Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/158/05

Inbjudan att lämna förslag – EACEA/11/2009 – Strukturellt stöd till organisationer för forskning om europeisk offentlig politik (tankesmedjor) och till det civila samhällets organisationer på europeisk nivå – Programmet Ett Europa för medborgarna , insats 2, åtgärderna 1 och 2 – 2010

EUT C 158, 11.7.2009, p. 10–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.7.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 158/10


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG – EACEA/11/2009

Strukturellt stöd till organisationer för forskning om europeisk offentlig politik (tankesmedjor) och till det civila samhällets organisationer på europeisk nivå

Programmet ”Ett Europa för medborgarna”, insats 2, åtgärderna 1 och 2 – 2010

2009/C 158/05

1.   MÅL OCH BESKRIVNING

Denna inbjudan att lämna förslag, EACEA/11/2009, är baserad på Europaparlamentets och rådets beslut om inrättande av programmet ”Ett Europa för medborgarna” för åren 2007–2013 i syfte att främja ett aktivt europeiskt medborgarskap (1) (nedan kallat programmet).

Programmet utgör den rättsliga ramen för denna inbjudan att lämna förslag, med särskild hänvisning till insats 2 ”Aktivt civilt samhälle i Europa”, åtgärderna 1 och 2, strukturellt stöd till organisationer för forskning om europeisk offentlig politik (tankesmedjor) och till det civila samhällets organisationer på europeisk nivå.

1.1   Allmänna mål för programmet

Programmet ska bidra till följande allmänna mål:

a)

Att ge medborgarna möjlighet att samarbeta och delta i uppbyggandet av ett allt närmare Europa som är demokratiskt och öppet mot omvärlden och som enas och berikas genom sin kulturella mångfald, och därigenom utveckla unionsmedborgarskapet.

b)

Att utveckla en känsla av europeisk identitet, grundad på gemensamma värderingar samt en gemensam kultur och historia.

c)

Att främja medborgarnas känsla av delaktighet i Europeiska unionen.

d)

Att främja den ömsesidiga förståelsen mellan Europas medborgare samt respektera och främja den kulturella och språkliga mångfalden och samtidigt bidra till den interkulturella dialogen.

1.2   Särskilda mål för inbjudan att lämna förslag

Denna inbjudan att lämna förslag har följande särskilda mål:

a)

Att genom verksamheter inom och samarbete mellan tankesmedjor (strukturer för reflektion) och det civila samhällets organisationer på europeisk nivå främja verksamhet, debatt och reflektion med koppling till det europeiska medborgarskapet, demokrati, gemensamma värderingar samt en gemensam historia och kultur.

b)

Att uppmuntra samverkan mellan medborgare och det civila samhällets organisationer genom att bidra till den interkulturella dialogen och framhäva såväl Europas mångfald som dess enighet.

1.3   Tematiska prioriteringar

Framtiden för Europeiska unionen och dess grundläggande värderingar

Ett aktivt europeiskt medborgarskap, deltagande och demokrati

Interkulturell dialog

Gemenskapspolitikens effekter på samhället

Människors välbefinnande i Europa, sysselsättning, social sammanhållning och hållbar utveckling

1.4   Beskrivning av inbjudan att lämna förslag

Denna inbjudan att lämna förslag avser strukturellt stöd, så kallat driftsbidrag, till organisationer som eftersträvar ett mål av allmänt europeiskt intresse. Driftsbidrag utgör ett ekonomiskt stöd för kostnader som är nödvändiga för ett riktigt genomförande av den regelbundna verksamheten i en utvald organisation.

Detta stöd kan fås i form av ett årligt bidrag eller ett flerårigt partnerskap på bestämda villkor. Det fleråriga partnerskapet är en samarbetsmekanism som upprättats mellan en organisation och genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur (nedan kallat genomförandeorganet) som medför särskilda bidrag. Partnerskapet kan ingås för en period på tre år inom ramen för denna inbjudan.

