This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52008XG1220(01)
EU Drugs Action Plan for 2009-2012
EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009–2012
EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009–2012
EUT C 326, 20.12.2008, p. 7–25
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
20.12.2008 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
C 326/7 |
EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009–2012
(2008/C 326/09)
Inledning
Olaglig narkotika är ett stort problem för EU:s medborgare, ett allvarligt hot mot säkerheten och hälsan i Europa och mot levnadsvillkoren i hela världen.
I december 2004 godkände Europeiska rådet enhälligt EU:s narkotikastrategi för 2005–2012 (1), som syftar till att uppnå en hög nivå av skydd, välbefinnande och social sammanhållning genom att förebygga och minska narkotikamissbruket.
Att strategin antogs var i sig en tydlig signal om att den gemensamma politiska oro som finns i hela Europeiska unionen i fråga om narkotika är starkare än skillnaderna i synsätt mellan olika medlemsstater. Strategin, som genomförs genom två på varandra följande EU-handlingsplaner mot narkotika, bekräftade att alla medlemsstater är eniga om samma grundläggande principer, nämligen att det bör finnas ett balanserat angreppssätt för att minska tillgången och efterfrågan på narkotika, vilket först och främst utgår från de grundläggande principerna i EU-lagstiftningen och i varje avseende värnar om de värden som unionen bygger på: respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, solidaritet, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Strategin och handlingsplanen syftar till att skydda och förbättra samhällets och den enskildes välfärd, skydda folkhälsan och ge allmänheten en hög säkerhetsnivå. Detta bör kompletteras med övergripande åtgärder där narkotikapolitiken grundas på tillförlitliga uppgifter om problemets karaktär och omfattning, i ökad utsträckning på gränsöverskridande samordning samt på samarbete med och i förhållande till tredjeländer och internationella organisationer. Strategin och handlingsplanerna grundar sig också på relevanta FN-konventioner, som är viktiga rättsliga instrument för att angripa narkotikaproblemet i världen.
Narkotikastrategin utgör också ramen för två på varandra följande handlingsplaner om fyra år vardera. Den första handlingsplanen för 2005–2008 (2) innehöll över 80 åtgärder som syftade till att samordna viktiga områden för statligt ingripande när det gäller olaglig narkotika, såsom folkhälsa, brottsbekämpning, tull, rättskipning i brottmål och yttre förbindelser. Medlemsstaterna ansvarar ofta för genomförandet, men kommissionen spelar en aktiv roll när det gäller att underlätta och utvärdera det arbete som utförs, och den övervakar dessutom lagstiftningen mot narkotika, exempelvis rådets rambeslut 2004/757/RIF om olaglig narkotikahandel som den ska rapportera om i mitten av 2009. Mot bakgrund av de lärdomar som dragits under de senaste fyra åren lägger kommissionen nu också fram en andra handlingsplan för 2009–2012 som ska godkännas av rådet.
Vad har hittills uppnåtts genom den nuvarande handlingsplanen mot narkotika?
Slutmålet med den nuvarande handlingsplanen är att
”… åstadkomma en betydande minskning av narkotikamissbruket bland befolkningen och att reducera de negativa samhälls- och hälsoeffekterna av missbruk av och olaglig handel med narkotika”.
