Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0220

Ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision Europaparlamentets resolution av den 21 maj 2008 om ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision (2007/2254(INI))

EUT C 279E, 19.11.2009, p. 36–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.11.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 279/36


Ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision

P6_TA(2008)0220

Europaparlamentets resolution av den 21 maj 2008 om ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision (2007/2254(INI))

(2009/C 279 E/07)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av kommissionens meddelande ”Om ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision”g (KOM(2007)0394),

med beaktande av kommissionens meddelande ”En Europeisk Union som bygger på resultat – tillämpningen av gemenskapsrätten”g (KOM(2007)0502),

med beaktande av kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén ”Små och medelstora företag är nyckeln till tillväxt och sysselsättning. Halvtidsrapport om den moderna politiken för små och medelstora företag”g (KOM(2007)0592),

med beaktande av slutsatserna från rådets (konkurrenskraft) 2832:a möte av den 22–23 november 2007 om ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision,

med beaktande av sin resolution av den 24 april 2008 om IFRS-standarder och styrningen av International Accounting Standards Board (IASB) (1), där parlamentet kritiserade förslagen från IASB om en IFRS-standard för små och medelstora företag och uppmanade kommissionen att utarbeta en modern EU-ram för redovisningen i små och medelstora företag, eventuellt genom en översyn av befintlig redovisningslagstiftning,

med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor och yttrandet från utskottet för ekonomi och valutafrågor (A6-0101/2008), och av följande skäl:

Allmänt

1.

Europaparlamentet välkomnar det allmänna målet i kommissionens meddelande om ett förenklat företagsklimat på områdena bolagsrätt, redovisning och revision (hädanefter ”meddelandet”) om att minska den administrativa bördan för företagen i Europa och ge dem möjlighet att konkurrera effektivare och nå större framgång i en global miljö med stor konkurrens. Parlamentet påpekar att kommissionens lagstiftningsförslag bör stödja sig på en bedömning av lagstiftningens konsekvenser, särskilt för små och medelstora företag och mikroföretag, samtidigt som rättssäkerheten och bevarandet av gemenskapens regelverk måste garanteras inom hela den inre marknaden och en överensstämmelse med de harmoniseringsprocesser som genomförts inom finansiell rapportering och redovisning måste säkerställas. Parlamentet betonar vidare att intressena hos alla berörda parter, som inbegriper investerare, ägare, långivare och anställda, liksom subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen, måste vägas mot varandra.

Om alternativ 1

2.

Europaparlamentet förkastar överlag alternativ 1 i meddelandet, nämligen att utreda om gemenskapens regelverk på bolagsområdet bör begränsas till de rättsakter som uttryckligen behandlar gränsöverskridande situationer. Parlamentet ställer sig emellertid inte helt negativt till att enstaka bestämmelser som ur de berörda parternas synvinkel inte längre är nödvändiga eller som inte medför några fördelar för näringslivet upphävs, förutsatt att upphävandet inte strider mot allmänintresset.

3.

Europaparlamentet påpekar i samband med alternativ 1 att de aktuella direktiven om bolagsrätt – nämligen det andra (2), det tredje (3), det sjätte (4) och det tolfte (5) direktivet – har gjort det möjligt för investerare och borgenärer som bedriver gränsöverskridande verksamheter att jämföra företag, och att de därför inte bör upphävas igen.

4.

Europaparlamentet påpekar i samband med alternativ 1 att man i en omfattande konsekvensbedömning måste jämföra de besparingar som väntas om direktiven upphävs med kostnaderna för en inre marknad med 27 olika bolagsrättssystem.

5.

Europaparlamentet konstaterar att större delen av den byråkratiska bördan, t.ex. upplysnings- eller rapporteringskrav, särskilt på skatteområdet och det sociala området, som regel orsakas av medlemsstaternas förvaltningar och faller utanför gemenskapens behörighetsområde.

Genomförande i medlemsstaterna

6.

Europaparlamentet konstaterar att medlemsstaterna många gånger inte utnyttjar de frivilliga avregleringsåtgärderna, och att de därmed inte låter företagen ta del av gemenskapsrättens möjligheter till förenklingar. Tvärtom skapar medlemsstaterna ofta nationella regler som går utöver, och är strängare än, befintliga EU-bestämmelser. Parlamentet uppmanar dock kommissionen att undersöka om genomförande av direktiv, t.ex. transparensdirektivet (6), har lett till så kallad ”goldplating”, dvs. att medlemsstaterna infört ytterligare regler utöver direktivet. Kommissionen bör uppmuntra ett utbyte av bästa metoder mellan medlemsstaterna genom att lyfta fram och visa vilken reell inverkan de olika initiativen har på området för förenkling.

