Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna

Restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut (Gusp) 2020/1999 om restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna

Förordning (EU) 2020/1998 om restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna

VILKET SYFTE HAR BESLUTET OCH FÖRORDNINGEN?

  • Genom beslutet och förordningen inrättas ett sanktionssystem som Europeiska unionen (EU) kan använda mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna runtom i världen.
  • Förordning (EU) 2020/1998 började tillämpas automatiskt och enhetligt för alla EU:s medlemsstater så snart den trädde i kraft, utan att den behövde införlivas i nationell lagstiftning. Den har ändrats genom genomförandeförordningarna (EU) 2021/371 av den 2 mars 2021 och (EU) 2021/478 av den 22 mars 2021.
  • Genom beslut (Gusp) 2022/2376 uppdaterades bilagan till beslut (Gusp) 2020/1999 och åtgärderna förlängdes till och med den 8 december 2023.

VIKTIGA PUNKTER

Det globala EU-systemet för sanktioner avseende mänskliga rättigheter utgör en rättslig grund för EU att rikta sanktioner (restriktiva åtgärder) mot enskilda personer, företag och organ, med eller utan band till nationella regeringar, som är ansvariga för, involverade i eller har anknytning till allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna, var som helst i världen.

Tillämpningsområde

Det globala EU-systemet för sanktioner avseende mänskliga rättigheter omfattar ett antal brott mot de mänskliga rättigheterna, däribland följande:

  • Folkmord.
  • Brott mot mänskligheten.
  • Tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
  • Slaveri.
  • Utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar och mord.
  • Påtvingade försvinnanden och godtyckliga gripanden eller frihetsberövanden.

Sanktionssystemet omfattar även handlingar som är utbredda, systematiska eller ger anledning till allvarlig oro när det gäller målen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp) enligt artikel 21 i fördraget om Europeiska unionen. Bland dessa ingår följande:

  • Människohandel.
  • Kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begås av människosmugglare.
  • Sexuellt och könsrelaterat våld.
  • Kränkningar av eller brott mot
    • friheten att delta i fredliga sammankomster och föreningsfriheten,
    • åsikts- och yttrandefriheten,
    • religions- och trosfriheten.

Sanktioner och undantag

De restriktiva åtgärderna kommer att omfatta reseförbud för enskilda personer och frysning av penningmedel för både enskilda personer och enheter. Dessutom förbjuds personer och enheter i EU att direkt eller indirekt ställa medel till förfogande för personer och enheter som står med på förteckningen i bilagan till beslutet och förordningen.

Medlemsstaterna får bevilja undantag från reseförbud om resan motiveras av

  • brådskande humanitära skäl,
  • att personen ska delta i mellanstatliga möten eller möten som stöds eller anordnas av EU,
  • medverkan i en rättsprocess.

Ändringar av förteckningen

Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och medlemsstaterna kan föreslå ändringar av förteckningen.

Ändringar beslutas av Europeiska unionens råd och tillkännages offentligt.

Anpassning till EU:s restriktiva åtgärder i vissa länder utanför EU

Kandidatländerna Montenegro, Nordmakedonien, Albanien och Ukraina samt Efta-länderna Island, Liechtenstein och Norge (som också är medlemmar i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)) har valt att följa EU-beslutet om restriktiva åtgärder och se till att deras nationella politik överensstämmer med det.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET OCH FÖRORDNINGEN FÖR?

Beslutet och förordningen har båda gällt sedan den 8 december 2020.

BAKGRUND

Det globala EU-systemet för sanktioner avseende mänskliga rättigheter ingick i de åtaganden för att motverka allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna som anges i EU:s handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati 2020–2024.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut (Gusp) 2020/1999 av den 7 december 2020 om restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna (EUT L 410I, 7.12.2020, s. 13).

Fortlöpande ändringar av beslut (Gusp) 2020/1999 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets förordning (EU) 2020/1998 av den 7 december 2020 om restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna (EUT L 410I, 7.12.2020, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut (Gusp) 2022/2376 av den 5 december 2022 om ändring av beslut (Gusp) 2020/1999 om restriktiva åtgärder mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna (EUT L 314, 6.12.2022, s. 90).

Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet – EU:s handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati 2020–2024 (JOIN(2020) 5 final, 25.3.2020).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Femte delen – Unionens yttre åtgärder – Avdelning IV – Restriktiva åtgärder – Artikel 215 (f.d. artikel 301 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 144).

Senast ändrat 08.09.2023

Top