This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52021XC0222(01)
Publication of a communication of approval of a standard amendment to a product specification for a name in the wine sector referred to in Article 17(2) and (3) of Commission Delegated Regulation (EU) 2019/33 2021/C 61/07
Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 2021/C 61/07
Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 2021/C 61/07
PUB/2020/997
EUT C 61, 22.2.2021, p. 8–17
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
22.2.2021 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
C 61/8 |
Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33
(2021/C 61/07)
Detta meddelande offentliggörs i enlighet med artikel 17.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 (1).
MEDDELANDE OM GODKÄNNANDE AV STANDARDÄNDRING
”ASTI”
PDO-IT-A1396-AM05
Datum för meddelandet: 4.12.2020
BESKRIVNING AV OCH MOTIVERING TILL DEN ÄNDRING SOM GODKÄNTS
1. Druvsorter
Medan muskat tidigare var den enda tillåtna druvsorten får andra aromatiska gröna druvor som lämpar sig för odling i regionen Piemonte nu uppgå till 3 %. Detta utgör emellertid inte någon betydande förändring. Viner med den skyddade ursprungsbeteckningen framställs i praktiken endast av moscato bianco och denna ändring efterfrågas så att vingårdar inte ska anses bryta mot kraven på grund av att andra druvsorter oavsiktligt förekommer inom produktionsområdet för moscato bianco samt när döda eller skadade vinstockar ersätts, särskilt i äldre vingårdar. Detta kan även förekomma med anledning av den större förekomsten av vinsvamp och flavescence dorée, eller kan i vissa fall bero på att det på landsbygden finns en lång tradition av att odla andra gröna druvsorter i vingårdarna för att framställa druvor och vin för familjens egen konsumtion.
Denna ändring berör artikel 2 i produktspecifikationen.
2. Regler för vinframställning
Den lägsta verkliga alkoholhalten i volymprocent för ”Asti Spumante”Metodo Classico (vilket innebär att den har framställts med hjälp av den ”traditionella metoden” för framställning av mousserande vin) är numera snarare 10 % än 11 %.
Efter omfattande provningar har det beslutats att detta krav ska lättas för mousserande viner i kategorin Metodo Classico för att underlätta framställningen av torrare sorter såsom pas dosé, extra brut och brut. Denna ändring är även kopplad till ändringarna nedan med avseende på ökad druvavkastning och utvinningsgrad för mousserande viner av kategorin Metodo Classico och harmoniserar således de kriterier som är tillämpliga på alla mousserande viner med den skyddade ursprungsbeteckningen, oberoende av vilken metod som används (den traditionella metoden eller Charmatmetoden). Dessa ändringar underlättar även för odlare att deklarera produktionen från en enda vingård under de olika kategorierna.
Denna ändring av druvornas naturliga alkoholhalt berör artikel 4 i produktspecifikationen men påverkar inte det sammanfattande dokumentet.
3. Högsta avkastning
För ”Asti Spumante” i kategorin Metodo Classico har den högsta tillåtna avkastningen ändrats från åtta till tio ton druvor per hektar (9,5 för delregionerna) och vinutvinningsgraden är nu begränsad till 75 % snarare än 60 %. Dessa ökningar avspeglar den faktiska kapaciteten från de vingårdar som finns i dag och den avkastning som kan erhållas i enlighet med de experiment som genomförts, vilka har påvisat att en ökning av avkastning till tio ton per hektar inte påverkar produktens kvalitet eller egenskaper. Denna ändring efterfrågas även av tekniska skäl. Om en vingård har en lägre druvavkastning mognar druvorna betydligt tidigare, vilket gör att syrahalten plötsligt sjunker, något som i sin tur resulterar i att druvorna ofta inte är lämpliga för att framställa torrare typer av mousserande viner med den traditionella metoden.
Denna ändring berör punkt 5 b i det sammanfattande dokumentet (Högsta avkastning) och är kopplad till artiklarna 4 och 5 i produktspecifikationen för ”Asti” och samma artiklar i de ytterligare specifikationerna för delregionerna Santa Vittoria d’Alba och Strevi.