Utvärderingsrapporten (3) har utarbetats gemensamt av kommissionen, medlemsstaterna, Europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN), Europol och de europeiska nätverk av icke-statliga organisationer som deltar i civilsamhällesforumet. Det är den mest omfattande bedömningen av genomförandet av EU:s narkotikapolitik som hittills gjorts och den visar att den nuvarande handlingsplanens mål delvis har uppnåtts:
— |
narkotikaanvändningen i EU ligger kvar på en hög nivå. Tillgängliga uppgifter tyder på att missbruket av heroin, cannabis och syntetisk narkotika har stabiliserats eller håller på att minska, medan missbruket av kokain ökar i ett antal medlemsstater. Det totala antalet personer i EU som någon gång använt narkotika (”livstidsprevalens”) – uppskattas till 70 miljoner för cannabis, minst 12 miljoner för kokain, 9,5 miljoner för ecstasy, och 11 miljoner för amfetamin, medan det är känt att minst en halv miljon personer får substitutionsbehandling för narkotika såsom heroin (4), |
— |
även om det inte finns någon anledning att slå sig till ro med det som redan uppnåtts, visar uppgifter från jämförbara länder i andra delar av världen att konsumtionen av cannabis, kokain och amfetamin i EU är betydligt lägre än t.ex. i Förenta staterna. Samma sak gäller för antalet rapporterade HIV-infektioner i samband med injektion av narkotika, |
— |
utvärderingen visar också att medlemsstaternas narkotikastrategier närmar sig varandra och att det blir allt vanligare att den nationella politiken understöds av handlingsplaner, |
— |
enligt tillgängliga uppgifter har EU åtminstone lyckats att begränsa den komplexa samhällsföreteelse som utgörs av vidsträckt användning och missbruk av narkotika bland befolkningen, och riktar i allt högre grad in sig på åtgärder för att hantera de skador som narkotika orsakar hos individer och i samhället. Det är viktigt att notera att EU gjort detta trots att världsproduktionen av olaglig opiater ökade kraftigt under perioden i fråga och att EU varit mål för en kokainsmuggling som saknar motstycke. Mot denna bakgrund av kraftigt ökad tillgång framstår EU:s resultat när det gäller att hantera problemet i en mer positiv dager, |
— |
när det gäller internationellt samarbete samordnas nu EU:s ståndpunkter bättre i internationella forum om narkotika, som t.ex. FN:s narkotikakommission. Dessutom fungerar EU:s integrerade och balanserade narkotikastrategi allt mer som en förebild för andra länder runtom i världen. |
Den nuvarande handlingsplanen (2005–2008) är ambitiös. Samtidigt som framsteg har gjorts på många områden har också svagheter identifierats.
Problem med samordningen av politiken kvarstår på många områden, och även om kvaliteten på informationen om situationen i EU när det gäller narkotikamissbruk, förebyggande åtgärder och behandling genomgående har förbättrats, återstår det avsevärda kunskapsluckor: det saknas fortfarande pålitliga uppgifter om tillgången på narkotika, men också om omfattningen och resultatet av biståndet till tredjeländer på narkotikaområdet.
Hur man ökar samhällets engagemang för ett minskat narkotikamissbruk
Det är tydligt att EU måste göra mer för att begränsa effekterna av de hälsoproblem samt sociala, utvecklingsmässiga och ekonomiska problem som orsakas av narkotikamissbruk. Om miljontals EU-medborgare någon gång har använt narkotika eller gör det just nu finns det en klyfta mellan den offentliga hållningen och allmänhetens beteende som inget samhälle har råd att blunda för.
Det finns tecken på att en av de mer (kostnads)effektiva strategierna för bekämpning av narkotikamissbruk är samarbete mellan offentliga myndigheter som deltar i förebyggande verksamhet, behandling, minskning av skadeverkningar och brottsbekämpning, i partnerskap med frivilligorganisationer och tjänsteleverantörer. Med andra ord en allians mellan medborgarna och de institutioner som inrättats av dem och för dem.
Det är dags att ge befolkningen en central position inom detta politikområde och att få EU:s medborgare att bli mer delaktiga. Som ett första steg bidrog kommissionen 2006 till att inrätta det europeiska civilsamhällesforumet om narkotika. För att stödja genomförandet av EU:s handlingsplan mot narkotika kommer kommissionen, under loppet av nästa handlingsplan, att undersöka olika sätt att uppmuntra alla dem som vill delta i ett arbete för att minska narkotikans skadliga inverkan. En intressant idé i detta hänseende är utarbetandet av en ”europeisk allians mot narkotika” som syftar till att mobilisera en mängd olika organisationer från det civila samhället som är verksamma både inom och utanför narkotikaområdet.
Mot en ny handlingsplan mot narkotika för 2009–2012
EU:s narkotikastrategi behandlar ett komplext problem som fordrar ett långsiktigt angreppssätt för att förändring ska komma till stånd. Den är inriktad på narkotikapolitikens två huvudfrågor, nämligen minskning av efterfrågan och minskning av tillgången på narkotika, kompletterat av tre tvärgående teman, samordning, internationellt samarbete samt information, forskning och utvärdering.
