EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004G0422(02)

Rådets resolution av den 27 november 2003 om den viktiga roll familjerna spelar i det förebyggande arbetet mot narkotikamissbruk bland ungdomen

EUT C 97, 22.4.2004, p. 4–5 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

32004G0422(02)

Rådets resolution av den 27 november 2003 om den viktiga roll familjerna spelar i det förebyggande arbetet mot narkotikamissbruk bland ungdomen

Europeiska unionens officiella tidning nr C 097 , 22/04/2004 s. 0004 - 0005


Rådets resolution

av den 27 november 2003

om den viktiga roll familjerna spelar i det förebyggande arbetet mot narkotikamissbruk bland ungdomen

(2004/C 97/02)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD BEAKTAR FÖLJANDE:

(1) Vid sitt möte i Helsingfors den 10-11 december 1999 stödde Europeiska rådet Europeiska unionens narkotikastrategi 2000-2004, som omfattar all narkotikarelaterad verksamhet inom Europeiska unionen, och fastställde dess huvudmål, bland annat att inom fem år avsevärt minska förekomsten av hälsoskador orsakade av narkotikamissbruk samt antalet narkotikarelaterade dödsfall.

(2) I juni 2000 antog Europeiska rådet i Feira Europeiska unionens handlingsplan mot narkotika (2000-2004) som ett avgörande instrument för att omsätta den europeiska strategin mot narkotika i ett hundratal konkreta åtgärder, som innebär en effektiv, integrerad och sektorsövergripande reaktion på narkotikaproblemet.

(3) Denna strategi motsvarar vad som fastställdes i den politiska förklaring som antogs av den extra sessionen i Förenta nationernas generalförsamling (UNGASS) om narkotika i juni 1998.

(4) I kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet om Europeiska unionens handlingsplan mot narkotika (2000-2004) anses den bästa strategin vara en övergripande strategi som omfattar alla former av förebyggande av narkotikamissbruk, för att undvika att missbruk inleds och för att minska dess negativa hälsomässiga och sociala effekter.

(5) Genom gemenskapens åtgärdsprogram för att förebygga narkotikamissbruk inom ramen för verksamheten på folkhälsoområdet har stöd getts till projekt som syftar till att förebygga och begränsa riskerna i samband med narkotikamissbruk, bl.a. genom att uppmuntra samarbete mellan medlemsstaterna, stödja deras insatser och främja samordning av ländernas politik och program. Programmet har bidragit till bättre information och utbildning för att förebygga narkotikamissbruk och därmed förbundna risker, i synnerhet bland ungdomar och särskilt utsatta grupper.

(6) I Europaparlamentets och rådets beslut om antagande av ett program för gemenskapsåtgärder på folkhälsoområdet (2003-2008) ingår utformning av strategier och insatser som anses avgörande för hälsan och som hör samman med val av rätt livsstil.

(7) Forskningsresultat visar att sjuklighet och dödlighet kopplade till narkotikamissbruk berör ett stort antal europeiska medborgare, varför hälsorelaterade skador orsakade av narkotikamissbruk utgör ett stort problem både när det gäller folkhälsan och de sociala följderna.

(8) Europeiska unionen kan öka värdet av medlemsstaternas insatser för att förebygga och begränsa risker i samband med narkotikamissbruk genom att göra kunskapen om effektiva strategier mera lättillgänglig.

(9) I resultaten från halvtidsutvärderingen av EU:s handlingsplan mot narkotika (2000-2004) betonas följande huvudpunkter på nationell nivå:

- Alla medlemsstater inser vikten av en samordning av narkotikapolitiken inom olika statliga förvaltningar och följaktligen också mellan gemenskapens initiativ, de sociala myndigheternas program och den förebyggande verksamheten inom skolan och familjerna.

- Samordningsmetoderna varierar beroende hur målen ser ut, hur stor relativ vikt de enskilda medlemsstaterna lägger vid narkotikaproblemet samt hur landets struktur och administrativa organisation ser ut.

- De flesta medlemsstater har antagit en nationell plan och/eller strategi för narkotikabekämpning.

- Många nationella handlingsplaner har utarbetats i enlighet med principerna i EU:s handlingsplan.

(10) Resultaten från halvtidsutvärderingen av EU:s handlingsplan mot narkotika (2000-2004) ger klart vid handen att det krävs ytterligare framsteg på EU-nivå, bl.a. utveckling av en strategi för intensifierat samarbete på narkotikaområdet med det civila samhället.

