EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AR0273

Yttrande från Regionkommittén om Europeiska tekniska institutet

EUT C 146, 30.6.2007, p. 4–4 (MT)
EUT C 146, 30.6.2007, p. 27–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.6.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 146/27


Yttrande från Regionkommittén om Europeiska tekniska institutet

(2007/C 146/04)

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Regionkommittén föreslår att bestämmelserna för Europeiska tekniska institutets (ETI) styrelse utformas på ett sätt som balanserar behovet av oberoende när det gäller ETI:s dagliga verksamhet och behovet för medlemsstaterna och EU:s institutioner att slå vakt om EU:s intressen, till exempel genom en översyn vart femte år av en särskild grupp med representanter för medlemsstaterna.

ReK beklagar att förslaget inte anslår tillräckligt med nya resurser till forskningen. Regionkommittén yrkar på att resurser inte tas från gemenskapens nuvarande forskningsanslag, utan att man i stället försöker hitta alternativa finansieringskällor inom den privata sektorn och att dessa garanteras av tydliga bestämmelser. Kunskaps- och innovationsgrupperna bör uppmuntras att bli långsiktigt ekonomiskt bärkraftiga, och deras budget skall regelbundet ses över mot bakgrund av deras resultat.

Regionkommittén föreslår att ETI inledningsvis inte utfärdar egna examensbevis, utan att man utformar en logotyp som sedan kan tilldelas av ett samarbetande universitet inom en kunskaps- och innovationsgrupp.

ReK önskar att man vid urvalet av partnerskap skall beakta såväl dess kvalitet som visad potentiell kvalitet i fråga om utbildning, forskning och innovationer. Regionkommittén anmodar kommissionen att ange hur dessa två kriterier kommer att mätas.

ETI bör instrueras att vid urvalet av kunskaps- och innovationsgrupper premiera ansökningar från partnerskap som har kontakter med strukturerade forskningsgrupper och engagerar regionala och lokala myndigheter. Små och medelstora företag bör uttryckligen omnämnas som potentiella partnerorganisationer.

REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DETTA YTTRANDE

med beaktande av

Meddelande från kommissionen till Europeiska rådet – Europeiska tekniska institutet: nästa steg mot inrättandet (KOM(2006) 276 slutlig),

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Europeiska tekniska institutet (KOM(2006) 604 slutlig – 2006/0197 (COD)),

Europeiska kommissionens beslut av den 8 juni 2006 att rådfråga Regionkommittén i detta ärende, i enlighet med artikel 265 i EG-fördraget,

presidiets beslut av den 25 april 2006 att ge utskottet för kultur, utbildning och forskning i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet,

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet – Att förverkliga moderniseringsagendan för universiteten: utbildning, forskning och innovation (KOM(2006) 208 slutlig),

Regionkommitténs yttrande om Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007-2013) (KOM2005) 119 slutlig – 2005/0043 (COD) – 2005/0044 (CNS)), (CdR 155/2005 fin) (1),

Regionkommitténs yttrande om Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om upprättande av ett ramprogram för konkurrenskraft och innovation (2007-2013) KOM(2005) 121 slutlig – 2005/0050 (COD), (CdR 150/2005 fin) (2),

Meddelande från kommissionen – Att mobilisera Europas intellektuella resurser: skapa möjligheter för universiteten att lämna sitt fulla bidrag till Lissabonstrategin (KOM(2005) 152 slutlig), (CdR 154/2005 fin) (3),

Meddelande från kommissionen till rådet – Att genomföra det förnyade partnerskapet för tillväxt och sysselsättning – Ett europeiskt flaggskepp för kunskap: Europeiska tekniska institutet (KOM(2006) 77 slutlig),

kommissionens meddelande inför Europeiska rådets vårmöte 2005: Att arbeta tillsammans för tillväxt och sysselsättning: Nystart för Lissabonstrategin, (KOM(2005) 24 slutlig),

Ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möten i Bryssel den 23-24 mars och den 15-16 juni 2006 om Europeiska tekniska institutet,

Det utkast till yttrande som antogs av utskottet för kultur, utbildning och forskning av den 28 september 2006 (CdR 273/2006 rév. 2), (föredragande: Keith Walters, ledamot av Cambridgeshire County Council (UK-PPE)),

och av följande skäl:

1.

