Valitse kokeelliset ominaisuudet, joita haluat kokeilla

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 52004AE0665

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett flerårigt gemenskapsprogram för att göra digitalt innehåll i Europa mer tillgängligt, användbart och exploaterbart” (KOM(2004) 96 slutlig – 2004/0025 COD)

    EUT C 117, 30.4.2004, s. 49—51 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    30.4.2004   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 117/49


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett flerårigt gemenskapsprogram för att göra digitalt innehåll i Europa mer tillgängligt, användbart och exploaterbart”

    (KOM(2004) 96 slutlig – 2004/0025 COD)

    (2004/C 117/12)

    Den 25 februari 2004 beslutade rådet att i enlighet med artikel 157 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett flerårigt gemenskapsprogram för att göra digitalt innehåll i Europa mer tillgängligt, användbart och exploaterbart” (KOM(2004) 96 slutlig – 2004/0025 COD).

    Den 24 februari 2004 beslöt kommitténs presidium att låta facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället utarbeta ett yttrande i ärendet.

    Med tanke på ärendets brådskande karaktär beslöt Europeiska ekonomiska och sociala kommittén vid sin 408:e plenarsession den 29 april 2004 att utse Jorge Pegado Liz till huvudföredragande och antog följande yttrande med 56 röster för, 1 röst emot och 4 nedlagda röster:

    1.   Inledning

    1.1

    I I det aktuella förslaget att inrätta ett flerårigt gemenskapsprogram för att göra digitalt innehåll i Europa mer tillgängligt, användbart och exploaterbart, förkortat till eContentplus (2005–2008) (1), beaktas den strategiska målsättningen i eEuropa 2005 (2), resultaten av det pågående eContentprogrammet (2001–2004) (3), halvtidsutvärderingen av detta program (4), samt den utveckling som skett i fråga om teknik, lagstiftning (5) och marknader och som nämns i motiveringsdelen i förslaget.

    2.   eContentprogrammet (2001–2004)

    2.1

    I förslaget till eContentprogrammet (2001–2004), som Europeiska sociala och ekonomiska kommittén (hädanefter förkortat till EESK) (6) stödde, var målen som följer:

    a.

    Skapa förutsättningar för utveckling av den europeiska multimediaindustrin.

    b.

    Öka efterfrågan och användningen av multimediaprodukter.

    c.

    Bidra till medborgarnas yrkesmässiga, sociala och kulturella fortbildning.

    d.

    Främja kunskapsutbytet mellan användare och leverantörer.

    2.2

    eContentprogrammet löper under en fyraårsperiod mellan januari 2001 och januari 2005 och har tre mål:

    a.

    Förbättra tillgången till information från den offentliga sektorn och att öka användningen av sådan information.

    b.

    Främja utvecklingen av produkter med flerspråkigt och mångkulturellt innehåll.

    c.

    Bidra till att göra marknaden för digitalt innehåll mer dynamisk.

    3.   Halvtidsutvärderingen av eContentprogrammet

    3.1

    I halvtidsutvärderingen av eContentprogrammet (7) erkändes programmets positiva effekter, och ett fortsatt stöd rekommenderades för att främja digitalt innehåll via gemenskapspolitik och gemenskapsprogram.

    3.2

    I utvärderingsrapporten rekommenderas kommissionen och medlemsstaterna att särskilt uppmärksamma den kommersiella dimensionen av projekten i e-Contentprogrammet. Kommissionen rekommenderas också att främja samarbete och nätverkskontakter mellan de kontaktpunkter i medlemsländerna som tillhandahåller information om programmet, så att informationsspridningen kan förbättras. En slutsats i rapporten är att det behövs ett uppföljningsprogram, och kommissionen uppmanas att se till att programmet får största möjliga effekt genom att antalet tilltänkta målgrupper begränsas.

