EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s handikappstrategi (2010–2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

EU:s handikappstrategi (2010–2020)

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Nya åtgärder för ett hinderfritt samhälle i EU – KOM (2010) 636 slutlig

SAMMANFATTNING

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

I meddelandet framläggs en strategi för att ge människor med funktionshinder de redskap de behöver för att till fullo åtnjuta sina rättigheter och delta i samhällslivet och ekonomin på samma villkor som andra.

Strategin bygger på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den kompletterar också Europa 2020 (EU:s strategi för smart och hållbar tillväxt för alla) och EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna i Lissabonfördraget.

VIKTIGA PUNKTER

Följande åtta områden för gemensamma åtgärder mellan EU och EU-länderna lyfts fram i denna strategi:

Tillgänglighet: att se till att personer med funktionshinder har tillgång till varor, tjänster och hjälpmedel.

Delaktighet: att se till att personer med funktionsnedsättning kan utöva alla sina grundläggande rättigheter som EU-medborgare.

Lika rättigheter och likabehandling: att se till att politik som främjar jämställdheten genomförs (både på EU-nivå och på nationell nivå).

Sysselsättning: att öka antalet arbetstagare med funktionshinder på arbetsmarknaden och att göra arbetsplatserna tillgängligare.

Utbildning: att se till att funktionshindrade elever kan delta i allmän utbildning och livslångt lärande. Europeiska kommissionen har redan inlett flera initiativ som rör utbildning, t.ex. Europeiska byrån för utveckling av specialundervisning.

Socialt skydd: att ta itu med omfattande sociala utmaningar som drabbar personer med funktionshinder, som t.ex. inkomstojämlikhet, risk för fattigdom och social utslagning. EU:s strukturfonder och EU-ländernas nationella åtgärder kan användas för att säkerställa detta sociala skydd.

Hälsa: att se till att personer med funktionshinder får lika och överkomlig tillgång till hälso- och sjukvårdstjänster och anläggningar (även för psykisk hälsa).

Utrikespolitik: att främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning på internationell nivå.

För att på bästa sätt genomföra strategin måste EU:s institutioner och EU-länderna samarbeta för att

öka medvetenheten om frågor som rör funktionsnedsättning,

utveckla finansieringsmöjligheter,

förbättra statistiska uppgifter,

se till att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utvecklingen av genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning redovisas i kommissionens arbetsdokument från 2014.

BAKGRUND

Åttio miljoner människor i EU (en sjättedel av befolkningen) har funktionshinder som varierar från lätta till svåra. De hindras ofta av sitt funktionshinder från att delta i samhället och ekonomin och fattigdomen bland dem är 70 % högre än genomsnittet i EU.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: EU:s handikappstrategi 2010–2020: Nya åtgärder för ett hinderfritt samhälle i EU (KOM (2010) 636 slutlig, 15.11.2010)

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar: Europeiska unionens rapport om genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. (SWD (2014)182 final, 5.6.2014)

Senast ändrat 13.10.2015

Top