Som stöd för strategin lägger kommissionen fram en ny handlingsplan mot narkotika för 2009–2012 som bygger på den befintliga ramen, men även på erfarenheter från de senaste fyra åren. Med beaktande av nationell lagstiftning innehåller handlingsplanen följande prioriteringar:
1. Förbättra samordningen och samarbetet samt höja medvetenheten hos allmänheten
Samordningen och samarbetet på narkotikaområdet kan förbättras på både europeisk och nationell nivå så att narkotikapolitiken blir relevant för dem som är yrkesverksamma på området och för det civila samhället, och så att dessa strukturer samtidigt får möjlighet att påverka politiken genom återkoppling.
2. Minska efterfrågan på narkotika
Vi måste fortsätta att effektivisera åtgärderna för att minska narkotikamissbruket och dess konsekvenser genom att öka omfattningen, kvaliteten och effektiviteten när det gäller åtgärder för att minska efterfrågan, dvs. tjänster för att förebygga, behandla och minska skadorna. Detta innebär bl.a. att särskild uppmärksamhet ägnas åt utsatta grupper och förebyggande av blandmissbruk (användning av både olagliga och lagliga substanser, bl.a. alkohol, flyktiga substanser och tobak).
3. Minska narkotikatillgången
Det fordras en effektivare brottsbekämpning på EU-nivå för att bekämpa framställning av och olaglig handel med narkotika, där kapaciteten hos Europol och andra EU-strukturer utnyttjas till fullo. Åtgärderna bör grundas på en underrättelsebaserad strategi där de leverantörer som orsakar störst skada eller som utgör det allvarligaste hotet systematiskt prioriteras. Det pågående arbetet för att stärka kopplingarna och samstämmigheten mellan de uppgifter som EU:s olika RIF-enheter använder är nödvändigt för att stödja detta. Stöd bör ges till mer samordnade åtgärder via regionala säkerhetsplattformar. De nya plattformarna bör inrättas utan överlappning med befintliga strukturer och bör vara förenliga med dessa.
4. Förbättra det internationella samarbetet
EU, som är världens största bidragsgivare i strävan efter hållbara lösningar på det globala narkotikaproblemet, skulle bli mer effektivt genom en bättre samordning av medlemsstaternas och gemenskapens politik. Vi är beredda att intensifiera våra insatser när det gäller internationellt samarbete för att uppnå detta, men fastslår på nytt att effektiv narkotikabekämpning måste grundas på en ”väl avvägd strategi” och betonar att olaglig narkotikaodling är en viktig faktor när det gäller tillgången på narkotika.
5. Förbättra förståelsen av problemet
Vi måste öka vår kunskap om narkotikamissbrukets alla aspekter genom mer och bättre samordnad forskning samt genom förbättrad uppgiftsinsamling, bl.a. om narkotikarelaterad brottslighet och om hur den olagliga narkotikamarknaden fungerar.
Följande handlingsplan är avsedd som en ram för att genomföra dessa prioriteringar och, när så är lämpligt, tillföra ett europeiskt mervärde.