4. Beskrivning av vinet eller vinerna
a) |
Den tillåtna sockerhalten i de mousserande vinerna (”Asti”/”Asti Spumante” och ”Asti”/”Asti Spumante”Metodo Classico) har ökats för att omfatta typerna pas dosé, brut och extra brut. |
b) |
I samband med införandet av torrare mousserande viner har den verkliga alkoholhalt i volymprocent som krävs för ”Asti”/”Asti Spumante”Metodo Classico ändrats från ”6 % till 8 %” till ”minst 6 %”. |
c) |
De ytterligare produktspecifikationerna för delregionerna Santa Vittoria d’Alba och Strevi omfattar nu även mousserande viner av kategorin Metodo Classico. |
Dessa ändringar berör de organoleptiska egenskaper som beskrivs i artikel 6 i produktspecifikationen för ”Asti”, artikel 6 i de ytterligare specifikationerna för delregionen Santa Vittoria d’Alba, artikel 5 i den ytterligare specifikationen för delregionen Strevi och punkt 4 i det sammanfattande dokumentet (Beskrivning av vinet eller vinerna).
5. Vinodlingsområde
Hänvisningen till kommunen Camo i provinsen Cuneo har tagits bort, eftersom den har slagits samman med kommunen Santo Stefano Belbo, vilken redan förtecknas som del av vinodlingsområdet. För ytterligare klargörande har den exakta beskrivningen av det avgränsade geografiska området som redan anges i produktspecifikationen nu även inkluderats i det sammanfattande dokumentet.
Detta är en redaktionell ändring som inte berör det avgränsade geografiska området.
Denna ändring rör artikel 3 i produktspecifikationen och punkt 6 i det sammanfattande dokumentet (Avgränsat geografiskt område).
6. Regler för vinframställning
Artikel 5.11 i produktspecifikationen har strukits. Bestämmelsen hade följande lydelse: De viner som omfattas av det DOCG till vilket hänvisas i artikel 1 får inte framställas genom att kolsyra tillförs på konstgjord väg (helt eller delvis) och jäsningsinhibitorer får inte användas i konserveringssyfte, även om sådana metoder i allmänhet är tillåtna enligt befintlig EU-lagstiftning och nationell lagstiftning.
Den strukna underartikeln innehöll ett förbud som redan finns i lagstiftningen, vilket således var överflödigt, och en begränsning av metoder som faktiskt är lagliga. Genom strykningen är vinframställarna skyldiga att hänvisa till gällande EU-lagstiftning och nationell lagstiftning.
Artikel 5.14 (tidigare artikel 5.15) i produktspecifikationen, om användningen av partierna av must (avsedd som en mellanprodukt vid vinframställning) som förklarats lämpliga för att framställa viner med den skyddade ursprungsbeteckningen, har omformulerats så att det står vinframställare fritt att avgöra vilka produktkategorier som ska tillverkas av ett parti av must för att optimera produktionshanteringen. Därför får ett parti must som registrerats i den årliga produktionsdeklarationen som lämplig för framställning av ”Moscato d’Asti” eller ”Moscato d’Asti”Vendemmia Tardiva inte enbart användas för att framställa ”Asti”/”Asti Spumante” utan även ”Asti”/”Asti Spumante”Metodo Classico, vilket tidigare inte var tillåtet. Dessutom får ett parti must avsett för ”Asti”/”Asti Spumante” eller ”Asti”/”Asti Spumante”Metodo Classico användas för ”Moscato d’Asti” under förutsättning att det har den minsta naturliga alkoholhalt som krävs för detta.
Denna ändring rör artikel 5 i produktspecifikationen och påverkar inte det sammanfattande dokumentet.
