EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0165

Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 508/2000/EG av den 14 februari 2000 om upprättande av Kultur 2000-programmet"

EUT C 23, 27.1.2004, p. 20–24 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AR0165

Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 508/2000/EG av den 14 februari 2000 om upprättande av Kultur 2000-programmet"

Europeiska unionens officiella tidning nr C 023 , 27/01/2004 s. 0020 - 0024


Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 508/2000/EG av den 14 februari 2000 om upprättande av Kultur 2000-programmet"

(2004/C 23/05)

BAKGRUND

Regionkommittén har avgett detta yttrande med beaktande av "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut nr 508/2000/EG av den 14 februari 2000 om upprättande av Kultur 2000-programmet", (KOM(2003) 187 slutlig - 2003/0076 (COD)),

Rådets beslut av den 5 maj 2003 att rådfråga kommittén i detta ärende i enlighet med EG-fördragets artikel 265 första stycket,

Ordförandens beslut av den 23 januari 2003 att ge utskottet för kultur och utbildning i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet,

Det utkast till yttrande (CdR 165/2003 rev.) som antogs av utskottet för kultur och utbildning den 11 juli 2003 (föredragande: Rosemary Butler, ledamot av den walesiska nationalförsamlingen, UK-PSE),

Med beaktande av ovanstående antog Regionkommittén vid sin 51:a plenarsession den 9 oktober 2003 följande förberedande yttrande enhälligt.

1. Regionkommitténs ståndpunkt

Kommitténs bedömning

1.1. Regionkommittén betonar vikten av kulturell verksamhet på europeisk nivå och den politiska betydelsen av målen för Kultur 2000-programmet.

1.2. Regionkommittén välkomnar det bidrag som Kultur 2000-programmet och dess föregångare (Kalejdoskop, Ariane och Rafael) har inneburit hittills när det gäller att främja det kulturella samarbetet över nationsgränserna.

1.3. Kommissionen menar i förslaget till förlängning av programmet att det fortfarande finns stort utrymme för förbättring, en åsikt som ReK delar. Kommittén vill för övrigt inte bara kommentera förslaget att förlänga Kultur 2000 till 2006, utan dessutom lägga fram förslag avseende de framtida riktlinjerna för programmet under den nya programplaneringsperioden.

1.4. Regionkommittén anser att bevarandet och främjandet av den kulturella och språkliga mångfalden är en grundläggande princip i den europeiska integrationsprocessen och ett av de främsta kännetecknen på den europeiska identiteten. Efterföljaren till Kultur 2000-programmet måste därför omfatta alla lokala, regionala, nationella och delstatliga aspekter av den kulturella och språkliga mångfalden.

1.5. Kommittén noterar att kulturprogrammet endast svarar för cirka 5 % av gemenskapens ekonomiska åtaganden inom kultursektorn. Resten av finansieringen kommer från andra program, i synnerhet strukturfonderna. ReK anser därför att en hänvisning till kulturen måste finnas med i all framtida lagstiftning som rör strukturfonderna efter 2006, och att stödet till kultursektorn i det nu gällande programmet bör analyseras i samband med halvtidsöversynen av strukturfonderna. De nuvarande bestämmelserna om den regionala utvecklingsfonden innebär att fonden deltar i finansieringen av "investeringar i kultur, inbegripet skydd av kultur- och naturarvet".

1.6. ReK vill instämma i den åsikt som rådet förde fram i sin resolution av den 5 och 6 maj 2003: Ytterligare satsningar måste göras för att integrera kulturen i andra politikområden i syfte att placera kulturen i centrum för den europeiska integrationen. ReK hoppas att man därmed i framtiden kommer att ha ett närmare samarbete med andra fonder, t.ex. program för informations- och kommunikationsteknik (IKT), utbildning eller ungdomsfrågor.

En förlängning av Kultur 2000-programmet till 2006

Kommitténs bedömning

1.7. Kommittén välkomnar förslaget att förlänga Kultur 2000-programmet, som löper ut den 31 december 2004, till 2006. Därmed skulle kulturprogrammet samordnas med EU:s löpande fleråriga programperiod, som löper ut den 31 december 2006.

