Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Handlingsplan för den inre marknaden (1997)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Handlingsplan för den inre marknaden (1997)

1) SYFTE

Se till att den inre marknaden i sin helhet fungerar effektivt genom att redogöra i detalj för de prioriterade åtgärder som bör genomföras under tiden fram till den 1 januari 1999 i syfte att förbättra den inre marknadens funktion.

2) RÄTTSAKT

Kommissionens meddelande av den 4 juni 1997 till Europeiska rådet - "Handlingsplan för den inre marknaden" [Kommissionens meddelande till Europeiska rådet CSE (97)1 slutligt - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

3) SAMMANFATTNING

Kommissionens handlingsplan för den inre marknaden, som är en uppföljning av kommissionens rapport om den inre marknadens följder och effektivitet, lades fram den 4 juni 1997. Innan dess hade Europeiska rådet i slutsatserna från sitt möte i Dublin uppmärksammat kommissionens avsikt att lägga fram en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen är att förbättra den inre marknadens funktion under tiden fram till den 1 januari 1999.

Handlingsplanen baseras på fyra strategiska mål som alla är lika betydelsefulla och bör eftersträvas parallellt:

  • Göra reglerna för den inre marknaden mer verkningsfulla (genom bättre tillämpning och förenkling av reglerna på EU-nivå och nationell nivå).
  • Undanröja de främsta snedvridningarna på marknaden (skattehinder och konkurrenshämmande beteenden).
  • Undanröja de sektorspecifika hindren för integreringen av marknaderna (nya lagstiftningsåtgärder och ändring av de nationella förvaltningarnas attityder).
  • Se till att den inre marknaden kommer alla medborgarna till godo (den inre marknadens sociala dimension).

För vart och ett av dessa mål har kommissionen angivit specifika åtgärder som skall genomföras senast den 1 januari 1999. Alla åtgärderna är nödvändiga för att den inre marknaden i sin helhet skall kunna fungera som det är tänkt och för att sysselsättningen och tillväxten skall kunna stärkas. Trots detta anser kommissionen att det är lämpligt att dela in åtgärderna efter hur långt det är rimligt att tro att de kan ha kommit den 1 januari 1999.

Därför har kommissionen skapat en tidsplan bestående av tre etapper: ett antal brådskande åtgärder skall vidtas på mycket kort sikt, ett antal befintliga förslag skall antas snabbt, och senast den 1 januari 1999 skall det ha uppnåtts enighet om så många som möjligt av de övriga åtgärderna.

DIFFERENTIERAD TIDSPLAN FÖR GENOMFÖRANDET AV HANDLINGSPLANEN FÖR DEN INRE MARKNADEN (bilaga 1 till handlingsplanen)

Etapp 1:

Snabbt godkännande och genomförande av vissa åtgärder

Åtgärdande av alla förseningar när det gäller införandet på nationell nivå av lagstiftningen om den inre marknaden

Utarbetande av en ram som gör det möjligt att se till att lagstiftningen tillämpas och att lösa problem i samband därmed

Upprättande av ett informationscentrum på Internet som kan ge upplysningar om alla regler avseende den inre marknaden som påverkar företagen

Utökning av SLIM och de andra förenklingsinitiativen till att omfatta fler sektorer

Förenkling av de nationella bestämmelserna

Samråd mellan kommissionen och en panel av europeiska företag om vissa förslag

Uppföljning av ett antal initiativ från kommissionen (offentlig upphandling, ömsesidigt erkännande, europeiska standarder, CE-märkningen avseende överensstämmelse, det europeiska patentsystemet (), byggprodukter, Tull 2000 och reformen av transiteringssystemet)

Verkningsfull tillämpning av direktivet om den inre marknaden för el

Liberalisering av telekommunikationerna i enlighet med den fastställda tidsplanen

Beaktande av resultaten från kommissionens samråd med arbetsmarknadens parter om informering av och samråd med arbetstagarna på nationell nivå

Förberedelse av en vitbok om de sektorer som är undantagna från direktivet om arbetstidens förläggning

Förbättring och ökat utnyttjande av EURES-sysselsättningsdatabasen

Förberedelse av ett meddelande om den inre marknaden och miljön

Införande av lämpliga former för dialog med medborgarna

Etapp 2:

Antagande av ett antal befintliga förslag

Enighet om liberaliseringen av tillhandahållandet av naturgas

Stadgarna för Europabolaget

Direktiv om inrättande av lämpliga former för insyn i informationssamhällets tjänster

Direktiv om skydd för biotekniska uppfinningar

Etapp 3:

Uppnående av enighet i vissa frågor

Skattepaket (beskattning av kapitalinkomster, gränsöverskridande betalningar av räntor, arvoden och royalty samt undanröjande av snedvridningar i fråga om indirekt beskattning)

Förslag till modernisering och mer enhetlig tillämpning av momsreglerna

Omstrukturering av EU-reglerna för beskattning av energiprodukter (es de en fr)

