Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s strategi för biologisk mångfald: en aktuell översyn av framstegen

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

EU:s strategi för biologisk mångfald: en aktuell översyn av framstegen

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Halvtidsöversyn av strategin för biologisk mångfald i EU fram till 2020 – COM(2015) 478 final

SAMMANFATTNING

VILKET SYFTE HAR RAPPORTEN?

Den ger en halvtidsöversyn av framstegen med att genomföra strategin för biologisk mångfald i EU fram till 2020. Målet är att informera beslutsfattarna om områden där det behövs utökade insatser.

VIKTIGA PUNKTER

I rapporten betonas att förlusten av biologisk mångfald och förstörelsen av ekosystemtjänster sedan 2010 har fortsatt i EU och globalt, trots vissa betydelsefulla politiska framsteg, förbättrade kunskaper och många framgångar med bevarande på lokal nivå. Detta har betydande följder för ekosystemens förmåga att tillgodose människans behov i framtiden.

I rapporten bedöms framstegen gentemot vart och ett av de sex operativa målen, enligt följande:

Mål 1: att genomföra EU:s naturvårdslagstiftning fullt ut

  • Natura 2000 har nästan slutförts för livsmiljöer på land och har utökats i marina områden. Antalet arter och livsmiljöer med status ”förbättrad” har ökat något, men många har kvar en ”ogynnsam” status och en del har försämrats ytterligare. De främsta utmaningarna fram till 2020 är att slutföra Natura 2000-nätverket för marina områden och säkerställa effektiv förvaltning och finansiering till stöd för Natura 2000.

Mål 2: att bevara och återställa ekosystem och deras tjänster

  • Kunskapsbasen håller på att förbättras och viktiga politiska ramar har upprättats. Till de främsta utmaningarna fram till 2020 hör att utveckla och genomföra nationella och regionala system för återställning av ekosystem (d.v.s. att hjälpa ekosystem som har skadats eller förstörts att återhämta sig) och grön infrastruktur, samt säkerställa att det inte blir någon nettoförlust av den allmänna biologiska mångfalden.

Mål 3A: hållbart jordbruk

  • Intensiva jordbruksmetoder och övergivna odlingsmarker, tillsammans med stadsutbredning och mänsklig infrastruktur, utgör ett par av de mest framträdande påfrestningarna på den biologiska mångfalden. Genom den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) för 2014–2020 finns ett antal potentiellt verkningsfulla instrument för att skydda och återställa den biologiska mångfalden. EU-länderna behöver använda dessa instrument för att få in EU på rätt spår i riktning mot målet.

Mål 3B: hållbart skogsbruk

  • EU:s skogsområden har ökat något, men det finns inga tecken på förbättrad bevarandestatus för de livsmiljöer och arter i skog som omfattas av EU:s naturvårdslagstiftning. Skogsförvaltningsplaner eller motsvarande instrument skulle kunna spela en viktig positiv roll för att uppnå målet, men deras potential är fortfarande i hög grad oanvänd.

Mål 4: hållbart fiske

  • EU har infört åtgärder för hållbart fiske (den gemensamma fiskeripolitiken) och för god miljöstatus (ramdirektivet om en marin strategi). Genomförandet har varit mycket ojämnt runtom i EU och stora utmaningar återstår, särskilt i Söderhavet. Till följd av många olika påfrestningar i form av förstörda livsmiljöer, överexploatering, föroreningar, klimatförändringar och försurningar (d.v.s. när koldioxid tas upp av havet, reagerar med vattnet och avger syra), fortsätter de marina arterna och ekosystemen att minska i Europas hav.

Mål 5: att bekämpa invasiva främmande arter

  • EU är för närvarande på rätt väg mot detta mål tack vare att man 2014 antog förordningen om invasiva främmande arter. Arbete pågår för att föreslå den första listan över invasiva främmande arter som är en angelägenhet för EU. De nästa kritiska stegen kommer att kräva genomförandeåtgärder från EU-länderna. Framstegen på andra områden kommer också att vara avgörande, i synnerhet ratificeringen av barlastvattenkonventionen.

Mål 6: att bidra till att motverka förlusten av biologisk mångfald på global nivå

Slutsatser

  • I rapporten dras slutsatsen att målen för 2020 endast kan nås genom avsevärt djärvare och mer ambitiösa åtgärder för att genomföra och tillämpa strategin, och genom mer effektiv integrering med flera olika politikområden. Att uppnå målen för biologisk mångfald kan bidra till tillväxt- och sysselsättningsagendan, till livsmedels- och vattensäkerheten, till livskvaliteten och till genomförandet av den globala 2030-agendan för hållbar utveckling.

BAKGRUND

Biologisk mångfald, den unika mångfalden av liv, är nödvändigt för EU:s ekonomi och välbefinnande. Mångfalden medför nödvändiga resurser som ren luft och vatten, livsmedel, material, mediciner, hälsa och rekreation, pollinering och bördig jord, samt skydd mot extremt väder och klimatförändringar.

Mänskligt orsakade förändringar av den biologiska mångfalden har emellertid skett snabbare de senaste 50 åren än vid något annat tillfälle i mänsklighetens historia. Därför har EU antagit en strategi för biologisk mångfald, där huvudmålet är att stoppa förlusten av biologisk mångfald och förstörelsen av ekosystemtjänster i EU senast år 2020, och samtidigt trappa upp EU:s insatser för att vända förlusten av den biologiska mångfalden globalt sett.

RÄTTSAKT

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Halvtidsöversyn av strategin för biologisk mångfald i EU fram till 2020 (COM(2015) 478 final, 2.10.2015)

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020 (KOM(2011) 244 slutlig, 3.5.2011).

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar: EU:s bedömning av framstegen med att genomföra strategin för biologisk mångfald i EU fram till 2020 – följedokument till Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Halvtidsöversyn av strategin för biologisk mångfald i EU fram till 2020 (SWD(2015) 187 final, 2.10.2015).

Senast ändrat 12.01.2016

Top