7. Namn och märkning av viner
Även om det finns en tradition att framställa mousserande kvalitetsvin av aromatisk typ (kategori 6) – både med den traditionella metoden och på annat sätt – i de kommuner som ingår i delregionerna Santa Vittoria d’Alba och Strevi, har dessa viner hittills marknadsförts under den skyddade ursprungsbeteckningen ”Asti”. Denna ändring ger därför möjlighet att märka dessa viner med den aktuella delregionen. Detta innebär även att konsumenter erhåller mer exakt information om ett vins ursprung.
Vidare är de krav som är tillämpliga på dessa typer av viner enligt bestämmelserna för delregionerna strängare än kriterierna för de vanliga viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen. Exempelvis är druvavkastningen per hektar lägre (mellan 1–1,5 ton mindre) och det krävs att druvorna har en högre naturlig lägsta alkoholhalt (mellan 1–1,5 volymprocent mer).
Denna ändring berör artiklarna 1–7 i de ytterligare produktspecifikationerna för delregionerna Santa Vittoria d’Alba och Strevi och är knuten till punkterna 4 (Beskrivning av vinet eller vinerna) och 5 (Högsta avkastning) i det sammanfattande dokumentet.
8. Undantag från kraven att produktion och tappning ska äga rum i det avgränsade området
I punkt 9 i det sammanfattande dokumentet (Väsentliga ytterligare villkor) föreskrivs numera undantag från kravet att produktion och tappning ska äga rum i det avgränsade geografiska området.
Dessa bestämmelser har funnits i produktspecifikationen sedan ”Asti” erkändes för första gången som en skyddad ursprungsbeteckning (år 1967) och bekräftades när namnet erhöll status som DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita eller ”kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning”) i Italien och delregionerna infördes. På grund av ett fel utelämnades de emellertid i det sammanfattande dokumentet 2011, när handlingar beträffande alla befintliga beteckningar inkluderades i kommissionens informationssystem.
Detta utgör en redaktionell ändring, eftersom själva bestämmelserna i produktspecifikationen inte berörs.
Denna ändring berör punkt 9 i det sammanfattande dokumentet (Väsentliga ytterligare villkor) och påverkar inte produktspecifikationen.
9. Redaktionella ändringar
Vissa kontaktuppgifter har uppdaterats. Denna ändring berör avsnittet ”Kontaktuppgifter” under ”Övrig information” i punkt 1.2 i det sammanfattande dokumentet.
Till följd av att artikel 5.11 har utgått har de kvarvarande punkterna i artikel 5 numrerats om.
Artikel 7.3 i produktspecifikationen har strukits, eftersom mousserande viner numera kan märkas med delregionens namn och för att de andra aspekter som angavs där föreskrivs i nuvarande lagstiftning och därför var överflödiga.
Hänvisningarna till lagstiftning i produktspecifikationen har uppdaterats.
SAMMANFATTANDE DOKUMENT
1. Produktens namn
”Asti”
2. Typ av geografisk beteckning
SUB – skyddad ursprungsbeteckning
3. Kategorier av vinprodukter
1. |
Vin |
6. |
Mousserande kvalitetsvin av aromatisk typ |
4. Beskrivning av vinet eller vinerna
”Asti”/”Asti Spumante” även med angivande av delregionerna Santa Vittoria d’Alba och Strevi
Skum: fint, långvarigt
Färg: från halmgul till svagt gyllengul
Doft: karakteristisk, delikat
Smak: karakteristik, balanserad, från pas dosé till söt
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 11,5 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på minst 6 %
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 15 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
6 |
Lägsta totala syrahalt |
4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Asti”/”Asti Spumante” Metodo Classico (traditionell metod) även med angivande av delregionerna Santa Vittoria d’Alba och Strevi
Skum: fint, långvarigt
Färg: från halmgul till mycket svagt gyllengul
Doft: karakteristisk, uttalad, delikat
Smak: karakteristik, balanserad, från pas dosé till söt
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 12 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på minst 6 %
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 17 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
6 |
Lägsta totala syrahalt |
6 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Moscato d’Asti” Vendemmia Tardiva (sen skörd)
Färg: gyllengul
Doft: fruktig, mycket intensiv, karaktär av russin med kryddiga inslag
Smak: söt, harmonisk, len, med inslag av muskatdruvor som påminner om bikaka
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 14 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på minst 11 %.
