Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XP0726(01)

    Konferensen mellan organ för EG- och EU-frågor (COSAC) – Bidrag antaget vid COSACs 39:e sammanträde – Brdo pri Kranju den  7 – 8 maj 2008

    EUT C 189, 26.7.2008, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.7.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 189/6


    Konferensen mellan organ för EG- och EU-frågor (COSAC)

    Bidrag antaget vid COSACs 39:e sammanträde

    Brdo pri Kranju den 7–8 maj 2008

    (2008/C 189/03)

    1.   Parlamentens roll efter Lissabonfördraget

    1.1

    COSAC välkomnar undertecknandet av Lissabonfördraget och dess ratificering av 13 medlemsstater (1) och uppmanar parlamenten och medborgarna i övriga medlemsstater att stödja fördraget.

    1.2

    COSAC välkomnar den förstärkta roll som de nationella parlamenten ges i Lissabonfördraget, vilket förbättrar deras möjligheter att delta i EU:s beslutsfattande. COSAC konstaterar att det är de nationella parlamentens sak att utveckla mekanismer för att utnyttja sina utökade rättigheter.

    1.3

    COSAC uppmärksammar Europaparlamentets 50-årsjubileum och framför sin respekt för dess arbete för att engagera EU:s medborgare direkt i EU:s beslutsfattande. COSAC anser vidare att Lissabonfördragets bestämmelser om en förstärkt roll för Europaparlamentet som medlagstiftare kommer att bidra till att ge ökad legitimitet åt beslut som fattas på EU-nivå.

    1.4

    För att de nationella parlamentens nya rättigheter enligt Lissabonfördraget ska kunna utövas kan COSAC själv, liksom IPEX (Interparliamentary EU Information Exchange) och de nationella parlamentens ständiga representanter i Europeiska unionen spela en viktig roll i dialogen mellan de nationella parlamenten. För detta krävs också full medverkan från EU:s institutioner.

    1.5

    COSAC uppmanar de nationella parlamenten och Europaparlamentet att införa och främja sina kommunikationsstrategier för att informera medborgarna om Lissabonfördragets bestämmelser.

    2.   Samarbete med Europeiska unionens institutioner

    2.1

    Den mekanism varigenom kommissionen överför alla sina nya förslag och samrådsdokument direkt till de nationella parlamenten ses som positiv. Den har dessutom underlättat de nationella parlamentens bevakning av EU-frågorna.

    2.2

    COSAC erkänner kommissionens ansträngningar att svara på de nationella parlamentens yttranden. COSAC uppmanar dock kommissionen – på samma sätt som vid COSACs 37:e sammanträde i Berlin och COSACs 38:e sammanträde i Estoril – att förse de nationella parlamenten med en utvärdering av de åtgärder som kommissionen hittills infört, eller planerar att införa, för att beakta dessa yttranden i den fortsatta utformningen av politiken och i kommissionens årliga lagstiftnings- och arbetsprogram.

    2.3

    COSAC uppmanar kommissionen att

    a)

    förse de nationella parlamenten direkt med information om innehållet i och det exakta datumet för offentliggörandet av nya förslag och samrådsdokument som den kommer att offentliggöra,

    b)

    tillhandahålla sina svar på de yttranden som de nationella parlamenten lämnar, inte enbart till de nationella parlament som lämnade dem, Europaparlamentet och rådet, utan även till övriga nationella parlament,

    c)

    förse de nationella parlamenten direkt med en veckoförteckning över alla nya dokument som kommissionen offentliggör.

    2.4

    Mot bakgrund av bestämmelserna i Lissabonfördraget uppmuntrar COSAC också kommissionen, rådet och Europaparlamentet att skapa en mekanism för att informera de nationella parlamenten när den slutliga översättningen av ett lagförslag överlämnas till det berörda nationella parlamentet och ange det datum då åttaveckorsfristen för att yttra sig om förslaget löper ut. COSAC framhåller att det skulle vara till nytta om kommissionen dessutom via en separat kanal kunde överlämna förslag för vilka mekanismen för tidig varning är tillämplig.

    2.5

    COSAC anser att dialogen mellan kommissionen och de nationella parlamenten om enskilda förslag bör fortsätta efter ikraftträdandet av Lissabonfördraget, eftersom åsiktsutbyten i sakfrågor mellan de nationella parlamenten och kommissionen avsevärt ökar öppenheten och den demokratiska legitimiteten för EU:s lagstiftningsprocess.