Överenskommelse om en rationalisering av medlemsstaternas skyldighet att anmäla horisontella ordningar för statligt stöd

Överenskommelse om kodifieringen och förtydligandet av förfarandena för beviljande av statligt stöd

Nytt direktiv om investeringsfonder

Minskning av restriktionerna för pensionsfonders investeringar

Nya regler för tilldelningen av start- och landningstider (slots) på flygplatser och för flygplatsavgifter

Enighet om inrättandet av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet och om den nya Eurocontrol-konventionen

Skärpning av reglerna om marknadstillsyn i vissa sektorer

Tionde bolagsrättsdirektivet, om gränsöverskridande sammangåenden

Gränsöverskridande sammanslagningar (tillbakadraget av kommisionen)

Förordningar om stadgar för europeiska kooperativ (es de en fr), europeiska ömsesidiga bolag () och europeiska föreningar ()

Direktiv om betalningsförseningar (es de en fr)

Elektronisk handel: upphovsrätt och närstående rättigheter

Elektronisk handel: distansförsäljning av finansiella tjänster

Elektronisk handel: digitala signaturer (es de en fr)

Elektronisk handel: tjänster med villkorad tillgång (es de en fr)

Beledsagande åtgärder och tre direktiv om avskaffande av gränskontroller, om restriktioner för den fria rörligheten för personer och om rätten att resa

Anpassning av rätten att vistas och bosätta sig i en annan medlemsstat

Direktiv om kompletterande pensionsrättigheter (es de en fr)

Direktiv om försäljning av konsumentvaror och garantier i samband därmed

I bilaga 2 till handlingsplanen räknas de fyra strategiska målen upp jämte ett antal viktiga specifika åtgärder som skall se till att den inre marknaden i sin helhet fungerar som det är tänkt. Det är fråga om ett selektivt tillvägagångssätt, som dock inte utesluter att åtgärder vidtas även på andra områden i syfte att förverkliga den inre marknaden.

De uppräknade åtgärderna avser i synnerhet de aspekter som diskuteras nedan.

När det gäller skatter och avgifter föreslås det i handlingsplanen att medlemsstaterna skall få ta ställning till en rad beskattningsåtgärder med följande syften:

  • Undanröja sådan snedvridning som beror på beskattningssystemen, genom- att begränsa verkningarna av skattekonkurrens, främst när det gäller bolagsskatt,- att ta bort olikheter på områdena kapitalbeskattning och indirekt beskattning,- att avskaffa uttag vid källan av skatt på betalningar av räntor, arvoden och royalty mellan företag.
  • Se till att det snabbare skapas ett gemensamt system för ursprungsbaserad moms och att detta system tillämpas på ett enhetligt sätt och är enklare än dagens system.
  • Göra om EU-reglerna för beskattning av energiprodukter genom att utvidga det EU-system med minimiskattesatser som redan gäller för mineraloljor till att omfatta alla energiprodukter.
  • Minska de typer av statligt stöd som utgör det största hotet mot konkurrensen, exempelvis vissa typer av regionalt stöd, stöd till undsättning av företag och stöd till omstrukturering av företag.

När det gäller konsumenterna föreslås det i handlingsplanen att medlemsstaterna skall få ta ställning till åtgärder med följande syften:

  • Garantera den allmänna produktsäkerheten, genom- att skärpa de gemensamma reglerna om tillsyn över marknaderna, exempelvis genom inrättande av program för gemensamma inspektioner eller mer detaljerade förfaranden för inspektioner avseende industriprodukter, konsumentvaror, livsmedel, läkemedel och medicinska anordningar.
  • Bestämma regler för distansförsäljning av finansiella tjänster som undanröjer hindren för gränsöverskridande tillhandahållande av sådana tjänster samtidigt som konsumentskyddet stärks.
  • Se till att reglerna om försäljning av konsumentvaror och om de garantier som gäller i detta sammanhang blir mer lika varandra i medlemsstaterna; de konsumenter som har köpt en defekt produkt bör ha vissa grundläggande rättigheter i hela EU.
  • Ta hänsyn till konsumenternas hälsa vid utarbetandet av nya lagtexter.

När det gäller den fria rörligheten för varor prioriteras genomförandet av programmet Tull 2000 och reformen av transiteringssystemet. De föreslagna åtgärderna avser i huvudsak följande områden:

  • Administration av och tillsyn över transiteringsoperationer.
  • Datorisering av förfarandena.
  • Införande av samma transiteringssystem i hela Europa.
  • Samordning av kampen mot bedrägerier och genomförande av lagstiftningen.

Ny teknik får allt större betydelse. Detta har medfört flera nya utmaningar för EU. I handlingsplanen föreslås att medlemsstaterna skall få ta ställning till åtgärder med följande syften:

  • Skapa lämpliga former för insyn i informationssamhällets tjänster.
  • Harmonisera vissa aspekter av upphovsrätten och närstående rättigheter så att det kan garanteras att skyddsvillkoren är enhetliga i den nya tekniska miljön.
  • Införa regler för distansförsäljning av finansiella tjänster.
  • Se till att digitala signaturer är rättsligt giltiga på den inre marknaden och fastställa minimikritierier som certifieringsorganen måste uppfylla.
  • Skydda tjänster med villkorad tillgång inom hela den inre marknaden.