1.8. ReK instämmer i kommissionens åsikt att det behövs stabilitet under denna period av stora förändringar (anslutningen av tio nya medlemsländer, regeringskonferensen, valen till Europaparlamentet, utnämningen av en ny kommission), och att det gemenskapsstöd till kulturområdet som föreskrivs i fördraget inte bör avbrytas.

1.9. ReK stöder kommissionens förslag att inte göra några större förändringar i programmet under perioden 2005-2006. Det är inte någon lämplig tidpunkt att föreslå radikala reformer med tanke på att resultaten av etapprapporten snart kommer att offentliggöras och att offentligt samråd pågår. Samtidigt hoppas dock kommittén att kommissionen snarast möjligt kommer att vidta åtgärder för att förbättra de administrativa och ekonomiska förfarandena i samband med Kultur 2000-programmet.

1.10. Kommittén godtar kommissionens förslag att den totala budgeten för det förlängda programmet fastställs till 236,5 miljoner euro. Detta stöd ligger på samma nivå som hittills och tar viss hänsyn till unionens utvidgning. Med tanke på att delrapporten för programmet ännu inte offentliggjorts är det dessutom svårt att på ett korrekt sätt bedöma hur programmet har lyckats uppnå sina mål, vilket gör det svårt att kräva en ökad budget för 2005-2006.

1.11. Kommittén anser mot bakgrund av ovanstående att man måste se pragmatiskt på finansieringen av Kultur 2000-programmet under åren 2005-2006, men menar trots detta att den totala budgeten för programmet är helt otillräcklig. Kommittén anser därför att en mer realistisk budget måste läggas för nästa programperiod med tanke på hur viktig kulturen är i det europeiska projektet. Den dialog som försiggår inom samhället sker ju genom kulturen.

Europeiska gemenskapens nya ramprogram för kultur

Kommitténs bedömning

1.12. Kommittén skulle också vilja ta detta tillfälle i akt att lägga fram några förslag rörande inriktningen på gemenskapens kommande ramprogram för kultur.

1.13. Kommittén välkomnar kommissionens beslut att inleda ett offentligt samråd om utformningen av det program som kommer att ersätta Kultur 2000. Kommittén anser att programmet hittills har spelat en värdefull roll för att främja ökat samarbete och utbyte mellan aktörer på kulturområdet, men anser att det behövs genomgripande förändringar när det gäller innehåll, administration, finansiering, informationsspridning och projekturval om programmet ska kunna fungera som ett effektivt instrument för den kulturella verksamheten på det europeiska planet.

1.14. ReK hävdar att programmet i första hand bör inriktas på europeiska kulturmål: att utveckla kvalitet, konstnärskap och originalitet och att skapa utmaningar som bidrar till en mer omfattande dialog mellan kulturerna. Programmet bör vara riktat direkt till kulturarbetare, artister, skapande konstnärer och i slutändan naturligtvis medborgarna. Det nya programmet skulle till exempel kunna göra det möjligt för yrkesverksamma konstnärer att utveckla nya färdigheter.

1.15. Regionkommittén skulle vilja att man även i det nya programmet betonar de socioekonomiska fördelar som kulturen kan medföra, särskilt i fråga om ekonomisk utveckling, social integration, folkhälsa osv., samt rätten till lika tillgång till kultur. Kultur 2000 och dess efterföljare måste undersöka hur man kan ge alla möjlighet och incitament att uppleva och njuta av kultur av högsta möjliga kvalitet. Ett vitalt kulturliv med ett brett urval av kultur ökar hela regionens dragningskraft. Kultur är en viktig faktor för att åstadkomma territoriell sammanhållning i Europa. Kulturen skapar stort mervärde och har multiplikatoreffekter när det gäller regionala och lokala utvecklingsprojekt.

1.16. Kommittén vill påpeka att många regionala och lokala myndigheter har ansvar på kulturområdet och spelar en nyckelroll när det gäller att främja och framhålla den lokala kulturen, framför allt genom att organisera projekt i lokalsamhällena och festivaler, genom att värna olika konstnärers arbete och bevara det kulturella arvet. Det kommande programmet bör främja partnerskap mellan regionala och lokala myndigheter och aktörer på kulturområdet.