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 22 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta totala syrahalt |
4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Moscato d’Asti”
Färg: halmgul med varierande intensitet
Doft: karakteristisk väldoftande muskatarom
Smak: söt, aromatisk, karakteristisk, kan vara lätt mousserande
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 11 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på mellan 4,5 % och 6,5 %.
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 15 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta totala syrahalt |
4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Moscato d’Asti” från delregionen Santa Vittoria d’Alba
Färg: halmgul med gyllene toner
Arom: elegant, fin, frisk och ihållande, även med blommiga toner
Smak: enkel, harmonisk, söt, aromatisk, karaktäristisk arom av moscatellodruvor, möjligen lätt mousserande
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 12 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på mellan 4,5 % och 6,5 %.
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 15 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta totala syrahalt |
5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Moscato d’Asti” från delregionen Canelli
Doft: myskartad, karaktäristisk väldoftande muskatarom
Färg: från halmgul med varierande intensitet till gyllene
Smak: söt, aromatisk, karakteristisk, med en arom av muskatdruvor, möjligen lätt mousserande
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 12 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på mellan 4,5 % och 6,5 %.
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 16 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta totala syrahalt |
4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Moscato d’Asti” från delregionen Strevi
Färg: från halmgul med varierande intensitet till gyllene
Doft: karaktäristisk och väldoftande muskatarom
Smak: söt, aromatisk, karakteristisk, med en arom av muskatdruvor, möjligen lätt mousserande
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 12 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på mellan 4,5 % och 6,5 %.
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 15 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta totala syrahalt |
4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
”Moscato d’Asti” Vendemmia Tardiva från delregionen Santa Vittoria d’Alba
Färg: ljust gyllengul
Arom: sammansatt, fruktig, mycket intensiv, karaktär av russin med kryddiga inslag Smak: söt, harmonisk och len, med inslag av muskatdruvor som även påminner om bikaka
Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 15 %, inbegripet en verklig alkoholhalt på minst 12 %
Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 22 g/l.
Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan är förenliga med de gränser som fastställts i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent) |
|
Lägsta totala syrahalt |
4,5 gram per liter uttryckt som vinsyra |
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter) |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter) |
|
5. Vinframställningsmetoder
a) Särskilda oenologiska metoder
INGA
b) Högsta avkastning
”Asti”/”Asti Spumante” och ”Moscato d’Asti”
10 000 kg druvor per hektar
”Asti”/”Asti Spumante”Metodo Classico
10 000 kg druvor per hektar
”Moscato d’Asti”Vendemmia Tardiva
6 000 kilogram druvor per hektar
”Moscato d’Asti” Canelli och ”Moscato d’Asti” Strevi
9 500 kg druvor per hektar
”Moscato d’Asti” Canelli märkt med termen Vigna åtföljd av en plats eller namnet på en vingård
8 500 kg druvor per hektar
”Moscato d’Asti” Strevi och ”Moscato d’Asti” Santa Vittoria d’Alba
9 500 kg druvor per hektar
”Moscato d’Asti”Vendemmia Tardiva Santa Vittoria d’Alba
5 000 kg druvor per hektar
”Asti Spumante” Santa Vittoria d’Alba, ”Asti Spumante”Metodo Classico Santa Vittoria d’Alba, ”Asti Spumante” Strevi och ”Asti Spumante”Metodo Classico Strevi
9 500 kg druvor per hektar
6. Avgränsat geografiskt område
Viner med den kontrollerade och garanterade ursprungsbeteckningen ”Asti” kan framställas av druvor som odlats i följande avgränsade område:
Följande kommuner i provinsen Alessandria:
Acqui Terme, Alice Bel Colle, Bistagno, Cassine, Grognardo, Ricaldone, Strevi, Terzo och Visone.