I SAMORDNING |
|||||||||||||||
Huvudprioritering: effektivare utarbetande och genomförande av politiken |
|||||||||||||||
Mål |
Åtgärd |
Tidsplan |
Ansvarig part |
Indikatorer |
Utvärderingsverktyg |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen Rådet |
Medlemsstaternas politik inbegriper målen för EU:s strategi och handlingsplaner mot narkotika Narkotikapolitiken på EU-nivå avspeglar narkotikastrategins mål |
Kommissionens lägesrapport |
||||||||||
|
|
Pågående |
Rådet |
Rådets berörda arbetsgrupper (5) informerar arbetsgruppen för narkotikafrågor och låter den delta aktivt i arbetet, och tvärtom |
Rapport till den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor om arbete som rör narkotika i rådets arbetsgrupper |
||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Rådet |
Samstämmighet mellan intern och extern narkotikapolitik Senast 2010: Kommissionens meddelande om samstämmighet mellan intern och extern narkotikapolitik |
Kommissionens meddelande om samordning i intern och extern narkotikapolitik |
|||||||||||
|
Pågående |
Rådet Kommissionen Medlemsstaterna ECNN Europol Eurojust |
Rådets slutsatser |
Ordförandeskapets slutsatser |
|||||||||||
|
Två gånger om året |
Ordförandeskapet Medlemsstaterna |
Effektiv inverkan på samordningen av politiken Rådets slutsatser |
Ordförandeskapets rapport till den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Medlemsstaternas bidrag i den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor och andra arbetsgrupper är samstämmiga |
Kommissionens lägesrapport Nationella rapporter från Reitox |
||||||||||
|
|
Pågående |
Kommissionen |
Forumet sammanträder minst en gång om året Kommissionen rapporterar om resultaten till den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor |
Kommissionens lägesrapport Rapporter från civilsamhällesforumet om narkotika |
||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen |
Ett brett åtagande för alliansen (kommissionen) |
Verksamhetsutvärderingsrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna |
Det civila samhället deltar i den nationella dialogen Bidrag från det civila samhället mottas |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapport till kommissionen |
|||||||||||
II MINSKNING AV EFTERFRÅGAN |
|||||||||||||||
Huvudprioritering: Minska efterfrågan på narkotika samt narkotikaanvändningens hälsokonsekvenser och sociala konsekvenser genom att öka omfattningen av och höja kvaliteten på och effektiviteten hos tjänsterna för förebyggande, behandling och skademinskning. |
|||||||||||||||
Mål |
Åtgärd |
Tidsplan |
Ansvarig part |
Indikator |
Utvärderingsverktyg |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Ökad tillgång till evidensbaserade utvärderade program och övergripande strategier i medlemsstaterna, inklusive strategier inriktade på första användningen Narkotikamissbrukets utbredning bland ungdomar och synen på narkotikabruk i umgängeskretsen |
Nationella rapporter från Reitox Studier om skolbarn från ESPAD och HBSC |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Tendenser avseende narkotikamissbruk Analys av risker och skyddande faktorer vid narkotikaanvändning Ökad tillgång till utvärderade, riktade program för förebyggande åtgärder i medlemsstaterna |
Epidemiologisk huvudindikator för blandmissbruk Nationella rapporter från Reitox |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Tendenser avseende narkotikamissbruk Analys av risker och skyddande faktorer vid narkotikaanvändning Ökad tillgång till utvärderade, riktade program för förebyggande åtgärder i medlemsstaterna |
Epidemiologisk huvudindikator för blandmissbruk Nationella rapporter från Reitox |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Tendenser avseende behandlingsbehovsresultat och kvarhållande i behandling Ökad tillgång till diversifierade och evidensbaserade behandlingsformer i medlemsstaterna |
Epidemiologisk huvudindikator för behandlingsbehov Nationella rapporter från Reitox |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Ökad tillgång till och, om möjligt, ökad effektivitet hos program för rehabilitering och återanpassning i medlemsstaterna |
Uppgifter om tillgång till social återanpassning Nationella rapporter från Reitox |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Informationsstrategier på plats i medlemsstaterna Offentligt tillgängligt tjänsteregister (t.ex. Internetportal) |
