Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska gräns- och kustbevakningen

Europeiska gräns- och kustbevakningen

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2019/1896 om den europeiska gräns- och kustbevakningen

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen inrättas en europeisk gräns- och kustbevakningsbyrå för att
    • säkerställa europeisk integrerad förvaltning vid EU:s gräns,
    • hantera gränspassage effektivt, och
    • se till att EU:s politik för återvändande*, som är en viktig del av en hållbar migrationsförvaltning, effektiviseras.
  • Målet är att ta itu med migrationsutmaningarna och eventuella framtida hot vid gränserna, motverka allvarlig internationell brottslighet samt säkerställa inre säkerhet inom unionen samtidigt som de grundläggande rättigheterna respekteras fullt ut och den fria rörligheten skyddas.

VIKTIGA PUNKTER

En stående styrka på 10 000 gränsbevakningstjänstemän ska

  • säkerställa att byrån kan stödja medlemsländerna när och där det behövs,
  • sammanföra personal från byrån samt gränsbevakningstjänstemän och återvändandeexperter som är utstationerade eller utplacerade av EU-länderna för att stödja de över 100 000 nationella gränsbevakningstjänstemännen i deras uppgifter.

Byrån ska dessutom ha en budget för att anskaffa egen utrustning, såsom fartyg, flygplan och vägfordon.

Verkställande befogenheter

Den stående styrkan kommer att kunna utföra gränskontroller och uppgifter i samband med återvändande, såsom identitetskontroller, samt bevilja inresa vid de yttre gränserna och utföra gränsbevakning, om värdlandet samtycker till detta.

Mer stöd vid återvändande

  • Utöver att organisera och finansiera gemensamma återvändandeinsatser kommer byrån nu även att kunna stödja EU-länderna i alla skeden av återvändandeprocessen. EU-länderna behåller ansvaret för att fatta beslut om återvändande.
  • Stödet kan nu exempelvis omfatta bistånd till återvändande personer såväl före avresan som under själva resan och efter ankomsten, identifiering av medborgare i länder utanför EU som inte har rätt att stanna i EU, eller anskaffande av resehandlingar.

Starkare samarbete med länder utanför EU

Byrån kommer – efter överenskommelse med det berörda landet – att kunna inleda gemensamma insatser och utplacera personal utanför EU, utöver i de länder som gränsar till EU, för att tillhandahålla stöd för gränsförvaltning.

Lokalkontor

Byrån kommer att kunna inrätta lokalkontor i EU-länderna och i länder utanför EU (om det finns ett statusavtal som gör detta möjligt). Lokalkontoren ska ge logistiskt stöd och garantera en smidig drift av byråns operativa verksamhet.

Det europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur)

  • Genom förordningen införlivas systemet i den europeiska gräns- och kustbevakningen för att förbättra Eurosurs verksamhet.
  • Genom förordningen utökas Eurosurs tillämpningsområde till att omfatta de flesta delarna av den europeiska integrerade gränsförvaltningen. Detta innebär att man bättre kan upptäcka, förutse och reagera på krissituationer vid EU:s yttre gränser och i länder utanför EU.
  • I en genomförandeakt från Europeiska kommissionen, genomförandeförordning (EU) 2021/581, fastställs regler för informationsutbyte och samarbete för Eurosur i syfte att förbättra situationsmedvetenhet, riskanalys och stöd till planering och genomförande av gränskontrollinsatser. Genomförandeförordningen omfattar följande områden:
    • Regler för rapportering i Eurosur, inbegripet vilken typ av information som ska lämnas och tidsfristerna för rapportering.
    • Närmare uppgifter om informationsskikten* i situationsbilderna*.
    • Förfaranden för att upprätta specifika situationsbilder.
    • Ansvarsfördelning i samband med rapportering, hantering av situationsbilder och drift och underhåll av de olika tekniska system och nätverk som stöder Eurosur.
    • Eurosurs regler för datasäkerhet och uppgiftsskydd.
    • Mekanismer för kvalitetskontroll.

Upphävande

Genom förordningen upphävs förordning (EU) nr 1052/2013 om Eurosur från och med den 4 december 2019 och förordning (EU) 2016/1624 från och med den 31 december 2020.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

  • Den tillämpas sedan den 4 december 2019.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Återvändande: När en medborgare i ett land utanför EU antingen frivilligt eller med tvång återvänder till sitt ursprungsland, till ett överenskommet transitland eller till ett annat EU-land dit den berörda personen frivilligt beslutar sig för att återvända och där han eller hon kommer att tas emot.
Informationsskikt: Situationsbilder (se nästa post) omfattar tre informationsskikt:
  • Ett händelseskikt (rapporter om händelser som sannolikt kommer att påverka den yttre gränsen).
  • Ett operativt skikt (rapporter om EU-ländernas egna tillgångar, rapporter om operativa planer samt rapporter om miljöinformation, särskilt meteorologisk och oceanografisk information).
  • Ett analysskikt som grundas på riskanalysrapporter. Analysrapporterna syftar till att öka förståelsen för händelser vid de yttre gränserna och underlätta prognoser om utvecklingen, planeringen och genomförandet av gränskontrollinsatser samt strategisk riskanalys.
Situationsbilder: Grafiska gränssnitt med information om situationen vid EU:s gränser och området närmast utanför gränserna.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1896 av den 13 november 2019 om den europeiska gräns- och kustbevakningen och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1052/2013 och (EU) 2016/1624 (EUT L 295, 14.11.2019, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/581 av den 9 april 2021 om situationsbilder för det europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur) (EUT L 124, 12.4.2021, s. 3).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/399 av den 9 mars 2016 om en unionskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna) (EUT L 77, 23.3.2016, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/399 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 29.05.2021

Top