Kommissionens andra meddelande och förslaget till förordning om ett europeiskt tekniskt institut utgör ett klart steg framåt mot inrättandet av ett sådant institut.

2.

Även om det inte är möjligt för alla forskningsinstitut i EU att medverka direkt i ETI, kommer allas strävan att via kunskaps- och innovationsgrupper bli en del av det att förbättra forskningsmiljön genom en förstärkning av kunskapstriangeln, som består av utbildning, forskning och innovation.

3.

Förbättringen av kunskapstriangeln, och särskilt utvecklingen av starka partnerskap mellan näringsliv och forskning, kommer att innebära ett betydande bidrag till en stärkt konkurrenskraft i EU.

4.

En välavvägd regional utveckling kan främjas om ETI:s kunskaps- och innovationsgrupper, som skall ha sin tyngdpunkt i de bästa företagsanknutna teamen, samverkar med regionala och lokala organ för ekonomisk utveckling.

Yttrandet antogs vid Regionkommitténs 68:e plenarsession den 13-14 februari 2007 (sammanträdet den 13 februari).

1.   Allmänna synpunkter

1.1

Regionkommittén välkomnar detta andra meddelande som ett positivt bidrag till debatten om inrättandet av ett europeiskt tekniskt institut (ETI) och som ett bidrag till att uppnå Lissabonmålen.

1.2

Regionkommittén välkomnar det balanserade tillvägagångssätt som kommissionen tillämpat under utarbetandet av förslaget till förordning, bl.a. att titeln ”kunskapsgemenskap” ändrats till ”kunskaps- och innovationsgrupper”. Regionkommittén ställer sig även positiv till att de lokala och regionala förvaltningarna inkluderas som potentiella partnerskapsorganisationer för kunskaps- och innovationsgrupperna. Kommittén har dock en del invändningar mot vissa delar av förslaget.

1.3

ReK stöder både detta initiativ, som syftar till att stärka relationerna mellan kunskapstriangelns tre pelare, dvs. utbildning, forskning och innovation, och förslaget att utjämna den innovationsklyfta som finns i Europa.

1.4

Vi upprepar vår åsikt att det inte går att godtyckligt ”kopiera” lyckade forsknings- och innovationsmodeller och att EU i stället borde försöka bygga vidare på framgångsrika modeller för bästa praxis när det gäller relationerna mellan forskning, innovation och utbildning i EU.

1.5

Vi anser att det är viktigt att alla nyckelaktörer i kunskapstriangeln, de främsta forskarlagen, näringslivet och de offentliga myndigheterna medverkar i ETI. Ett system med två nivåer bör undvikas till varje pris.

1.6

Vi anser att vissa delar av förslaget fortfarande är problematiska.

1.7

ReK beklagar att det nya lagstiftningsförslaget inte anslår tillräckligt med nya resurser till forskningen och att förslaget inte innehåller några tydliga bestämmelser som garanterar finansiering från den privata sektorn.

1.8

Regionkommittén yrkar på att resurser inte tas från gemenskapens nuvarande forskningsanslag (ramprogrammet för forskning och ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation), utan att man i stället försöker hitta alternativa finansieringskällor inom den privata sektorn.

1.9

ReK understryker att de lokala och regionala myndigheterna har ett avgörande inflytande på villkoren för att skapa den samverkan som leder till innovation.

1.10

Vi vill erinra kommissionen om den viktiga roll som spelas av de lokala och regionala myndigheterna, och särskilt deras ekonomiska partnerskap, när det gäller att skapa förutsättningar för samverkan mellan de tre delarna i kunskapstriangeln, t.ex. stimulans av klusterutveckling, tillhandahållande av infrastruktur för företagskuvöser, främjande av investeringar från näringslivet, osv.