Nationella rapporter från Reitox |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Ökad användning av alternativ till fängelse Övervakning av genomförandet av alternativ till fängelse (kommissionen) |
|
|||||||||||
|
|
2009–2012 |
Medlemsstaterna Kommissionen ECNN |
Förekomst av relevanta riktlinjer och/eller kvalitetsstandarder Genomförandenivå för riktlinjer och/eller standarder |
Kommissionens lägesrapport Nationella rapporter från Reitox |
||||||||||
|
2012 |
Medlemsstaterna Kommissionen ECNN |
Metodramar utarbetas för undersökningen Antal medlemsstater som genomför undersökningen |
Kommissionens förteckning över medlemsstaternas undersökningsrapporter |
|||||||||||
|
2012 |
Medlemsstaterna Rådet Kommissionen ECNN |
Utveckling av samförståndet om kvalitetsstandarder och riktmärken för insatser och tjänster på området för förebyggande åtgärder, behandling, skademinskning och rehabilitering |
Kommissionens förslag om EU:s samförstånd Rådets slutsatser |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
De relevanta tjänsternas tillgänglighet |
Nationella rapporter från Reitox |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Särskild narkotikapolitik och åtgärder genomförs för att tillhandahålla narkotikatjänster i fängelserna och för att följa upp personer som suttit i fängelse Minskning av narkotikarelaterade hälsoproblem i fängelserna |
Kommissionens lägesrapport Nationella rapporter från Reitox |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen ECNN |
Indikator för att övervaka narkotikaanvändning, narkotikarelaterade hälsoproblem och narkotikatjänster utarbetas och genomförs Lägesrapport |
Standardiserade övervakningsprotokoll för narkotikasituationen i fängelserna samt motåtgärder |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Kommissionen rapporterar om framstegen Minskning av antalet narkotikarelaterade infektionssjukdomar Minskning av antalet narkotikarelaterade dödsfall Ökat utbud av skadebegränsande tjänster |
Kommissionens uppföljning av rådets rekommendation 2003/488/EG Epidemiologisk huvudindikator för narkotikarelaterade infektionssjukdomar Epidemiologisk huvudindikator för narkotikarelaterade dödsfall |
||||||||||
III MINSKNING AV TILLGÅNGEN |
|||||||||||||||
Huvudprioritering: en mätbar förbättring av brottsbekämpningens effektivitet på narkotikaområdet på EU-nivå. Europol, Eurojust och andra EU-strukturer ska till fullo utföra sina uppgifter för att uppnå effektivitet, i överensstämmelse med nationella initiativ, samordning inom EU och stordriftsfördelar |
|||||||||||||||
Mål |
Åtgärd |
Tidsplan |
Ansvarig part |
Indikator |
Utvärderingsverktyg |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Europol Eurojust Rådet |
Antalet kriminella organisationer som utgör allvarliga hot och som medlemsstaterna inriktar sig på med hjälp av den europeiska kriminal-underrättelsemodellen Antal och typ av nya hot (t.ex. nya narkotikapreparat, nya rutter och metoder för olaglig narkotikahandel och nya framställningsmetoder) identifieras |
EU:s hotbildsbedömning avseende den organiserade brottsligheten (OCTA) och senare rådsslutsatser om EU:s prioriteringar för kampen mot organiserad brottslighet |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Europol Eurojust |
Antal bilaterala och multilaterala samarbetsinitiativ, gemensamma utredningsgrupper och gemensamma tullaktioner på narkotikaområdet samt resultatet av dessa Antalet deltagande medlemsstater |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapporter till kommissionen Utvärderingsrapport om uppnådda resultat |
|||||||||||
|
2012 |
Medlemsstaterna Europol |
Europols utvärderingsrapport avseende de mottagna uppgifternas kvantitet och kvalitet |
Kommissionens lägesrapport Europols utvärderingsrapport |
|||||||||||
|
2012 |
Medlemsstaterna Europol |
Medlemsstaternas experter företrädda vid styrelsemöten och ancienniteten hos medlemsstaternas representation COSPOL:s rapport om ökningen avseende identifierbara operativa resultat |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapporter till kommissionen |
|||||||||||
|
Pågående |
CEPOL Medlemsstaterna |
Kursplan för kontroll av efterlevnaden av narkotikalagstiftningen Ytterligare relevant fortbildning i CEPOL:s årliga arbetsplan Antal kurser Antal tjänstemän som genomgått fortbildning |