2.   SÖKANDE SOM KAN BEVILJAS BIDRAG

2.1   Organisationer

För att kunna beviljas driftsbidrag måste den sökande organisationen arbeta för ett mål av allmänt europeiskt intresse samt uppfylla följande krav:

a)

Den ska vara en ideell organisation med status som juridisk person. Om det rör sig om ett nätverk som inte har någon egen verksamhetsstruktur med egen status kan ansökan inlämnas av den deltagande organisation som ansvarar för samordningen av nätverket.

b)

Den ska vara aktiv inom området europeiskt medborgarskap i enlighet med vad som anges i dess stadgar eller uppdragsbeskrivning och höra till en av följande kategorier av organisationer:

 

Krav 1:

A.

Organisationer för forskning om europeisk offentlig politik (tankesmedjor – strukturer för reflektion)

 

Krav 2:

B.

Det civila samhällets organisationer på europeisk nivå:

Europeiska centrala organisationer (plattformar)

Europeiska nätverk

Organisationer som bedriver verksamhet med betydande effekter på europeisk nivå

C.

Civila samhällets organisationer med anknytning till det europeiska ihågkommandet

D.

Plattformar med paneuropeiska organisationer

c)

Den ska utöva sin huvudsakliga verksamhet i länder som kan få bidrag (se punkt 2.2).

För ett flerårigt partnerskap: Organisationerna ska ha varit etablerade och haft status som juridisk person i över fyra (4) år (fram till den 15 oktober 2009) i ett av de länder som kan få bidrag och för kategorierna nedan ha följande geografiska täckning:

En europeisk central organisation eller ett europeiskt nätverk ska ha medlemmar i minst tolv (12) länder som kan få bidrag.

En organisation som bedriver verksamhet med betydande effekter på europeisk nivå ska vara aktiv i minst tolv (12) länder som kan få bidrag.

En plattform med paneuropeiska organisationer ska ha minst sex (6) centrala organisationer som medlemmar och genom dessa garantera en närvaro i de 27 medlemsstaterna.

För ett årligt bidrag: Organisationerna ska ha varit etablerade och haft status som juridisk person i över ett (1) år (fram till den 15 oktober 2009) i ett av de länder som kan få bidrag och för kategorierna nedan ha följande geografiska täckning:

En europeisk central organisation eller ett europeiskt nätverk ska ha medlemmar i minst åtta (8) länder som kan få bidrag.

En organisation som bedriver verksamhet med betydande effekter på europeisk nivå ska vara aktiv i minst åtta (8) länder som kan få bidrag.

Plattformar med paneuropeiska organisationer kan bara lämna in ansökningar inom ramen för ett flerårigt partnerskap.

Fysiska personer och offentliga organisationer är inte behöriga för denna inbjudan.

2.2   Länder som kan få bidrag

a)

Europeiska unionens medlemsstater: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

b)

Kroatien

c)

f.d. jugoslaviska republiken Makedonien

d)

Albanien

3.   VERKSAMHET SOM KAN FÅ STÖD

Den sökande organisationens verksamhet ska på ett påtagligt sätt bidra till utvecklingen och genomförandet av de särskilda målen och tematiska prioriteringarna för denna inbjudan att lämna förslag. Verksamheten ska omfatta minst ett av de särskilda mål och en av tematiska prioriteringar som nämns i punkt 1.

Den sökande organisationens arbetsprogram för 2010 och det treåriga strategiska programmet (i händelse av flerårigt partnerskap) ska innefatta dess stadgeenliga verksamhet, särskilt konferenser, seminarier, rundabordskonferenser, representationsverksamhet, kommunikation och tillvaratagande av resultat samt annan löpande europeisk verksamhet.