1.17. Regionkommittén anser att det är mycket viktigt att det nya programmet verkligen uppmuntrar innovation och risktagande - dessa mål får inte bara bli tomma ord. Kommittén vill dock påminna om att begreppet innovation är relativt och beroende av det regionala och lokala sammanhanget.

1.18. Enligt kommittén bör efterföljaren till Kultur 2000-programmet inte bara möjliggöra utan direkt uppmuntra projekt som går över gränserna mellan olika konstformer. Detta var uppenbarligen målet när man skapade ett ramprogram av tre skilda program, men i verkligheten har det varit svårt för projektledare att få stöd för projekt som inbegriper två eller flera konstformer, något som dock är vanligt i dagens kulturliv. Att ställa upp sektorsmässiga eller ämnesmässiga prioriteringar begränsar den konstnärliga friheten och innebär i slutändan projekt som är mindre spännande och mindre utmanande.

1.19. ReK anser att programmet inte bör fastställa vilka konstformer som är stödberättigade och vilka som inte är det. Programmet bör ha ett brett perspektiv på konst och kultur och omfatta även till exempel lokala evenemang och filmskapande, som är utmärkta sätt att åstadkomma kulturutbyte, samarbete och delaktighet. Programmet bör ägna särskild uppmärksamhet åt konstnärer som strävar efter att utvidga användningen av de nya medier som är frukten av den senaste teknikutvecklingen.

1.20. Kommittén ser positivt på Kultur 2000-programmets inriktning på att stödja arbetet med att främja litteratur på mindre utbredda språk och hoppas att mindre utbredda språk, regionala språk och minoritetsspråk kommer att integreras i det nya programmet.

1.21. ReK rekommenderar att det efterföljande programmet på samma sätt som nu främjar initiativ från organisationer på lokal och regional nivå, inte storskalig verksamhet. Därmed skulle lokala och regionala myndigheter kunna fullgöra sina roller i programmet som projektansvariga eller partner, eftersom de ofta står för merparten av medfinansieringen inom kulturområdet. Regionkommittén instämmer i att EU:s kulturella åtgärder bör främja varaktigt samarbete med multiplikatoreffekter och anser att småskaliga lokala projekt ofta är inledningen till varaktiga partnerskap som innebär ett stort mervärde för EU:s kulturella verksamhet.

1.22. Kommittén vill uppmuntra verksamhet på lokal och regional nivå som gör det möjligt för fler människor att delta i programmet. Sådan verksamhet är en av målsättningarna i det nuvarande programmet, och bör vara det även i framtiden. De lokala och regionala organisationerna, som befinner sig närmast människorna, är de som bäst kan stimulera till aktivt deltagande i kulturell verksamhet genom kontakter med konstnärer, frivilligorganisationer, utbildningsanstalter och befolkningen i allmänhet. Dessa organisationer är också de som effektivast når fram till "missgynnade" grupper. De är alltså bäst lämpade att säkerställa så stor tillgång som möjligt till kulturell verksamhet och maximalt utnyttjande av de möjligheter som finns. I detta sammanhang vill ReK uttrycka viss oro för de tankar som kommissionen gett uttryck för i sitt underlag till det offentliga samrådet, "Att utforma Europeiska unionens framtida program för kultursamarbete efter 2006". Kommissionen talar där om att inrätta "europeiska 'plattformar' för samarbete" för att främja "varaktigt samarbete med multiplikatoreffekter". Kommittén anser att begreppet "europeiska 'plattformar' för samarbete" kan vara tvetydigt och oklart och leda till att det fria kulturella skapandet begränsas. Detta begrepp bör därför avskaffas eller åtminstone förtydligas.

1.23. Regionkommittén anser att de prioriteringar som kommissionen fastställer för programmet inte bör vara sektorsmässiga eller ämnesmässiga utan baserade på en uppsättning programmål. Prioriteringarna kan omfatta till exempel interkulturell dialog inom Europa som tar hänsyn till minoriteter, konstnärers och konstverks rörlighet, innovation, främjande av kulturarvet, kulturell dialog med tredje land samt främjandet av lokal kulturverksamhet.

1.24. Kommittén välkomnar det förslag som kommissionen lagt fram i samband med det offentliga samrådet om att särskilt beakta musik- och förlagsbranschen i EU:s verksamhet.