Följande kommuner i provinsen Asti: Bubbio, Calamandrana, Calosso, Canelli, Cassinasco, Castagnole Lanze, Castel Boglione, Castelletto Molina, Castelnuovo Belbo, Castel Rocchero, Cessole, Coazzolo, Costigliole d’Asti, Fontanile, Incisa Scapaccino, Loazzolo, Maranzana, Mombaruzzo, Monastero Bormida, Montabone, Nizza Monferrato, Quaranti, San Marzano Oliveto, Moasca, Sessame, Vesime, Rocchetta Palafea och San Giorgio Scarampi.
Följande kommuner i provinsen Cuneo: Castiglione Tinella, Cossano Belbo, Mango, Neive, Neviglie, Rocchetta Belbo, Serralunga d’Alba, S. Stefano Belbo, S. Vittoria d’Alba, Treiso, Trezzo Tinella, Castino och Perletto samt följande delar av kommunen Alba: Como och San Rocco Senodelvio.
— |
Delregionen Canelli utgörs av följande kommuner i provinsen Asti: Calamandrana, Calosso, Canelli, Cassinasco, Castagnole Lanze, Coazzolo, Costigliole d’Asti, San Marzano Oliveto och Moasca samt de delar av kommunerna Loazzolo och Bubbio som är belägna på den vänstra sidan om floden Bormida och följande kommuner i provinsen Cuneo: Castiglione Tinella, Cossano Belbo, Mango, Neive, Neviglie, Rocchetta Belbo, Serralunga d’Alba, S. Stefano Belbo, Treiso och Trezzo Tinella och följande delar av kommunen Alba: Como och San Rocco Senodelvio. |
— |
Delregionen Santa Vittoria d’Alba består av kommunen Santa Vittoria d’Alba i provinsen Cuneo. |
— |
Delregionen Strevi består av följande kommuner i provinsen Alessandria: Acqui Terme, Cassine, Ricaldone, Strevi, Terzo, Alice Bel Colle, Bistagno, Grognardo och Visone. |
7. Huvudsakliga druvsorter
Moscato bianco B. – moscato reale
8. Beskrivning av samband
DOCG ”ASTI”
”Asti” och ”Moscato d’Asti” är viner som framställs av en enda druvsort, nämligen moscato bianco, som har en distinkt, utsökt aromatisk profil. Denna druvsort ger de olika typerna av vin, inbegripet de mousserande varianterna och de varianter som skördas sent, särdrag som har nära samband med odlarnas expertkunskaper vid vinodlingen samt även med innovativa tekniker för vinframställning, inbegripet utvecklingen av en rad torrare muskatbaserade viner, både mousserande och stilla, under de senaste årtiondena.
På grund av markens lämplighet för vinodling, med dess särskilda morfologi och kemiska sammansättning, och områdets klimatförhållanden och lokala färdigheter och traditioner i fråga om vinframställning har det genom åren varit möjligt att ”välja ut” moscato bianco som den druvsort som är bäst lämpad för miljön.
