Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Avtal med Hongkong om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor

Avtal med Hongkong om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Rådets beslut 1999/400/EG om att ingå avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Hongkong, Kina om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor

Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Hongkong, Kina om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTET?

Syftet med avtalet är att förbättra samarbetet mellan de administrativa myndigheter som har ansvar för att tillämpa tullagstiftningen*. Förutom att sörja för flera typer av samarbete innehåller det artiklar som syftar till en ytterligare utveckling och utökning av tullsamarbetet genom avtal om särskilda frågor.

Genom beslutet ingås avtalet på Europeiska gemenskapens (numera EU:s) vägnar.

VIKTIGA PUNKTER

Tullsamarbete

Parterna åtar sig att utveckla tullsamarbetet genom att

  • främja en effektiv samordning och kommunikationskanaler mellan sina tullmyndigheter för att underlätta och säkerställa ett snabbt informationsutbyte,
  • underlätta den fria rörligheten för varor,
  • utbyta information och sakkunskap som krävs för att förbättra tullförfarandena,
  • ge varandra tekniskt bistånd,
  • bedriva personalutbyte när detta gynnar båda parter.

Ömsesidigt administrativt bistånd

Följande två typer av ömsesidigt administrativt bistånd kan förekomma:

  • Bistånd efter framställan: Den anmodade myndigheten* måste tillhandahålla den begärande myndigheten* all relevant information som krävs för att den ska kunna säkerställa att tullagstiftningen tillämpas korrekt. Informationen kan avse upptäckta eller planerade aktiviteter som kan utgöra verksamhet i strid med sådan lagstiftning. Den kan även avse regelmässigheten hos export- och importförfaranden mellan de båda länderna.

Avtalet täcker dessutom särskild övervakning i alla misstänkta fall. Sådan övervakning kan bedrivas avseende vilken fysisk eller juridisk person, plats eller varuförflyttning som helst, eller vilket transportmedel som helst, som har eller kan ha koppling till eller som används för att genomföra verksamhet i strid med tullagstiftningen.

  • Spontant bistånd: Parterna kan bistå varandra på eget initiativ om de anser att det är nödvändigt för en korrekt tillämpning av tullagstiftningen, framför allt om de mottar information som kan vara av intresse för den andra parten.

Formella aspekter och undantag från skyldigheten att lämna bistånd

Framställningar måste göras skriftligen, utom i akuta fall då framställan kan göras muntligen och bekräftas skriftligen efteråt.

Framställningar måste innehålla

  • uppgifter om begärande myndighet,
  • begärd åtgärd,
  • föremålet för och skälet till framställan,
  • berörd lagstiftning,
  • berörda fysiska eller juridiska personer,
  • en sammanfattning av relevanta fakta och av de undersökningar som redan genomförts.

Den anmodade myndigheten kan vägra att tillmötesgå en framställan om detta sannolikt skulle gå emot en av parternas suveränitet, allmänna ordning, säkerhet eller andra väsentliga intressen. Skyldigheten att ge bistånd kan också åsidosättas om den skulle innebära en kränkning av en industri-, handels- eller yrkeshemlighet.

Avtalet innehåller regler om konfidentialitet för den lämnade informationen. Personuppgifter skyddas i stor utsträckning.

I avtalet föreskrivs upprättande av en gemensam tullsamarbetskommitté, vilken ser till att detta avtal fungerar ordentligt och utreder alla frågor som uppkommer i samband med dess tillämpning.

SEDAN NÄR GÄLLER AVTALET?

Det trädde i kraft den 1 juni 1999.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Tullagstiftning: alla lagar eller andra författningar eller alla andra bindande rättsliga instrument som antagits av EU och Hongkong avseende import, export och transitering av varor och deras inordnande i ett eventuellt annat tullförfarande, inbegripet förbuds-, begränsnings- och kontrollåtgärder som faller inom tullmyndigheters eller andra administrativa myndigheters behörighetsområde.
Anmodad myndighet: Den behöriga tullmyndighet som mottar en framställan om bistånd.
Begärande myndighet: Den behöriga tullmyndighet som lämnar en framställan om bistånd.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 1999/400/EG av den 11 maj 1999 om att ingå avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Hongkong, Kina om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor (EGT L 151, 18.6.1999, s. 20).

Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Hongkong, Kina om samarbete och ömsesidigt administrativt bistånd i tullfrågor (EGT L 151, 18.6.1999, s. 21)

Senast ändrat 08.01.2019

Top