    3.3

    Kommissionen höll med om att största möjliga effekt bör uppnås, att en viss begränsning behövs och att språklig och kulturell mångfald bör stå i centrum i alla projekt som finansieras inom ramen för programmet.

    4.   Förslaget att inrätta eContentplus-programmet (2005–2008)

    4.1

    eContentplus-programmets huvudmål är att göra digitalt innehåll i Europa mer tillgängligt, användbart och exploaterbart. Därigenom skall det bli lättare att skapa och sprida information och kunskap – inom områden som är av intresse för allmänheten – på unionsnivå. Programmet kan därigenom bidra till att målen i eEurope 2005 uppfylls.

    4.2

    Den föreslagna finansieringsramen för programmet uppgår till 163 miljoner euro för en fyraårsperiod (2005–2008), och dess övergripande tonvikt ligger på innehåll med kvalitet som kan användas för spridning av information och kunskap – inte bara på mer innehåll. Programverksamheten kommer i synnerhet att stödja skapandet av Europaomfattande system (tjänster, informationsstruktur etc.) som gör det lättare att utveckla och bruka återanvändbart och driftskompatibelt högkvalitativt innehåll och som kan användas för att skapa nya innehållsbaserade tjänster. Åtgärderna kommer att vara inriktade på information från den offentliga sektorn, på geografiska data samt på innehåll inom områdena lärande och kultur.

    4.3

    Programmet har tre mål:

    a.

    Att göra det lättare att få tillgång till europeiskt digitalt innehåll.

    b.

    Att förbättra kvaliteten på digitalt innehåll genom att främja framgångsrika modeller.

    c.

    Stärka samarbetet och öka medvetenheten bland aktörer inom området digitalt innehåll (däribland, tekniker, studenter, forskare, yrkesverksamma, privata användare, offentlig förvaltning etc.)

    5.   Rättslig grund

    5.1

    EESK stöder den rättsliga grund som kommissionen föreslår för det aktuella initiativet (artikel 157.3 i EG-fördraget), vilket för övrigt är samma rättsliga grund som rådet åberopar i sitt beslut av den 22 december 2000 att anta gemenskapsprogrammet eContent.

    5.2

    EESK stöder även valet av beslut som lämplig form av lagstiftningsinstrument.

    6.   Allmänna kommentarer

    6.1

    EESK välkomnar kommissionens förslag att anta det fleråriga gemenskapsprogrammet eContentPlus (2005–2008), vars syfte är att göra digitalt innehåll i Europa mer tillängligt, användbart och exploaterbart och i och med detta skapa kontinuitet åt eContentprogrammet.

    6.2

    I tidigare yttranden har EESK uppmuntrat alla initiativ som främjar informationssamhället, såsom eEurope, det fleråriga Modinisprogrammet (8) (2003–2005), policy för nät- och informationssäkerhet (9), bekämpning av datorrelaterad brottslighet (10), nödvändigheten av ett kunskapsamhälle utan diskriminering (11), rätten till tillgång till ett säkert Internet med skydd av personuppgifter vid ekonomiska transaktioner och tjänster över Internet (12), främjandet av ett säkrare Internet genom kamp mot olagligt och skadligt innehåll samt vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (13).

    6.3

    EESK stöder helt kommissionens målsättning att garantera kulturell och språklig mångfald i Europa, något som bör ingå som en integrerad del av utvecklingen av informationssamhället (14). EESK antog nyligen ett förberedande yttrande om kulturindustrin (15) i Europa, där det uttryckligen anges att myndigheter i Europeiska unionen, medlemsstaterna och regionerna bör bidra till en ökad mångfald.

    6.4

    EESK välkomnar det aktuella förslaget till gemenskapsåtgärd som har som målsättning att skapa förutsättningar för att övervinna de tekniska och ekonomiska hinder som mångfald kan innebära på alltför små nationella marknader. Inriktningen på programmet är riktig eftersom betoningen ligger på metoder, hjälpmedel, processer och tjänster för utformning, utveckling, tillgänglighet och spridning med avseende på högkvalitativt digitalt innehåll, samtidigt som man överlåter själva produktionen till marknadskrafterna och, i förekommande fall, knyter den till andra särskilda gemenskapsinitiativ.