Offentliggjord kursplan CEPOL:s årsrapport Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Europol Eurojust |
Ökning av det internationella samarbetet mellan operativa brottsbekämpande organ som rapporteras av medlemsstaterna, Europol, Eurojust Antal internationella samarbetsprojekt mellan brottsbekämpande organ |
Kommissionens lägesrapport Utvärderingsrapport om medlemsstaternas, Europols och Eurojusts bidrag |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen Europol |
Ett eller flera system införda |
Lägesrapport 2012 (inbegripet bedömning av värdet) |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen Eurojust |
Rapport om bästa praxis och rekommendationer Ökning av antalet framställningar om ömsesidig rättslig hjälp Ökning av antalet europeiska arresteringsorder Andra indikatorer som ska utarbetas (jfr åtgärd 61) |
Kommissionens utvärdering av rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel Kommissionens lägesrapport (nya indikatorer) |
||||||||||
|
2012 |
Medlemsstaterna Kommissionen Eurojust |
Gällande nationell lagstiftning |
Slutrapport från ordförandeskapet |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen Rådet Eurojust Europol |
Antagande av kommissionens meddelande Värdering av beslagtagna tillgångar |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapporter till kommissionen om beslagtagna tillgångar |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna Europol Eurojust |
Ökat antal understödda utredningar i samband med spårning och identifiering av tillgångar Ökning av antalet förverkanden av kontanter och tillgångar samt av värdet på dessa |
Kommissionens lägesrapport Kommissionens genomföranderapport om rådets beslut 2007/845/RIF |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Rådet Europol Kommissionen |
Svarsåtgärder för att på ett proaktivt sätt hantera risker och minimera hot har vidtagits inom en relativt kort tidsram Ökat antal avbrutna brott (beslag, ändrat smugglingsbeteende) Rapporter från regionala säkerhetsplattformar |
Utvärderingsrapport från berörda medlemsstater till rådet Utvärderingsrapport om säkerhetsplattformar |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Europol Eurojust Rådet |
Operativa och strategiska resultat av de åtgärder som vidtagits av medlemsstaterna |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapporter till kommissionen |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Europol Eurojust |
Resultaten av gemensamma inledda/slutförda projekt Stängda produktionsanläggningar rapporterade till EILCS Antalet SYNERGY-rapporter |
Kommissionens lägesrapport |
||||||||||
|
|
Pågående |
Kommissionen Rådet Medlemsstaterna |
Gemensamma EU-ståndpunkter i internationella forum |
Kommissionens lägesrapport Kommissionens rapport om all praxis |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Förbättring av kontroll, upptäckt, beslagtagande och profilering av prekursorer jämfört med 2008 Upprättande av profiler för fastställande av kemiska prekursorer |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapport till kommissionen |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna |
Ökat antal hejdade och/eller beslagtagna leveranser |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna EJUP Europol |
Ökad rapportering från medlemsstaterna och EJUP till Europols projekt för olaglig handel med prekursorer |
Lägesrapport från medlemsstaterna och EJUP |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna |
Slutsats av utvärderingen |
Offentliggjord rapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen |
Avtalen har ingåtts Minskat antal olagliga leveranser av narkotikaprekursorer från de berörda länderna |
Kommissionens lägesrapport Medlemsstaternas rapporter till kommissionen |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna/EJUP Europol |
Antalet områdesöverskridande möten/gemensamma initiativ |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
IV INTERNATIONELLT SAMARBETE |
|||||||||||||||
Huvudprioritering: Förbättra effektiviteten i EU:s samarbete med tredjeländer och internationella organisationer på narkotikaområdet genom närmare samordning av politiken i EU. Främja en konsekvent spridning av EU:s balanserade angreppssätt på narkotikaproblemen i hela världen |
|||||||||||||||
Mål |
Åtgärd |
Tidsplan |
Ansvarig part |
Indikator |