(11) Familjerna har en viktig roll för att ge ungdomar fullständig information och lämplig fostran för rätt livsstil.

(12) RÅDET BEAKTAR den roll familjerna spelar för de skyddsfaktorer och riskfaktorer som kan vara avgörande för ett tidigt narkotikamissbruk, och skyddsfaktorer är t.ex. känslan av att tillhöra en familj, föräldrars engagemang i barnens liv samt känslomässig närhet under den tidiga barndomen.

(13) RÅDET ERINRAR OM att ECNN har gjort en särskild undersökning för att samla in uppgifter om förebyggande verksamhet som bygger på familjernas och samhällets deltagande och på tidigt ingripande, och erkänner att det är absolut nödvändigt att utvärdera programmen på detta område och att jämföra befintliga erfarenheter.

(14) RÅDET BEAKTAR det ständigt ökande antalet vetenskapliga bevis för behovet av att familjen deltar i de förebyggande programmen genom utbildningsinsatser för att förbättra familjernas relationer, beteende och struktur.

(15) RÅDET ÄR OROAT över att avsaknaden av ordentlig information om narkotika och den allmänna förvirring som råder beträffande psykoaktiva partydrogers eventuella skadeverkningar kan innebära att föräldrar underskattar de risker som ungdomars tidiga experimenterande med narkotika kan leda till.

RÅDET BETONAR VIKTEN AV ATT

1. beakta att åtgärder för riskbedömning är viktiga för att identifiera familjer i riskzonen, de första varningstecknen, samt strategier för tidigt ingripande, med deltagande av föräldrar - inbegripet föräldrar till förskolebarn - i målinriktade förebyggande program som syftar till att minska riskbeteende och senare narkotikamissbruk,

2. skapa intresse i lokala institutioner och skolan för förebyggande program som bygger på familjers deltagande, särskilt familjer i riskzonen, för att främja skyddsfaktorer under barndomen och den tidiga ungdomen, föräldrarnas deltagande i barnens liv, lämpliga former för övervakning, klara uppförandenormer inom familjen, positiva föräldramodeller,

3. särskilt uppmärksamma familjemiljön, bygga ut program för föräldrautbildning, eftersom bristande stöd inom familjen och bristande föräldrakompetens möjligen gynnar utvecklingen av störningar som tar sig uttryck i narkotikamissbruk,

4. främja olika strategier för information till hjälp för föräldrar att tidigt upptäcka riskbeteenden och tidigt narkotikamissbruk bland ungdomar,

5. främja och uppmuntra till åtaganden från familjens sida att delta i skolans verksamhet, att skapa stabila kontakter mellan familjerna och de sociala stödorganen, med gemensamma utbildningsprogram, i syfte att åstadkomma synergi mellan utbildningsinsatser avseende riskbeteenden,

6. analysera och fördjupa forskningen om strategier och om program som redan pågår, liksom om utvecklingen av nya övergripande program och strategier för att kontakta familjerna och göra dem delaktiga för att stödja främst familjer i riskzonen, där föräldrarna eller syskonen missbrukar narkotika eller uppvisar psykiska problem eller beteendestörningar,

7. främja utvecklingen av innovativa strategier

- för att engagera föräldrar i barnens utbildning, fritidsaktiviteter, lek och sport genom att skapa tillfällen till mötesverksamhet med stark utbildningsprägel och samarbete mellan föreningar, institutioner och privata sociala organisationer,

- ta kontakt med familjer i riskzonen eller föräldrar till barn som löper risk att hamna i narkotikamissbruk, genom hembesök, metoder för självhjälp och andra tillvägagångssätt av förebyggande, uppfostrande och terapeutisk karaktär,

- i syfte att stödja familjer med stora socio-ekonomiska problem och möjliggöra en bättre social integration,

8. i detta syfte kartlägga effektivare metoder och instrument för att främja familjernas roll i det förebyggande arbetet mot narkotikamissbruk bland ungdomen och i samråd med ECNN stimulera ett utbyte av bästa metoder inom denna sektor mellan medlemsstaterna,

9. försäkra sig om att den information, rådgivning och utbildning som erbjuds föräldrarna utformas med utgångspunkt i deras behov, kulturella förutsättningar och etniska ursprung samt att lämpliga kommunikativa strategier används.

Top