    3.   Lissabonstrategin och de nationella parlamenten

    3.1

    COSAC välkomnar slutsatserna från Europeiska rådets möte den 13–14 mars 2008 i Bryssel. COSAC anser att den nya treåriga cykeln för strategin för tillväxt och sysselsättning och den tidsram och de principer som antogs för paketet för energi och klimatförändring är av stor betydelse för EU-medborgarnas ekonomiska och sociala liv.

    3.2

    COSAC uppmärksammar att Europeiska rådet uppmanade kommissionen och medlemsstaterna att förstärka deltagandet av berörda intressenter i Lissabonstrategin. I detta sammanhang uppmuntrar COSAC de nationella parlamenten att spela en mer aktiv roll i genomförandet av den förnyade Lissabonstrategin.

    3.3

    COSAC anser att innovation och kreativitet liksom jämställdhet mellan kvinnor och män och lika möjligheter för EU:s medborgare är viktiga faktorer för den framtida tillväxten. För att fullfölja EU:s ambitioner inom detta område uppmuntrar COSAC medlemsstaterna att alltmer effektivt investera i innovation och forskning för att uppnå FoU-investeringsmålet på 3 procent. COSAC noterar Europeiska rådets inbjudan till medlemsstaterna och uppmanar alla nationella parlament att bevaka framstegen i att uppnå de nationella FoU-investeringsmålen genom de nationella reformprogrammen.

    3.4

    COSAC framhåller de möjligheter som fri rörlighet för kunskap, kallad den femte friheten, kan erbjuda för målen i den förnyade Lissabonstrategin.

    3.5

    COSAC påminner EU:s institutioner om vikten av tjänstesektorn, där merparten av de nya sysselsättningsmöjligheterna skapas i dag. Fri rörlighet för tjänster är av stor betydelse för att uppnå detta samtidigt som skillnaderna mellan medlemsstaternas nationella arbetsmarknadsmodeller måste erkännas.

    4.   Området frihet, säkerhet och rättvisa

    4.1

    COSAC välkomnar anslutningen av nio medlemsstater till Schengenområdet och förväntar sig att Bulgarien och Rumänien så småningom också kommer att ansluta sig till Schengenområdet enligt den tidsplan som de två länderna antagit. Utvidgningen av Schengenområdet är ett viktigt resultat som stöder den fria rörligheten för personer, en av EU:s grundläggande friheter.

    4.2

    Samtidigt betonar COSAC att utvecklingen och införandet av den andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) förblir en prioriterad fråga och att systemet måste införas i tid enligt den överenskomna tidsgränsen september 2009.

    4.3

    COSAC fäster stor vikt vid samarbetet mellan Europeiska unionen och länderna på västra Balkan inom inrikesfrågor, eftersom detta är ett av de mest framträdande områdena i deras samarbete. Samarbetet leder till ökad säkerhet i länderna på västra Balkan och följaktligen i Europeiska unionen som helhet.

    4.4

    COSAC anser att den verksamhet som EU och länderna på västra Balkan för närvarande bedriver gemensamt inom området inrikesfrågor, framför allt bekämpandet av den organiserade brottsligheten och korruptionen, kommer att bygga upp samarbetet mellan polismyndigheter på västra Balkan och bidra till att EU:s säkerhetsnormer införs i området. De kommer att ge länderna på västra Balkan medel och förebilder för de bästa metoderna för att öka sitt åtagande att utveckla och driva egna sådana mekanismer.

    4.5

    COSAC välkomnar att Europeiska kommissionen inlett en dialog med länderna på västra Balkan om liberalisering av viseringspolitiken och uppmanar EU:s institutioner, medlemsstaterna och länderna på västra Balkan att se till att ytterligare åtgärder vidtas av alla som är engagerade inom området.

    5.   Utsikter till EU-medlemskap för länderna på västra Balkan

    5.1

    COSAC ser en framtid inom Europeiska unionen för alla länder på västra Balkan. Därvid välkomnar COSAC respektive lands egna insatser för att uppfylla de fastställda kriterierna.

    5.2

    Varje ansökarland måste uppfylla alla kriterier för att uppnå medlemskap i EU och COSAC anser att visionen om att återförena Europa inte kan genomföras utan integration av västra Balkan, och därför måste EU fortsätta sina ansträngningar att stödja länderna på västra Balkan genom att hjälpa dem att uppfylla medlemskapskriterierna.


    (1)  Den 8 maj 2008.


    Top