Utvärderingsverktyg |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Narkotikapolitikens prioriteringar avspeglas alltmer i förbindelserna med tredjeländer |
Avtal, strategidokument, handlingsplaner osv. Kommissionens lägesrapport |
||||||||||
|
Pågående |
Rådet Kommissionen |
Samarbetsinitiativ har utarbetats och genomförts |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna |
Narkotikapolitikens prioriteringar avspeglas i de finansierade projekten De finansierade projekten avspeglar balansen mellan minskning av efterfrågan och tillgång Synergier har skapats mellan medlemsstaternas och kommissionens finansieringsprogram |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen Medlemsstaterna |
Nya interregionala samarbetsinitiativ har upprättats och genomförts Synergier har skapats mellan medlemsstaternas och kommissionens finansieringsprogram Ökning av antalet finansierade projekt och av deras totala budget |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Årliga |
Rådet Medlemsstaterna Kommissionen |
Systemet har inrättats Årliga rapporter från detta system Översikt över kommissionens och medlemsstaternas narkotikarelaterade projekt i tredjeländer |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
2010 |
Kommissionen |
Undersökningen har genomförts |
Kommissionens undersökningsrapport offentliggjord |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Prioriteringarna har fastställts Genomförande av handlingsplanen |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen Dublingruppen |
Antal genomförda rekommendationer från Dublingruppen |
Dublingruppens rapport |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Antal projekt och program i linje med EU:s strategi för alternativ utveckling (9597/06 CORDROGUE 44 och UNODC/CND/2008/WG.3/CRP.4) Rapporterad minskning av olaglig narkotikaodling och ökad social och ekonomisk utveckling på primäraktörnivå (13) i tredjeländer som stöds finansiellt av EU:s fonder |
Överenskommelser (om projekt/program) Intern övervakning av projekt och program samt utvärderingssystem och rapporter Nationell statistik från tredjeländer Medlemsstaternas rapporter till kommissionen |
||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Nationell politik och nationella strategier och handlingsplaner som avspeglar narkotikafrågor |
Strategier för fattigdomsminskning, strategier för landsstöd, nationella utvecklingsstrategier, (nationella) handlingsplaner Medlemsstaternas rapporter till kommissionen |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Antal stödda initiativ Inverkan av de stödda initiativen på de lagliga utkomstsystemens hållbarhet
Antal utvärderade projekt som har haft en positiv inverkan |
Initiativ Medlemsstaternas rapporter till kommissionen Intern övervakning av projekt och program samt utvärderingssystem och rapporter Baseline-undersökningar som utförs av WHO, WFP och FAO |
|||||||||||
|
|
2009 |
Rådet Ordförandeskapet Medlemsstaterna |
Stärkt samordning mellan delegationerna i Wien och den övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor |
Kommissionens lägesrapport |
||||||||||
|
Pågående |
Ordförandeskapet Medlemsstaterna Kommissionen Rådet |
Antal gemensamma EU-resolutioner Gemensamma EU-ståndpunkter som stöds av andra regioner |
Kommissionens lägesrapport Konvergensindikator (9099/05 CORDROGUE 27) |
|||||||||||
|
2009 |
Rådet Medlemsstaterna Kommissionen |
Inbegripande av EU:s ståndpunkter i FN:s politiska förklaring |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Regelbunden ömsesidig information om verksamheten i relevanta forum, särskilt vid möten i övergripande arbetsgruppen för narkotikafrågor Stärkt samordning |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen Rådet ECNN Europol |
Länderna rättar sig alltmer efter EU:s regelverk De slutförda projektens antal och kvalitet Framsteg i dialogen och/eller samarbetet med relevanta EU-organ Genomförande av handlingsplanen |
Kommissionens lägesrapport Landrapporter |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Konkret resultat av dialogen |
Kommissionens lägesrapport |
||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen |
Antalet narkotikarelaterade projekt som genomförts inom ramen för det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
V INFORMATION, FORSKNING OCH UTVÄRDERING |
|||||||||||||||