7.

Europaparlamentet föreslår en samordning mellan medlemsstaternas skattemyndigheter, för att harmonisera, i syfte att förenkla, de upplysningskrav som riktas till företagen.

Om alternativ 2

8.

Europaparlamentet föredrar i princip alternativ 2 i meddelandet, nämligen att lagstiftaren bör inrikta sig på enskilda konkreta förenklingsåtgärder. Parlamentet anser att varje enskild förenklingsåtgärd bör omfatta en undersökning av om några krav i något direktiv kan upphävas.

9.

Europaparlamentet betonar att det krävs tid för att bedöma effekterna av de ändringar som gjorts i direktiven och påminner om att det tredje och det sjätte direktivet om bolagsrätt nyligen ändrades genom direktiv 2007/63/EG (7), och att genomförandefristen för direktiv 2007/63/EG löper till den 31 december 2008. Parlamentet konstaterar att ytterligare ändringar av dessa direktiv skulle kunna leda till att innehållet i de harmoniserade omställningsbestämmelserna urvattnas, men anser att ytterligare uppdatering behövs.

10.

Europaparlamentet påpekar att det andra direktivet om bolagsrätt nyligen ändrades genom direktiv 2006/68/EG (8), och att genomförandefristen för detta direktiv löpte ut den 15 april 2008. Parlamentet hänvisar i detta sammanhang till resultaten av KPMG:s genomförbarhetsstudie om en alternativ ordning för bevarande av kapital.

11.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att klargöra förhållandet mellan direktiven om bolagsrätt, särskilt det andra, tredje och sjätte direktivet, och IFRS-standarder.

12.

Europaparlamentet framhåller att revisionskrav och offentlighetskrav för noterade företag är viktiga för att den inre marknaden ska fungera väl och att nya elektroniska distributionskanaler och ny teknik, t.ex. elektroniska rapporteringsformat som XBRL gör det möjligt att till låg kostnad, effektivt och snabbt uppfylla offentlighetskraven. Parlamentet välkomnar de eftersträvade reducerade offentlighetskraven när det gäller förenklingar i det första (9) och det elfte (10) direktivet om bolagsrätt. Parlamentet framhåller dock att, precis som när det gäller andra förenklingsåtgärder, så bör offentlighetskraven ses över utgående från fall till fall och med hjälp av konkreta och individuella förenklingsåtgärder, baserade på gedigen konsekvensbedömning. Parlamentet föreslår att undantagen för små och medelstora företag och mikroföretag ska fokusera på att minska de administrativa bördorna och kostnaderna, men inte äventyra berättigade informationsbehov och tillgången till finansieringsmöjligheter. Parlamentet uppmanar till ett utbyte av de bästa arbetsmetoderna när det gäller förenkling och genomförande av gemenskapsregler.

13.

Europaparlamentet delar åsikten om att det bör bli lättare att registrera företag och för dem att sammanställa, inge och offentliggöra lagstadgad information. Parlamentet förordar att sammanställning, ingivning och offentliggörande av lagstadgad information sker genom ett driftskompatibelt affärsregister för hela EU. Parlamentet framhåller särskilt användningen av ny teknik som XBRL. Uppgifterna ska vara lättåtkomliga för investerare, långivare, anställda och offentliga myndigheter inom hela Europeiska unionen. Parlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en färdplan för införande av XBRL-redovisning i EU.

14.

Europaparlamentet poängterar att noterade företag, efter ändringar som genomförts i EU:s redovisningsregler 2006, bland annat måste lämna en redovisning om bolagsstyrningen och ett förbättrat offentliggörande om arrangemang utanför balansräkningen. Parlamentet påminner om att tidsfristen för införlivande av dessa regler är den 5 september 2008 och uppmuntrar medlemsstaterna till en snar tillämpning av reglerna. Parlamentet uppmanar kommissionen att samarbeta med IASB:s styrelse för att ytterligare förbättra redovisningsuppgifterna om verksamheter som inte tas med i balansräkningen.