1.25. Kommittén vill understryka att dialog mellan folken är viktigare än någonsin och anmodar därför kommissionen att underlätta samverkan med tredje land, särskilt våra närmaste grannar i Medelhavsområdet och i stabilitetspaktens länder. Kommissionen bör också öka möjligheterna för alla européer, även de som inte har europeisk bakgrund, att bevara sina egna traditioner och att i större utsträckning ta del av och uppskatta alla kulturtraditioner, vare sig de är europeiska eller inte, i efterföljaren till Kultur 2000-programmet.

Administration och finansiering

Kommitténs bedömning

1.26. ReK välkomnar den vilja som kommissionen ger uttryck för i beslutet om att förlänga Kultur 2000-programmet att låta den allmänna principen för det framtida programmet för kulturellt samarbete efter 2006 vara att se till att det kan utnyttjas "på ett så enkelt sätt som möjligt". Hittills har programutnyttjandet hämmats av alltför mycket byråkrati och tunga finansieringskrav, och det har ofta drabbats av betydande administrativa blockeringar, vilket har en negativ inverkan på de innovativa och nyskapande projekt som kommissionen säger sig vilja uppmuntra.

1.27. ReK anser också att ansökningsförfarandet måste förenklas eftersom komplexiteten i det nuvarande förfarandet innebär en diskriminering av mindre aktörer, t.ex. små förlag, som inte har råd att anställa särskilda handläggare. Dessutom måste ansökningsformuläret anpassas bättre till dagens konstorganisationer. Till exempel finns det ingen "plats" för produktionskostnaderna i det nuvarande ansökningsformuläret.

1.28. Enligt ReK:s mening är begränsningarna av antalet partner i det befintliga programmet (tre i ettåriga program och fem i fleråriga program) godtyckliga. Projekten bör bedömas på grundval av deras inneboende kvalitet, och bilaterala projekt bör tillåtas om kvaliteten är hög.

1.29. Kommittén instämmer i att det finns behov av snabbare tillgång till finansiering. Arbete över nationsgränserna är alltid dyrt, och konstorganisationerna har nästan alltid ont om pengar och sällan några reserver. Därför behövs en snabb finansiering när projektet väl har godkänts. Det har hittills gått långsamt att få gemenskapsfinansiering till framgångsrika projekt, vilket har lett till att vissa organisationer nästan hamnat på obestånd på grund av sena utbetalningar från gemenskapens fonder och de bankavgifter som under tiden infordrats. Ett mer flexibelt synsätt när det gäller finansiering in natura kan också behövas.

1.30. Regionkommittén skulle vilja se en ökad medvetenhet om kulturaktörernas skilda möjligheter att hitta medfinansiering. Kommittén noterar att aktörer i de anslutande länderna ofta har särskilda svårigheter, vilket i många fall har lett till att de har tvingats dra sig ur programmet. Det behövs ett mer flexibelt arbetssätt. Medfinansieringsandelen för kulturaktörer från de anslutande länderna som deltar i programmet skulle kunna sänkas från nuvarande 5 % till 2,5 % fram till slutet av programperioden 2007-2013.

1.31. Kommittén menar också att det nuvarande taket för de totala projektutgifterna (gemenskapsfinansiering + medfinansiering) för ettåriga och fleråriga projekt inte fungerar i praktiken utan bör ses över i framtiden. Man bör också se till att inte alltför stor andel av projektkostnaden läggs på administration. ReK anser att administrationskostnaderna bör begränsas till maximalt 20 %.

1.32. ReK beklagar att ansökningsomgångarna utlysts så sent och önskar att satsningar görs för att undvika de administrativa förseningar som hela tiden har kännetecknat programmet. På så vis skulle aktörerna kunna inleda sina projekt i början av året, inte halvvägs in i det, vilket skulle göra det lättare att delta i programmet, särskilt för små aktörer på lokal och regional nivå som ofta är de som främjar de mest nyskapande projekten.

1.33. ReK betonar att proportionaliteten måste vara en vägledande princip i framtiden. För närvarande tar förhandlings- och beslutsprocessen alldeles för lång tid i förhållande till storleken på de budgetar det gäller, och det finns starka skäl för att fastställa strikta tidsgränser, till exempel två månader för projektutvärdering och beslut om avslag eller antagande.

