EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Måttenheter i EU

Måttenheter i EU

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 80/181/EEG om tillnärmning av EU-ländernas lagstiftning för måttenheter

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

I direktivet förtecknas och definieras de författningsenliga enheter som måste användas för att uttrycka storheter i Europeiska unionen (EU). Det anges att de metriska måttenheterna/det internationella enhetssystemet (SI-enheter)* gäller i EU.

Rådets direktiv 80/181/EEG har ändrats flera gånger. Genom den senaste ändringen, som infördes genom kommissionens direktiv (EU) 2019/1258 för anpassning till tekniska framsteg, ändrades bilagan vad gäller definitionerna av SI-grundenheter.

VIKTIGA PUNKTER

SI-enheter är obligatoriska i EU för ekonomiska, folkhälsorelaterade, säkerhetsrelaterade och administrativa ändamål.

SI-enheter härstammar från internationella resolutioner som har antagits av Allmänna konferensen för vikt och mått och som alla EU-länder följer.

I direktivet förtecknas och definieras tillåtna och obligatoriska måttenheter i en serie bilagor, bland annat följande enheter:

  • SI-grundenheter.
    • Tid: sekund (s).
    • Längd: meter (m).
    • Massa: kilogram (kg).
    • Elektrisk ström: ampere (A).
    • Termodynamisk temperatur: kelvin (K).
    • Substansmängd: mol (mol).
    • Ljusstyrka: candela (cd).
  • Över 20 härledda SI-enheter med särskilda namn och symboler (t.ex. frekvens: hertz (Hz), kraft: newton (N), resistans: ohm (Ω)).
  • Prefix som betecknar multipelenheter (t.ex. kilo: 103 och k, milli: 10-3 och m).
  • Enheter som endast tillåts inom specialområden (t.ex. optiska systems brytningsförmåga: dioptri, ädelstenars massa: metrisk karat).
  • Sammansatta enheter.

Definitionerna av enheterna baseras på naturliga konstanter, vilket möjliggör noggranna mätningar även i mycket liten skala. De kan därför användas inte bara i vardagen, utan även för ändamål som kräver mycket hög precision, såsom vetenskaplig forskning eller avancerade tekniska tillämpningar.

Undantag: Direktivet påverkar inte användningen av enheter inom luft- och sjöfart och järnvägstrafik enligt internationella överenskommelser som binder EU eller EU-länderna.

Undantag gäller endast i Irland och under följande begränsade omständigheter:

  • Mile, yard, fot och tum tillåts även i fortsättningen på vägtrafikskyltar och för mätning av avstånd och hastighet.
  • Pints tillåts även i fortsättningen när det gäller försäljning av mjölk i returförpackningar samt vid utskänkning av öl och cider.
  • Troy ounces kan fortsätta att användas för ädla metaller.

Kompletterande visningar

Enligt direktivet tillåts också användning av kompletterande visningar (storhet uttryckt i måttenheter som inte ingår i direktivet). De får dock inte användas ensamma, utan kan endast åtfölja de SI-enheter som förtecknas och definieras i direktivet, och SI-enheterna måste dominera.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Direktivet har gällt sedan den 1 oktober 1981 och måste bli lag i EU-länderna senast den 1 juli 1981.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Internationella enhetssystemet (SI): ett system med fysiska måttenheter baserade på meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, candela och mol tillsammans med prefix för att ange multiplikation eller division med en potens av tio. Det är den moderna formen av metersystemet och det enda mätsystemet med officiell status i nästan alla länder i världen.

HUVUDDOKUMENT

Rådets direktiv 80/181/EEG av den 20 december 1979 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter och om upphävande av direktiv 71/354/EEG (EGT L 39, 15.2.1980, s. 40).

Fortlöpande ändringar av direktiv 80/181/EEG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 03.02.2021

Top