Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tullavtal mellan EU och Indien

Tullavtal mellan EU och Indien

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Rådets beslut 2004/633/EG om ingående av ett avtal mellan EU och Indien om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor

Avtal mellan EU och Indien om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor

VILKET SYFTE HAR BESLUTET OCH AVTALET?

  • Beslutet rör undertecknandet av EU och Indien av ett avtal som syftar till att förenkla tullåtgärder och utbyta kunskap och erfarenheter på tullområdet.
  • Syftet med avtalet är att underlätta de lagliga varurörelserna och ett effektivt samarbete mellan de förvaltningsmyndigheter som ansvarar för tillämpningen av tullagstiftningen*. Detta uppnås genom upprättande av kommunikationskanaler mellan tullmyndigheterna för att underlätta och säkerställa ett snabbt informationsutbyte. Samarbetet som fastställs i avtalet kan utökas och kompletteras genom avtal om särskilda sektorer och frågor.

VIKTIGA PUNKTER

Tullsamarbete

Parterna åtar sig att utveckla tullsamarbetet genom att

  • underlätta lagliga varurörelser och utbyta information och sakkunskap om tullteknik, tullförfaranden och datoriserade system,
  • ge varandra tekniskt bistånd,
  • utbyta personal och experter.

Ömsesidigt administrativt bistånd

  • Parterna åtar sig att bistå varandra för att säkerställa en korrekt tillämpning av tullagstiftningen. Avtalet föreskriver två typer av bistånd:
    • Bistånd efter framställan: Den anmodade myndigheten* förser den begärande myndigheten* med all relevant information så att den kan säkerställa att tullagstiftningen tillämpas på ett korrekt sätt och upptäcka verksamhet som strider mot lagstiftningen. Informationen kan röra brott såsom uppvisande av oriktiga eller förfalskade dokument eller korrekta export- och importförfaranden mellan de båda parterna. Bistånd kan också begäras om det finns skäl att tro att personer, platser, varor eller transportmedel är inblandade i brott mot lagstiftningen.
    • Bistånd på eget initiativ: Parterna bistår varandra om de anser det vara nödvändigt för en korrekt tillämpning av tullagstiftningen. De utbyter framför allt information med varandra på eget initiativ som kan hjälpa till att undvika väsentlig skada för ekonomin, folkhälsan eller liknande vitala intressen.

Formella aspekter och undantag från skyldigheten att lämna bistånd

  • Framställningar måste göras skriftligen, förutom i brådskande fall då muntliga framställningar kan göras, med skriftlig bekräftelse efteråt. Framställningar måste innehålla
    • uppgifter om begärande myndighet,
    • begärd åtgärd,
    • föremålet för och skälet till framställan,
    • alla rättsligt bindande instrument som berörs, och
    • uppgifter om de personer som är föremål för undersökningen.
  • Den anmodade myndigheten kan vägra att ge bistånd om detta sannolikt skulle gå emot en av parternas suveränitet, allmänna ordning, säkerhet eller andra väsentliga intressen. Skyldigheten att ge bistånd kan också åsidosättas om den skulle innebära en kränkning av en industri-, handels- eller yrkeshemlighet. Den anmodade parten kan också besluta att skjuta upp biståndet med hänvisning till att det skulle inverka på en pågående utredning, rättslig åtgärd eller ett pågående förfarande.
  • Avtalet innehåller konfidentialitetsklausuler med avseende på den information som lämnas, vilken omfattas av tystnadsplikt. Personuppgifter skyddas i stor utsträckning.
  • Genom avtalet inrättas en gemensam tullsamarbetskommitté som överser avtalets funktionssätt och utreder alla frågor som uppkommer i samband med dess tillämpning.

FÖR VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET?

Beslutet har tillämpats sedan den 30 mars 2004. Avtalet trädde i kraft den 1 november 2004.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Tullagstiftning: Alla bestämmelser som antagits av EU eller Indien om import, export och transitering av varor och hur de underställs andra tullförfaranden, däribland åtgärder i form av förbud, restriktioner och kontroll.
Anmodad myndighet: Den behöriga tullmyndighet som mottar en framställan om bistånd.
Begärande myndighet: Den behöriga tullmyndighet som lämnar en framställan om bistånd.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 2004/633/EG av den 30 mars 2004 om ingående av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indien om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor (EUT L 304, 30.9.2004, s. 24)

Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indien om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor (EUT L 304, 30.9.2004, s. 25)

Senast ändrat 07.11.2017

Top