Informationsspridning

Kommitténs bedömning

1.34. Kommittén känner oro när det gäller tillgången till information, som i det nuvarande programmet mest liknar ett lotteri med tanke på skillnaderna i effektivitet mellan de olika kulturkontaktpunkterna i de medlemsstater som deltar i programmet En genomförandebyrå, som kommissionen föreslår, skulle kunna vara till nytta om den utformas med tanke på sektorns särart.

1.35. Kommittén vill betona behovet av ökad tydlighet och öppenhet när det gäller tillgången till information om särskilda kulturevenemang med en europeisk eller internationell dimension (område 3), en del av programmet som alltid har varit dunkel.

1.36. Kommittén anser att de nationella kulturkontaktpunkterna har en viktig roll att spela för spridningen av information om programmet till lokala och regionala aktörer, och noterar med tillfredsställelse att vissa kontaktpunkter har regionala kontor för att föra tjänsterna närmare potentiella projektansvariga ute på fältet. Deras uppgift är nu att kommentera utkast till Kultur 2000-förslag och att kanalisera förväntningarna, något som är mycket värdefullt och som bör fortsätta i framtiden.

1.37. Regionkommittén uppmanar alla lokala och regionala myndigheter att utarbeta rapporter om de fördelar som skulle åstadkommas om man ökade den ekonomiska och administrativa stödnivån för kulturell verksamhet med en viss fastställd procentandel årligen.

Projekturval

Kommitténs bedömning

1.38. Regionkommittén anser att projekturvalsmetoden bör förbättras och göras mer enhetlig i nästa ramprogram för kulturellt samarbete. Om programmet skall bli trovärdigt måste medlemmarna i urvalskommittén vara specialister inom sina områden.

1.39. ReK begär att urvalet enbart skall baseras på urvalskommitténs bedömning av projektets innehåll och konstnärliga värde.

2. Regionkommitténs rekommendationer

Kommitténs bedömning

2.1. Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att vidta förberedande åtgärder under 2005-2006 för att skapa bättre förutsättningar för det program som kommer att ersätta Kultur 2000. Kommissionen bör ta tillfället i akt att experimentera och pröva innovativa idéer och att genomföra pilotåtgärder inom musikområdet, en sektor som hittills inte har ägnats separat uppmärksamhet i gemenskapens åtgärder.

2.2. Kommittén välkomnar förslaget att förlänga Kultur 2000-programmet, som löper ut den 31 december 2004, till 2006.

2.3. ReK:s står bakom den budget som kommissionen föreslår för 2005-2006, men anser att den totala budgeten för nästa kulturprogram för perioden 2007-2013 bör ökas om programmet skall kunna fungera som ett effektivt instrument för den kulturella verksamheten.

2.4. Kommittén anser att efterföljaren till Kultur 2000-programmet för att öka deltagandet i verksamheten bör inrikta verksamheten på den lokala och regionala nivån, inte på storskaliga evenemang.

2.5. Regionkommittén anmodar kommissionen att se till att regionala språk och minoritetsspråk integreras i reguljära program som Kultur 2000 och dess efterföljare, i linje med EU:s kommande strategi och handlingsplan för språk.

2.6. Kommittén anser att det kommande programmet för kulturellt samarbete inte bara bör tillåta utan aktivt uppmuntra projekt som omfattar flera sektorer och konstarter.

2.7. Regionkommittén anmodar kommissionen att förenkla de administrativa förfarandena i linje med proportionalitetsprincipen.

2.8. Regionkommittén anmodar kommissionen att säkerställa att de ansvariga för godkända projekt i framtiden erhåller de medel gemenskapen anslagit snarast möjligt, utan onödiga förseningar som kan vara katastrofala för små aktörer.

2.9. Kommittén anser att projekturvalsprocessen bör förbättras. Medlemmarna i urvalskommittén bör utses på grundval av deras sakkunskap på området, och projekturvalet bör baseras endast på projektens konstnärliga värde.

Bryssel den 9 oktober 2003

Regionkommitténs

ordförande

Albert Bore

Top