Period för vilken bidrag kan beviljas

Oavsett om det rör sig om ett årligt bidrag eller ett flerårigt partnerskap ska den period för vilken bidrag kan beviljas sammanfalla med den sökandes budgetår, vilket framgår av organisationens reviderade räkenskaper. Om den sökandes budgetår sammanfaller med kalenderåret kommer den period för vilken bidrag kan beviljas att vara från den 1 januari 2009 till den 31 december 2010.

För sökande vars budgetår inte sammanfaller med kalenderåret kommer den period för vilken bidrag kan beviljas att vara en tolvmånadersperiod från och med det datum då deras budgetår inleds under 2010.

4.   KRITERIER FÖR BEVILJANDE

De ansökningar som uppfyller kriterierna för beviljande av bidrag eller för uteslutning kommer att utvärderas av en utvärderingskommitté för att välja ut de ansökningar som kan medfinansieras.

Följande tilldelningskriterier kommer att tillämpas. De kvalitativa och kvantitativa kriterierna motsvarar 80 respektive 20 procent av det betyg som tilldelas. Vid fleråriga partnerskap kommer samma viktning att tillämpas för det ettåriga arbetsprogrammet och det treåriga strategiska programmet.

4.1   Kvalitativa kriterier (80 %)

Följande faktorer kommer att bedömas:

a)

Relevansen i förhållande till målen och prioriteringarna inom ramen för programmet ”Ett Europa för medborgarna” (30 %)

b)

Arbetsprogrammets tillräcklighet, sammanhang och fullständighet (20 %)

c)

Arbetsprogrammets väntade effekt (10 %)

d)

Det europeiska mervärdet (10 %)

e)

Verksamhetens synlighet samt spridning och användning av resultat beträffande europeiska medborgare och andra intressenter (10 %)

4.2   Kvantitativa kriterier (20 %)

Följande faktorer kommer att bedömas:

a)

Antal stödberättigade länder som deltar i arbetsprogrammet (10 %).

b)

Antal deltagare som direkt kan gynnas (10 %).

5.   BUDGET

Den förutsedda budgeten för medfinansieringen av driftsbidrag är cirka 8,2 miljoner EUR för 2010. Genomförandeorganet har för avsikt att finansiera omkring 55 organisationer inom ramen för denna inbjudan, men förbehåller sig rätten att, beroende på ansökningarnas kvalitet, inte tilldela samtliga tillgängliga medel.

Upplysningsvis kan nämnas att bidragen för fleråriga partnerskap kommer att utgöra cirka 85 procent och de årliga bidragen cirka 15 procent av den tillgängliga budgeten.

Detta stöd kommer att ges under budgetpost 15.06.66 i Europeiska unionens allmänna budget.

6.   SISTA INLÄMNINGSDATUM

Sista datum för inlämning av ansökningarna är den 15 oktober 2009.

Genomförandeorganet arbetar för närvarande med att införa ett elektroniskt inlämningssystem för samtliga ansökningar.

För denna inbjudan att lämna förslag ska de sökande skicka ansökan med hjälp av ett elektroniskt formulär som finns tillgängligt från och med den 15 september 2009. Denna version (med bilagor) betraktas som originalhandling. Före detta datum kommer genomförandeorganet att erbjuda en PDF-version av formuläret för att de sökande ska kunna förbereda sina ansökningar.

En pappersversion av ansökan ska före det sista inlämningsdatumet skickas per post till följande adress:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Unit P7

Call for proposals EACEA/11/2009

Avenue du Bourget 1 (BOUR 01/17)

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Endast sådana ansökningar som gjorts på avsett formulär, som vederbörligen fyllts i, daterats och undertecknats av den person som är behörig att ingå juridiskt bindande åtaganden på den sökande organisationens vägnar kommer att godtas.

7.   YTTERLIGARE INFORMATION

Utförliga riktlinjer för de sökande och ansökningsformulär finns på följande adress: http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm


(1)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1904/2006/EG av den 12 december 2006 (EUT L 378, 27.12.2006, s. 32), ändrat genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1358/2008/EG av den 16 december 2008 (EUT L 350, 30.12.2008).


Top