15.

Europaparlamentet ser ett behov av att revidera stadgan för europabolag för att skapa en mer enhetlig gemenskapsrättslig bolagsform.

16.

Europaparlamentet påpekar att målet med att förenkla de administrativa kraven bör vara att uppmuntra små och medelstora företag att utnyttja den inre marknadens möjligheter och bedriva verksamhet över gränserna.

17.

Europaparlamentet välkomnar införandet av mikroföretag som ska vara befriade från EG-lagstiftningens krav på redovisning, revision och offentliggörande, och föreslår att de tröskelvärden för mikroföretag som anges i meddelandet överlag ska få kvarstå, men befarar att det kan bli svårt att följa dem alla, särskilt för företag med hög ingående skatt. Parlamentet föreslår att övergångsperioden för rapporteringskrav för de företag som överstiger tröskelvärdena bör förlängas på lämpligt sätt. Parlamentet föreslår vidare att det bör utredas om liknande övergångsperioder för företag som ändrar rättslig ställning bör införas.

18.

Europaparlamentet påpekar, när det gäller de tröskelvärden som fastställs i det fjärde (11) och sjunde (12) direktivet om att undanta små och medelstora företag från vissa redovisnings- och revisionskrav, att stabil och förutsägbar reglering är ett viktigt element när det gäller rättssäkerhet och för att hålla ner de företagsadministrativa kostnaderna. Parlamentet understryker med hänvisning till detta, dels att tröskelvärdena i fråga i det fjärde direktivet nyligen ändrats genom direktiv 2006/46/EG (13) och att medlemsstaternas tidsfrist för att införliva detta direktiv löper ut den 5 september 2008, dels att utvidgningen av EU har ökat mångfalden i de europeiska ekonomierna och att revision bidrar till att utveckla en effektiv, sund och ansvarsfull marknadsekonomi.

19.

Europaparlamentet uppmanar med eftertryck kommissionen att ta fasta på och följa upp det krav som rådet uttryckte i sina slutsatser av den 22–23 november 2007 om att aktivt arbeta för medlemsstaternas öppna utbyte av bästa metoder i syfte att göra rapporteringskraven samstämmiga, och om ökad användning av elektroniska medel i förbindelserna mellan företagen och den offentliga förvaltningen, och företag emellan.

20.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att uppmuntra medlemsstaterna att harmonisera klassificeringen av rapporteringskraven för finansinformation, på det sätt som sker bland annat i Nederländerna och att använda sig av ny teknik i syfte att minska kostnaderna för informationsskyldigheter samtidigt som man bevarar de fördelar som dessa skyldigheter medför för aktörerna på marknaden, beslutsfattarna och offentliga förvaltningar.

Sarbanes-Oxley

21.

Europaparlamentet kräver att man förutom de direktiv som nämns i meddelandet även undersöker onödiga byråkratiska bördor i de direktiv och bestämmelser som har införts till följd av den amerikanska Sarbanes-Oxley-lagstiftningen, t.ex. bestämmelserna i transparensdirektivet, gemenskapens lagstiftning om prospekt (14) och det fjärde och det sjunde direktivet om bolagsrätt.

Ytterligare lagstiftning

22.

Europaparlamentet betonar att ett förenklat företagsklimat även innebär att nya rättsliga ramvillkor för företag måste skapas. Parlamentet nämner i det här sammanhanget det fjortonde direktivet om bolagsrätt om gränsöverskridande flyttning av ett bolags säte, möjligheten att välja mellan monistisk eller dualistisk bolagsform samt det lagstiftningsförslag om europeiska privata aktiebolag som väntas från kommissionen i mitten av 2008.

23.

Europaparlamentet är övertygat om att lagstiftning är nödvändig på vissa områden för att skapa ett gynnsamt företagsklimat, t.ex. när det gäller transparens för institutionella investerare.

24.

Europaparlamentet anser att inrättandet av en gemensam konsoliderad bolagsskattebas skulle göra stadgan för europabolag mer användbar och effektiv.

25.

Europaparlamentet anser att redovisning av uppskjuten skatt i balansräkningen är en oproportionerligt stor börda för små och medelstora företag och att de som läser årsredovisningen inte har något uppenbart behov av den. Parlamentet föreslår därför att denna redovisning ska strykas.

