Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2005/126/10

Inbjudan att lämna förslag – eLearning-programmet – GD EAC/23/05

EUT C 126, 25.5.2005, p. 20–21 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

25.5.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 126/20


Inbjudan att lämna förslag – eLearning-programmet – GD EAC/23/05

(2005/C 126/10)

1.   Syfte

Denna inbjudan att lämna förslag avser tre av eLearning-programmets fyra verksamhetsområden:

(a)   Främjande av digital kompetens

Leta fram, bedöma, rapportera och sprida goda rutiner för att främja digital kompetens, vilket omfattar såväl teoretiska som praktiska frågor, alltifrån själva definitionen av digital kompetens till utformning av lämpliga stödinsatser för särskilda målgrupper – t.ex. genom att öppna källor till digital information såväl online som offline för personer för vilka IKT inte är lättillgängligt, eller att digital kompetens byggs upp inom ramen för livslångt lärande. Förslagen kan också avse projekt där insatser för ökad digital kompetens genomförs med utgångspunkt i de goda exempel som hittats.

Planera och genomföra insatser i form av upplysningskampanjer genom europeiska nätverk på området. Programmet ger stöd till insatser som genomförs av europeiska nätverk, föreningar, myndigheter, partnerskap mellan den offentliga och den privata sektorn m.fl. genom att stödja kontakter och utbyte av goda exempel mellan dessa.

(b)   Europeiska virtuella högskolor

Det första prioriterade området avser utbyte av erfarenheter och lärdomar samt kartläggning av goda rutiner och vidareutveckling och effektiv spridning av dessa, varvid tyngdpunkten ska ligga på förebilder och rutiner som kan ges bred tillämpning, så att de möjliggör en effektiv integrering av IKT i utbildningssystemen och kan tillämpas vid transnationella virtuella högskolor.

Det andra prioriterade området avser stöd till projekt för att skapa (och utvidga) europeisk virtuell rörlighet i form av dels samarbetsavtal mellan högskolor, dels institutionaliserade, tematiska eller andra nätverk som spelar en betydande roll för att virtuella högskolor ska få ett brett genomslag. Dessa förslag bör göra det lättare att effektivt och långsiktigt bygga vidare på Bologna-processen och utnyttja dess verktyg (ECTS, kvalitetssäkring osv.) och de bör stödja långvariga partnerskap som grundar sig på ändamålsenliga organisatoriska och ekonomiska modeller.

(c)   Övergripande insatser

Förslag som gäller denna del av inbjudan ska avse integrerade, enhetliga och praktiska tjänster för slutanvändare av e-lärande, t.ex. lärare, utbildare, handledare och elever, för att hantera digitalt innehåll för lärande (innehåll för e-lärande). Förslagen ska avse informationstjänster eller stödtjänster för utbildning, eller båda delar:

Informationstjänster för slutanvändare vilka avser de praktiska aspekterna av innehåll för e-lärande och tips om var man finner ytterligare information, råd och stöd.

Stödtjänster för utbildning avsedda att hjälpa slutanvändare hantera innehåll för e-lärande.

Det fjärde verksamhetsområdet, europeiska e-vänskolekontakter samt förbättrad lärarutbildning, kommer att bli föremål för separata, begränsande upphandlingar.

2.   Vem kan delta?

Den institution som samordnar och stöder förslaget och andra deltagande organisationer måste vara juridiska personer. Både den förstnämnda och partnerorganisationerna måste vara etablerade i ett av följande länder: EU:s 25 medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge eller Bulgarien.

Villkoren och mera utförliga regler för EES-ländernas och Bulgariens deltagande i programmet ska fastställas i enlighet med relevanta föreskrifter i de instrument som reglerar relationerna mellan gemenskapen och dessa länder.

3.   Budget och projektens löptid

Rubrik

Budgetmedel som är tillgängliga för projekten

Andel av finansieringen (%) av de totala bidragsberättigande kostnaderna

Genomsnittlig finansiering från gemenskapen

Maximal finansiering från gemenskapen

Digital kompetens

1,3 miljoner euro

Högst

80 %

170 000 euro

300 000 euro

Europeiska virtuella högskolor

4,1 miljoner euro

500 000 euro

1 000 000 euro

Övergripande insatser

1 miljon euro

250 000 euro

500 000 euro

Löptiden för varje föreslaget projekt kommer att vara 12–14 månader. Stöd från kommissionen kan beviljas för finansiering av kostnader som uppstår från och med den 1 januari 2006.

Sista dag för inlämnande av förslag: Den 4 juli 2005

5.   Inlämning av ansökan

En fullständig dokumentation och ytterligare uppgifter om denna upphandling finns på internetadressen

http://europa.eu.int/comm/education/programmes/elearning/index_en.html


Top