1.11

Vi vill också påminna kommissionen om att de regionala och lokala myndigheterna är bäst lämpade att uppmuntra små och medelstora företag att arbeta inom ett forskningspartnerskap och att främja partnerskap mellan näringsliv och universitet som kan utvecklas framgångsrikt i den regionala/lokala miljön, med beaktande av rådande och framtida omständigheter, politiska åtgärder, pådrivande och attraherande faktorer (”push and pull factors”), osv.

1.12

Kommittén betonar vidare att ETI:s huvudsakliga fokus bör vara innovation, kunskapsöverföring och marknadsorienterade projekt.

2.   Allmänna rekommendationer

2.1

Regionkommittén rekommenderar att ETI kombinerar styrkan i EU:s globalt erkända spetsuniversitet och deras forskare och forskningsinstitut, och de bästa forskarlagen från andra universitet och forskningsinstitut i EU som har potential att bli spetsuniversitet.

2.2

Vi uppmanar därför kommissionen att samarbeta med de universitet och forskningsinstitut som har stor erfarenhet av kunskapstriangeln i praktiken. Om ETI misslyckas med att samverka med EU:s mest framstående universitet och forskningsinstitut kommer det att få konsekvenser för hur ETI uppfattas globalt.

2.3

Vi vidhåller att skapandet av kunskaps- och innovationsgrupperna måste vara en nedifrån-och-upp-process som utgår från ett urval av redan existerande spetssamarbete mellan forskning och näringsliv.

2.4

Vi välkomnar att urvalsprocessen till kunskaps- och innovationsgrupperna måste vara öppen, så att forskarlag med potential får möjlighet att ansluta sig till ETI. Alla universitet och forskningsinstitut, såväl stora som små, bör kunna känna att deras bästa forskarlag har möjlighet att aktivt medverka i ETI, om bara struktur, partnerskap och policy är de rätta. Regionkommittén beklagar dock att huvudkriteriet ”kvalitet i fråga om utbildning och forskning” inte hänför sig till potentiell kvalitet. Regionkommittén anmodar kommissionen att ange hur dessa två kriterier kommer att mätas.

2.5

ReK menar att ett sätt att stärka förhållandet mellan forskningen och den privata sektorn i kunskaps- och innovationsgrupperna kan vara att uppmuntra och sporra dem att bli långsiktigt ekonomiskt bärkraftiga. Detta synsätt bör inkluderas i förslaget till förordning.

2.6

När det gäller examensbevis motsätter sig Regionkommittén kommissionens förslag att ETI skall utfärda egna examensbevis, och rekommenderar att ETI inledningsvis inte utfärdar egna examensbevis, utan att man utformar en logotyp som sedan kan tilldelas av ett partneruniversitet inom en kunskaps- och innovationsgrupp. I annat fall riskerar ETI-examensbeviset att stöta bort ledande universitet.

2.7

Vi föreslår att ETI-logotypen under de första åren bör inskränkas till ett mastersprogram med specifika inslag, t.ex. praktik inom industrin, tvärvetenskaplig samverkan och entreprenörsutbildning, osv.

2.8

Vi insisterar på att det privata näringslivet skall vara skäligt representerat i styrelsen, som med rätta självständigt bör utforma ETI:s strategiska dagordning.

2.9

Regionkommittén föreslår att bestämmelserna för ETI:s styrelse utformas på ett sätt som balanserar behovet av oberoende när det gäller ETI:s dagliga verksamhet och behovet för medlemsstaterna och EU:s institutioner att slå vakt om EU:s intressen, till exempel genom en översyn vart femte år som görs av en särskild grupp med representanter för medlemsstaterna.

