Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XC1215(02)

    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    EUT C 306, 15.12.2006, p. 9–11 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 306/9


    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    (2006/C 306/03)

    Enligt artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 innebär detta offentliggörande också en rättighet att inkomma med invändningar. Eventuella invändningar skall skickas in till kommissionen senast sex månader efter detta offentliggörande.

    SAMMANFATTNING

    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

    Registreringsansökan i enlighet med artikel 5 och artikel 17.2

    ”HOLSTEINER KARPFEN”

    EG nr: DE/PGI/005/0343/3.5.2004

    SUB ( ) SGB ( X )

    Denna sammanfattning har tagits fram i informationssyfte. För att få fullständig information bör intresserade parter använda den fullständiga version av produktspecifikationen som kan erhållas av de nationella myndigheter som anges i punkt 1 eller från Europeiska kommissionen (1).

    1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

    Namn:

    Bundesministerium der Justiz

    Adress:

    D-11015 Berlin

    Tfn:

    (49-30) 20 25 70

    Fax:

    (49-30) 20 25 95 25

    E-post:

    poststelle@bmj.bund.de

    2.   Ansökande grupp:

    Namn:

    Verband der Binnenfischer und Teichwirte Schleswig-Holstein e.V.

    Adress:

    Wischhofstr. 1-3

    D-24148 Kiel

    Tfn:

    (49-431) 719 39 61

    Fax:

    (49-431) 719 39 65

    E-post:

    fischereiverband@lksh.de

    Sammansättning:

    producent/bearbetningsföretag ( X ) andra ( )

    3.   Produkttyp:

    Klass 1.7: Fisk – färsk karp och därav framställda produkter

    4.   Produktspecifikation (sammanfattning av kraven i artikel 4.2)

    4.1   Namn: ”Holsteiner Karpfen”

    4.2   Beskrivning: I Schleswig-Holstein frågar konsumeneter som vill äta karp efter ”Holsteiner Karpfen”, vars latinska namn är Cyprinus carpio. Den traditionella rätten ”Karpfen blau” kan bara tillagas med den här typen av karp. En fisk väger minst omkring 1,5 kg, men den genomsnittliga försäljningsvikten är 2,5 kg. För att uppnå den vikten krävs att fisken är tre, ofta fyra år.

    Holsteiner Karpfen” är en avlång fisk med sparsamt med fjäll. Köttet är ljust, fast, mört och magert och har en unik smak och ren doft.

    När ”Holsteiner Karpfen” säljs till slutkonsumeneten är den slaktad och färdig att tillagas. ”Färdig att tillagas” betyder att den uppfyller kundernas krav på hel karp, på karp som har klyvts (halverats) eller styckats i bitar eller på färska karpfiléer.

    Detta påverkar inte kvaliteten.

    På samma sätt saluförs rökt ”Holsteiner Karpfen” varmrökt hel eller i bitar (som ovan).

    4.3   Geografiskt område: Det geografiska området omfattar alla karpdammar i Schleswig-Holstein. Dammodling av karp startade 1196 i Reinfeld (Holstein) vid cisterciensklostret Reyenfelde och blev med tiden vanligt förekommande i södra Schleswig-Holstein. På grund av klimatförhållandena finns däremot endast ett fåtal dammodlingar av karp i norra Schleswig-Holstein. Men ”Holsteiner Karpfen” är ett välkänt begrepp bland konsumeneterna i hela delstaten Schleswig-Holstein. Beteckningen ”Holsteiner Karpfen” visar att karpen kommer från delstaten Schleswig-Holstein och att den inte är importerad från andra länder (med de långa avstånd som det innebär).

    4.4   Bevis på ursprung: Fiskodlarna och handlarna förbinder sig för att inte saluföra varor av annat ursprung under beteckningen ”Holsteiner Karpfen”.

    Handlare och måltildsleverantörer använder sina faktutor som bevis för hur den ”Holsteiner Karpfen” som man har erhållit har köpts in och sålts vidare.