Dessutom betonas det i handlingsplanen att liberaliseringen av telekommunikationssektorn måste ske enligt tidsplanen, dvs. senast den 1 januari 1998. Kommissionen kommer att dra sitt strå till stacken genom att fortsätta sitt arbete med att se till att reglerna genomförs fullständigt, dels genom bilaterala kontakter med de nationella tillsynsmyndigheterna, dels genom formella rättsliga åtgärder mot eventuella medlemsstater som inte följer reglerna. I synnerhet kommer kommissionen

  • att kontrollera att EU-reglerna tillämpas på ett verkningsfullt sätt och i rätt tid,
  • att öka insynen och öppenheten,
  • att utvärdera de nationella systemen för tilldelning av licenser,
  • att etablera kontakter med erkända tekniska instanser (ONP, ACTE, den nya tillståndskommittén).

När det gäller immaterialrätt föreslås det i handlingsplanen att medlemsstaterna skall få ta ställning till åtgärder med följande syften:

  • Främja innovation i Europa genom att modernisera det europeiska patentsystemet och göra det mer användarvänligt.
  • Harmonisera vissa aspekter av upphovsrätten och närstående rättigheter så att det kan garanteras att skyddsvillkoren är enhetliga i den nya tekniska miljön. Initiativen avser främst direktansluten kommunikation samt mångfaldigande och spridning av skyddat material.
  • Skydda dem som tillhandahåller tjänster med villkorad tillgång mot obehörigt utnyttjande som sker med hjälp av illegala dekodrar, smartkort osv.
  • Se till att biotekniska uppfinningar omfattas av ett heltäckande och tillräckligt starkt skydd genom att erbjuda den rättssäkerhet som både allmänheten och producenterna vill ha.
  • Bekämpa förfalskning (es de en fr).

När det gäller transportsektorn föreslås det i handlingsplanen att medlemsstaterna skall få ta ställning till åtgärder som möjliggör en verklig integrering av marknaden för lufttransport. Det handlar om följande:

  • Nya regler om flygplatsavgifter som garanterar insyn och medger viss flexibilitet i tillämpningen av principen om att avgifterna skall återspegla kostnaderna, så att utnyttjandet av den tillgängliga kapaciteten blir så högt som möjligt (exempelvis genom särskilda avgifter när belastningen är som högst och genom införande av bulleravgifter).
  • Tilldelningen av start- och landningstider (slots) på EU:s flygplatser: flygplatsernas befintliga kapacitet skall utnyttjas på effektivaste möjliga sätt samtidigt som vissa miljökrav uppfylls, rörligheten inom marknaden garanteras och konkurrensen främjas.
  • Inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet, vars uppgift blir att se till att det europeiska luftrummet utnyttjas på ett effektivare sätt och att säkerheten förbättras tack vare gemensamma regler för konstruktion, tillverkning, underhåll och användning av flygplan och gemensamma regler för den personal och de organisationer som utför dessa uppgifter.
  • Utökning av Eurocontrols befogenheter att meddela föreskrifter om flygledningstjänster, så att kvaliteten på tjänsterna höjs och de gemensamma standarderna blir mer enhetliga.
  • EU:s anslutning till Eurocontrol-konventionen, med syftet att se till att arbetet inom Eurocontrol ligger i linje med politiken på de områden där EU har behörighet.
  • När det slutligen gäller målet att skapa en inre marknad som kommer alla medborgarna till godo, anges det i handlingsplanen ett antal olika åtgärder, bland annat följande:
  • Avskaffande av gränskontrollerna genom att ett antal beledsagande åtgärder vidtas och tre föreslagna direktiv antas.
  • Skydd av de sociala rättigheterna, dels genom samråd med arbetsmarknadens parter om informering av och samråd med arbetstagare på nationell nivå, dels genom antagande av en vitbok om arbetstidens förläggning, i synnerhet för dem som arbetar med transporttjänster.
  • Främjande av arbetskraftens rörlighet inom EU genom antagande av ett direktiv om kompletterande pensionsrättigheter och genom förbättring och ökad användning av sysselsättningsdatabasen EURES.
  • Skydd av konsumenternas rättigheter och hälsa samt av miljön genom antagande av ett direktiv om distansförsäljning av konsumentvaror och genom antagande av ett meddelande om den inre marknaden och miljön.
  • Skapande av lämpliga former för en dialog med medborgarna som dels ger dessa kunskap om sina rättigheter och möjligheter på den inre marknaden, dels ger dem tillfälle att tala om vilka svårigheter de stöter på när de konkret försöker utöva sina rättigheter.

4) tillämpning

5) ytterligare åtgärder

Senast ändrat den 05.09.2003

Top