Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Genomförande av Eurosystemets penningpolitiska ramverk

Genomförande av Eurosystemets penningpolitiska ramverk

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Riktlinje (EU) 2015/510 om genomförandet av Eurosystemets penningpolitiska ramverk

VILKET SYFTE HAR RIKTLINJEN?

Riktlinjen innehåller gemensamma regler för genomförandet av Eurosystemets penningpolitik för de medlemsstater i Europeiska unionen (EU) som har euron som valuta.

VIKTIGA PUNKTER

För att uppnå sitt primära mål att upprätthålla prisstabiliteten för euroområdet som helhet använder Eurosystemet en uppsättning penningpolitiska instrument och förfaranden. Dessa utgör den operativa ramen för genomförandet av penningpolitiska beslut i praktiken.

Riktlinjen omfattar Eurosystemets penningpolitiska instrument och förfaranden.

  • De penningpolitiska instrumenten är
    • öppna marknadstransaktioner som syftar till att styra räntorna, reglera penningförsörjningen på finansmarknaden och signalera den penningpolitiska inriktningen i euroområdet,
    • stående faciliteter som syftar till att tillhandahålla och absorbera likviditet över natten,
    • minimireserver (kassakrav) (det minimibelopp av reserver som en affärsbank måste inneha hos sin nationella centralbank (NCB)), som framgår av förordning (EG) nr 2531/98 och förordning (EU) 2021/378 (se sammanfattningen).
  • Eurosystemets öppna marknadstransaktioner genomförs antingen genom anbudsförfaranden* eller genom bilaterala förfaranden, där de nationella centralbankerna eller, i tillämpliga fall, Europeiska centralbanken (ECB), har direktkontakt med en eller flera motparter*, eller genom börser eller ombud, utan att använda sig av anbudsförfaranden.

Godkända motparter

Motparter till Eurosystemets penningpolitiska transaktioner* måste uppfylla följande kriterier för att delta i dessa transaktioner:

  • De måste uppfylla Eurosystemets krav på minimireserver (kassakraven).
  • De måste stå under tillsyn av relevanta myndigheter enligt direktiv 2013/36/EU om tillsyn av kreditinstitut (se sammanfattningen) och förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut (se sammanfattningen).
  • De måste vara finansiellt solida.
  • De måste uppfylla alla krav enligt avtalsbestämmelser och regler som fastställts av ECB eller den nationella centralbanken.

Godtagbara tillgångar

För att delta i Eurosystemets kreditoperationer måste motparterna tillhandahålla Eurosystemet tillgångar som är godtagbara som säkerhet för sådana operationer. Tillgångars godtagbarhet bedöms av de nationella centralbankerna enligt de kriterier som anges i ett enda ramverk som är gemensamt för Eurosystemets samtliga kreditoperationer.

Sanktioner mot motparter som inte fullgör sina skyldigheter

Eurosystemet kan införa sanktioner, både ekonomiska och icke-ekonomiska, mot motparter som åsidosätter kraven på minimireserver (kassakrav) eller som åsidosätter operativa regler.

Diskretionära åtgärder

Eurosystemet kan välja att göra följande i fall av farhågor om motpartens finansiella soliditet eller andra motiverade farhågor:

  • av försiktighetsskäl stänga av, begränsa eller utesluta en motpart från tillgång till dess penningpolitiska operationer, inbegripet när kapitalbaskraven inte uppfylls eller informationen om kapitaltäckningskvoter eller bruttosoliditetsgrader är ofullständig eller otillgänglig,
  • avvisa eller begränsa användningen av tillgångar om den anser att en emission, emittent, gäldenär eller borgensman inte uppfyller systemets krav på kreditvärdighet eller om någon motpart är föremål för restriktiva åtgärder eller om dess tillgång till Eurosystemets penningpolitiska transaktioner har stängts av, begränsats eller uteslutits,
  • begränsa motparternas tillträde till Eurosystemets penningpolitiska transaktioner om de av berörda myndigheter anses ”fallera, eller sannolikt komma att fallera”.

Riktlinjen innehåller också ett antal regler för de nationella centralbankernas avtal och föreskrifter som är gemensamma för alla Eurosystemets penningpolitiska transaktioner, informationsutbyte och efterlevnad av lagstiftningen om bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism.

VILKEN PERIOD GÄLLER RIKTLINJEN FÖR?

Riktlinjen har gällt sedan den 1 maj 2015, med undantag för artikel 142 (likviditetsstöd avseende värdepapper med bakomliggande tillgångar), som har gällt sedan den 1 november 2015.

BAKGRUND

Enligt artikel 127.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är målet för Europeiska centralbankssystemet (ECBS) att upprätthålla prisstabilitet.

I artikel 127.2 i fördraget anges det att ECBS:s grundläggande uppgifter är att

  • utforma och genomföra EU:s monetära politik,
  • genomföra valutatransaktioner,
  • inneha och förvalta medlemsstaternas officiella valutareserver,
  • främja ett väl fungerande betalningssystem.

I stadgan för ECBS och ECB föreskrivs följande:

  • ECB och de nationella centralbankerna får genomföra öppna marknadstransaktioner och kreditoperationer.
  • ECB kan kräva att kreditinstitut som är etablerade i medlemsstaterna ska hålla minimireserver på konton hos ECB och de nationella centralbankerna för att uppfylla målen för penningpolitiken.

VIKTIGA BEGREPP

Anbudsförfarande. Ett förfarande där Eurosystemet tillför eller drar in likviditet från marknaden genom att en nationell centralbank utför transaktioner där den accepterar anbud som motparter gjort efter ett offentligt meddelande.
Motpart. Ett institut som uppfyller Eurosystemets urvalskriterier för att få tillgång till dess penningpolitiska transaktioner.
Penningpolitiska transaktioner. Öppna marknadstransaktioner och stående faciliteter.

HUVUDDOKUMENT

Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/510 av den 19 december 2014 om genomförandet av Eurosystemets penningpolitiska ramverk (ECB/2014/60) (omarbetning) (EUT L 91, 2.4.2015, s. 3).

Fortlöpande ändringar av riktlinje (EU) 2015/510 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning VIII – Ekonomisk och monetär politik – Kapitel 2 – Monetär politik – Artikel 127 (f.d. artikel 105 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 102).

Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (konsoliderad version) – Protokoll (nr 4) om stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken (OJ C 202, 7.6.2016, s. 230).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013. s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

Se den konsoliderade versionen.

Rådets förordning (EG) nr 2531/98 av den 23 november 1998 om Europeiska centralbankens tillämpning av minimireserver (EGT L 318, 27.11.1998, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 29.06.2023

Top