Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002762

    SKRIFTLIG FRÅGA E-2762/02 från Bart Staes (Verts/ALE) till kommissionen. Regler för reklamkampanjer i samband med helger av särskild betydelse för barn.

    EUT C 52E, 6.3.2003, p. 211–212 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E2762

    SKRIFTLIG FRÅGA E-2762/02 från Bart Staes (Verts/ALE) till kommissionen. Regler för reklamkampanjer i samband med helger av särskild betydelse för barn.

    Europeiska unionens officiella tidning nr 052 E , 06/03/2003 s. 0211 - 0212


    SKRIFTLIG FRÅGA E-2762/02

    från Bart Staes (Verts/ALE) till kommissionen

    (1 oktober 2002)

    Ämne: Regler för reklamkampanjer i samband med helger av särskild betydelse för barn

    I sitt svar på skriftliga frågan E-1857/02(1) förklarar kommissionsledamoten Bolkestein att frågan om självreglering för reklamkampanjer i samband med helger av särskild betydelse för barn kan behandlas på nationell eller lokal nivå, givetvis under förutsättning att EG-fördragets principer om fri rörlighet inte åsidosätts.

    Samtidigt säger han att kommissionen har för avsikt att skydda särskilt utsatta grupper till exempel barn mot otillbörlig påverkan från reklamen.

    1. Kan kommissionsledamoten tala om för mig om det är tillåtet för Belgien att i gränsbygderna ålägga köpmän från angränsande medlemsstater att hålla sig till dessa mekanismer för självreglering? Kan med andra ord köpmän från Nederländerna, Tyskland, Frankrike eller Luxemburg under de perioder, då utgående från frivilliga överenskommelser reklamen skall vara begränsad, fritt göra reklam i Belgien för sådana varor som enkom inriktar sig på barn? Om så är fallet: tycker inte köpmännen i Belgien i så fall att de utsätts för illojal konkurrens?

    2. Är det tillåtet för Belgiens ekonomiminister att bötfälla belgiska köpmän som i Belgien inte följer dessa egenhändigt instiftade begränsningar? Enligt vad som står i meddelandet KOM(2002) 289, s. 10 f., punkt 29 verkar det ju som om det vore tillåtet.

    3. Erkänner kommissionen nyttan med allmänna föreskrifter om perioder under vilka reklamen till barn skall vara begränsad, framför allt före traditionella helger av särskild betydelse för barn, oavsett vilken karaktär dessa helger sedan må ha? Tänker kommissionen fatta beslut om särskilda bestämmelser av mera långtgående karaktär än en frivillig uppförandekod för att därmed inte bara ta hänsyn till den fria rörligheten för varor och tjänster utan också till de negativa konsekvenser som överdådiga reklamkampanjer kan få för barn?

    (1) EGT C 301 E, 5.12.2002, s. 240.

    Svar avgivet av Frederik Bolkestein på kommissionens vägnar

    (5 november 2002)

    Med anledning av kommissionens svar på parlamentsledamotens skriftliga fråga E-1857/02(1) om en belgisk självregleringskod för reklamkampanjer i samband med helger av särskild betydelse för barn kräver parlamentsledamoten ett mer ingående yttrande från kommissionen om behovet av särskilda bestämmelser för detta område på gemenskapsnivå.

    1. Parlamentsledamoten frågar om myndigheterna i Belgien får kräva att köpmän från angränsande medlemsstater skall efterleva självregleringskoden. Om myndigheterna i Belgien skulle tillämpa denna kod på köpmän från angränsande medlemsstater och om detta medför en inskränkning i friheten att tillhandahålla tjänster, kräver detta en analys av om den inskränkning som härrör ur koden är en rimlig åtgärd för att skydda minderåriga. Hittills har kommissionen inga belägg för att koden tillämpas på utländska köpmän. Kommissionen känner dessutom ej till detaljerna i koden. Kommissionen kan därför på detta stadium varken avkrävas eller bli i stånd till ett ställningstagande till lagligheten i tillämpningen av koden på utländska köpmän.

    2. Kommissionen saknar behörighet att besvara frågan om den belgiske ekonomiministern är berättigad att straffa de belgiska köpmän, som ej efterlever självregleringskoden. Detta skall avgöras av nationell lag.

    3. När det gäller nyttan av gemenskapsåtgärder inom detta område har kommissionen för närvarande inga planer på att föreslå någon sådan åtgärd. Som klargjordes i svaret på föregående skriftliga fråga skulle det, för att kommissionen skulle kunna motivera en harmonisering inom detta område, för det första krävas en kartläggning av huruvida olika nationella bestämmelser inom detta område kan ge upphov till gränsöverskridande inskränkningar. Det skulle för det andra innan en harmonisering föreslogs krävas en utvärdering av huruvida sådana kartlagda inskränkningar stod i rimlig proportion till målet att skydda minderåriga. Kommissionen vill till sist upprepa att i dess meddelande Uppföljning av grönboken om konsumentskyddet inom Europeiska unionen(2) föreslås ytterligare en samrådsomgång om ett tänkbart ramdirektiv om god affärssed. Samrådet gäller bestämmelser för affärsseder, inbegripet annonsering, vilseledande och otillbörliga affärsmetoder, användning av trakasserier eller annan otillbörlig påverkan. I meddelandet framförs också idén att om ett företag medvetet inriktar sig på en särskilt sårbar konsumentgrupp (såsom barn) skall kriteriet för konsumentens nackdel anpassas i enlighet därmed.

    (1) EGT C 301 E, 5.12.2002, s. 240.

    (2) KOM(2002) 289 slutlig.

    Top