Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Partnerskapsavtal om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och Nya Zeeland

Partnerskapsavtal om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och Nya Zeeland

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Partnerskapsavtal om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och Nya Zeeland

Beslut (EU) 2016/2079 om undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet

Beslut (EU) 2022/1007 om ingående av avtalet

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

  • Avtalet syftar till att stärka partnerskapet mellan Europeiska unionen (EU) och Nya Zeeland och till att fördjupa och utöka samarbetet på områden av ömsesidigt intresse.
  • Genom beslut (EU) 2016/2079 godkänns undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet på EU:s vägnar.
  • Genom beslut (EU) 2022/1007 ingås avtalet på EU:s vägnar.

VIKTIGA PUNKTER

Avtalet omfattar många olika områden, bland annat följande:

  • Varuhandel. Tullarna tas bort helt på all export av varor från EU till Nya Zeeland och på export av livsmedel och drycker från EU, och tas bort eller sänks avsevärt på de flesta nyzeeländska varor som exporteras till EU.
  • Ursprungsregler. Dessa regler innebär att produkter som har bearbetats väsentligt i EU eller Nya Zeeland omfattas av tullförmåner enligt avtalet.
  • Handelspolitiska skyddsåtgärder. Eventuell illojal handel mellan avtalsparterna kan hanteras med hjälp av handelspolitiska skyddsåtgärder (antidumpningsåtgärder, utjämningsåtgärder för subventionerade varor, globala skyddsåtgärder).
  • Tekniska handelshinder. Avtalet främjar öppenhet och användning av internationella standarder för att underlätta marknadstillträde och samtidigt bevara de skyddsnivåer som vardera parten anser vara lämpliga.
  • Liberalisering på områdena för investeringar och tjänstehandel. Avtalet gör det lättare för EU-företag att sälja tjänster till kunder i Nya Zeeland och öppnar möjligheter att investera i både tjänstesektorn och tillverkningssektorn. Det garanterar också lika villkor för tjänsteleverantörer från EU och deras konkurrenter i Nya Zeeland.
  • Offentlig upphandling. Parterna kommer att ömsesidigt öppna upp sina upphandlingsmarknader utöver vad som redan gjorts enligt Världshandelsorganisationens (WTO:s) avtal om offentlig upphandling.
  • Immateriella rättigheter. Avtalet innehåller regler om upphovsrätt och närstående rättigheter, varumärken, industriella formgivningar, geografiska beteckningar, växtsorter och skydd av företagshemligheter.
  • Handel och hållbar utveckling. Avtalet omfattar arbetslivsfrågor, kvinnors egenmakt och miljö- och klimatfrågor. Båda parters rätt att reglera dessa områden skyddas. Det är förbjudet för parterna att försöka öka handel eller investeringar genom att försvaga eller inte upprätthålla sina lagar.
  • Tvistlösning. I avtalet ingår regler om en rättvis och effektiv metod för att lösa eventuella tvister om hur avtalsreglerna ska tolkas och tillämpas.

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Avtalet har gällt sedan den 21 juli 2022.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2016/2079 av den 29 september 2016 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av partnerskapsavtalet om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Nya Zeeland, å andra sidan (EUT L 321, 29.11.2016, s. 1).

Partnerskapsavtal om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Nya Zeeland, å andra sidan (EUT L 321, 29.11.2016, s. 3).

Rådets beslut (EU) 2022/1007 av den 20 juni 2022 om ingående på unionens vägnar av partnerskapsavtalet om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Nya Zeeland, å andra sidan (EUT L 171, 28.6.2022, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande om ikraftträdandet av partnerskapsavtalet om förbindelser och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Nya Zeeland, å andra sidan (EUT L 183, 8.7.2022, s. 1).

Senast ändrat 07.12.2022

Top