EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0249

Yttrande från Regionkommittén om "Kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet: Mer tillgängliga, rättvisa och väladministrerade asylsystem"

EUT C 23, 27.1.2004, p. 30–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AR0249

Yttrande från Regionkommittén om "Kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet: Mer tillgängliga, rättvisa och väladministrerade asylsystem"

Europeiska unionens officiella tidning nr C 023 , 27/01/2004 s. 0030 - 0032


Yttrande från Regionkommittén om "Kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet: Mer tillgängliga, rättvisa och väladministrerade asylsystem"

(2004/C 23/08)

BAKGRUND

Regionkommittén har avgett detta yttrande med beaktande av "Kommissionens meddelande om Mer tillgängliga, rättvisa och väladministrerade asylsystem" (KOM(2003) 315 slutlig),

Kommissionens beslut av den 31 juli 2003 att rådfråga Regionkommittén i detta ärende i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget,

Presidiets beslut av den 1 juli 2003 att ge utskottet för yttre förbindelser i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet,

De politiska ramarna för invandring och asyl som fastslogs vid Europeiska rådets möte i Tammerfors i oktober 1999, där man efterlyste en gemensam EU-politik och partnerskap med ursprungsländerna, ett gemensamt europeiskt asylsystem, rättvis behandling av medborgare från tredje land samt effektivare hantering av migrationsströmmar,

Kommissionens meddelande om asylpolitik från november 2000, där man konstaterade behovet av att utforska åtgärder som skulle kunna bidra till att ge behövande rättsligt förankrad och säker tillgång till skydd i EU och samtidigt förhindra människosmuggling och människohandel, samt kommissionens meddelande om den gemensamma asylpolitiken och Agendan för internationellt skydd (KOM(2003) 152 slutlig),

Rådets direktiv om mottagande av asylsökande, som antogs formellt den 27 januari 2003,

Gemenskapsinitiativet Equal som syftar till att motverka marginalisering och ojämlikhet på arbetsmarknaden, och omfattar åtgärder för att öka asylsökandes integrering både socialt och yrkesmässigt,

Argoprogrammet, som antogs av rådet den 13 juni 2002 och som skall underlätta administrativt samarbete om yttre gränser, visering, asyl och invandring,

Rådets direktiv 2001/55/EG av den 20 juli 2001 om miniminormer för att ge tillfälligt skydd vid massiv tillströmning av fördrivna personer, exempelvis vid krig,

Flyktingkommissariatets verkställande kommittés godkännande hösten 2002 av Agendan för internationellt skydd, i syfte att hantera "blandade" migrationsströmmar, att skapa en mer jämlik uppdelning av ansvar och bördor och att utarbeta adekvata skyddssystem,

Flyktingkommissariatets förslag till "Convention+", som syftar till att utöka kontrollen av "blandade" migrationsströmmar genom nya politiska infallsvinklar,

Regionkommitténs yttrande om invandrings- och asylpolitik (CdR 93/2002 fin) av den 16 maj 2002(1),

Regionkommitténs yttrande om rätt till familjeåterförening (CdR 243/2002 fin) av den 21 november 2002(2),

De brittiska förslagen om en "bättre hantering av asylförfarandet" som debatterades på Europeiska rådets vårmöte 2003,

Det utkast till yttrande (CdR 249/2003 rév.) som antogs den 5 september 2003 av utskottet för yttre förbindelser (föredragande: Ruth Coleman, ordförande för North Wiltshire District Council (UK-ELDR)

och av följande skäl:

1) Medlemsstaterna är djupt oroade över att asylsystemen missbrukas, över att de "blandande" migrationsströmmarna, som ofta hänger samman med människohandel, blir allt större och över det stora antal asylansökningar som avslås när behovet av internationellt skydd utretts.

2) Även om det har skett avsevärda framsteg mot ett gemensamt europeiskt asylsystem, förhindras ytterligare harmonisering av de medlemsstater som inte vill gå längre än nationellt fattade beslut.

3) Det finns ett tydligt behov av att pröva nya metoder som inte minskar trovärdigheten i asylsystemet och inte åsidosätter den europeiska humanitära traditionen.

Yttrandet antogs vid Regionkommitténs 51:a plenarsession den 9 oktober 2003.

1. Regionkommitténs synpunkter

Kommitténs bedömning

1.1. Kommittén välkomnar Agendan för internationellt skydd och medlemsstaternas och kommissionens positiva inställning till att tillämpa Agendan inom EU.

1.2. Vi är positiva till de tio grundförutsättningar som anges på sidorna 11-13 i kommissionens meddelande KOM(2003) 315 slutlig.

1.3. Regionkommittén är angelägen om att man respekterar tidsfristerna för den första fasen av harmoniseringen av det gemensamma asylsystemet.

1.4. Målsättningen att dela ansvar och bördor mer jämlikt bör inte enbart omfatta åtgärder för att fördela faktiska och ekonomiska bördor utan även insatser för att förbättra hanteringen av asylsystemet.

