Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/270/08

    Villkorad inbjudan att lämna förslag – GD EAC nr 55/06 – Villkorad inbjudan att lämna förslag om att varje år anordna och genomföra en EU-tävling inom området kulturarv

    EUT C 270, 7.11.2006, p. 18–20 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    7.11.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 270/18


    Villkorad inbjudan att lämna förslag – GD EAC nr 55/06

    Villkorad inbjudan att lämna förslag om att varje år anordna och genomföra en EU-tävling inom området kulturarv

    (2006/C 270/08)

    Förbehållsklausul

    Kommissionens förslag till programmet Kultur (2007–2013) har ännu inte antagits formellt av de europeiska lagstiftarna. Kommissionen har beslutat att publicera denna inbjudan att lämna förslag så att programmets genomförande kan påbörjas så snabbt som möjligt när den rättsliga grunden för programmet antagits av de europeiska lagstiftarna, vilket förväntas ske inom kort. Det ger också potentiella bidragsmottagare möjlighet att börja utarbeta sina förslag i god tid.

    Denna inbjudan att lämna förslag är inte rättsligt bindande för kommissionen. Om den rättsliga grunden ändras i betydande utsträckning genom de europeiska lagstiftarnas beslut, kan denna inbjudan att lämna förslag ställas in och nya inbjudningar med reviderat innehåll publiceras med lämpliga tidsfrister för inlämning av förslag.

    Mer generellt gäller följande villkor för inbjudan att lämna förslag 2007, med förbehåll för att kommissionen inte kan garantera dess genomförande:

    Europaparlamentet och Europeiska unionens råd antar den slutliga texten till rättsakten om inrättandet av programmet utan större ändringar.

    Det årliga arbetsprogrammet för programmet Kultur (2007–2013) antas tillsammans med allmänna riktlinjer för genomförandet, kriterier och urvalsförfaranden, efter behandling i kommittén för programmet.

    Budgetmyndigheten antar Europeiska unionens budget 2007.

    1.   Inledning

    I väntan på att programmet Kultur (2007–2013) skall antas är detta dokument en preliminär inbjudan att ansöka om gemenskapsbidrag för att inom ramen för det föreslagna nya programmet Kultur 2007 anordna en EU-tävling och dela ut ett pris för att bevara och stärka kulturarvet.

    Med hänvisning till del 1.3 i programmet är syftet med denna villkorade inbjudan att lämna förslag att informera de sökande organisationerna om Europeiska kommissionens avsikt att fortsätta dela ut detta pris inom ramen för det föreslagna programmet.

    Programmet Kultur är ett samlat flerårigt program för gemenskapsåtgärder på kulturområdet som är öppet för alla kultursektorer och alla aktörer på kulturområdet.

    Detta program grundar sig på artikel 151, där det fastställs att gemenskapen skall bidra till kulturens utveckling i medlemsstaterna med respekt för dessas nationella och regionala mångfald samtidigt som gemenskapen skall framhäva det gemensamma kulturarvet.

    2.   Syfte och beskrivning

    Europas rika och mångfacetterade kulturarv är utan tvekan ett av de främsta områdena där européerna kan finna sin identitet på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. Kännedom om kulturarvet är därför av största vikt för att göra européerna medvetna om kulturarvets roll när det gäller att utveckla ökade kunskaper och bättre förståelse för vad de europeiska folken har gemensamt. Detta kan i sin tur förbättra den interkulturella dialogen, ömsesidig kännedom, förståelse och respekt för andra européer och därmed skapa en starkare europeisk identitet.

    Att bevara och stärka det europeiska kulturarvet i alla former (det arkitektoniska/arkeologiska arvet, t.ex. byggnader och byggnadskomplex i stad och landsbygd, monument, kulturföremål, arkeologiska platser, kulturlandskap) är ett av de områden som stöds genom programmet Kultur.

    Därför vill Europeiska kommissionen även i fortsättningen dela ut detta redan etablerade EU-pris för att ge offentligt erkännande till exemplariska initiativ och bästa praxis som genomförs av individer, samhällen eller organisationer och som på europeisk nivå bidrar till att skydda, bevara, främja och utveckla kulturarvet. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas initiativ och kunskaper som har symboliskt, pedagogiskt eller socialt värde eller som kan tjäna som förebild.

    Syftet med denna inbjudan att lämna förslag är att välja ett organ som ska anordna och genomföra denna EU-tävling och dela ut EU-priset.

    Eftersom arbetet med att främja kulturarvet är så mångfacetterat, kan EU-priset bestå av flera skilda priser (1) med följande insatsområden eller projektkategorier:

    Ett projekt med exemplariska insatser för att skydda, bevara eller stärka kulturarvet i form av en enda byggnad eller ett byggnadskomplex i små landsbygdsorter eller ösamhällen, som antingen kommer att användas för sitt ursprungliga syfte eller fungera som en plats av kulturellt och pedagogiskt intresse för besökare. Allmänheten måste ha tillträde till byggnaden eller byggnadskomplexet.

    Ett projekt med exemplariska insatser för att skydda, bevara eller förbättra ett kulturlandskap med beaktande av dess autentiska historiska och kulturella särdrag.

    Ett projekt med exemplariska insatser för att skydda, bevara eller restaurera en privat eller offentlig kulturarvssamling som är tillgänglig för allmänheten.