Huvudprioritering: förbättra förståelsen av narkotikamissbrukets alla aspekter för att utöka den offentliga politikens kunskapsbas och öka medvetenheten bland medborgarna om missbrukets samhälls- och hälsokonsekvenser, samt bedriva forskning |
|||||||||||||||
Mål |
Åtgärd |
Tidsplan |
Ansvarig part |
Indikator |
Utvärderingsverktyg |
||||||||||
|
|
2009 |
Medlemsstaterna Kommissionen ECNN Rådet |
Forskningsprioriteringar har fastställts Mekanismerna har fastställts och inrättats |
Kommissionens förslag om forskning i EU Rådets slutsatser |
||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna ECNN |
Utbyte av uppgifter som fordras för övervakning och utvärdering Reitox finansieringsnivå och andra resurser motsvarar behoven De nationella kontaktpunkterna bidrar i enlighet med överenskomna standarder |
ECNN:s årsrapport om de nationella kontaktpunkternas kapacitet Reitox nationella rapportering |
||||||||||
|
|
2012 |
Medlemsstaterna ECNN Kommissionen |
Ökning av medlemsstaternas efterlevnad av genomförandekriterierna för huvudindikatorerna Förbättring av indikatorer avseende behandlingsbehov och missbruk (17) Indikatorer/åtgärder för rehabilitering och återanpassning Åtgärder för minskning av efterfrågan på narkotika Antal medlemsstater som till fullo har genomfört indikatorn för behandlingsbehov |
ECNN:s efterlevnadsrapport Kommissionens dokument om narkotikarelaterade uppgifter |
||||||||||
|
2010 |
Medlemsstaterna Kommissionen |
Resultat av den vetenskapliga undersökningen |
Rapport från kommissionen om undersökningen |
|||||||||||
|
Pågående |
Kommissionen ECNN Europol Medlemsstaterna |
Huvudindikatorer har fastställts Genomförandestrategin har utarbetats |
Kommissionens dokument om narkotikarelaterade uppgifter |
|||||||||||
|
2010 |
Kommissionen ECNN Medlemsstaterna |
Analysinstrument har utvecklats En noggrannare analys av narkotikasituationen |
Kommissionens studier ECNN |
|||||||||||
|
2010 |
Kommissionen Rådet ECNN Europol EMEA |
Utvärdering utförd Eventuell ändring föreslagen |
Bedömningsrapport |
|||||||||||
|
|
Pågående |
Medlemsstaterna |
Antalet länder vars narkotikapolitik utvärderats |
Medlemsstaternas utvärderingsrapporter offentliggjorda |
||||||||||
|
Årliga |
Kommissionen ECNN Europol Medlemsstaterna Rådet |
Den årliga lägesrapporten har lagts fram Relevanta indikatorer finns tillgängliga |
Kommissionens lägesrapport |
|||||||||||
|
2012 |
Kommissionen Rådet Medlemsstaterna |
Bedömning av utförandet av individuella åtgärder Inverkan på den övergripande narkotikasituationen är känd |
Extern utvärderingsrapport offentliggjord |
(1) 15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 187 RELEX 564.
(2) EUT C 168, 8.7.2005, s. 1.
(3) Kommissionens arbetsdokument – Rapport om den slutliga utvärderingen av EU:s handlingsplan mot narkotika (2005–2008) (13407/08 ADD 3).
(4) ECNN:s årsrapport för 2007.
(5) Dessa arbetsgrupper i rådet omfattar arbetsgruppen för polis- och tullsamarbete, den sektorsövergripande arbetsgruppen mot organiserad brottslighet, arbetsgruppen för folkhälsa, arbetsgrupperna för yttre förbindelser och arbetsgruppen för ekonomiska frågor.
(6) Denna åtgärd bygger på rådets rekommendation (2003/488/EG) om förebyggande och begränsning av hälsorelaterade skador i samband med narkotikamissbruk.
(7) Europeiska polisakademin, se rådets beslut 2005/681/RIF.
(8) Inbegripet stängning av olagliga narkotikalaboratorier.
(9) I SYNERGY-projektet ingår arbetsregistret för analysändamål, Europols Illicit Laboratory Comparison System (EILCS) och Ecstasy Logo-systemet. Det sistnämnda är införlivat i Europols allmänna Synthetic Drugs Seizure System (ESDSS).
(10) 12353/02; CORDROGUE 78 CODRO 1 NIS 107.
(11) 7163/1/99; CORDROGUE 19 CODRO 2; förklaringen i Port of Spain - 10451/07 CORDROGUE 34 COLAT 9 AMLAT 54.
(12) 5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.
(13) 13501/1/08 REV 1 CORDROGUE 71 UD 172, bilaga III.
(14) Politisk förklaring (resolution S-20/2, bilaga) från Förenta nationernas generalförsamlings tjugonde extrasession.
(15) 5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.
(16) Europeiska nätverket för information om narkotika och narkotikamissbruk.
(17) ECNN-indikator som ska fås att överensstämma med kriterier av relevans för folkhälsan (t.ex. användningsintensitet och hälsokonsekvenser) inklusive internationella klassificeringar (DSM-V/ICD-10).