Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/036/71

mål T-420/05: Talan väckt den 25 november 2005 – Vischim Srl mot Europeiska gemenskapernas kommission

EUT C 36, 11.2.2006, p. 33–34 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

11.2.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 36/33


Talan väckt den 25 november 2005 – Vischim Srl mot Europeiska gemenskapernas kommission

(mål T-420/05)

(2006/C 36/71)

Rättegångsspråk: engelska

Parter

Sökande: Vischim Srl (Milano, Italien) (ombud: C. Mereu och K. Van Maldegem, lawyers)

Svarande: Europeiska gemenskapernas kommission

Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

delvis ogiltigförklara kommissionens direktiv 2005/53/EG vad avser punkt 102, där klorotalonil klassas som ett verksamt ämne för växtskydd, i bilaga I till direktivet om växtskyddsmedel (”växtskyddsmedelsdirektivet”), med en renhetsgrad som inte överensstämmer med den specifikation som meddelats till och utvärderats av kommissionen och Ständiga kommittén för växtskydd, eller, i andra hand, omedelbart ändra punkt 102, så att den överensstämmer med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations nya specifikation från november 2005,

delvis ogiltigförklara den granskningsrapport som låg till grund för beslutet att ta med klorotalonil i bilaga I till direktiv 91/414, i den del sökanden inte betecknas som ”huvudsaklig tillhandahållare av uppgifter” och sökandens uppgifter inte anges i Tillägg IIIA till densamma,

ålägga svaranden att uppfylla sina skyldigheter enligt gemenskapsrätten och vidta de åtgärder som sökanden har begärt,

ålägga svaranden att till sökanden utge preliminärt 1 (en) euro som ersättning för den skada som denne har orsakats på grund av den omtvistade åtgärden eller, i andra hand, genom svarandens underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter enligt gemenskapsrätten genom att inte gå sökanden till mötes, samt lagenlig ränta på det skadeståndsbelopp som senare kommer att fastställas,

förplikta svaranden att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Sökanden framställer växtskyddsprodukter som innehåller klorotalonil och har därför intresse av att se till att detta ämne upptas i bilaga I till växtskyddsmedelsdirektivet (1), vilket skulle leda till att sökanden kan fortsätta att framställa dessa produkter. Sökanden vänder sig emot direktiv 2005/53 (2) i den del detta ämne anges i bilaga I men med en sådan specifikation att sökandens produkter inte omfattas därav.

Sökanden har till stöd för ansökan för det första åberopat ett antal påstådda formfel som har föregått den omtvistade åtgärden, samt ett antal påstådda betydande rättsliga brister. Vad gäller förfarandet hävdar sökanden att denne rättsstridigt inte har angetts som huvudsaklig tillhandahållare av uppgifter och att dess studier rättsstridigt har flyttats från Tillägg IIIA till granskningsrapporten. Sökanden hävdar i detta sammanhang också att nuvarande version av denna rapport inte kan ha godkänts av Ständiga kommittén, eftersom denna version har tillkommit efter det möte där kommittén godkände granskningsrapporten. Sökanden hävdar också att den inte tilläts närvara vid ett antal viktiga möten och/eller meningsutbyten, vilket strider mot det processrättsliga skydd som växtskyddsmedelsdirektivet är tänkt att erbjuda och mot förordning 3600/92 (3), och att sökandens specifikation för klorotalonil rättsstridigt togs bort från bilaga I till växtskyddsmedelsdirektivet, trots att man använde detsamma vad gäller uppgifterna. Sökanden ifrågasätter vidare kommissionens beslut att grunda sig på en ny specifikation från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, för att ändra specifikationen för klorotalonil enligt växtskyddsmedelsdirektivet, och hävdar att en sådan ändring inte var vetenskapligt motiverad.

Sökanden menar vidare att dess egen specifikation för klorotalonil uppfyller kraven i artikel 5 och att kommissionen därför, enligt denna senare bestämmelse och artikel 95 EG, var skyldig att ta med denna i bilaga I. Sökanden anser också att kommissionen har åsidosatt subsidiaritetsprincipen genom att tillämpa en ”maximistandard” för klorotalonil, vilket strider mot medlemsstaternas företräde vad gäller beslut om omregistrering enligt växtskyddsmedelsdirektivet. Sökanden har också hävdat att principen om god förvaltning, som stadfästs genom artikel 211 EG, artikel 13 i växtskyddsmedelsdirektivet och sökandens lagenliga rättigheter och berättigade förväntningar har åsidosatts.

Sökanden hävdar vidare att den omtvistade åtgärden strider mot rätten att yttra sig, rätten till försvar, kommissionens motiveringsskyldighet samt grundläggande principer i gemenskapsrätten, som proportionalitetsprincipen, principen om skydd för berättigade förväntningar, rättssäkerhetsprincipen och likabehandlingsprincipen. Sökanden hävdar också att dess äganderätt har åsidosatts, eftersom den har berövats sin möjlighet att bedriva näringsverksamhet. Sökanden anser vidare att den omtvistade åtgärden snedvrider konkurrensen, så att en konkurrent ges ett de facto-monopol, genom att konkurrenten framställer den enda produkt som överensstämmer med den specifikation som har antagits.

Sökanden vänder sig i andra hand mot kommissionen påstådda ovilja att vidta åtgärder I anledning av sökandens formella begäran att antingen anta den omtvistade åtgärden med en ändrad definition av kemisk identitet/renhet, i enlighet med sökandens begäran, eller avstå från att anta densamma i dess nuvarande form, i avvaktan på ett beslut om ändrad definition av kemisk identitet/renhet.

Sökanden har slutligen yrkat ersättning för den skada denne påstår sig ha orsakats på grund av denne berövats möjligheten att marknadsföra sina egna växtskyddsprodukter som innehåller klorotalonil.


(1)  Rådets direktiv 91/414/EEG av den 15 juli 1991 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden, EGT L 230, s. 1; svensk specialutgåva, område 13, volym 20, s. 236.

(2)  Kommissionens direktiv 2005/53/EG av den 16 september 2005 om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG i syfte att införa klorotalonil, klorotoluron, cypermetrin, daminozid och tiofanatmetyl som verksamma ämnen, EUT L 241, s. 51.

(3)  Kommissionens förordning (EEG) nr 3600/92 av den 11 december 1992 om närmare bestämmelser för genomförandet av den första etappen i det arbetsprogram som avses i artikel 8.2 i rådets direktiv 91/414/EEG om utsläppande av växtskyddsprodukter på marknaden, EGT L 366, s. 10;svensk specialutgåva, område 3, volym 46, s. 203, senast ändrad genom förordning (EG) nr 2266/2000, EGT L 259, s. 27.


Top