Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Övergång till euron: bankavgifter och parallella angivelser av priser

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Övergång till euron: bankavgifter och parallella angivelser av priser

Europeiska kommissionen antog dess rekommendationer 1998, innan sedlar och mynt i euro sattes i omlopp i tolv av Europeiska unionens medlemsstater, för att underlätta införandet av den gemensamma valutan. Rekommendationerna riktar sig till banker och andra ekonomiska aktörer, bransch- och konsumentorganisationer, samt till medlemsstaterna.

RÄTTSAKTER

Kommissionens rekommendationer från den 23 april beträffande följande:

Bankavgifter för omräkning till euro [rekommendation 98/286/EG - Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 130, 1.5.1998].

2. Parallella angivelser av priser och andra monetära belopp [rekommendation 98/287/EG - Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 130, 1.5.1998].

3. Dialog, uppföljning och information i syfte att underlätta övergången till euron[rekommendation 98/288/EG -- Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 130, 1.5.1998].

SAMMANFATTNING

Europeiska kommissionen antog den 23 april 1998 dessa rekommendationer, vilka inte är rättsligt bindande, i syfte att garantera bästa möjliga förutsättningar för införandet av euron. Två rekommendationer riktar sig dels till bankerna när det gäller bankavgifterna för omräkning till euro, dels till de ekonomiska aktörerna när de gäller parallella angivelser av priser och andra monetära belopp. Den tredje innehåller rekommendationerna om dialog, uppföljning och information i syfte att underlätta övergången till euro för medborgarna.

BANKAVGIFTER FÖR OMRÄKNING TILL EURO

Kommissionen anser, med stöd av sin rekommendation 98/286/EG, att bankerna inte har laglig rätt att ta ut avgifter för följande tjänster:

  • Omräkning av inbetalningar under övergångsperioden * (från nationella valuta till euro och omvänt).
  • Redenominering av konton i nationell valuta till euro vid utgången av övergångsperioden.
  • Olika avgifter för tjänster uttryckta i euro som för annars identiska tjänster uttryckta i den nationella valutaenheten.

Kommissionen rekommenderar att bankerna även tillämpar följande praxis:

  • Avgiftsfri omräkning av utbetalningar från den nationella valutaenheten till euro och omvänt under övergångsperioden.
  • Avgiftsfri redenominering av konton från den nationella valutaenheten till euro under övergångsperioden.
  • För kunderna avgiftsfri inväxling av "hushållsbelopp" av sedlar och mynt i nationell valuta till eurosedlar och euromynt under slutfasen * (beloppens storlek fastställs av bankerna).

I rekommendationen sammanför kommissionen båda dessa typer av praxis under den gemensamma beteckningen "norm för god praxis". Beteckningen omfattar alltså både den rättsligt föreskrivna och den rekommenderade praxisen.

Omräkningskurserna och alla övriga avgifter bör tydligt anges

Bankerna bör tydligt redovisa de omräkningskurser (esdeenfr)som tillämpas vid alla omräkningar (samt vid all växling) och separat redovisa alla eventuella avgifter.

I de fall bankerna tar ut omräknings- eller växlingsavgifter som inte följer normen för god praxis, eller när de inte tillämpar en eller flera av de bestämmelser som anges ovan, bör de förse sina kunder med

  • skriftlig förhandsinformation om alla avgifter för omräkning eller växling de avser att tillämpa,
  • särskild information (i efterhand) i kontoutdrag och alla andra former av kundkommunikation, om samtliga uttagna avgifter.

Bankerna bör så snart som möjligt före den 1 januari 1999 informera sina kunder om huruvida och i vilken utsträckning de kommer att införa normen för god praxis.

Frågan om kommissionens övervakning av hur normen för god praxis tillämpas tas upp i rekommendationen om dialog, uppföljning och information i syfte att underlätta övergången till euron.

Kommissionen uppmanar behöriga myndigheter i medlemsländerna att överväga frågan om växling av mynt och sedlar för medborgare som saknar bankkonto.

Rekommendationen riktar sig till medlemsstaterna samt till banker och deras sammanslutningar.

