Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser i EU

Förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser i EU

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 1174/2011 om verkställighetsåtgärder för att korrigera alltför stora makroekonomiska obalanser i euroområdet

Förordning (EU) nr 1176/2011 om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGARNA?

  • Förordning (EU) nr 1176/2011 innehåller detaljerad information om förfarandet för att upptäcka och korrigera makroekonomiska obalanser. Denna förordning gäller alla EU-länder.
  • Förordning (EU) nr 1174/2011 fastställer en verkställighetsmekanism. Denna mekanism kulminerar med ekonomiska sanktioner för länder i euroområdet som inte uppfyller rekommendationerna från förfarandet vid makroekonomiska obalanser på EU-nivå för att råda bot på sina alltför stora obalanser.

VIKTIGA PUNKTER

Utöver att noggrant övervaka budgetpolitiken i EU-länderna kontrollerar EU även makroekonomiska utvecklingar* för att upptäcka, förebygga och korrigera potentiellt skadliga makroekonomiska obalanser* och risker som skulle hindra en väl fungerande ekonomisk och monetär union.

Rapporten om förvarningsmekanismen

  • Varje år utarbetar EU-kommissionen rapporten om förvarningsmekanismen, som utgör utgångspunkten för den årliga cykeln för förfarandet vid makroekonomiska obalanser. Rapporten om förvarningsmekanismen baseras på den ekonomiska tolkningen av en resultattavla med indikatorer, men bygger även på andra relevanta ekonomiska och finansiella analyser. I rapporten bedöms situationen i EU-länderna för att upptäcka utveckling som kan reflektera eventuella obalanser.
  • På grundval av denna rapport identifierar kommissionen de EU-länder som kan påverkas av obalanser och som kräver ytterligare analys. Rådet diskuterar rapporten och antar slutsatser.

Fördjupande granskningar

För vart och ett av de länder som identifieras i rapporten om förvarningsmekanismen genomför kommissionen en fördjupad granskning. Denna avgör om det finns obalanser och bedömer deras natur och allvar samt understryker anpassningsproblem och politiska utmaningar. Enligt förordningen möjliggörs tre olika utfall från en fördjupad granskning enligt följande:

  • Det berörda landet påverkas inte av någon obalans . Ett land i denna situation granskas på nytt angående makroekonomiska obalanser under varje efterföljande runda av det fleråriga förfarandet vid makroekonomiska obalanser och fortsätter samtidigt att vara föremål för multilateral övervakning enligt den europeiska planeringsterminen.
  • Det berörda landet påverkas av en obalans. När så är fallet kan rådet på kommissionens rekommendation utfärda landsspecifika rekommendationer till det berörda landet och vidta förebyggande åtgärder.
  • Det berörda landet påverkas av en alltför stor obalans. Rådet kan också på kommissionens rekommendation utfärda landsspecifika rekommendationer till det berörda landet. När det gäller alltför stora obalanser kan rådet vidta korrigerande åtgärder på kommissionens rekommendation. Korrigerande åtgärder omvandlas till ett särskilt förfarande, nämligen förfarandet vid alltför stora obalanser.

Vid fördjupade granskningar undersöks olika trender i EU-ländernas ekonomier, särskilt utvecklingen i fråga om externa obalanser (såsom bytesbalanser, förändringar i exportandelar och nettoinvesteringsbalanser) och interna obalanser (såsom offentlig och privat skuldsättning, bostadspriser, kreditflöden och arbetslöshet).

Resultaten av de fördjupade granskningarna beaktas av kommissionen och rådet genom att de utfärdar landsspecifika rekommendationer inom ramen för den europeiska planeringsterminen varje vår.

Förfarandet vid alltför stora obalanser

  • Rådet kan på rekommendation av kommissionen utlösa förfarandet vid alltför stora obalanser för ett EU-land med alltför stora obalanser. Rådet antar ett antal politiska rekommendationer som ska följas och indikerar en tidsfrist för när det berörda EU-landet ska lämna in en plan för korrigerande åtgärder.
  • Om åtgärderna och tidsplanen som lämnats in av EU-landet är tillfredsställande godkänns de genom en rekommendation från rådet som inrättar en övervakningsplan.
  • Om planen som lämnats in bedöms som otillräcklig utfärdar rådet en rekommendation där landet uppmanas att lägga fram en ny plan för korrigerande åtgärder inom två månader.
  • Kommissionen följer upp rekommendationen. Denna uppföljning bygger både på regelbundna lägesrapporter som lämnas in av landet och på resultat vid övervakningsbesök. På grundval av kommissionens rapport bedöms genomförandeåtgärder av rådet.
  • Den korrigerande delen kan utlösas när som helst för ett EU-land där alltför stora obalanser har identifierats.

Påföljder och böter enligt förfarandet vid alltför stora obalanser

  • Länder i euroområdet kan bli föremål för ekonomiska sanktioner om de upprepade gånger lämnar in otillräckliga planer för korrigerande åtgärder eller i händelse av brist på korrigerande åtgärder. I händelse av att otillräckliga korrigerande åtgärder har vidtagits får rådet ålägga en räntebärande deposition på landet. Om landet fortfarande underlåter att vidta korrigerande åtgärder kan denna deposition omvandlas till böter. Den räntebärande deposition eller bötesbeloppet uppgår till 0,1 % av landets BNP under det föregående året.
  • Dessa sanktioner bestraffar landets upprepade underlåtenhet att agera, inte själva obalanserna. Sanktionerna anses godkända om inte en kvalificerad majoritet av länderna i euroområdet har invändningar.
  • Bristande efterlevnad av förfarandet vid alltför stora obalanser kan leda till indragande av de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESIF), oberoende av landets medlemskap i euroområdet.

Europeiska planeringsterminen 2016

De fördjupade granskningarna offentliggjordes den 26 februari 2016 och införlivades i kommissionens landrapporter. Resultaten av de fördjupade granskningarna sammanfattas i ett meddelande från kommissionen.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGARNA FÖR?

De har båda gällt sen den 13 december 2011.

BAKGRUND

Genom sexpacken, som trädde i kraft i december 2011, infördes ett övervakningssystem av den ekonomiska politiken för att förebygga och korrigera makroekonomiska obalanser inom EU. Denna övervakning är en del av den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken.

Mer information finns här:

* VIKTIGA BEGREPP

Makroekonomisk utveckling: monetär, finanspolitisk och finansiell utveckling på makroekonomisk nivå (dvs. inom ett lands ekonomi).

Makroekonomiska obalanser: där vissa aspekter av ett lands ekonomi är i obalans, t.ex. höga nivåer av offentliga eller privata skulder, hög arbetslöshet, dåliga exportresultat osv.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1174/2011 av den 16 november 2011 om verkställighetsåtgärder för att korrigera alltför stora makroekonomiska obalanser i euroområdet (EUT L 306, 23.11.2011, s. 8–11).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1176/2011 av den 16 november 2011 om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser (EUT L 306, 23.11.2011, s. 25–32).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken och Eurogruppen – Europeiska planeringsterminen 2016: Bedömning av framstegen med strukturreformer, förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser samt resultatet av de fördjupade granskningarna enligt förordning (EU) nr 1176/2011 (COM(2016) 095 final/2, 7.4.2016).

Senast ändrat 30.08.2016

Top