förslag till ytterligare förbättringar av konventionen.

    5.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att återuppta sitt lagstiftningsarbete i syfte att anta en rättsakt som genomför konventionens artikel 9 i Europeiska unionen, eftersom denna sista pelare inte har införlivats fullt ut i gemenskapens lagstiftning. Parlamentet välkomnar kommissionens plan att i juni 2008 organisera en konferens om tillgång till rättslig prövning som ger ny kraft åt lagstiftningsarbetet i gemenskapen.

    6.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att förbättra synergieffekterna och länkarna med andra relevanta internationella organisationer och konventioner, särskilt Cartagenaprotokollet om biosäkerhet. Parlamentet anser dock att Århuskonventionen är rätt forum för överläggningar om övergripande principer om allmänhetens tillgång till information, deltagande och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

    7.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att föregå med gott exempel inför medlemsstaternas offentliga myndigheter genom en strikt tillämpning av Århuskonventionen.

    8.

    Europaparlamentet uppmanar de länder som ännu inte har ratificerat Århuskonventionen och protokollet om registren över utsläpp och överföring av föroreningar att göra så, och att uppmuntra andra länder utanför FN:s ekonomiska kommission för Europa att bli parter till konventionen.

    9.

    Europaparlamentet anser att de parlamentsledamöter som ingår i EG-delegationen kan göra en viktig insats och förväntar sig därför att de ges tillträde till EU:s samordningssammanträden utan rätt att uttala sig i Riga.

    10.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament och sekretariatet för FN:s ekonomiska kommission för Europa, med en begäran om att resolutionen ska spridas till alla parter som inte är medlemmar i EU.


    (1)  Rådets beslut 2005/370/EG av den 17 februari 2005 om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (EUT L 124, 17.5.2005, s. 1).

    (2)  Direktiv 2003/4/EG om allmänhetens tillgång till miljöinformation (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26); direktiv 2003/35/EG om åtgärder för allmänhetens deltagande i utarbetandet av vissa planer och program avseende miljön (EUT L 156, 25.6.2003, s. 17), förordning (EG) nr 1367/2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på gemenskapens institutioner och organ (EUT L 264, 25.9.2006, s. 13).

    (3)  Förslag till direktiv om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (KOM(2003)0624).

    (4)  Rådets direktiv 2006/61/EG av den 2 december 2005 om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av FN/ECE:s protokoll om register över utsläpp och överföringar av föroreningar (EUT L 32, 4.2.2006, s. 54).

    (5)  Godkänd på Europeiska gemenskapens vägnar genom rådets beslut 2006/957/EG av den 18 december 2006 om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av en ändring av konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (EUT L 386, 29.12.2006, s. 46).


    Top