26.

Europaparlamentet rekommenderar att principen om ”en enda gång” tillämpas så att företagen inte måste lämna samma information mer än en gång eller till fler än en mottagare.

27.

Europaparlamentet föreslår att samråd hålls om nödvändigheten av och möjligheten att skapa en tillsynsmyndighet för redovisnings- och revisionstjänster.

*

* *

28.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.


(1)  Antagna texter, P6_TA(2008)0183.

(2)  Rådets andra direktiv 77/91/EEG av den 13 december 1976 om samordning av de skyddsåtgärder som krävs i medlemsstaterna av de i artikel 58 andra stycket i fördraget avsedda bolagen i bolagsmännens och tredje mans intressen när det gäller att bilda ett aktiebolag samt att bevara och ändra dettas kapital, i syfte att göra skyddsåtgärderna likvärdiga (EGT L 26, 31.1.1977, s. 1). Direktivet ändrat genom direktiv 2006/99/EG (EUT L 363, 20.12.2006, s. 137).

(3)  Rådets tredje direktiv 78/855/EEG av den 9 oktober 1978 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om fusioner av aktiebolag (EGT L 295, 20.10.1978, s. 36).

(4)  Rådets sjätte direktiv 82/891/EEG av den 17 december 1982 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om delning av aktiebolag (EGT L 378, 31.12.1982, s. 47). Direktivet ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/63/EG (EUT L 300, 17.11.2007, s. 47).

(5)  Rådets tolfte direktiv 89/667/EEG av den 21 december 1989 på bolagsrättens område om enmansbolag med begränsat ansvar (EGT L 395, 30.12.1989, s. 40). Direktivet ändrat genom direktiv 2006/99/EG.

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG av den 15 december 2004 om harmonisering av insynskraven angående upplysningar om emittenter vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad (EUT L 390, 31.12.2004, s. 38). Ändrat genom direktiv 2008/22/EG (EUT L 76, 19.3.2008, s. 50).

(7)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/63/EG av den 13 november 2007 om ändring av rådets direktiv 78/855/EEG och 82/891/EEG med avseende på kravet på ett utlåtande från en oberoende sakkunnig vid en fusion eller en delning av aktiebolag (EUT L 300, 17.11.2007, s. 47).

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/68/EG av den 6 september 2006 om ändring av rådets direktiv 77/91/EEG när det gäller att bilda ett aktiebolag samt att bevara och ändra dettas kapital (EUT L 264, 25.9.2006, s. 32).

(9)  Rådets första direktiv 68/151/EEG av den 9 mars 1968 om samordning av de skyddsåtgärder som krävs i medlemsstaterna av de i artikel 58 andra stycket i fördraget avsedda bolagen i bolagsmännens och tredje mans intressen, i syfte att göra skyddsåtgärderna likvärdiga inom gemenskapen (EGT L 65, 14.3.1968, s. 8). Direktivet senast ändrat genom direktiv 2006/99/EG.

(10)  Rådets elfte direktiv 89/666/EEG av den 21 december 1989 om krav på offentlighet i filialer som har öppnats i en medlemsstat av vissa typer av bolag som lyder under lagstiftningen i en annan stat (EGT L 395, 30.12.1989, s. 36).

(11)  Rådets fjärde direktiv 78/660/EEG av den 25 juli 1978 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om årsbokslut i vissa typer av bolag (EGT L 222, 14.8.1978, s. 11). Direktivet senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/46/EG (EUT L 224, 16.8.2006, s. 1).

(12)  Rådets sjunde direktiv 83/349/EEG av den 13 juni 1983 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om sammanställd redovisning (EGT L 193, 18.7.1983, s. 1). Senast ändrat genom direktiv 2006/99/EG.

(13)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/46/EG av den 14 juni 2006 om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa typer av bolag, 83/349/EEG om sammanställd redovisning, 86/635/EEG om årsbokslut och sammanställd redovisning för banker och andra finansiella institut och 91/674/EEG om årsbokslut och sammanställd redovisning för försäkringsföretag (EUT L 224, 16.8.2006, s. 1).

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/71/EG av den 4 november 2003 om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel (EUT L 345, 31.12.2003, s. 64). Direktivet ändrat genom direktiv 2008/11/EG (EUT L 76, 19.3.2008, s. 37).


Top