    För övervakningsändamål registreras uppgifter om företagets storlek, inköp och försäljning av fisk, foder etc. samt inköpen av karp. Lantbruksnämnden i Schleswig-Holstein övervakar att god fiskodlarsed iakttas, hygienen i installationerna och konsumtionskarperns kvalitet.

    4.5   Framställningsmetod: ”Holsteiner Karpfen” odlas i Schleswig-Holstein upp till konsumtionsstorlek (minst 1,5 kg). I Schleswig-Holstein ska karpen enligt traditionen vara stor och väga mer än 2 kg stycket. Vikten uppnås vanligen under slutet av den tredje till fjärde tillväxtperioden (sommaren). Fodret är övervägande dammbaserat (näringsämnen från botten, djurplankton etc. i dammen). Spannmål och soja är det enda extra foder som används för att balansera och komplettera den proteinrika, naturliga dieten. Detta är en del av god fiskodlarsed.

    När det gäller bearbetade produkter, t.ex. rökt karp, hänvisar den geografiska indikationen (Holsteiner Karpfen) till råmaterialet, färsk Holsteiner Karpfen.

    4.6   Samband med området: Schleswig-Holstein är det nordligaste område i Tyskland där karp förekommer. Det kustklimat som råder i området med lägre temperaturer och den begränsade andelen tilläggsfoder ger karpen en långsammare tillväxt. På så sätt får den ett magert, fast och ljust kött, som har en unik, ren smak och doft.

    Holsteiner Karpfen är en specialitet med en lång tradition. Den är välkänd både i regionen och i resten av landet och mycket omtyckt av konsumenterna.

    Holsteiner Karpfen” odlas som en konsumtionsfisk i traditionella dammodlingar med en historia som sträcker sig över många hundra år. Dammodling av karp var först en näringsgren på godsen, och bedrivs nu som både heltidssysselsättning och bisyssla på omkring 200 familjeföretag med cirka 2 000 ha dammar. Verksamheten utgör alltså en viktig ekologisk del av landskapet i Schleswig-Holstein.

    Holsteiner Karpfen” odlas upp till konsumtionsfiskstorlek, slaktas och bearbetas i Schleswig-Holstein. Om ungfisk av ett annat ursprung används, måste åtminstone det sista tillväxtåret tillbringas i Schleswig-Holstein. Det gäller emellertid vanligen det tredje eller fjärde året som är nyckeln till den viktökning och smakutveckling som känneteckar storleken på de konsumtionsfiskar som är typiska för Schleswig-Holstein. Detta betyder en viktökning på drygt 2 kg per fisk.

    Tyvärr kan dammodlingarna i Schleswig-Holstein inte alltid garantera tillgång till ungfisk, särskilt på grund av de problem som skarven orsakar. Man måste regelbundet köpa in extra ungfiskar med en vikt på 500 g stycket. Betydelsen av tillväxten under det sista året eller de sista två åren blir tydlig när man betänker den tre- till femfaldiga viktökningen per fisk.

    Varor som framför allt är iögonfallande på grund sitt låga pris och som har transporterats långa sträckor (transporter av levande fisk) saluförs ofta med namn som ska föra tankarna till Schleswig-Holstein.

    Den skyddade geografiska beteckning som ansökan gäller, ger klarhet och säkerhet för producenterna och, framför allt, för konsumenterna.

    4.7   Kontrollorgan:

    Namn:

    Ministerium für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume des Landes Schleswig-Holstein

    Adress:

    Düsternbrooker Weg 104

    D-24105 Kiel

    Tfn:

    (49-431) 988 49 66

    Fax:

    (49-431) 988 53 43

    E-post:

    poststelle@mlur.landsh.de

    4.8   Märkning: Skyddad geografisk beteckning (SGB)

    4.9   Nationella krav: –


    (1)  Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling, kvalitetspolitik för jordbruksprodukter, B-1049 Bryssel.


    Top