2.10

Vi uppmanar kommissionen att i sina riktlinjer instruera styrelsen att vid urvalet av kunskaps- och innovationsgrupper premiera ansökningar från partnerskap som engagerar regionala och lokala myndigheter och som har kontakter med strukturerade forskningsgrupper som samarbetar tekniskt och vetenskapligt med universitet, forskningsinstitut och företag som bedriver långsiktig forskning.

2.11

Vi erinrar kommissionen om den avgörande roll för klusterutveckling som de regionala och lokala myndigheterna har via sin politik och sina investeringar i infrastruktur, vilket leder till ett starkt samarbete mellan universitet och näringsliv.

2.12

ReK föreslår att man sätter upp mål för styrelsen vilka kan användas för att bedöma den strategiska inriktningen och utvärdera ETI:s resultat. Resultatmätningen kan omfatta indikatorer för utvärdering av ETI:s förmåga att ta fram konkreta ”säljbara” lösningar på problem som små och medelstora företag, handel och näringsliv står inför.

2.13

ReK uppmanar kommissionen att undvika att låta den starka och positiva drivkraften bakom inrättandet av ETI leda till en försvagning av satsningen på Europeiska forskningsrådet som den främsta motorn för grundforskning. ETI:s styrelse bör i största möjliga mån skapa starka band med Europeiska forskningsrådet och bygga upp en organisation som säkerställer komplementaritet och undviker vattentäta skott eller överlappning mellan de två organen.

2.14

Vi föreslår att ETI inrättar kunskaps- och innovationsgrupper gradvis, så att man kan dra lärdom av vunna erfarenheter och anpassa organisationen på lämpligt sätt när nya kunskaps- och innovationsgrupper byggs upp. Regionkommittén ser positivt på kommissionens förslag att sex kunskaps- och innovationsgrupper skall ha inrättats fram till slutet av år 2013.

2.15

Regionkommittén anser att följande områden är av central betydelse för inrättandet och driften av kunskaps- och innovationsgrupperna.

Utvärderingsförfaranden och resultatmätningar: Regionkommittén välkomnar hänvisningen i lagstiftningsförslaget till resultatinriktade utvärderingar, samtidigt som kommittén beklagar att detta begrepp inte definieras på ett tillfredsställande sätt.

Finansieringsmöjligheter/finansieringens långsiktiga bärkraft: Regionkommittén motsätter sig kommissionens förslag om att kunskaps- och innovationsgrupperna till största delen skall finansieras via befintliga gemenskapsprogram, i synnerhet att anslag tas från EU:s forskningsprogram.

Förbindelser med forskning som stöds av Europeiska forskningsrådet.

De regionala och lokala myndigheternas och andra organs roll: ett regionalt och lokalt engagemang när det gäller anbud avseende kunskaps- och innovationsgrupper bör betonas starkt.

De små och medelstora företagens roll: Regionkommittén rekommenderar att små och medelstora företag uttryckligen omnämns som potentiella partnerorganisationer i förslaget till förordning. Kommittén anmodar kommissionen att särskilt ange hur små och medelstora företag kan engageras i kunskaps- och innovationsgrupperna.

2.16

ReK rekommenderar att personalfrågan hanteras på ett flexibelt sätt så att de bästa forskarlagen kan engageras av ETI. När det gäller personalfrågan skulle ett positivt steg framåt kunna vara om en anställd samtidigt kunde tillhöra två olika forskningsorgan.

2.17

ReK föreslår att kunskaps- och innovationsgruppernas personal skall ägna en fastställd del av sin arbetstid inom dessa, eftersom man på så sätt kan rekrytera de mest framstående forskarlagen och skapa en känsla av engagemang gentemot ETI. Arbetstidens maximi- och miniminivåer kan anges från fall till fall och anpassas under kunskaps- och innovationsgruppernas verksamhetsperiod.

2.18

Regionkommittén uppmanar kommissionen att vid utarbetandet av lagförslaget om ETI lyfta fram de lokala och regionala organens roll, eftersom dessa organ kommer att tillhandahålla ett viktigt stöd i första hand till kunskaps- och innovationsgrupperna och rent generellt överbrygga klyftorna i kunskapstriangeln.