    6.5

    EESK noterar att en av slutsaterna i halvtidsutvärderingen av eContentprogrammet är att det tydligt måste klargöras vad programmet skall fokusera på för att undvika att man på grund av alltför spridda målgrupper och marknader inte når den kritiska massa som är nödvändig för att initiativet skall bli framgångsrikt.

    6.5.1

    EESK inser och godkänner att huvudprincipen i eContentplus är att åstadkomma största möjliga verkan på ett antal aktörer och att det därför krävs en starkare fokusering när det gäller deltagarurval och fastställande av mål.

    6.5.2

    EESK uppmanar dock kommissionen att utöka räckvidden för åtgärden ”Stärka samarbetet och öka medvetenheten” och då särskilt ”kompletterande åtgärder” i syfte att förhindra eventuella regionala ojämlikheter i fråga om stöd från eContentprogrammet

    7.   Särskilda kommentarer

    7.1

    I fråga om programmets budgetkonsekvenser vill EESK ha ett klargörande om varför åtgärden ”gör det lättare att få tillgång till, använda och exploatera digitalt innehåll” fått minskade anslag under 2006 (se punkt 6.1.1 Finansiellt stöd – åtagandebemyndiganden), eftersom detta bör vara en exceptionell situation för hela programperioden.

    7.2

    EESK anser även, i enlighet med tidigare kommentarer, att anslaget för åtgärden ”stärka samarbetet och öka medvetenheten” (mellan 6 % och 10 %) är otillräckligt, i synnerhet budgeten för programutvärderingen.

    7.2.1

    Därför uppmanar EESK kommissionen att förstärka budgeten och att fästa större vikt vid halvtidsutvärderingen av programmet.

    7.3

    Rekommendationerna i rapporten om halvtidsutvärderingen av uppföljningsprogrammet till eContent (16) är att kommersialisering och europeisering bör vara de två huvudprinciperna för alla projekt som stöds inom ramen för programmet. Projekt med stort marknadsvärde och av påtagligt intresse för framtida användargrupper bör prioriteras. Projekten skall vara intressanta för en stort antal företag och privata användare i Europa, och på så sätt främja den europeiska kulturella mångfalden. EESK menar att man i utvärderingen av programmet i möjligaste mån måste ta med en mätning av hur nöjda användarna av projekten är, och att en sådan mätning även bör finnas med i den utvärderingsrapport som förslaget till beslut hänvisar till i artikel 5.3.

    7.4

    Likaså anser EESK att man bör stödja och främja pedagogiskt innehåll och vetenskapliga och tekniska informationsbaser som skall vara tillgängliga och kostnadsfria. Detta arbete skulle genomföras av insitutioner, universitet och föreningar och skulle bli ett viktigt bidrag till Lissabonstrategin och den fria cirkulationen av kunskap i Europa.

    8.   Sammanfattning och slutkommentarer

    8.1

    EESK erkänner den roll som digitalt innehåll spelar för en förbättring av medborgarnas tillgång till information och för de europeiska företagens ekonomiska och sociala utveckling och stöder därför inrättandet av eContentplus-programmet som skall främja användandet av information från den offentliga sektorn och skapandet av innehåll med europeisk språklig och kulturell mångfald.

    8.2

    EESK stöder målsättningen i eContentplus-programmet att trygga Europas kulturella och språkliga mångfald, som bör ingå som en integrerad del i utvecklingen av informationssamhället. Därför stödjer EESK programmets inriktning på att främja skapandet, utvecklingen, tillgängligheten och spridningen med avseende på högkvalitativt digitalt innehåll.