I en serie artiklar om vin och vingårdar i hela världen som publicerades på 1700-talet i Lausanne hänvisades särskilt till en moscato bianco från Piemonte, vilken hade högt anseende, och i slutet av århundradet deklarerade det ansedda Società di Agricoltura di Torino att muskat var en av de druvsorter i Piemonte av vilken de finaste vinerna kan framställas. På 1800-talet skilde sig Piemonte tydligt från andra italienska regioner för den omfattande odlingen av moscato bianco. I slutet av 1800-talet började en betydande framställning av mousserande viner av muskatdruvor genom att basvinet efterjästes i flaskan. Fram till 1895 hade Charmat-metoden (vilken uppfanns i Piemonte) finslipats och muskatdruvorna användes huvudsakligen för att framställa mousserande vin. Det talades redan om en avsevärd efterfrågan, även från utlandet, på det väldoftande mousserande vita vinet som på marknaden var känt som ”Moscato d’Asti” eller ”Moscato di Canelli”. Genom framställningen av mousserande viner skilde sig Piemonte tydligt från andra regioner där man även odlade muskat (dock i mycket begränsad utsträckning). De flesta av de muskatviner som framställdes på andra platser klassificerades som lyxiga ”likörviner” och muskat användes endast för att framställa mousserande viner i Piemonte, nämligen i områdena Asti, Alessandria och Cuneo. Under samma period inleddes de första experimenten med torra mousserande muskatbaserade viner (”Asti-champagne” i början av 1900-talet). Dessa fick emellertid inte någon kommersiell framgång, eftersom begränsade oenologiska kunskaper gjorde att det inte var möjligt att mildra den bittra smaken som muskatvinerna fick på grund av terpener vid en fullständig jäsning. Tillsättningen av socker för efterjäsning i flaskan, vilket minskade bitterheten, orsakade för hårt tryck på de flaskor som användes vid denna tid. Framställarna av viner som omfattas av DOCG ”Asti” har fortsatt med att utveckla torra versioner av sina olika viner (både mousserande och stilla eller lätt mousserande). På 1980-talet började forskningsinstitut i Piemonte att publicera rapporter om de kemiska och aromatiska egenskaperna från torra viner som är framställda av moscato bianco-druvor och om utvecklingen av terpenföreningar i muskatdruvor för att optimera produktionstekniken. Under dessa år utvecklades begreppet ”druvsortsoenologi”, det vill säga ett alltmer förfinat tekniskt tillvägagångssätt som syftade till att förbättra druvornas egenskaper i vinets slutliga kvalitet. Särskilt när det gäller muskat har den tekniska utvecklingen möjliggjort en längre jäsning och således en minskning av de bittra tonerna, vilket framställarna inte lyckades med i början av 1900-talet. Denna utveckling av kunskaper har överförts till vinframställarna vilka, under de senaste årtiondena, har utvecklat muskatbaserade viner med mindre socker, såväl mousserande som stilla variationer.
9. Väsentliga ytterligare villkor (förpackning, märkning, andra krav)
Kompletterande bestämmelser om märkning
Rättslig ram:
Nationell lagstiftning
Typ av ytterligare villkor:
Kompletterande bestämmelser om märkning
Beskrivning av villkoret:
På etiketterna och vid presentationen av viner som omfattas av den kontrollerade och garanterade ursprungsbeteckningen ”Asti” eller ”Asti Spumante” får sockerhalten inte visas på samma rad som namnet och måste visas i ett annat typsnitt och med mindre bokstäver än de som används för att visa namnet.
Undantag med avseende på produktionen i det avgränsade geografiska området
Rättslig ram:
Nationell lagstiftning
Typ av ytterligare villkor:
Undantag med avseende på produktionen i det avgränsade geografiska området
Beskrivning av villkoret:
Framställningen av viner med den kontrollerade och garanterade ursprungsbeteckningen ”Asti” (inbegripet torkning av druvorna för kategorin Vendemmia Tardiva och framställning av mousserande viner), kan utöver inom vinodlingsområdet, också äga rum var som helst inom provinserna Alessandria, Asti, Cuneo och i distriktet Pessione i kommunen Chieri (Turin), vilket gränsar till vinodlingsområdet.
Förpackning i det avgränsade området.
Rättslig ram:
Nationell lagstiftning
Typ av ytterligare villkor:
Förpackning i det avgränsade geografiska området
Beskrivning av villkoret:
Viner med den kontrollerade och garanterade ursprungsbeteckningen ”Asti” måste vara tappade i vinodlingsområdet. I enlighet med artikel 4 i kommissionens delegerade förordning EU 2019/33 måste tappningen äga rum i det avgränsade geografiska området som specificeras ovan för att upprätthålla vinernas kvalitet och anseende, garantera ursprunget och säkerställa effektiva kontroller.
Länk till produktspecifikationen
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/16195