    Ett projekt med exemplariska insatser för att skydda, bevara eller förbättra en arkeologisk plats som är tillgänglig för allmänheten.

    Ett projekt som består av en exemplarisk undersökning om att bevara och/eller stärka kulturarvet i form av t.ex. byggnader och byggnadskomplex i stad eller landsbygd, kulturlandskapet eller arkeologiska platser som är tillgängliga för allmänheten.

    En individ eller grupp bestående av individer, lokala eller statliga myndigheter eller icke-statliga organisationer, som erkännande för deras outtröttliga och lovvärda arbete under lång tid för att skydda, bevara och stärka det europeiska kulturarvet.

    Priset kan delas ut antingen till en individ (t.ex. en konservator-/restauratorexpert i vetenskaplig, teknisk eller hantverksmässig mening) eller till en grupp bestående av t.ex. konservatorer/restauratorer, ägare, lokala och statliga myndigheter eller icke-statliga organisationer. Priset bör bestå av en prissumma som uppgår till 15 000 euro och ett diplom med logotypen för programmet Kultur (obligatoriskt) och för den organisation som ansvarar för att anordna tävlingen (valfritt).

    Beslutet om tilldelning av priset bör fattas med ledning av rekommendationer från en jury bestående av europeiska oberoende experter som företräder så många kulturarvssektorer som möjligt. De sökande uppmanas att ange i ansökan hur de tänker hantera utdelningen av priset (juryns urval och arbete).

    Priset bör vara så synligt som möjligt och ha största möjliga inverkan vad gäller dess europeiska dimension; därför är det nödvändigt att EU-institutionerna och särskilt kommissionen är närvarande vid prisutdelningen. Det vinnande projektet samt de bästa inlämnade bidragen bör ges så stor uppmärksamhet som möjligt, till exempel genom publikationer, press, radio och TV, vandringsutställningar osv.

    3.   Vem kan söka?

    De sökande skall vara offentliga eller privata kulturorganisationer med juridisk ställning, som har lång och dokumenterad erfarenhet av verksamhet som syftar till att bevara och/eller stärka kulturarvet.

    Ansökningar från rättssubjekt etablerade i något av följande länder kan få bidrag:

    Europeiska unionens medlemsstater (2).

    De tre EES-länderna: Norge, Island och Liechtenstein (förutsatt att ett beslut om detta fattas av den gemensamma kommittén för EES).

    Kandidatländerna (Turkiet, Kroatien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien) och länderna i Västra Balkan (Albanien, Bosnien och Herzegovina, Montenegro, Serbien med Kosovo, enligt FN-säkerhetsrådets resolution 1244) (3), förutsatt att motsvarande samförståndsavtal om deras deltagande i gemenskapsprogrammen träder i kraft.

    Det bör noteras att kandidatländerna, de anslutande länderna och länderna i Västra Balkan får delta i programmet efter det att en överenskommelse nåtts mellan regeringarna i dessa länder och Europeiska kommissionen.

    4.   Budget och projekttid

    Budgeten för denna åtgärd är ett bidrag på högst 200 000 euro till de totala kostnaderna för att anordna och genomföra de olika tävlingsomgångarna (inklusive prissummor). Bidraget får inte utgöra mer än 60 procent av de totala bidragsberättigande kostnaderna för att anordna och genomföra varje tävlingsomgång enligt den budget som lämnas in av den utvalda organisationen.

    Den bidragsberättigande perioden för varje EU-bidragsavtal är 15 månader.

    Beträffande EU-tävlingen 2007 måste den finansierade insatsen starta före den 15 november 2007 och avslutas senast den 14 februari 2009. Den bidragsberättigande perioden startar tidigast den 1 maj 2007.

    EU-bidraget kommer att beviljas med förbehåll för att de administrativa och finansiella förfarandena avlöper som planerat.

    5.   Tidsfrister/Sista inlämningsdag

    Denna insats kommer att genomföras varje år under hela löptiden för programmet Kultur (2007–2013). Den sökande som väljs ut kommer att ansvara för att anordna och genomföra den årliga EU-tävlingen för att skydda, bevara och/eller stärka kulturarvet under perioden från och med 2007 till och med 2013, då programmet Kultur (2007–2013) löper ut. Den sökande som väljs ut kommer att anordna den första tävlingsomgången (2007) och kan, med kommissionens uttryckliga godkännande, anordna även de följande omgångarna fram till och med 2013.

    Ansökan skall skickas till kommissionen senast den 28 februari 2007.

    6.   Övriga upplysningar

    Hela texten till denna villkorade inbjudan att lämna projektförslag och ansökningsformulären finns på följande webbplats:

    (http://ec.europa.eu/culture/eac/index_en.html)

    Ansökan måste uppfylla kraven i den fullständiga inbjudan och skall lämnas in på avsett formulär.


    (1)  De belönade projekten och vinnarna måste komma från något av de länder som deltar i programmet (se avsnitt 3).

    (2)  Europeiska unionen har 25 medlemsstateter: (Belgien, Danmark, Tyskland, Grekland, Spanien, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Österriket, Portugal, Finland, Sverige, Förenade kungariket, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Cypern och Malta). Rumänien och Bulgarien är anslutande länder och torde bli medlemsstater från och med den 1 januari 2007.

    (3)  Intresserade aktörer ombes kontakta kommissionen om vad som gäller i fråga om dessa länder.


    Top