3.   Regionkommitténs rekommendationer till förslaget till förordning

Rekommendation 1

Skäl 10

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Det finns ett behov av att stödja utbildning som en integrerad del av en heltäckande innovationsstrategi eftersom det ofta är det element som saknas. Avtalet mellan ETI och grupperna bör innehålla en bestämmelse om att de utbildningsbevis som utfärdas av grupperna skall vara ETI-utbildningsbevis. Institutet bör verka för erkännande av ETI-utbildningsbevis i medlemsstaterna. Dessa åtgärder bör vidtas utan att det påverkar tillämpningen av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer.

Det finns ett behov av att stödja utbildning som en integrerad del av en heltäckande innovationsstrategi eftersom det ofta är det element som saknas. Avtalet mellan ETI och grupperna bör innehålla en bestämmelse om att de utbildningsbevis som utfärdas av grupperna skall vara ETI-utbildningsbevis med ETI-märkning. Institutet bör verka för erkännande av ETI-utbildningsbevis med ETI-märkning i medlemsstaterna. Dessa åtgärder bör vidtas utan att det påverkar tillämpningen av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer.

Denna rekommendation innebär att ETI-utbildningsbevis skall ändras till utbildningsbevis med ETI-märkning i hela förslaget.

Motivering

I motiveringen till förslaget till förordning hänvisar kommissionen uttryckligen till ETI:s ”varumärke” för utbildningsprogram där entreprenörsperspektiv förts fram. Detta är rimligt, men för många ledande universitet är det inte nödvändigt med en ETI-examen för att ETI skall uppnå sina mål. En examen som innehåller kurser som tilldelats ETI-märkning av en eller flera samarbetande universitet inom en kunskaps- och innovationsgrupp kan tjäna samma syfte.

Rekommendation 2

Artikel 5.2 a

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

2.   Ett partnerskap kommer att väljas ut av ETI och utses till kunskaps- och innovationsgrupp genom ett kvalitetsbaserat förfarande som präglas av öppenhet, där bl.a. detaljerade specifikationer och krav offentliggörs.

Vid urvalet av partnerskap skall följande särskilt beaktas:

(a)

Nuvarande och potentiell innovationsförmåga inom partnerskapet och dess kvalitet i fråga om utbildning och forskning.

2.   Ett partnerskap kommer att väljas ut av ETI och utses till kunskaps- och innovationsgrupp genom ett kvalitetsbaserat förfarande som präglas av öppenhet, där bl.a. detaljerade specifikationer och krav offentliggörs.

Vid urvalet av partnerskap skall följande särskilt beaktas:

(a)

Nuvarande och potentiell innovationsförmåga inom partnerskapet och dess kvalitet och visad potentiell kvalitet i fråga om utbildning och forskning.

Motivering

I linje med punkt 2.4 i yttrandet.

Rekommendation 3

Artikel 5.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Ett partnerskap kommer att väljas ut av ETI och utses till kunskaps- och innovationsgrupp genom ett kvalitetsbaserat förfarande som präglas av öppenhet, där bl.a. detaljerade specifikationer och krav offentliggörs.

(…)

Vid urvalet av partnerskap skall följande särskilt beaktas:

a)

En operativ struktur som visar ett starkt engagemang för ETI och dess mål.

b)

Förmåga att skapa en dynamisk, flexibel och attraktiv arbetsmiljö som belönar både individer och arbetslag för uppnådda resultat inom innovation, forskning och utbildning.

c)

På vilken grundval utbildningsbevis kommer att utfärdas, inbegripet hur gemenskapens politik för ett europeiskt område för högre utbildning beaktas särskilt när det gäller förenlighet, öppenhet och insyn, erkännande samt utbildningens kvalitet.

d)

Partnerskapets anpassningsförmåga och möjligheter att beakta förändringar på sitt område eller på innovationsområdet.

