Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Luftfartsavtalet mellan EU och Schweiz

Luftfartsavtalet mellan EU och Schweiz

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Schweiz om luftfart

Beslut 2002/309/EG, Euratom om ingående av sju avtal med Schweiziska edsförbundet

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTET?

Genom avtalet överenskoms följande:

  • Schweiz integreras i Europeiska unionens (EU:s) inre luftfartsmarknad. Detta ingår i ett paket med avtal som omfattar sju olika sektorer av EU:s verksamhet.
  • EU:s luftfartslagstiftning ska tillämpas även i Schweiz. I bilagan till avtalet förtecknas all EU-lagstiftning som Schweiz tillämpar samt de anpassningar som gäller.

Genom beslutet godkänns avtalet på EU:s (då Europeiska gemenskapens) vägnar.

VIKTIGA PUNKTER

Ekonomiska regler

Avtalet mellan EU och Schweiz ger följande rättigheter:

  • Etableringsfrihet inom sektorn för civil luftfart för EU-företag i Schweiz och för schweiziska företag i EU.
  • Obegränsade rättigheter för schweiziska lufttrafikföretag att flyga mellan valfri punkt i Schweiz och valfri punkt i EU och mellan punkter i olika EU-medlemsstater.
  • Obegränsade rättigheter för EU-lufttrafikföretag att flyga mellan valfri punkt i EU och valfri punkt i Schweiz.

I avtalet bestäms också att parterna i framtiden ska förhandla om att ge EU-lufttrafikföretag rätt att flyga mellan punkter inom Schweiz och schweiziska lufttrafikföretag rätt att flyga mellan punkter inom EU:s medlemsstater.

Anpassning av regelverk

  • Tillämpningsområdet för EU:s regelverk för civil luftfart utvidgas till att omfatta Schweiz i enlighet med bilagan till avtalet. I regelverket ingår regler om marknadsreglering, konkurrens, flygsäkerhet, luftfartsskydd, flygtrafikledning, miljö och buller, konsumentskydd och bränslebeskattning.
  • Enligt avtalet ska Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet spela samma roll i Schweiz som i EU.
  • Avtalet innehåller också regler om rättvis konkurrens, inklusive förbud mot samordnade förfaranden och missbruk av dominerande ställning, samt strikta regler om statligt stöd. All diskriminering på grund av nationalitet är förbjuden inom avtalets tillämpningsområde.

Institutionella regler

  • Varje part är ansvarig för att se till att bestämmelserna i avtalet efterlevs på dess territorium. Parterna ska även utbyta information och bistå varandra vid möjliga överträdelser.
  • En gemensam kommitté som består av företrädare för båda parterna ansvarar för att förvalta avtalet och se till att det genomförs korrekt. Kommittén sammanträder minst en gång per år och ger parterna möjlighet att utbyta information, samråda och fatta beslut, särskilt om ändringar av avtalets bilaga om EU:s luftfartslagstiftning. Parterna samråder också med varandra för att överväga om de ska samordna sitt agerande inom internationella organisationer och gentemot länder som inte omfattas av avtalet.

SEDAN NÄR GÄLLER AVTALET?

Avtalet trädde i kraft den 1 juni 2002.

BAKGRUND

Se även:

HUVUDDOKUMENT

Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Schweiziska edsförbundet om luftfart (EGT L 114, 30.4.2002, s. 73).

Fortlöpande ändringar av avtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

2002/309/EG, Euratom: Rådets och, i fråga om avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete, kommissionens beslut av den 4 april 2002 om ingående av sju avtal med Schweiziska edsförbundet (EGT L 114, 30.4.2002, s. 1).

Senast ändrat 01.01.2023

Top