1.5. För att kunna utveckla rättvisare, snabbare och effektivare asylförfaranden måste medlemsstaterna vara beredda att pröva både hur snabbt asylansökningarna handläggs och vilken kvalitet granskningarna av ansökningarna håller.

1.6. ReK uppmanar till fortsatt debatt och information om kommissionens utredning om förutsättningarna för att handlägga asylansökningar utanför EU, som publicerades i december 2002, så snart den pågående undersökningen om vidarebosättningsprogram avslutats senare i år.

1.7. ReK understryker att diskussionen om en politik för återvändande även måste omfatta det stöd, både av ekonomisk och annan art, som krävs i berörda ursprungsländer.

1.8. Regionkommittén hoppas att programmet för tekniskt och finansiellt stöd till tredje land skall underlätta politiken för återvändande.

1.9. Den komplexa frågeställningen om att integrera personer som omfattas av internationellt stöd i värdlandet är särskilt angelägen. Därför skulle ReK välkomna en första diskussion med kommissionen om dess nya förslag till integrationspolitik. Mot denna bakgrund ser vi fram emot det yttrande om meddelandet om invandring, integration och sysselsättning(3) som för närvarande behandlas i Regionkommitténs utskott för ekonomisk politik och socialpolitik.

1.10. För att effektivt kunna förhindra illegal invandring bör EU se över vilka möjligheter det finns för kontrollerad laglig invandring. Därför välkomnar ReK en fortsatt diskussion med kommissionen om dess förslag till invandringspolitik för gemenskapen.

1.11. ReK uppmanar kommissionen att undersöka mekanismer som garanterar att asylsökande utanför EU skyddas.

1.12. De befintliga systemen för asylhandläggning är komplicerade, kostsamma och ineffektiva.

1.13. ReK välkomnar att konventet i utkastet till konstitutionellt fördrag har infört begreppet gemensamt europeiskt asylsystem, som innebär att minimireglerna slopas till förmån för en enhetlig rättslig ställning och gemensamma förfaranden för alla som behöver internationellt skydd. Detta möjliggör åtgärder som syftar till partnerskap och samarbete med tredje land. Det faktum att konventet föreslår att det konstitutionella fördraget skall träda i kraft 2009 befriar inte Europeiska unionen från kravet att snabbt inrätta ett gemensamt europeiskt asylsystem i enlighet med den strävan och de tidsfrister som fastställdes vid Europeiska rådets möten i Tammerfors, Sevilla och Thessaloniki, nämligen att före utgången av 2003 anta den grundläggande lagstiftning som ännu är under behandling, dvs. förslaget till rådets direktiv om miniminormer för när tredjelandsmedborgare och statslösa personer skall betraktas som flyktingar eller som personer som av andra skäl behöver internationellt skydd samt om dessa personers rättsliga ställning, och förslaget till rådets direktiv om miniminormer för medlemsstaternas förfaranden för att bevilja eller återkalla flyktingstatus.

2. Regionkommitténs rekommendationer

Kommitténs bedömning

2.1. ReK välkomnar och stöder den kampanj för att öka medvetenheten om EU:s politik för att motverka diskriminering, främlingsfientlighet och rasism som förs av kommissionsledamot Anna Diamantopoulou.

2.2. Kommittén efterlyser en beslutsam, samordnad EU-insats med hög profil för att stoppa människohandel.

2.3. ReK efterlyser en harmonisering av det gemensamma asylsystemet i stället för olika system i olika medlemsstater. Man bör främst inrikta sig på att införa ett mer välordnat och väladministrerat system.

2.4. ReK efterlyser en radikal översyn av systemet för handläggning av asylansökningar, med målsättningen att fastställa en enkel, tydlig och snabb metod för att kunna behandla asylansökningar, integrera de personer vars ansökningar godkänns och avvisa dem som inte uppfyller villkoren för asyl.

2.5. ReK anser att projekten rörande förbättrat skydd för flyktingar i deras hemregion bör drivas under Europeiska unionens ledning för att säkerställa större enhetlighet i asylpolitiken utanför EU. Dessa projekt bör också drivas i fullt samarbete med berörda länder och utifrån UNHCR:s rekommendationer.

2.6. ReK stöder kommissionens krav på ökade resurser för finansiering av gemenskapsinitiativ på asyl- och immigrationsområdet i den kommande budgetplanen (2007-2013), och anser att budgetpost B7-667, som rör samarbetet med tredje land i fråga om migration, bör förstärkas betydligt fram till 2006.

Bryssel den 9 oktober 2003.

Regionkommitténs

ordförande

Albert Bore

(1) EGT C 278, 14.11.2002, s. 44.

(2) EUT C 73, 26.3.2003, s. 16.

(3) KOM(2003) 336 slutlig.

Top