PARALLELLA ANGIVELSER AV PRISER OCH ANDRA MONETÄRA BELOPP

Med "parallell angivelse" av ett pris eller annat monetärt belopp avses den samtidiga angivelsen av ett belopp i både den nationella valutaenheten och i euro. De parallella prisangivelserna ingår som en del av en övergripande kommunikationsstrategi för övergången till euron för konsumenter och butiksanställda.

Vid parallella angivelser av priser och andra monetära belopp skall följande bestämmelser iakttas i enlighet med den gällande lagstiftningen:

  • Omräkningskurserna (esdeenfr)och reglerna för avrundning, enligt hur de anges i rådets förordning (EG) nr 1103/97 (esdeenfr)om vissa bestämmelser som har samband med införandet av euron, måste följas strikt.
  • Avrundning ska ske till närmaste cent.

Kommissionen understryker att följande grundläggande bestämmelser även måste iakttas:

  • Tydlighet och läsbarhet: Tydlig åtskillnad bör göras mellan det belopp som ska betalas och det motvärde som anges i informationssyfte och man bör undvika att ange ett alltför stort antal sifferuppgifter (parallella angivelser kan begränsas till det slutbelopp konsumenten ska betala).
  • Detaljhandlarna bör klart ange om de är beredda att godta betalningar i euro under övergångsperioden.

Kommissionen rekommenderar parallella angivelser av priser och andra monetära belopp, som kan tjäna som "orienteringspunkter", påförs dokument som exempelvis kontoutdrag och vatten-, tele- och energiräkningar så tidigt som möjligt under övergångsperioden.

Införandet av parallella angivelser inom detaljhandeln bör ske i gradvis, med hänsyn till i vilken takt kunderna är villiga att gå över till den nya valutan, slag av försäljningsställe och slag av saluförda produkter.

Kommissionen uppmuntrar branschorganisationerna att ta fram gemensamma utformningar eller format för parallella prisangivelser. Den uppmanar dem att hjälpa de mindre detaljhandlarna att skaffa de resurser som krävs för de parallella prisangivelserna och att genomföra andra informationsinsatser.

Rekommendationen riktar sig till medlemsländerna och till alla ekonomiska aktörer som kan tänkas tillhandahålla parallella angivelser.

DIALOG, UPPFÖLJNING OCH INFORMATION I SYFTE ATT UNDERLÄTTA ÖVERGÅNGEN TILL EURO

De nationella myndigheterna uppmanas att uppmuntra en fortsatt dialog mellan alla aktörer som deltar i de praktiska förberedelserna inför övergången till euron. Kommissionen kommer även fortsättningsvis att uppmuntra denna dialog på EU-nivå och uppmana medlemsländerna att ta hänsyn till resultaten.

Kommissionen rekommenderar bland annat att

  • konsumentorganisationerna och branschorganisationerna förhandlar och, om så krävs, avtalar om normer för god praxis beträffande parallella angivelser och betalning, samt definierar miniminormer för skyldigheten att tillhandahålla information,
  • och att principer fastställs som underlättar för småföretagen, som kommer att ställas inför särskilda problem (exempelvis att fakturor ska utställas i euro först efter viss förvarning).

När det gäller uppföljningen av de praktiska förberedelserna uppmanas medlemsländerna att inrätta decentraliserade observationscentra som även kan tjäna som informationskälla för konsumenterna och bidra till att underlätta utbyte av erfarenheter och god praxis vad gäller deras behov och genomförandet av avtal på nationell nivå och EU-nivå.

Kommissionen vill när det gäller informationsåtgärder

  • uppmuntra institutioner som har kontakter med småföretagen att fullfölja sina ansträngningar att informera och skapa ökad insikt om euron,
  • uppmana medlemsländerna att fortsätta att fundera över vilken roll utbildningssystemen kan spela.

Rekommendationen riktar sig till medlemsländerna, de lokala myndigheterna, bransch- och konsumentorganisationerna, bankföreningarna, företagen samt till alla andra organisationer och institutioner som har kontakt med företagen.

Rättsaktens nyckelbegrepp

  • Övergångsperiod: den period som börjar den 1 januari 1999 och slutar den 31 december 2001.
  • Slutfas: den period som börjar den 1 januari 1999 och slutar 30 december 2002.

Senast ändrat den 12.07.2006

Top