    8.3

    EESK inser och godkänner att huvudprincipen i eContentplus-programmet är största möjliga verkan på ett minskat antal aktörer. Dock framhåller EESK att räckvidden och därmed också budgetramarna för åtgärden ”stärka samarbetet och öka medvetenheten” bör utökas, för att utjämna eventuella regionala ojämlikheter mellan programmets stödmottagare.

    8.4

    Med hänsyn till rekommendationerna i rapporten om halvtidsutvärderingen av uppföljningsprogrammet till eContent, rekommenderar EESK att man i planerade åtgärder och utvärderingsrapporterna så långt möjligt tar med en mätning av hur nöjda användarna är med tjänster som omfattas av programmet.

    Bryssel den 29 april 2004

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Roger BRIESCH


    (1)  Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett flerårigt gemenskapsprogram för att göra digitalt innehåll i Europa mer tillgängligt, användbart och exploaterbart, KOM(2004) 96 slutlig – 2004/0025 (COD).

    (2)  Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – eEurope 2005: Ett informationssamhälle för alla , KOM(2002) 263 slutlig.

    (3)  Rådets beslut 2001/48/EG av den 22 december 2000.

    (4)  Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om halvtidsutvärderingen av det fleråriga gemenskapsprogrammet för stimulans av utvecklingen och utnyttjandet av europeiskt digitalt innehåll på det globala nätet samt för främjande av den språkliga mångfalden i informationssamhället (eContent), KOM(2003) 591 slutlig.

    (5)  T.ex. av direktiv om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (direktiv 2003/98/EG av den 17 november 2003), direktiv om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (direktiv 2001/29/EG av den 22 maj 2001), direktiv om rättsligt skydd för databaser (direktiv 96/9/EG av den 11 mars 1996), och en samling direktiv om främjande av handel och tjänster online på inre marknaden: direktiven om e-handel (22 maj 2001), elektronisk fakturering (20 december 2001) samt direktivet och förordningen (7 maj 2002) om mervärdesskatt på digitala produkter.

    (6)  Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande om förslag till rådets beslut om antagande av ett flerårigt gemenskapsprogram för stimulans av utvecklingen och utnyttjandet av europeiskt digitalt innehåll i de globala näten samt för främjande av den språkliga mångfalden i informationssamhället, KOM(2000) 323 slutlig – 2000/0128 (CNS).

    (7)  Se tidigare fotnot, KOM(2003) 591 slutlig.

    (8)  Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande om ”Förslag till rådets beslut om antagande av ett flerårigt program (2003–2005) för övervakning av eEurope, spridning av goda arbetsmetoder och förbättrad nät- och informationssäkerhet (MODINIS)”, KOM(2002) 425 slutlig – 2002/0187 av den 25 oktober 2002.

    (9)  Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Nät- och informationssäkerhet: förslag till en europeisk strategi” – EGT C 48 , 21.2.2002.

    (10)  Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Ett säkrare informationssamhälle – ökad säkerhet i informationsinfrastrukturen och bekämpning av datorrelaterad brottslighet”EGT C 311, 7.11.2001.

    (11)  Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om ”Information från den offentliga sektorn: En värdefull resurs för Europa – Grönbok om information från den offentliga sektorn i informationssamhället” – EGT 169, 16.6.1999.

    (12)  Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om behandling av personuppgifter och skydd för privatlivet inom sektorn för elektronisk kommunikation” EGT C 123 av den 25.4.2001.

    (13)  Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om vidareutnyttjande och kommersialisering av handlingar från den offentliga sektorn (KOM(2002) 207 slutlig – 2002/0123 COD) av den 11.12.2002.

    (14)  Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Principer och riktlinjer för gemenskapens audiovisuella politik i den digitala eran” (KOM(1999) 657 slutlig, av den 19 oktober 2000.

    (15)  Förberedande yttrande från Europeiska och sociala kommittén om kulturindustrin i Europa, av den 28 januari 2004.

    (16)  Punkt 3.2.3 eventuell programprofil för ”eContent II”, KOM(2003) 591 slutlig.


    Alkuun