Ett partnerskap kommer att väljas ut av ETI och utses till kunskaps- och innovationsgrupp genom ett kvalitetsbaserat förfarande som präglas av öppenhet, där bl.a. detaljerade specifikationer och krav offentliggörs.

(…)

Vid urvalet av partnerskap skall följande särskilt beaktas:

a)

En operativ struktur som visar ett starkt engagemang för ETI och dess mål.

b)

Förmåga att skapa en dynamisk, flexibel och attraktiv arbetsmiljö som belönar både individer och arbetslag för uppnådda resultat inom innovation, forskning och utbildning.

c)

På vilken grundval utbildningsbevis kommer att utfärdas, inbegripet hur gemenskapens politik för ett europeiskt område för högre utbildning beaktas särskilt när det gäller förenlighet, öppenhet och insyn, erkännande samt utbildningens kvalitet.

d)

Partnerskapets anpassningsförmåga och möjligheter att beakta förändringar på sitt område eller på innovationsområdet.

e)

Partnerskapets styrka samt dess engagemang gentemot regionala och lokala förvaltningar och organ.

Motivering

Detta förslag till ändring av lagstiftningsförslaget tar fasta på punkt 2.10 i yttrandet, där Regionkommittén framhåller att ansökningar om etablering som kunskaps- och innovationsgrupp skall innehålla information om hur partnerskapet engagerar regionala och lokala förvaltningar.

Rekommendation 4

Artikel 15

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

1.   ETI skall se till att dess verksamhet, även den som sköts av grupperna, övervakas löpande och utvärderas regelbundet av en oberoende part, för att säkerställa resultat av högsta kvalitet och en så effektiv resursanvändning som möjligt. Resultaten av utvärderingen skall offentliggöras.

2.   Kommissionen skall inom fem år efter antagandet av denna förordning och därefter vart fjärde år offentliggöra en utvärdering av ETI. Utvärderingsrapporten skall grunda sig på en oberoende extern utvärdering och skall granska hur ETI fullgör sitt uppdrag. Den skall omfatta all verksamhet inom ETI och grupperna och skall behandla verksamhetens genomslag, hållbarhet, effektivitet och relevans samt dess samband med gemenskapens politik. Dessutom skall utvärderingen beakta de synpunkter som framförts av berörda aktörer på europeisk och nationell nivå.

(…)

1.   ETI skall se till att dess verksamhet, även den som sköts av grupperna, övervakas löpande och utvärderas regelbundet av en oberoende part, för att säkerställa resultat av högsta kvalitet och en så effektiv resursanvändning som möjligt. Resultaten av utvärderingen skall offentliggöras.

2.   Kommissionen skall inom fem år efter antagandet av denna förordning och därefter vart fjärde år offentliggöra en utvärdering av ETI. Utvärderingsrapporten skall grunda sig på en oberoende extern utvärdering och skall granska hur ETI fullgör sitt uppdrag. Den skall omfatta all verksamhet inom ETI och grupperna och skall behandla verksamhetens genomslag, hållbarhet, effektivitet och relevans samt dess samband med gemenskapens politik. Dessutom skall utvärderingen beakta de synpunkter som framförts av berörda aktörer på europeisk och nationell nivå.

3.   Kunskaps- och innovationsgruppernas budget skall regelbundet ses över mot bakgrund av deras resultat. Som en allmän regel bör anslagen till kunskaps- och innovationsgrupperna successivt minska under projektets livscykel och ersättas av finansiering från andra källor. Kunskaps- och innovationsgruppens förmåga att locka till sig externa investeringar kommer att vara dess viktigaste framgångsfaktor.

(…)

Bryssel den 13 februari 2007.

Regionkommitténs

Ordförande

Michel DELEBARRE


(1)  EUT C 115, 16.5.2006, s. 17.

(2)  EUT C 115, 16.5.2006, s. 20.

(3)  EUT C 81, 4.4.2006, s. 16.


Top