Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003597

WRITTEN QUESTION No. 3597/97 by Giacomo SANTINI to the Commission. Invasion of the European market by elvers caught by Asian boats

EGT C 304, 2.10.1998, p. 1 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3597



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 304 , 02/10/1998 s. 0001


SKRIFTLIG FRÅGA E-3597/97 från Giacomo Santini (PPE) till kommissionen (13 november 1997)

Ämne: Invasion på den europeiska marknaden av glasål från Asien

Till följd av invasionen på den europeiska marknaden av glasål (fiskyngel med en vikt på omkring 0,3 gram som fiskas invid atlantkusterna och som blir till ål (anguilla anguilla)) från Asien, har priset på dessa ökat avsevärt (från 165 000 lire/kg 1995 till nära 750 000 lire/kg 1997).

Asiaterna (särskilt japanerna och kineserna) har till följd av en hänsynslös utfiskning av den japanska ålen (anguilla japonica) (bara i Japan konsumerar man 120 000 ton årligen) blottställt denna fisks fortplantning och har därför vänt sig till den europeiska marknaden där det, till skillnad från i Japan, inte finns några begränsningar för export av glasål.

Vilka åtgärder har kommissionen för avsikt att vidta

1. för att värna om italienska och europeiska fiskodlare, särskilt med tanke på att Italien årligen står för 7 000 av de 20 000 ton ål som årligen produceras i Europa och

2. hur har kommissionen för avsikt att agera för att undvika att en hänsynslös utfiskning även vid de europeiska kusterna, något som är på väg att ske, skapar obotliga skador för denna fisks fortplantning?

Svar från Emma Bonino på kommissionens vägnar (14 januari 1998)

Kommissionen är medveten om ålodlingens värdefulla och ökande andel i det europeiska vattenbruket och om dess särskilt betydelsefulla ställning i Italien. Beroendet av vilda yngel kommer att kvarstå tills det blir möjligt att fullborda ålens livscykel i fångenskap.

Glasålarna fångas när de vandrar uppför floder i slutet av sin vandring från Sargassohavet. Ansvaret för glasålfisket har hittills i huvudsak legat hos medlemsstaterna. Det finns ett antal olika nationella kontrollsystem, beroende på vilka traditioner man har inom ålfiske och ålodling. Fem av medlemsstaterna har förbud mot yrkesmässigt fiske av glasål och ålyngel, medan det finns ett regionalt förbud i en sjätte medlemsstat. I EU:s södra medlemsstater, där det finns en tradition av konsumtion av mindre ålar, är det tillåtet att fiska glasål, fast med regler avseende fiskeutrustning, fiskesäsong eller fiske- och handelslicenser.

En nyligen avslutad rapport om förvaltningen av det europeiska ålbeståndet (samordnad åtgärd AIR A94- 1939) visar att antalet glasålar som kommer tillbaka har sjunkit, vilket har lett till en allvarlig nedgång i fiskeverksamheten, särskilt i de EU-länder som ligger vid Östersjön och Medelhavet. Detta är oroväckande och i september 1997 bad kommissionen Internationella rådet för havsforskning (ICES) om råd beträffande möjliga åtgärder för att säkerställa en hållbar utveckling för ålfisket inom EU. Deras svar borde komma under 1998 och eventuella förslag om t.ex. reglering av export av glasål kommer inte att läggas dessförinnan.

Top